Geen volledige HDMI 2.1 op 2020 LG oled en lcd tv’s

04 mei 2020 5 Minuten 15 Reacties
LG GX oled tv 2020 1

Het begint een heel onduidelijk verhaal te worden: HDMI 2.1 op televisies. Afgelopen week probeerden we nog duidelijkheid te scheppen door alle fabrikanten te contacteren en hun officiële reacties samen te pakken in een HDMI 2.1 overzicht. Maar, we zijn nog geen week verder en het verhaal verandert alweer, wat LG betreft althans.

HDMI 2.1 maar dan toch net niet

LG besloot vorig jaar met zijn 2019 oled en lcd tv’s voorop te lopen en (nagenoeg) volledige HDMI 2.1-ondersteuning te bieden. De 2019-modellen konden via hun HDMI 2.1-poorten de volledige 48Gbps bandbreedte aan, en boden ook alle belangrijke features. Zo was het voor consumenten duidelijk: HDMI 2.1 zit erop. Ook de 2020 tv’s van LG beschikken over HDMI 2.1-poorten, met de volledige bandbreedte zo leek. Zelfs LG liet via diverse kanalen, waaronder tegenover ons, weten dat dit inderdaad zo is. Toch blijkt de vork anders in de steel te zitten, zo laat LG nu tegenover Forbes weten.

De 2020 4K-modellen die over HDMI 2.1-poorten beschikken kunnen namelijk niet de volledige bandbreedte van de standaard aan. 48Gbps is nodig om ongecomprimeerd 12-bit 4K bij 120Hz met RGB 4:4:4 chroma sampling weer te geven. Dat is nogal technisch (lees vooral verder in ons HDMI 2.1 artikel), maar simpel gezegd komt het erop neer dat hiermee de maximale kwaliteit behaald kan worden. LG heeft er in 2020 voor gekozen te focussen op andere onderdelen van de televisie, waardoor de maximale bandbreedte van de HDMI 2.1-poorten blijft steken op 40Gbps. De WX, GX en CX oled tv’s tv’s van LG kunnen hierdoor 10-bit (in plaats van 12-bit) 4K bij 120Hz met RGB 4:4:4 chroma sampling weergeven. De 8K oled en lcd tv’s van LG hebben wel twee HDMI-poorten die de volledige 48Gbps ondersteunen voor 12-bit 8K/60Hz met 4:2:0.

Het officiële statement van LG tegenover Forbes:

Advertentie

While LG covered most of the HDMI 2.1 related specs in its 2019 TVs, including full bandwidth support in all of the HDMI ports for its 4K and 8K TVs, the market situation evolution indicated that real content that requires 48Gbps is not available in the market.  Based on market situation, LG decided to re-allocate the hardware resources of 2020 chipsets optimizing for AI functions including CPU&GPU and supporting full bandwidth in only 2 ports of 2020 8K TV series (ZX series, NANO99, NANO97, NANO95). And the rest of the ports of 8K TVs and all HDMI 2.1 ports of 4K TVs have lower bandwidth than 48 Gbps but support up to 4K 120P 4:4:4/RGB 10bit. We apologize for not flagging this earlier to you.

Focus op eigen beeld- en audioverwerking

Voor de LG tv’s betekent dit dat de focus van de verwerkingskracht deels verschoven is naar de optimale verwerking van audio en video in de tv zelf. De HDMI-poorten krijgen minder aandacht van LG en de belangrijkste reden hiervoor is dat de Koreaanse fabrikant nog geen concrete aanwijzingen ziet voor de komst van bronnen die de volledige 48Gbps aan HDMI 2.1-data doorsturen.

Wat betekent dit voor je als consument? Dat is nog niet helemaal duidelijk aangezien we nog niet weten wat de volgende generatie gameconsoles zal aanbieden. Maar, mocht het zo zijn dat die consoles de volledige 12-bit 4K bij 120Hz met RGB 4:4:4 chroma sampling kunnen weergeven en dat de content dit ook ondersteunt, dan kan het dus niet in volledige kwaliteit weergegeven worden op je 2020 LG tv. Ga je dat verschil zien, tussen 10- en 12-bit? Dat is een tweede, en mogelijk is het antwoord daarop voor velen nee. Maar, afgezien van het feit dat deze HDMI 2.1-aansluiting niet het volledige potentiëel van de standaard biedt, is dat in onze optiek niet het belangrijkste probleem dat zich nu voordoet.

Niemand weet meer precies hoe het zit

Het probleem zit hem in de manier waarop het steeds vager en onduidelijker wordt wat consumenten nu van hun televisie (en andere apparatuur) mogen verwachten. De variaties op HDMI 2.1-poorten zijn inmiddels zo groot dat zelfs wij moeite hebben om er duidelijkheid in te scheppen, laat staan de consument. Elke fabrikant heeft zijn redenen om zaken wel of niet te implementeren, maar laten we dan in ieder geval allemaal kiezen voor eenduidige communicatie richting de mensen die het product moeten kopen. Sterker nog: zelfs vertegenwoordigers van audio- en tv-fabrikanten weten vaak zelf niet meer wat er nu wel ondersteund wordt via HDMI en hoe dat dan precies zou werken. Het is één grote wirwar aan termen, specificaties, beperkingen, extra’s en functies. We pleiten dan ook expliciet voor een veel duidelijkere communicatie omtrent de capaciteiten van de HDMI 2.1-aansluitingen, inclusief de geboden bandbreedte. Natuurlijk gaan wij hier niets aan veranderen, maar onder de aandacht brengen doen we het wel. En daarbij proberen we met ons HDMI 2.1-overzicht ook duidelijkheid te scheppen in dit alsmaar lastiger wordend verhaal. To be continued.. dat sowieso.

Ter aanvulling: geen enkel merk dat met HDMI 2.1 adverteert biedt momenteel de volledige 48Gbps aan bandbreedte en zoals gezegd is de kans klein dat je daar iets van zult merken. Maar, LG heeft dit en vorig jaar juist hoog van de toren geblazen met de boodschap volwaardige HDMI 2.1-ondersteuning te bieden en komt daar nu op terug. Daar voegen we aan toe dat het simpelweg erg onoverzichtelijk en onduidelijk aan het worden is. Je weet hierdoor niet meer precies wat je koopt en mag verwachten, nu en in de toekomst.

Reacties (15)