HDMI eARC (extended Audio Return Channel): wat is het en hoe werkt het?

27 augustus 2019 6 Minuten 5 Reacties
HDMI-kabel

Eén van de meest besproken onderwerpen in onze vraag en antwoord-sectie is HDMI ARC, de functie waarmee audio vanuit de tv teruggestuurd kan worden naar bijvoorbeeld een soundbar of receiver. Inmiddels is er een opvolger van HDMI ARC aangekondigd, in de vorm van HDMI eARC. Dit is een verbeterde versie van Audio Return Channel, beschikbaar vanaf HDMI 2.1.

Wat is HDMI ARC ook weer?

Om je geheugen nog even op te frissen is dit de definitie van HDMI ARC, die alweer enkele jaren oud is;

Audio Return Channel is een functie die ondersteund wordt vanaf HDMI versie 1.4, en is te vinden op zowel TV’s als receivers en soundbars. Deze functie maakt het mogelijk audio waarvan de TV de bron is via een HDMI-kabel te versturen naar de soundbar of receiver (denk aan de ingebouwde tv-tuner, streaming apps of andere apparaten die rechtstreeks aangesloten zijn op de tv). Dit alles gaat via dezelfde HDMI-kabel die beeld van de soundbar of receiver naar de TV stuurt. De HDMI-kabel werkt dus twee kanten op.

Wat is dat nieuwe HDMI eARC dan?

HDMI eARC staat voor Enhanced Audio Return Channel. Deze functie is een onderdeel van de HDMI 2.1-specificaties. Al moeten we daar onmiddellijk bij zeggen dat eARC ook geïmplementeerd kan worden op een HDMI 2.0-aansluiting (daarover verder meer).

Wat zijn de verbeteringen die je van eARC mag verwachten? Op de eerste plaats levert eARC een veel grotere bandbreedte, met een maximum van 37Mbps. Dat is heel wat meer dan bij ARC, en maakt het mogelijk om zo goed als alle bestaande audioformaten te transporteren.

Concreet:

  • 2 tot 8 kanalen ongecomprimeerde LPCM audio, met een maximale sampling rate van 192 kHz en maximaal bitdiepte van 24 bits. Bij lagere samplerates en bitdiepte, bvb 16 bit 48 kHz (representatief voor CD-kwaliteit) kan je zelfs tot 32 kanalen gaan.
  • Dolby formaten: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby True HD, Dolby Atmos, Dolby AC4
  • DTS formaten: DTS, DTS-HD Master Audio, DTS: X
  • Andere formaten zoals: MPEG-H, MP3, AAC, …

De HDMI-specificatie beperkt overigens niet welke audioformaten je kan gebruiken, dus ondersteuning voor toekomstige formaten is mogelijk.

Een tweede verbetering is dat HDMI eARC voor de zogenaamde ‘link and capability discovery’, het proces waarbij beide toestellen onderling bespreken wat hun capaciteiten zijn en wat ze zullen doorsturen, niet langer gebeurt via HDMI CEC, maar via een een specifiek eARC datakanaal. Bij ARC liep dat gemakkelijk mis omdat HDMI CEC door fabrikanten vaak op een eigen manier geïmplementeerd wordt, en voor andere zaken gebruikt wordt. Nu eARC hiervoor een eigen datakanaal heeft zou de samenwerking tussen verschillende apparaten veel betrouwbaarder moeten worden.

HDMI eARC gebruikt dat kanaal ook voor lip sync informatie. En deze functie is bovendien verplicht aanwezig (dit was optioneel bij ARC).

Een overzicht van de nieuwigheden in eARC. Let op, de tabel vermeldt dat Dolby Atmos enkel mogelijk is bij eARC, maar dan gaat het over Dolby Atmos dat gebruik maakt van Dolby True HD als drager. Dolby Atmos kan met een Dolby Digital Plus drager wel degelijk via ARC lopen, al is dat niet altijd gegarandeerd (zie hiervoor ons artikel over HDMI ARC).

Wat heb ik nodig voor eARC?

Natuurlijk moeten beide toestellen (TV en je geluidsoplossing) eARC ondersteunen. We merken wel dat je dat vaak ook nog expliciet in de menu’s van de tv moet activeren (ga op zoek in de geluidsmenu’s).

Of je toestel over eARC beschikt, moet je terug vinden in de specificaties. Interessant om weten: eARC kan op een HDMI 2.0-aansluitingen geïmplementeerd worden (al is daar vermoedelijk wel specifieke hardware voor nodig, dus de kans dat dit kan enkel via een firmware-update is relatief klein, tenzij de fabrikant dit al voorzien had). Staar je dus niet blind op het feit dat je toestel niet over HDMI 2.1-aansluitingen beschikt, maar zoek specifiek naar eARC.

Daarnaast is er een belangrijke eis voor je HDMI-kabel. Die moet van het type ‘High Speed with Ethernet’ zijn, een gewone ‘High Speed’ kabel volstaat niet. De meest recente ‘Ultra High Speed’ kabel is ook een mogelijke keuze (deze beschikken allemaal over het Ethernet-kanaal). Wil je even bijlezen over alle kabels, ga dan naar ons HDMI-kabel overzicht, waar we dit ook uitleggen.

ARC en eARC compatibiliteit?

Zijn ARC en eARC compatibel? Neen, eARC is expliciet niet achterwaarts compatibel met ARC. Je kan ze dus niet op elkaar aansluiten. We vermoeden wel dat fabrikanten op een toestel dat eARC aanbiedt ook ARC zullen aanbieden, zeker zolang er veel ARC-toestellen in omloop zijn. Maar in de toekomst is het niet uitgesloten dat je dus een toestel koopt dat enkel eARC biedt.

eARC bedenkingen

Is meer bandbreedte en betere betrouwbaarheid de grote drijfveer achter eARC? Slechts gedeeltelijk. Een andere reden voor de introductie van eARC is dat men de tv terug de hub wil maken van al je apparaten, in plaats van een soundbar of receiver.

Nu sluiten we onze apparaten vaak aan op een receiver of soundbar die dan als hub dient. Maar helaas betekent dat,dat die ook moet kunnen mee evolueren met nieuwe standaarden. Zo zijn er heel wat soundbars of receivers die geen HDR kunnen doorgeven. Je moet ze dan vervangen, terwijl er met hun audiofunctie eigenlijk niets aan de hand is.

Door de soundbar of receiver uit de keten te halen, en de tv opnieuw als hub te gebruiken ontwijken we heel wat van die problemen. Wie wil genieten van een nieuwe videostandaard moet immers toch een nieuwe tv aanschaffen, en eARC maakt het mogelijk om de audio zonder kwaliteitsverlies door te sturen naar je audio-oplossing.

Voor nog meer bedenkingen verwijzen je naar dit gedetailleerd overzicht van de drijfveren en beperkingen van eARC.

Meer informatie

Meer tips en adviezen over het aansluiten van apparaten binnen je home cinema-systeem, het gebruik van kabels en de aanschaf van componenten vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.

Reacties (5)