Heos multiroom en streaming: wat is het en hoe werkt het?

30 augustus 2016 5 Minuten 5 Reacties
Denon-HEOS-5-Link-review-totaal-2

Sonos, Raumfeld, Samsung, Philips, LG, Onkyo en Yamaha. Allemaal hebben ze eigen technieken ontwikkeld voor het streamen van audio door heel je huis. Denon is er ook al een paar jaar bij en laat sinds vorig jaar zien vol op het eigen Heos-systeem in te zetten. Maar, wat is Heos precies en wat kun je ermee?

Wat is multiroom audio?

Multiroom audio is simpel gezegd het in meerdere kamers in huis afspelen van muziek, ongeacht waar de bron/installatie zich bevindt. Het komt tegenwoordig veelal naar op streaming; het streamen van muziek naar meerdere kamers in huis. In deze kamers moet echter wel een speaker aanwezig zijn, al dan niet aangesloten op een versterker. Wil je meer weten over de mogelijkheden en soorten multiroom audio? Lees dan verder in ons artikel over wat multiroom audio precies is.

Wat is Denon Heos?

Heos staat in het teken van draadloze streaming van muziek voor alle kamers in huis, multiroom audio dus. De producten in het assortiment kunnen dan ook eenvoudig met het thuisnetwerk verbonden worden. In elke gewenste ruimte kan muziek van verschillende online muziekdiensten, waaronder bekende cloud-bronnen, “legacy”-bronnen en elk willekeurig Smart Device weergegeven worden. De Heos-producten communiceren met elkaar, kunnen allemaal samen dezelfde muziek weergeven of kunnen los van elkaar bediend worden. De bediening gaat via de Heos-app, welke gratis te downloaden is voor je smartphone of tablet.

Aan het ontwerp van HEOS ging volgens Denon meer dan acht jaar van ontwikkeling vooraf, wat moet zorgen voor een indrukwekkende audiokwaliteit. Het systeem is ontworpen met een nieuwe technologie waardoor de muziek perfect synchroon moet lopen. Daarnaast heeft Denon de krachten gebundeld met Waves Audio, een wereldwijde toonaangevende ontwikkelaar van professionele audio-plugins als Digital Signal Processing (DSP). De streamingtechniek maakt gebruik van het geïntegreerde MaxxAudio van Waves, een geavanceerde suite voor geluidsoptimalisatie.

Dankzij de Heos-app kun je de audiosystemen eenvoudig instellen en aanzetten via je meestgebruikte draadloze apparaten. De spelers kunnen op elk bestaande, draadloze thuisnetwerk worden aangesloten. De dual-band WiFi maakt optimaal gebruik van moderne WiFi-netwerken. Het systeem is geïntegreerd met dual-band 802.11n WiFi dat zorgt voor een groot bereik en meer bandbreedte. Mocht je problemen hebben met je WiFi door slecht bereik of als je voor het eerst een netwerk moet opzetten, dan kun je een Range Extender van Denon gebruiken.

In onderstaande video wordt Heos kort geïntroduceerd;

Wat heb je nodig?

Om met Heos van Denon aan de slag te gaan heb je sowieso de Heos-app nodig. Die kun je gratis downloaden op een iPhone, iPad of iPod met iOS 5 of hoger of op een smartphone of tablet met Android 2.3 of hoger.  Ook heb je een draadloos netwerk met internetverbinding nodig, waarop een mobiel apparaat moet zijn aangesloten.

Van welke bronnen kun je afspelen?

Met het multiroom-systeem van Denon kan je muziek streamen van diensten zoals Spotify, TuneIn, Internet Radio, Deezer, TIDAL, SoundCloud en meer. Ook kun je bladeren door de eigen muziekbibliotheek in het thuisnetwerk en het systeem ondersteunt zowel standaardresoluties als audio-indelingen in hoge resolutie zoals FLAC HD en DSD.

Zoals gezegd vindt de bediening plaats binnen de gratis app. De meeste Heos-producten worden zonder afstandsbediening geleverd dus een smartphone of tablet is in de meeste gevallen vereist. Middels de applicatie kun je de bronnen waarvan je muziek wilt weergeven selecteren. Onderstaande bronnen en diensten zijn op het moment van schrijven beschikbaar;

 • Lokale media (op je smartphone of tablet)
 • NAS
 • DLNA-apparaten in huis (bijv. laptop of pc)
 • Analoog of via usb aangesloten media
 • Bluetooth
 • Spotify Connect
 • Deezer
 • TuneIN
 • Tidal
 • Napster
 • SoundCloud
 • MoodMix

Let wel; de eerste generatie Heos-speakers beschikt niet over Bluetooth en ondersteuning voor hoge resolutie audio. De tweede generatie (HS2) is hier wel mee uitgerust.

Welke Heos-producten zijn er?

Er zijn inmiddels veel verschillende Heos-producten op de markt, van speakers en soundbars tot receivers en kleine versterkers. Hieronder vind je een overzicht van de producten die reeds gelanceerd zijn;

Let wel; de eerste generatie Heos-speakers beschikt niet over Bluetooth en ondersteuning voor hoge resolutie audio. De tweede generatie (HS2) is hier wel mee uitgerust. Let hier op bij aankoop van de producten.

Het assortiment van Heos wordt meerdere malen per jaar uitgebreid en ook wordt de applicatie continu verbeterd. Houd daarom ons Heos-archief in de gaten voor de laatste nieuwtjes.

Heos producten kopen

Hieronder vind je de laagste prijzen van een aantal Denon Heos-producten. Voor meer informatie over deze producten verwijzen we je graag naar bovenstaande links.

Reacties (5)