Geen beeld of audio via HDMI? Zo kun je het probleem oplossen

08 juni 2023 4 Minuten 33 Reacties
HDMI-kabel

We hebben al meerdere malen geschreven over hoe je een home cinema systeem het beste kunt aansluiten en in de meeste gevallen is een HDMI-kabel de beste oplossing. Toch kan het voorkomen dat je na het aansluiten van apparatuur middels HDMI problemen als geen beeld of geen audio tegenkomt. In dit artikel geven we een aantal eenvoudige manieren om te achterhalen waar het probleem zit.

Problemen met HDMI

Twee apparaten die met HDMI gekoppeld worden moeten met elkaar kunnen communiceren en maken gebruik van een kopieerbeveiliging genaamd HDCP. Het feit dat beide apparaten elkaar kunnen zien en met elkaar kunnen communiceren wordt ook wel de ‘HDMI handshake’ genoemd. Als deze niet (juist) werkt kan dit ervoor zorgen dat er geen beeld doorgestuurd en weergegeven wordt. Met onderstaande suggesties kun je op onderzoek gaan naar de oorzaak van het probleem.

Controleer de aansluitingen

Het klinkt heel voor de hand liggend maar controleer of alles correct is aangesloten. Het kan zomaar zijn dat je een verkeerde input of output gebruikt hebt en als dit niet het geval is kan een connector verbogen zijn of kan een kabel losgeraakt zijn door het verschuiven van apparatuur.

Controleer of vervang de kabels

Het is een misvatting dat een HDMI-kabel van 100 euro een beter beeld geeft dan een kabel van 10 euro. Een HDMI-kabel werkt of deze werkt niet, zo simpel is het. Als je alles geprobeerd hebt maar toch geen beeld door je HDMI-kabel krijgt dan kan het soms zo zijn dat een andere (goedkope) kabel wel werkt. Het loont dus om in ieder geval twee kabels geprobeerd te hebben voordat je het opgeeft.

Controleer de instellingen

Voordat je van je net aangesloten home cinema-systeem kunt genieten is het belangrijk te controleren of de juiste instellingen gebruikt worden voor HDMI. Staat bijvoorbeeld de videoresolutie juist ingesteld (kan het display deze resolutie aan?), en is op je home cinema-set of receiver de correcte input aan de correcte aansluiting toegewezen? Ook kan het zo zijn dat de bron zo ingesteld staat dat deze alleen audio of alleen video via HDMI doorgeeft.

Aanzetten van apparatuur

Soms kan het zo zijn dat alle apparatuur correct is aangesloten en dat alle instellingen juist zijn maar dat je toch geen beeld krijgt. Dit is meestal het geval wanneer er een HDMI-signaal doorgestuurd wordt via bijvoorbeeld een receiver of home cinema-set. Een van de oorzaken hiervan kan de volgorde van het aanzetten van apparatuur zijn. Het kan dus helpen om in verschillende volgorden je home cinema-systeem in te schakelen en kijken of er beeld verschijnt. Zet bijvoorbeeld eerst de Blu-ray speler aan, dan de receiver en vervolgens de tv. Als je een receiver of home cinema-set met meerdere inputs hebt kan het naar een andere input en terug schakelen soms ook zorgen voor een correcte ‘handshake’.

Verwijder apparaten

Als bovenstaande manieren je nog steeds geen antwoord geven op de vraag waar het probleem zit kun je proberen het proces van het sturen van beeld richting de tv te vereenvoudigen. Maak je gebruik van een receiver, home cinema-set of soundbar die tussen de bron en de tv staat? Koppel deze dan los en sluit de bron direct op de tv aan. Krijg je vervolgens wel beeld, dan weet je dat het probleem bij de receiver, home cinema-set of soundbar zit. Wat je nu kunt doen is de bron direct op de tv aansluiten en een aparte (digitale) audiokabel richting de receiver, home cinema set of soundbar leggen. Dit is geen optimale oplossing omdat HD-audioformaten nu niet ondersteund worden maar je hebt in ieder geval beeld en geluid.

Firmware-updates

Omdat de ‘HDMI handshake’ beïnvloed kan worden door de software op één van de aangesloten apparaten is het verstandig om direct te controleren of er firmware-updates zijn voor bijvoorbeeld je tv, Blu-ray speler, home cinema-set en receiver. Deze update brengt mogelijk nieuwere software die een correcte ‘handshake’ mogelijk maakt.

Contact met de fabrikant

Helaas kan het zo zijn dat je na het proberen van bovenstaande oplossingen nog steeds geen beeld voorgeschoteld krijgt. Dit kan komen door een probleem met de hardware of de software. Zoek op het internet naar gebruikers die dezelfde klacht hebben en wellicht hebben zij een oplossing gevonden. Neem daarnaast contact op met de fabrikant. Wellicht nemen zij het apparaat terug om het te controleren en te repareren.

Meer informatie

Wil je meer weten over het aansluiten van apparatuur, het gebruik van televisies of soundbars, of advies voor de aankoop van audio- en beeld-apparatuur? Neem dan een kijkje in onze tips en advies-sectie.

Reacties (33)