FWD Benelux TV Shoot-out 2019: de test en de uitslag

23 november 2019 7 Minuten 20 Reacties
FWD TV Shoot-out 2019 2

Eindhoven, 21 november, Philips Eindhoven voetbalstadion. Na een dag voorbereiding, en voor de ogen van het FWD-lezerspubliek strijden vier deelnemers om de titel van beste OLED-tv. Wie gaat met de begeerde trofee naar huis tijdens de FWD Benelux TV Shoot-out 2019?

Waarom een shoot-out?

We publiceren al vele jaren televisietesten. We kennen prijzen toe, illustreren voor-en nadelen van verschillende toestellen. Dus waarom een shoot-out organiseren? In de eerste plaats natuurlijk omdat het fijn is om ons lezerspubliek af en toe te betrekken bij het testen. Maar ook om aan te tonen dat je, met alle toestellen op een rij, toch nog belangrijke verschillen kunt zien.

Hoe kan dat? In dit geval bekijken we vier OLED-modellen die allemaal hetzelfde paneel gebruiken, van waar komen dan die verschillen? Een test zoals deze toont bij uitstek aan wat het belang is van processing. Elke televisie moet een enorme variëteit aan beelden accepteren: live tv, YouTube, Ultra HD Blu-ray, enzovoort. Elke bron heeft eigen karakteristieken: resolutie, kwaliteit, compressie, HDR/SDR, enzovoort. Die moet de televisie allemaal op het scherm tonen, rekening houdend met zijn beperkingen en met geldende normen, maar hij moet ze ook zo goed mogelijk proberen te tonen. Upscaling, contrastverbetering, detailweergave, beweging vloeiend maken, en meer. Al die taken kunnen het beeld (soms zelfs drastisch) beïnvloeden.

Een test zoals deze, waarbij je vier bijna identieke toestellen – onder gecontroleerde omstandigheden – kunt bekijken is een uitstekende manier om die verschillen te tonen. Het geeft bovendien ook een perfect beeld van hoe groot of hoe klein dergelijke verschillen zijn.

De opzet

Voor onze test werden vier OLED-tv’s gebruikt. De Sony AG9, Panasonic GZ2000, LG C9, en Philips OLED804, uiteraard allemaal in hetzelfde formaat; 65 inch. De toestellen worden zij aan zij opgesteld en alle kenmerkende onderdelen worden verhuld. Lees: de schermen staan op dezelfde hoogte, en alles behalve het scherm wordt afgeplakt met zwarte tape of bedekt met zwarte doeken. Behalve de schermen is er wekelijk niets zichtbaar; geen voeten, geen schermranden, en uiteraard ook geen afstandsbediening. Als er van input/beeld gewisseld wordt, bedekken we de schermen met een zwart doek, om eventuele on-screen elementen te verbergen.

De tests gebeuren in twee verschillende omstandigheden. Voor de eerste test kalibreren we de televisies: ITU-R Rec BT.709 kleurgamut, D65 witpunt, gamma 2,3 en een witwaarde van 120 nits. In deze toestand tonen de toestellen de beelden zoals ze bedoeld zijn, de zogenaamde “Director’s intent”. Tijdens de kalibratie – gedaan door mijzelf en onafhankelijk kalibrator Dimitri Valkenburg – maken we gebruik van de AutoCal-feature voor LG, Sony en Panasonic, waarna we de resultaten verifiëren. De Philips beschikt niet over AutoCal en wordt volledig manueel gekalibreerd. We gebruiken een Klein-10A en Konica Minolta CS-200 meter, samen met een Murideo Six-G patroongenerator en Portrait Displays Calman software. De lichten zullen tijdens deze test bijna volledig gedimd zijn.

De tweede test gebeurt in de Vivid/Dynamic (Levendig/Dynamisch) modus van elke fabrikant. Zo zie je het maximale effect van processing. Ja, de Vivid modus raden we al jaar en dag af, maar fabrikanten hebben over de voorbije jaren toch ingezien dat je de televisie niet in alle richtingen moet oversturen. Voor de puristen blijft het een uitgesloten keuze, maar wie vaak bij veel omgevingslicht kijkt, kan dankzij de processing zijn beeld een flinke boost geven, zonder per definitie onnatuurlijk te lijken. Tijdens deze test lieten we de lichten in de ruimte aan.

De test

Dertig FWD-lezers zakten af naar het Philips Stadion te Eindhoven. Zij evalueerden tien clips in de gekalibreerde omstandigheden en twaalf clips in de Vivid modus. De geselecteerde clips van om en bij de 2 minuten omvatten een selectie van (Ultra HD)Blu-ray, Netflix streaming content, promotioneel materiaal van andere merken, en demomateriaal van Philips. De selectie bevat 4K- en Full HD-materiaal.

In de Vivid-test gebruiken we zowel SDR- als HDR-beeldmateriaal. In de gekalibreerde test gebruiken we enkel SDR-materiaal. Alhoewel het mogelijk is om HDR ook te kalibreren moeten al deze toestellen nog een tonemapping-stap uitvoeren. Concreet wordt in die stap het luminantiebereik van het bronmateriaal (bvb 0 tot 4.000 nits) gemapped op het bereik van de televisie (voor een oled, typisch 0-750 nits). Hoe die tonemapping moet gebeuren zit niet in een standaard, en de fabrikant doet dat dus naar eigen inzicht. Omdat we dit tijdens de kalibratie niet echt kunnen aanpassen is het onmogelijk om een ideaal speelveld te creëren waarin elk toestel gelijk aan de start staat.

Bij elke clip wordt aangegeven waaraan het publiek aandacht moet schenken: detail, contrast, ruis…Belangrijk is ook dat er geen referentiemonitor aanwezig is. De kijker beoordeelt dus welk beeld hij prefereert. Indien hij twee toestellen verkiest kan hij dit markeren, heeft hij geen voorkeur dan kan dit ook aangeduid worden.

De resultaten

De opstelling van de toestellen was als volgt: LG (A) / Philips (B) / Sony (C) / Panasonic (D). De percentages geven aan hoeveel procent van de kijkers een bepaald toestel verkiezen.

De resultaten van de test in gekalibreerde modus brachten al onmiddellijk een verrassing. Aangezien de sets professioneel gekalibreerd werden onder het toeziend oog van Philips en FWD – en er dus quasi identiek uitzien – verwachtten we een vrij uniforme verdeling van de voorkeur. Elk beeld leunt namelijk zo dicht mogelijk aan bij de vooropgezette norm. Toch kwamen onze lezers tot deze conclusie:

  1. Philips OLED804 : 38%
  2. Sony AG9 : 30%
  3. LG C9 : 20%
  4. Panasonic GZW2004 : 12%

Vooral het relatief magere resultaat van Panasonic valt op. Dat toestel scoort in onze reviews immers uitstekend als het over kalibratie gaat. Een mogelijke verklaring ligt in het feit dat de toestellen van Philips en Sony centraal stonden en daardoor toch iets beter scoorden. We weten ondertussen dat de kijkhoek van een OLED-scherm weliswaar erg groot is, maar natuurlijk niet perfect.

In de Vivid-mode kan Philips alle kennis die in de P5 verwerkt zit maximaal benutten. En dat merkten de kijkers niet alleen duidelijk, ze apprecieerden het ook. Philips zet hier een heel sterk resultaat neer. Panasonic kan met behulp van zijn processing uiteindelijk een tweede plaats scoren, onder andere door betere motion-processing dan de Sony en LG, en dankzij beter zwartdetail.

  1. Philips OLED804 : 69%
  2. Panasonic GZW2004 : 15%
  3. Sony AG9 : 13%
  4. LG C9 : 3%

Philips neemt zo voor de vierde keer de eerste plaats in tijdens een blinde shoot-out. De show werd afgesloten met een drankje en een babbel. Wil je er volgende keer ook bij zijn? Hou dan zeker onze website in de gaten. Volgende week publiceren we een video met een (sfeer)verslag van de FWD Benelux TV Shoot-out 2019.

De FWD TV Shoot-out 2019 is avondvullend evenement dat georganiseerd is in samenwerking met Philips TV. De TV Shoot-out zelf is echter volledig onafhankelijk en blind uitgevoerd. Onze eigen en onafhankelijke experts hebben de tv’s gekalibreerd en voor aanvang gecontroleerd, hebben aan de test meegedaan en hebben tijdens de test in de gaten gehouden dat alles eerlijk verloopt.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (11)

bert

bert
23 november 2019 om 10:51

Ik heb ook gelezen/gezien dat in de shoot-out in engeland de mensen ook van hun plaats of moesten/konden/gingen om achter een “”touwtje”” de tv’s allemaal recht van voren af konden/moesten bekijken..
En niet alleen van ver(re) afstand onder een te grote hoek de tv’s bekijken.

Er wordt ook wel geclaimd dat zelfs thuis een tv die 65 inch is.. beter goede kijkhoeken (ips/oled/samsung q90r) moet hebben. Omdat van redelijk dichtbij links en rechts al kleurverschil kan hebben..

dus volgend jaar de mensen langs de tv”s laten lopen,. of laten verzitten..

Inloggen
bert

bert
23 november 2019 om 11:29

Simpel feit de foto’s bekijkende.. De mensen zitten veel te ver van de tv’s af.. Achter in de zaal !! Max 3 – 3,50 meter zou beoordeling moeten zijn..

Inloggen


23 november 2019 om 14:40

Hier is specifiek voor gekozen ivm kijkhoek. De afstand heeft verder niets te maken met het kunnen beoordelen van de kwaliteit. Sterker nog; dit is de afstand die voor dit soort testen standaard is. Een lopende test is bijna onmogelijk omdat je dan nooit dezelfde beelden kunt vergelijken en het te rommelig is voor een gecontroleerde test.

Iedereen continu laten lopen of laten verzitten maakt een echt gecontroleerde test vrijwel onmogelijk, tenzij je precies weet wie, hoe en waar zit, en dat je dat ook checkt. Dat maakt de test 5x zo lang en lastig. En dan nog is het de vraag wat het doet met de resultaten. Echter, we hebben de mensen tussen de 1e en 2e test de mogelijkheid gegeven te verwisselen van plek.

Inloggen
Peter v

Peter v
23 november 2019 om 13:38

Super leuk zo iets.
Ik wil niks suggereren maar mag er wel gekeken worden of alle tv’s met standaard kabels draaien, en ook het stroomtoevoer etc?
Vind de uitslag bijna ongelofelijk ivm de Panasonic.
Vooral wanneer ik jullie collega’s op internet en YouTube bekijk wanneer ze de Philips of Panasonic beoordelen. Denk dat er wat verbeterpunten van locatie etc zijn, om alleen al wat twijfel weg te nemen. Maar dit heeft voor mij wel heel veel potentie voor een rechtstreeks vergelijk. Nogmaals super. Mvg Peter.

Inloggen


23 november 2019 om 14:32

Alle tv’s draaiden met dezelfde kabels, stroomtoevoer, etc. Sterker nog; ze zaten op hetzelfde stekkerblok en waren met een splitter op dezelfde speler aangesloten.

Inloggen
Peter v

Peter v
23 november 2019 om 14:35

Oké, laatste stukje twijfel weggenomen.
Thx.

Inloggen
Peter v

Peter v
23 november 2019 om 13:43

Ps.
Misschien een idee om dit ook ongecalibreerd te doen.
Dus alleen op movie etc.
Bedoel, 98% laat zijn tv niet calibreren.

Inloggen


23 november 2019 om 14:33

Klopt, maar nu hebben we in ieder geval twee uitersten. Er waren ook vragen over game-modi, sport-modi, etc. Zo is er natuurlijk voor ieder wat wils maar teveel om in één test te doen.

Inloggen
Peter v

Peter v
23 november 2019 om 14:35

Ja begrijp ik.

Inloggen
Peter v

Peter v
23 november 2019 om 16:01

Als we dan toch bezig zijn.
Is het een idee om voortaan de reflectie te beoordelen?
Dus testen met een lamp op de achtergrond of die erg zichtbaar is en meenemen in het cijfer?
Moet eerlijk zeggen dat ik dat net pas op internet zie, dat een collega van jullie dit voortaan zo gaat doen.

Inloggen
Rick

Rick
23 november 2019 om 20:29

Hmmmm…. toevallig
Waar vond deze test ook weer plaats…
Philips tv op de meest prominente plek…
Ik begin steeds meer te twijfelen aan de onafhankelijkheid van deze site en schrijver.
Ik krijg het gevoel dat wanneer een bedrijf goed over de brug komt de resultaten van tests er in ieder geval niet op achteruit gaan!

Inloggen


23 november 2019 om 20:38

Jammer dat je zo denkt Rick. De test is onafhankelijk uitgevoerd en alle deelnemers waren onafhankelijk. Het stadion heeft daar niks mee te maken. We hebben ook andere plekken in Eindhoven bekeken omdat dit ideaal was qua Benelux-opzet. Maar, meer dan het uitleggen in bovenstaand artikel en je aangeven dat we onszelf in de voet zouden schieten als we dit zouden fabriceren kunnen we niet. De onafhankelijkheid is ons bestaansrecht dus dat verspelen we niet zomaar. Vergeet overigens niet; een shoot-out is geen review dus dit heeft al zeker niks met de reviews van Eric te maken, waar commercie nooit een rol in speelt.

Inloggen
Rick

Rick
25 november 2019 om 01:00

Dan is het gewoon zeer onprofessioneel van de organisatoren om de keuze op deze locatie, Philips stadion, te laten vallen én de positie van de Philips tv juist zo prominent te kiezen. Als zoals gesteld in bovenstaande berichten het toch niets uitmaakt, waarom dan weer toevallig de Philips in het midden? En ook toevallig komt de Philips TV als beste uit de bus?
Als je echt professioneel bezig bent en je je onafhankelijkheid zo hoog in het vaandel hebt staan, zórg je er wel voor dat bij dit soort evenementen élke zweem van zelfs mógelijke belangenverstrengeling wordt geëlimineerd. Als er dan zoveel toevalligheden leiden tot dit resultaat, kun je het geen enkele zichzelf respecterende serieuze consument die zich in de materie verdiept, kwalijk nemen dit verslag zonder korrel zout te nemen.
Ik heb ontelbaar meer vertrouwen in de blindtests zoals te zien zijn op Youtube van b.v. Vincent Teoh (waarbij transparantie ook hoger is omdat daarbij ook inzicht wordt gegeven in de totstandkoming van deelscores) of de tests van Rtings.com, zowel op hun site als op youtube. Het feit dat Philips niet wordt meegenomen in hun tests is jammer. Maar het is wel heel vreemd dat nergens op gerenommeerde testsites zoals die ik noemde, Philips tvs zijn vergeleken met de andere merken en de enige site die wél Philips test, als resultaat geeft dat deze TP-Vision tvs met een Philips sticker, de Panasonics, Sony’s en LG’s die internationaal overall zeer hoog scoren, achter zich laat.
Waarmee dus de suggestie wordt gewekt dat deze TP-Vision oled tv de beste oled tv is, zelfs beter dan de internationaal hoge ogen gooiende premium oled merken.
Jammer voor TP-Vision met hun Philipssticker en Homecinemamagazine dat jullie mijn reactie jammer vinden.
Als het anders was opgezet, zelfs met de kennis die ik heb mogen opdoen bij hoog gewaardeerde internationale sites als rtings.com, AVSforum.com of HDtv test en andere sites, was er misschien meer geloofwaardigheid bij mij opgetreden ten aanzien van de resultaten van de test.
Dat hadden jullie kunnen realiseren door dit professioneler aan te pakken door elke zweem van belangenverstrengeling en partijdigheid te vermijden.

Inloggen
bert

bert
25 november 2019 om 09:44

#Rick,.. Ik heb er geen negatieve mening over. Iedereen moet er het zijn van denken.
MAAR, bedenk je dat zo’n shoot-out niet zomaar geregeld is.. Denk aan de kosten. Aan het vele werk wat dit vraagt.
Die Vincent Teoh heeft dit ook duidelijk gezegd tegen mensen die zich ook daar wel oppunten beklaagden..
Voor niks gaat de zon op.. Elke video van Vincent theo is ook gesponsored door C&M.. of door tcl die hem uitnodigd en verzorgd, etc, etc. Er zijn puristen die zeggen dat deze reviewers nooit naar demostratie van een merk mogen gaan.. omdat ze dan niet meer negattief of reeel kunnen reviewen.
De laatste video van vincent theoh met zijn “black friday” adviezen.. was ook volledig van Philips tv’s gespeend.. Zonder vermedling van reden.. Volledig zwart gat.. Omdat Crampron&moore geen philips verkoopt !!
Overigens werd bijd e shoot-out van hdvtest in engeleand geen philips tv getest omdat de nieuwe 804/854 in de zomer nog niet te koop waren.. Dus er was gewoon een reden voor !
EN wellicht nu we de laatste video van vincent gezien hebben,,. zonder Philips tv-vermelding,.. Heeft hdvtest de shoot-out daarom al in de zomer gehouden.. om zich een legitieme reden te kunnen veroorloven om philips uit de strijd te kunnen houden..
Overigen heeft jouw genoemde hoog gewaardeerde Avforums vorig ook een shoot-out gehouden en daar won de philips oled ook !!!
En was het toevallig dat Vincent teoh nog wat negatieve opmerkingen had over de philips.. En nu we weten dat zijn sponsor c&m geen philips MAG verkopen… Ja,.. je kan het denken en geloven !! Na zijn filmpje over BF zonder vermelding van philips,.. zonder verklaring !!??

Inloggen


25 november 2019 om 09:56

Mag ik je er dan wel aan herinneren dat AVSForum exact eenzelfde shoot-out met Philips heeft georganiseerd vorig jaar, en een jaar daarvoor? De test is exact zo uitgevoerd zoals bij hun. Het stadion is gewoon een mooie locatie zoals gezegd – het Philips daar heeft zelfs niks te maken met TP Vision – en de plek van de tv’s is random bepaald. Veel meer kunnen we niet doen. Het zou ook vreemd zijn om een tv bewust op de ‘minste’ positie te zetten omdat het een Philips is. Anyway, ik ben hier niet om je te overtuigen maar wel onze kant te vertellen. En, ik vind het belangrijk te vermelden dat de reviews van Eric hier ook 100% los van staan.

Inloggen
Rick

Rick
25 november 2019 om 01:15

A propos; kwaliteit verkoopt tenslotte zichzelf…..
Als het zo’n briljante tv is… waarom dan niet onder eigen naam ‘TP-Vision’ uitbrengen maar nog steeds met een Philips sticker…???

Inloggen
Hans

Hans
25 november 2019 om 23:57

Aan de ene kant is zo’n shootout leuk, maar aan de andere kant, in dezelfde periode was er gigantisch veel gesponsorde content van philips op zowel jullie als nevensites. Het ging om een heuze marketingpush van tpv.
Ik zeg niet gelijk dat deze shootout gestuurd was, maar ik kan wel begrijpen dat deze wel met een echte zak zout genomen kan worden.

Inloggen


26 november 2019 om 09:30

Dat begrijp ik inderdaad. TPV doet veel aan marketing, zeker ook in de Benelux. Echter, ik benadruk nog even dat commerciële content en redactionele content strikt gescheiden blijft. In ieder geval bij ons.

Inloggen
mark Borgen

mark Borgen
29 november 2019 om 11:01

Hallo,

wat me opvalt is dat het test panel volledig uit mannen bestaat!
En ik schat de gemiddelde leeftijd op 50+
ook iets om in een volgende test ronde rekening mee te houden.
dus een gemengder publiek kwa leeftijd en sexe.
doe dan dezelfde test eens en kijk wat er uit komt.

Inloggen


29 november 2019 om 11:13

Dat ligt helemaal aan de mensen die zich aanmelden Mark.. Daar kunnen we niet heel veel aan doen.

Inloggen