HDCP 2.2 op receivers en tv’s: wat is het en hoe werkt het?

17 maart 2014 1 Minuut 2 Reacties
HDMI-kabel

We zien de laatste tijd steeds meer home cinema producten, waaronder receivers en tv's, voorbij komen die over HDCP 2.2 beschikken. Deze specificatie wordt met de komst van 4K Ultra HD-content nog belangrijker, maar wat is het precies?

Wat is HDCP?

HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) is een standaard die ontwikkeld is door Intel. De standaard maakt de beveiliging mogelijk van digitale content die middels een digitale verbinding (bijvoorbeeld HDMI of DVI) verstuurd wordt. Door gebruik te maken van deze beveiligingsstandaard versleutelen contentproviders en fabrikanten van AV-apparatuur de gegevensoverdracht en is het alleen mogelijk om de content weer te geven met apparatuur die daartoe gerechtigd is. Elk apparaat dat ondersteuning voor HDCP biedt heeft daarom een unieke identificatienummer. Indien van een apparaat bekend wordt dat het inbreuken pleegt op de regels die HDCP voorop stelt, bijvoorbeeld omdat het toestaat dat data onversleuteld toegestuurd wordt, dan wordt dat identificatienummer op de zwarte lijst gezet. Die zwarte lijst wordt geraadpleegd door nieuwe content en de speler kan dan beslissen dat apparaat geen content meer te sturen.

HDCP 2.2

Verschillende nieuwe receivers en televisies maken gebruik van de nieuwe HDCP 2.2-standaard. Deze standaard moet het onrechtmatig afspelen van beschermde content onmogelijk maken en zal voornamelijk ook door makers en distributeurs van 4K Ultra HD-content ingezet worden. Zo worden onder meer 4K-films, 4K-streamingvideo’s en 4K-uitzendingen van HDCP 2.2-beveiliging voorzien. Alleen apparatuur die ondersteuning voor deze standaard biedt kan de beveiligde content afspelen. Wanneer dit niet het geval is zal de content, bijvoorbeeld een 4K-film, niet getoond worden of getoond worden in een lagere resolutie. Het is dus zeker ook van belang dat je controleert of al je apparatuur (mogelijk met een firmware-update) ondersteuning biedt voor de standaard.

Meer informatie

Meer informatie over en tips voor het aanschaffen en gebruiken van luidsprekers en receivers vind je in onze tips en advies-sectie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

Fokke

Fokke
18 januari 2015 om 00:10

Hier een vreemd verhaal. Werkende set met Pioneer plasma met één HDMI ingang en Denon HD transport.
Om meerdere HDMI apparaten, topfield schotelontvanger en ziggo Cisco ontvanger aan te sluiten een Denon dvp 602 videoprocessor met meerdere HDMI ingangen als test aangesloten, werkte prima, daarna weer afgekoppeld, te dure oplossing om als HDMI switch te gebruiken.

Daarna heb ik de Denon HD transport niet meer werkend kunnen krijgen op de Pioneer, en ook niet op een vergelijkbare tweede pioneer plasma. Wel op een recentere Panasonic tv.

Hoe nu verder?

Inloggen
Toon Timmermans

Toon Timmermans
01 augustus 2016 om 12:11

Zomaar een vraag,als ik een tv heb met 1 hdmi (met hdcp2.2) en ik heb een ultra blurayspeler met met 1 hdmi (met hdcp2.2) en ze hebben allebei nog meerdere hdmi,s kan ik dan een soundbar erop aansluiten die geen hdcp 2.2 ondersteuning heeft of krijg ik dan geen geluid,of kan het dan met een ander soort kabel dat ik toch geluid krijg. Mvg toon timmermans

Inloggen