Geen beeld of audio via HDMI? Zo kun je het probleem oplossen

12 februari 2014 5 Minuten 31 Reacties
HDMI-kabel

We hebben al meerdere malen geschreven over hoe je een home cinema systeem het beste kunt aansluiten en in de meeste gevallen is een HDMI-kabel de beste oplossing. Toch kan het voorkomen dat je na het aansluiten van apparatuur middels HDMI problemen als geen beeld of geen audio tegenkomt. In dit artikel geven we een aantal eenvoudige manieren om te achterhalen waar het probleem zit.

Problemen met HDMI

Twee apparaten die met HDMI gekoppeld worden moeten met elkaar kunnen communiceren en maken gebruik van een kopieerbeveiliging genaamd HDCP. Het feit dat beide apparaten elkaar kunnen zien en met elkaar kunnen communiceren wordt ook wel de ‘HDMI handshake’ genoemd. Als deze niet (juist) werkt kan dit ervoor zorgen dat er geen beeld doorgestuurd en weergegeven wordt. Met onderstaande suggesties kun je op onderzoek gaan naar de oorzaak van het probleem.

Controleer de aansluitingen

Het klinkt heel voor de hand liggen maar controleer of alles correct is aangesloten. Het kan zomaar zijn dat je een verkeerde input of output gebruikt hebt en als dit niet het geval is kan een connector verbogen zijn of kan een kabel losgeraakt zijn door het verschuiven van apparatuur.

Controleer de kabels

Het is een misvatting dat een HDMI-kabel van 100 euro een beter beeld geeft dan een kabel van 10 euro. Een HDMI-kabel werkt of deze werkt niet, zo simpel is het. Als je alles geprobeerd hebt maar toch geen beeld door je HDMI-kabel krijgt dan kan het soms zo zijn dat een andere (goedkope) kabel wel werkt. Het loont dus om in ieder geval twee kabels geprobeerd te hebben voordat je het opgeeft.

Advertentie

Controleer de instellingen

Voordat je van je net aangesloten home cinema systeem kunt genieten is het belangrijk te controleren of de juiste instellingen gebruikt worden voor HDMI. Staat bijvoorbeeld de videoresolutie juist ingesteld (kan het display deze resolutie aan?), en is op je home cinema set of receiver de correcte input aan de correcte aansluiting toegewezen? Ook kan het zo zijn dat de bron zo ingesteld staat dat deze alleen audio of alleen video via HDMI doorgeeft.

Aanzetten van apparatuur

Soms kan het zo zijn dat alle apparatuur correct is aangesloten en dat alle instellingen juist zijn maar dat je toch geen beeld krijgt. Dit is meestal het geval wanneer er een HDMI-signaal doorgestuurd wordt via bijvoorbeeld een receiver of home cinema set. Een van de oorzaken hiervan kan de volgorde van het aanzetten van apparatuur zijn. Het kan dus helpen om in verschillende volgorden je home cinema systeem in te schakelen en kijken of er beeld verschijnt. Zet bijvoorbeeld eerst de Blu-ray speler aan, dan de receiver en vervolgens de tv. Als je een receiver of home cinema set met meerdere inputs hebt kan het naar een andere input en terug schakelen soms ook zorgen voor een correcte ‘handshake’.

Verwijder apparaten

Als bovenstaande manieren je nog steeds geen antwoord geven op de vraag waar het probleem zit kun je proberen het proces van het sturen van beeld richting de tv te vereenvoudigen. Maak je gebruik van een receiver, home cinema set of soundbar die tussen de bron en de tv staat? Koppel deze dan los en sluit de bron direct op de tv aan? Krijg je vervolgens wel beeld, dan weet je dat het probleem bij de receiver, home cinema set of soundbar zit. Wat je nu kunt doen is de bron direct op de tv aansluiten en een aparte (digitale) audiokabel richting de receiver, home cinema set of soundbar leggen. Dit is geen optimale oplossing omdat HD audioformaten nu niet ondersteund worden maar je hebt in ieder geval beeld en geluid.

Firmware-updates

Omdat de ‘HDMI handshake’ beïnvloed kan worden door de software op één van de aangesloten apparaten is het verstandig om direct te controleren of er firmware-updates zijn voor bijvoorbeeld je tv, Blu-ray speler, home cinema set en receiver. Deze update brengt mogelijk nieuwere software die een correcte ‘handshake’ mogelijk maakt. Lees meer over firmware-updates in je home cinema systeem.

Contact met de fabrikant

Helaas kan het zo zijn dat je na het proberen van bovenstaande oplossingen nog steeds geen beeld voorgeschoteld krijgt. Dit kan komen door een probleem met de hardware of de software. Zoek op het internet naar gebruikers die dezelfde klacht hebben en wellicht hebben zij een oplossing gevonden. Neem daarnaast contact op met de fabrikant. Wellicht nemen zij het apparaat terug om het te controleren en te repareren.

Goede en betaalbare kabels vind je bij RU Connected.

Meer tips en adviezen

Voor meer informatie, meer tips en adviezen en alles wat je moet weten over het kopen van home cinema producten kun je terecht in onze home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen in onderstaande artikelen;

Moet je goedkope of dure kabels voor audio en video kopen?
HDMI 2.0 kabels: moet je ze kopen of is het onzin?
Home cinema systemen en firmware-updates
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (22)

Peter Frey

Peter Frey
22 februari 2014 om 14:19

Ik heb een Samsung UE55F6740 televisie met ARC. Deze wil ik verbinden met mijn audio-installatie B&O Beocenter 2300. De laatste beschikt over een AUX-aansluiting met (5-polige)DIN-plug. Gaat deze verbinding werken zodat ik het tv-geluid via mijn audio-apparatuur kan afspelen?

met dank en vriendelijke groet
Peter Frey

Inloggen
steenbakkers

steenbakkers
01 maart 2015 om 14:10

ik heb mijn decoder met hdmi aangesloten op mijn receiver en van mijn receiver met hdmi naar mijn tv ( arc ) maar ik krijg een zacht geluid wie weet raad , moet ik iets instellen mijn tv ondersteund arc

Met vriendelijke groet
Steenbakkers

Inloggen
Moiko

Moiko
06 oktober 2015 om 10:46

Je moet je geluid van de decoder simpelweg harder zetten, de arc aansluiting is alleen voor geluid vanuit bijvoorbeeld een usb stick of youtube IN je tv…..

(audio return channel)

je geluid komt dus vanuit je decoder te zacht binnen….

Inloggen
julian

julian
05 augustus 2015 om 21:24

Mijn samung tv werkt wel als ik hem aansluit op tv zenders HDMI maar wanneer ik mijn ps3 aan wil sluiten krijg ik zwart beeld en geen geluid

Inloggen
koen

koen
15 december 2015 om 01:53

Ik heb precies hetzelfde maar geen oplossing

Inloggen
korky

korky
11 november 2015 om 15:31

hoe kan ik het geluid van mijn chromecast via mijn home cinemaset laten lopen ik heb nu maar alleen het geluid via mijn tv

Inloggen
Nico Kwant

Nico Kwant
26 september 2017 om 18:30

Ik heb de chromecast aangesloten op een hdmi-splitter met voeding. Vanaf de spitter gaat het beeld naar de tv. Ook aan de splitter hangt een apparaatje dat het audio uit het hdmi signaal haalt en naar de versterker stuurt.

Je kunt natuurlijk de receiver ook op tv aansluiten als deze een (digitale) audio out heeft. Maar als je de chromecast ook gebruikt voor internetradio en/of streaming muziek (Deezer) dan moet je tv aan blijven staan. Zo als ik het heb gedaan kan je tv uit blijven als je alleen audio streamt met je chromecast.

Inloggen
marco

marco
05 mei 2020 om 12:49

Je kan dan een digitale kabel aansluiten aan je Reciever vanaf je tv dan heb je mooi geluid .

marco

Inloggen
S.Hendriks

S.Hendriks
16 december 2015 om 22:02

Hallo,
ik heb een samsung homecinema set met 1x hdmi out, en 2x hdmi in.
en ik sluit deze aan op een sony bravia smart tv. (op de HDMI ARC). Geluid is er wel.
Echter geen geluid over de bass speaker. Als ik de HDMI uit de tv haal, en bv muziek opzet doet deze het wel. Stekker HDMI weer in tv. Speaker stopt ermee.
Verder CI+ module van ziggo.
Waar kan het aan liggen??? want het geluid is nu niet optimaal

Inloggen
help me!

help me!
19 december 2015 om 18:32

Ik heb een samsung LE32R32B tv. Ik had het uitgeleend aan een vriend. Nadat ik het had aangesloten op mijn ps3 kwam er geen beeld. Ik gebruikte daarvoor een hdmi kabel. En nu ook maar er komt geen beeld. Ik heb op internet gezocht hoe ik mijn tv kon ressetten alleen dat lukte ook niet. Ik heb zelfs de service van samsung gebeld alleen zei zeggen dat ze het ook niet weten. Deze tv had ik misschien 6 of 7 jaar geleden gehaald. De plaats waar ik het gekocht had is failliet. Wanneer ik mijn ps3 aanzet staat er niet ondersteund. Alleen weet ik niet wat er met dat wordt bedoeld.
Kan iemand mij aub helpen.

Inloggen
henk

henk
28 februari 2019 om 14:25

heb hetzelfde ,maar dan met een chromecast
Heb jij inmiddels een oplossing hiervoor?

Inloggen
Tom

Tom
23 december 2015 om 18:28

Ik heb een tv van LG model M3702CG, hierop ps3 aangesloten. Heb beeld maar geen geluid.. Instellingen al bekeken en alles lijkt ok. Iemand die weet hoe dit op te lossen? Ligt zeker niet aan de ps3.. Heb andere bronnen van geluid geprobeerd maar komt nooit geluid uit tv of via aangesloten boxen.

Inloggen
Arthur

Arthur
19 februari 2016 om 21:56

Ik beschik over een Beomaster 7000 en wil daar de Chromecast Audio op aansluiten. Kan iemand mij op weg helpen?
Via een CD-Tape adapter heb ik de Chromecast nu aangesloten met de twee tulp stekkertjes (rood – wit) in de adapter en de DIN-stekker in de Tape-2 van de Beomaster maar helaas nog geen geluid.
Ook het testgeluid via de Chomecast is niet te horen.

Inloggen
Monique

Monique
13 mei 2016 om 13:20

Ik heb een jvc Let 55 inch smart tv plotseling viel het beeld uit na uitschakelen komt de beeld paar minuten. Dan valt het weer weg ik zie alleen jvc op de scherm dan gaat het niet meer uit met de afstand bediening
Wie kan mijn helpen bij voorbaat hartelijk dank moniq

Inloggen
Shaier

Shaier
22 september 2017 om 21:22

Ik heb een kleine samsung tv en met 2×hdmi aansluitingen ik probeer mijn chromecast aan te sluiten op de tv maar mijn tv geeft alleen maar grijs beeld hij geeft wel aan dat er iets is aangesloten. Zelfde verhaal ook bij mijn ps3. Alles wat met hdmi betreft

Heeft iemand een tip dan hoor ik het graag want het is echt vervelend bij voor baat bedankt

Inloggen
Luca Ackema

Luca Ackema
23 september 2017 om 20:01

Hallo, ik heb een vraagje over mijn pc. Sinds dat ik hem heb doet hij het de ene keer wel op de dvi/vga en dan andere keer niet. Ik heb voor de vga 2 adapters 1 die naar hdmi gaat en 1 die naar een andere aansluiting gaat een dvi met 4 puntjes on het streepje. Toen deed hij altijd met een adapter als als ik eerst het beeldscherm aandeed en dan de pc. Maar het probleem is als ik geen adapter er tussen heb bijvoorbeeld van vga naar hdmi dan is alles heel sloom en als ik dan een spel ga spelen loopt alles heel sloom en duurt alles heel lang en mijn ping is dan ook heel laag rond de 20. Heel soms deed hij het ineens niet meer met een adapter maar dat starte ik de pc een paar keer opnieuw op en dan deed hij het weer. Ik het gevraagd aan de man van de pc en die zei dat ik een beeldscherm met hdmi moest hebben omdat hij dat alleen ondersteund samen met vga. Dus heb ik gisteren een nieuw beeldscherm gekocht maar het werkt nog steeds niet en de man geeft geen antwoord meer bij de mediamarjt wisten ze het ook niet dus ik heb het opgezocht en daar zeiden ze dat het aan de videokaart en aan dr drivers kon liggen. Weet iemand misschien hoe ik dit probleem kan oplossen
Mvg Luca Ackema

Inloggen
ton

ton
27 februari 2019 om 19:02

ik denk dat je een videokaart met 1 hdmi poort en vga poort in je computer moet laten zetten

Inloggen
John

John
04 november 2017 om 20:44

Ik heb een markants 1508 versterker met HDMI aansluitingen.
Samsung ES 8000 met HDMI ARC
Alles aan gesloten dat werkt alleen Set-top box geeft wel geluid maar geen beeld.

Set-top box is van KPN 4k-tv-ontvanger.

Gaarne advies

Inloggen
ton

ton
27 februari 2019 om 19:11

ik denk kpn decoder aansluiten op tv via hdmi dan digitale kabel van tv naar versterker en hdmi van tv naar out van verkerker

Inloggen
dennis hoegen

dennis hoegen
07 januari 2018 om 17:43

Hallo, mijn samsung tv heb ik aangesloten op laptop via hdmi, maar tv ging ineens naar zwart scherm, heb wel geluid. heb andere hdmi kabels geprobeerd maar geen van deze werken om beeld te krijgen, heb deze kabels allemaal getest op ziggo naar andere tv om te kijken of ze niet stuk waren. deze deden het allemaal. heb tv bij bcc gekocht ga aankomende maandag nog wel even kijken of ik misschien nog garantie op deze tv heb type: UE55 inch ES7000

Deze tv is weinig gebruikt alleen voor ps4 games te spelen voor de rest ben ik zelf veel aan het werk dus veel heeft hij niet gedraaid, aangesloten op laptop via HDMI kabel maar 10 min. gelijk zwart beeld. Is hier een oplossing voor of is dat hardware matig probleem.

Zou graag meer van u willen horen, door het nu weekend is hoop ik aankomende maandag of aankomende week graag wat van u te horen.

Mvg,

D. Hoegen

Inloggen
John van IJsseldijk

John van IJsseldijk
14 augustus 2018 om 05:53

Ik heb een Samsung PS-50C77HD (HD-Ready) tv met 1 HDMI aansluiting.

Wanneer ik een HDMI apparaat (Chromecast of extern apparaat) aansluit, dan krijg ik geen signaal (geen beeld èn geluid) op de tv, terwijl deze apparaten het wèl doen (gecontroleerd op een andere tv).

In het menu van de tv kan ik de source/bron kiezen bijv. EXT1 of EXT2.
HDMI staat ook in het lijstje, maar is “doorzichtig”, waardoor ik deze bron NIET kan selecteren, blijkbaar omdat de HDMI ingang geen signaal ontvangt.

Kan iemand mij misschien helpen, om het signaal toch via de HDMI poort op de tv geactiveerd te krijgen?

Inloggen
ton

ton
27 februari 2019 om 19:14

nee want de hdmi poort van tv werkt niet

Inloggen
John van IJsseldijk

John van IJsseldijk
14 augustus 2018 om 06:05

Ik heb nog een aanvulling:

ik heb een link naar de PDF-handleiding gevonden van het toestel en op blz. 44 ZOU een oplossing kunnen staan, maar ik krijg het niet voor elkaar

http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/200709/20070904195559718_BN68-01330B-00Eng_0807.pdf

Hopelijk heeft iemand nog een oplossing?

Inloggen
j ligtvoet

j ligtvoet
23 februari 2019 om 23:38

hoi john.

hier toevallig ook john.
ik heb het zelfde met het toestel.
andere tv werkt wel.
heb naar micro electro gemaild wat door bcc is overgenomenen maar vragen zoizo al €655,- om te repareren
maar ze zijn nog ineens komen kijken .
het was een dure tv
beste john . als jij wat weet, zou je mij dan iets willen laten weten.
mvg john

Inloggen
Margreet

Margreet
10 juli 2019 om 19:21

ik had een hdmi-kabel tussen Imac en tv en keek bijv. NOS-journaal of iets van Uitzending gemist op de tv. Van de ene op de andere dag doet hij het niet meer. De tv geeft het High Sierra beeld, zelfs als ik ondertussen op de computer een ander beeld heb. Wat nu gedaan?

Inloggen
Ton

Ton
06 mei 2020 om 18:00

Ik heb een Panasonic plasma tv. Sinds kort krijg ik flitsen op het beeldscherm en af en toe een zwart beeld. Als ik de had Isabel uit de tv haal en er weer insteek is het probleem opgelost. Als ik de volgende dag de tv weer aanzet komen na een paar minuten de flitsen weer en af en toe een zwart beeld. Haal ik weer de HDMI uit de tv en steek hem weer erin en het probleem is weer opgelost. Weet iemand hiervoor een oplossing?

Inloggen
Ayse

Ayse
01 oktober 2020 om 15:00

Ik heb een samsung TV Model LE32R32BX.
Van het ene moment op het andere kreeg ik geen beeld en geen geluid op de TV.
In menu van mijn tv kan ik wel de source/bron kiezen bijv. EXT1 en EXT2.
HDMI staat ook in de lijst, maar die is “doorzichtig”.
Ik kan deze bron niet selecteren.
Alles gecheckt en na uren gebeld te hebben met telfort” leverde mij een nieuwe tv ontvanger op,die gaf wederom geen beeld en geluid op mijn TV.
weer gebeld met telfort en die man zei dat de lijnen goed waren bij mijn TV, hij adviseerde mij om met de originele afstandbediening naar HMDI te gaan.
Mjjn originele afstandbediening is zoekgeraakt, gebruik al 4 jaar de witte telfort afstandbediening.
Is er iemand die weet hoe ik dit probleem kan oplossen please🙏

Inloggen
Hdmi

Hdmi
04 november 2020 om 13:34

beste

ik heb zojuist een monitor gekocht voor mijn pc, alleen werkt de hdmi van mijn pc niet meer… als ik de monitor aansluit met mijn laptop lukt het wel via hdmi. maar als ik de monitor met mijn pc aansluit lukt dat niet. hij geeft ‘No signal’ aan
kan iemand mij helpen

Inloggen
Melrose

Melrose
21 januari 2021 om 20:57

Hi,
Ik heb een Lenovo Yoga, maar mijn HDMI uitgang werkt ineens niet meer.
Normaal keek ik bijvoorbeeld tv door mijn laptop aan te sluiten aan de tv.
Nu ineens werkt dit niet meer. ( Niet alleen bij m’n eigen tv, maar bij geen enkel scherm). Het probleem ligt dus sowieso aan mijn laptop, maar wat is hieraan te doen. Moet ik iets opnieuw instellen of is mijn HDMI uitgang gewoon stuk?

met vriendelijke groet,

Melrose

Inloggen
Dick Holsheimer

Dick Holsheimer
23 januari 2021 om 19:46

Dat de kwaliteit van een HDMI kabel niets uitmaakt?
Nou dat maakt dus wel uit! Mijn 4k Sony tv was aan gesloten met een HDMI kabel van merk X! Ik moest beeldinstellingen behoorlijk aanpassen om een fatsoenlijk 4k beeld te krijgen! Na wat lees en speurwerk ben ik toch over stag gegaan, ik heb hele goede HDMI kabels gekocht van Nederlandse makelij! Aan gesloten en……het beeld zag er niet uit! Klopt, ik had de beeldinstellingen zo ver moeten opschroeven met die standaard kabel! Toen alles weer op fabrieksinstelling gezet. En……wow wat een beeld, wat een geluid, geen blokkerige storingen meer!
Ook mijn blu ray speler gaf beter geluid en beeld. 4k is nu echt 4K mooi diep zwart, heldere kleuren en prachtig Atmos geluid (dat lukte met die andere kabel niet)
Ja, ja enen en nullen?
Als je zegt een “ kabeltje” maakt NIET uit, dan weet ik wel wie de NUL is!
En……zo’n top kabel hoeft geen honderden euro’s te kosten!

Inloggen
Martijn Chel

Martijn Chel
23 januari 2021 om 21:23

Niemand verplicht je het anders te doen dan jijzelf wilt. Als jij iets anders ervaart dan wat in dit artikel met wetenschappelijk onderbouwde feiten geschreven wordt, ok. Iedereen mag doen wat hij wil. Respect voor iedereen zijn standpunt.

Inloggen