High Definition (SD, HD, 4K en 8K)

Sony A9 oled tv

High Definition is de nieuwe televisiebeleving; Ongeëvenaarde beeldkwaliteit, de meest realistische ooit. Of toch niet? De ontwikkeling gaat razendsnel en dus zijn we alweer toe aan hogere resoluties.

Wat zijn de voordelen van High Definition?
1. Veel betere beeldkwaliteit.
2. Ongelooflijk volle kleuren.
3. Fantastisch scherp beeld.
4. Adembenemende details.

Het grote voordeel van High Definition is het grotere aantal beeldlijnen, wat voor een duidelijk scherper beeld zorgt, vooral waar te nemen te zien op de steeds grotere lcd en plasma tv’s. High Definition heeft 720 of 1080 beeldlijnen (720 wordt vooral gebruik voor tv-uitzendingen en 1080 voor Blu-Ray materiaal) en heeft een beeldverhouding van 16:9. Naast het feit dat de resolutie hoger is, is ook de mogelijkheid van het aantal weer te geven kleuren veel groter.

Upscaling (upconverting)

Upscaling, ook wel upconverting genoemd, betekent dat een signaal naar een hogere resolutie wordt omgezet. Het upscalen van content zorgt er niet voor dat gewone dvd’s (welke een standaard resolutie, SD, hebben van 576 beeldlijnen) High Definition (1080 beeldlijnen) gemaakt worden. De extra resolutie wordt er namelijk softwarematig bij-gegenereerd, en was niet in het oorspronkelijke materiaal aanwezig. Deze functie heeft zeker zijn voordelen bij het bekijken van een dvd op een lcd of plasma scherm, omdat het beeld er scherper uitziet na deze bewerking dan wanneer hij op de SD resolutie weergegeven zou worden. Steeds meer dvd/Blu-ray spelers en HD tv’s bieden de mogelijkheid om het signaal op te waarderen met upscaling.

Lees meer over wat upscaling is.

Ultra HD

De term Ultra HD omvat sinds kort twee resoluties. Voorheen werden de 4K (Quad HD) en 8K (Ultra HD) resoluties nog met verschillende namen aangeduid, maar de International Telecommunication Union heeft besloten beide resoluties onder dezelfde noemer te laten vallen; Ultra HD. Hieronder vind je de informatie over zowel de 4K Ultra HD als de 8K Ultra HD resolutie.

4K Ultra HD

4K Ultra HD is een standaard die hogere resoluties voor lcd en oled tv’s mogelijk maakt. 4K Ultra HD heeft een resolutie van 3820 x 2160 pixels. Ultra HD wordt ook wel 4K genoemd omdat het 4x het aantal pixels weergeeft van onze huidige, 1080p, HDTV standaard (een standaard die beter bekend staat als Full HD). Quad Full High Definition (4K Ultra HD dus eigenlijk) is de volgende stap in de hoge resolutie weergave technologie. De eerste 4K Ultra HD TV’s zijn inmiddels op de markt verschenen.

Lees meer over 4K Ultra HD.

8K Ultra HD

Het enige nog hogere formaat (hoger dan 4K Ultra HD) dat in de pijplijn zit is 8K Ultra HD. Deze nieuwe standaard heeft een resolutie van 7680 x 4320 pixels, wat dus 16 maal hoger is dan de resolutie van het Full HD die we nu vooral kennen. Naast de zeer grote toegevoegde waarde in video/beeld kwaliteit, biedt 8K Ultra HD ook een veel betere audio kwaliteit. Maar liefst 24 audio kanalen kunnen gebruikt worden met deze nieuwe techniek. Deze audio kan dan ook weer ook weer op 24 speakers weergegeven worden.

8K Ultra HD is ontwikkeld door een Japanse publieke omroep, genaamd NHK, samen met de Japanse overheid. Deze partijen verwachten dat 8K Ultra HD in 2020 zijn intrede zal doen in tv-uitzendingen. Op dit moment kunnen maar twee camera’s op deze wereld opnemen in 8K Ultra HD en dan ook maar 20 minuten op een hele dag. Desondanks dit alles is onze gehele infrastructuur momenteel toch totaal niet geschikt voor 8K Ultra HD.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide Homecinema Informatiegids.