De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat veel mensen op zoek gaan naar een nieuwe tv en een bijpassend home cinema-systeem. Er is ontzettend veel keuze en je wordt met veel termen en technieken om de oren gegooid. Dat is al lastig maar met een goede basis kun je tot de juiste keuze komen. In dit artikel bespreken we vijf fouten die je niet moet maken wanneer je een nieuwe tv met home cinema-systeem gaat kopen.
Koop geen te grote of te kleine tv
Een tv kopen is misschien het meest lastige maar één van de onderdelen waar je vooraf goed over na moet denken is de grootte van de tv. Je wilt er namelijk niet achterkomen dat de tv te klein of te groot is wanneer deze thuis staat. In een winkel is het al snel verleidelijk om een hele grote tv te kopen, maar kun je dat wel goed beoordelen met alleen maar grote tv’s aan de wand in de winkel en totaal geen indicatie van hoe dat model thuis staat?
Het is niet zo dat hoe groter de tv is, hoe beter de kijkervaring is. Als je te dicht op een grote tv zit dan kan het zelfs storend zijn. Gelukkig zijn er een aantal richtlijnen waar je je aan kunt houden wanneer je de ideale grootte voor je tv wilt vinden. Deze richtlijnen verschillen per resolutie; je kunt immers dichterbij een tv met hoge resolutie zitten omdat je dan meer details ziet en optimaal van de hogere resolutie profiteert. Meer hierover lees je in onze artikelen over de kijkafstand voor een full hd tv en de kijkafstand voor een Ultra HD tv. Daarnaast is het verstandig om het formaat dat je voor ogen hebt middels een paar A4’tjes of een stuk karton op de gewenste positie te zetten of plakken. Dit geeft je een redelijk idee van het kijkcomfort en de afstand.
Lees verder in ons artikel met tips en adviezen voor het kopen van een tv.
Kijk naar de ruimte waarin de apparatuur komt te staan
Als we doorgaan op het voorgaande punt dan is het ook belangrijk om naar de gehele ruimte te kijken. Waar komt bijvoorbeeld de tv te staan en hoeveel ruimte heb je op die positie? Kun je daar de tv met standaard (hoe groot is die standaard) op kwijt of hang je de tv aan de muur? We horen maar al te vaak dat de standaard van de tv die gekocht is niet (mooi) op een meubel blijkt te passen dus bekijk van te voren al welke ruimte je hebt voor de positionering van je tv. Mocht je overigens nog flexibel zijn met de plaatsing zorg er dan sowieso voor dat de tv niet naar een raam toe wijst of niet te dicht bij een raam staat. Zeker wanneer je overdag veel tv kijkt kun je dan last krijgen van hinderlijke reflecties in het beeld.
Ook het audiosysteem heeft ruimte nodig en dus is het belangrijk om voor de aanschaf voor jezelf duidelijk te krijgen hoe je alles wilt plaatsen. Ga je voor een audiosysteem met 5 losse speakers? Dan is het verstandig om te kijken hoe je de kabels naar deze luidsprekers gaat trekken en hoe je ze gaat wegwerken. Ga je de speakers voor de achterzijde van de kamer ophangen, en waar komen ze dan precies? De positionering van luidsprekers in een home cinema-systeem is van groot belang dus lees je in over de optimale posities. Mocht je gaan voor draadloze speakers, zorg dan dat je een stopcontact in de buurt van deze luidsprekers hebt want draadloos betekent niet dat er geen stroom nodig is.
Kies je voor een soundbar dan is de plaatsing ook van groot belang. De meeste soundbars kun je onder je tv hangen of voor je tv zetten, maar is daar in jouw kamer ruimte voor? Heb je voldoende ruimte voor de tv (voor de standaard waarop de tv staat) als je deze op een meubel zet? En is het meubel breed genoeg voor een soundbar? En, steekt de soundbar niet net boven het frame van de tv uit zodat je hem in beeld krijgt?
En niet alleen over deze luidsprekers moet nagedacht worden. Hetzelfde geldt voor de subwoofer en de speler, en in sommige gevallen ook de receiver/versterker. Zorg dat je van te voren duidelijk hebt waar je de apparatuur gaat plaatsen en of die positie je voldoende mogelijkheden biedt voor het werkwerken van kabels, het bedienen van de apparatuur en natuurlijk het behouden van een mooi ingerichte ruimte.
Ga niet te snel voor een alles-in-één systeem
Als je naar de winkel gaat voor een nieuwe tv dan is een home cinema-systeem in veel gevallen een soort bijzaak. Er wordt veel minder aandacht aan besteed en er wordt te vaak te snel besloten, zonder te vergelijken en luisteren. Eén van de diepste valkuilen is het alles-in-één home cinema-systeem. Dit zijn systemen waarbij alles in één doos zit; de speler, de versterker en de speakers. Ze zien er aantrekkelijk uit, kosten niet veel geld en moeten eenvoudig aan te sluiten zijn.
Dat klinkt allemaal heel goed maar bedenk voor je aankoop goed dat alles-in-één home cinema-systemen met net zoveel voordelen als nadelen komen. Zo laat de kwaliteit van de kleine luidsprekers vaak te wensen over, zeker wanneer je al wat gewend bent op het gebied van geluid. Die kleine en vaak plastic speakers kunnen nu eenmaal geen groot bereik weergeven en klinken vaak flets. Daarbij is een groot nadeel van een alles-in-één systeem dat je niks zomaar even kunt vervangen als het kapot gaat. Alles is op elkaar afgestemd dus even de speler vervangen met een model van een ander merk is geen optie, vooral ook omdat de versterker in de meeste gevallen in de speler verwerkt zit. Daarbij komt dat je er geen andere speakers dan de meegeleverde speakers op aan kunt sluiten, dat je het systeem nauwelijks tot niet kunt uitbreiden en dat je bij een kapot onderdeel vaak het hele systeem moet vervangen.
Lees verder in ons artikel met alle voordelen en nadelen van een alles-in-één home cinema-systeem.
Te goedkope en te dure kabels
Bekabeling is een lastig onderwerp. Sommige mensen besparen juist op alle kabels terwijl dat niet altijd verstandig is, andere mensen laten zich hele dure kabels aansmeren terwijl het totaal geen toegevoegde waarde heeft. Wat de juiste keuze is, is afhankelijk van de kabels die je koopt, en je zult er een aantal moeten kopen.
Wat betreft hdmi-kabels zit je goed met een kabel die je tussen de 5 en 25 euro kost, met een lengte van maximaal twee of drie meter. Ga je hoger in prijs dan zul je geen betere beeldkwaliteit ervaren. Laat je dus niet zomaar een kabel van 100 euro aansmeren. Maar, moet je lange afstanden overbruggen, dan is een betere kabel met betere afscherming wel belangrijk. Dit kan je een paar tientjes extra kosten maar zorgt wel dat het signaal stabiel en intact blijft. Er zijn echter ook andere opties om een hdmi-signaal over lange afstanden te versturen.
Wat betreft andere kabels is het soms wel beter om te investeren en dus iets meer te betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kabels voor je luidsprekers – mocht je losse luidsprekers kopen en dus geen kabels meegeleverd krijgen. Deze moeten goed afgeschermd zijn – zeker wanneer je aardig wat afstand moet overbruggen naar alle speakers – en hoewel je kunt overdrijven met dikke kabels en dure merken is het verstandig om niet voor de goedkoopste variant te kiezen. Laat je hier door een hifi-winkel in adviseren aan de hand van de apparatuur die je hebt. Ook analoge kabels voor audio en video zijn gevoelig voor interferentie en je kunt dus profiteren van een goede afscherming. Een analoge audiokabel hoeft geen 200 euro te kosten maar ben je op zoek naar de beste audiokwaliteit dan wil je ook niet dat deze kabel de zwakste schakel vormt. Het is dus niet verkeerd om dan een paar tientjes extra aan een goede kabel uit te geven. Lees meer over of je goedkope of dure kabels moet kopen. Hier gaan we dieper in op elke soort kabel.
Ga niet teveel af op de prijs en het merk
Hoewel de prijs erg belangrijk is en je absoluut een budget voor jezelf moet vaststellen is dat niet altijd de eerste stap. Het is eerst belangrijk om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je precies zoekt, zowel op het gebied van audio als op het gebied van beeld. Lees je in in de mogelijkheden van de producten die in de winkels liggen, de nieuwste technieken en de mooiste features. Stel dan vast wat je gemiddeld voor deze producten betaalt en of dit binnen het budget past wat je voor ogen had. Doe je dit niet dat kun je in de winkel te snel voor een goedkope optie kiezen terwijl die ene belangrijke functie er dan niet op blijkt te zitten, of je kunt juist teveel voor een product betalen terwijl goedkopere opties hetzelfde bieden. Een extra tip is dat je voor een goede home cinema-ervaring ook niet moet besparen op de audio-apparatuur. De speakers in een tv zijn voor een simpele series of een tv-programma leuk maar gaan je nooit een goede audio-ervaring bieden. Je kunt beter voor een goed audiosysteem gaan dan extra aandacht aan de audiokwaliteit van de tv besteden, en stap dan ook niet in de bovengenoemde valkuil van een te simpel en goedkoop alles-in-één systeem. Je moet er wat jaren mee doen dus je kunt beter wat extra uitgeven zodat je al die jaren ook echt geniet van de audioweergave.
Een fout die veel mensen maken is het focussen op alleen het merk van nieuwe apparatuur. Veel mensen zijn fan van een bepaald merk en hebben dus veel apparaten van het betreffende merk. Wanneer er vervolgens een tv en/of home cinema-systeem gekocht wordt, wordt al snel alleen maar gekeken naar de producten van datzelfde merk. Dit is niet aan te raden want ook een tv van een ander merk werkt in de meeste gevallen perfect met je reeds bestaande apparatuur en biedt mogelijk zelfs meer kwaliteit. Het is verstandig om zonder oogkleppen te gaan zoeken en vervolgens aan de hand van je wensen en eisen de selectie te verkleinen. Die selectie kun je maken door te gaan vergelijken, jezelf in te lezen in de mogelijkheden en vooral ook te gaan kijken naar reviews van experts en gebruikers. Als dan een product van dat ene merk overblijft is dat alleen maar mooi meegenomen.
Meer informatie
Wil je meer weten over de aanschaf, de installatie en het gebruik van home cinema-apparatuur? Lees dan verder in onze home cinema informatiegids.
Reacties (1)