Firmware-update maakt uitschakelen Sony tv’s via HDMI CEC mogelijk

01 juni 2021 1 Minuut 1 Reacties
Sony x92j lifestyle

HDMI-CEC is sinds de lancering al een mooie belofte om apparaten met elkaar te laten communiceren, maar nog steeds is het in veel gevallen een zogenaamde hit-and-miss. De ene keer werkt het wel, de andere keer niet. Ook Sony-televisies hebben hier last van, met name oudere modellen. Gelukkig brengt Sony nu een firmware-update uit waarmee dit verbeterd wordt.

Sony tv’s die van 2016 tot en met 2019 uitgebracht zijn bevatten een bug waardoor het tot nu toe niet mogelijk was de tv uit te schakelen via een extern apparaat, aangesloten met HDMI. Met de nieuwste firmware-update voor maakt Sony het mogelijk om de televisies uit te schakelen via HDMI-CEC.

De bug is ontstaan toen de televisies eind 2020 een update voor Android 9 kregen. Dit trof onder meer de ZD9, het topmodel gebaseerd op de lcd-techniek, en de AF8-en AG8 oled-televisies. Alle modellen uit de D-, E-, F-, en G-series die in de tweede helft van 2016, in 2017, 2018, of 2019 uitkwamen kregen hier mee te maken.

Sony’s implementatie van HDMI-CEC heeft de naam Bravia Sync meegekregen. Wanneer deze functie geactiveerd wordt en een bron via HDMI aangesloten wordt zou de televisie tegelijk met het uitschakelen van de bron uitgeschakeld moeten worden. Sinds eind 2020 werkt dit dus bij veel modellen niet meer, maar de nieuwste firmware-update lost dit probleem op.

HDMI-kabel
Lees ook

Wat is HDMI-CEC (SimpLink, Anynet+, Bravia Sync, EasyLink, etc)?

Reacties (1)