In dit artikel geven we antwoord op de belangrijkste vragen en geven we tips om het energieverbruik van je tv omlaag te brengen.
Welke tv verbruikt de minste energie?
De meest gestelde vraag gaat over de soort tv die het minste energie verbruikt. Welke tv moet je nu precies kopen om je energierekening zo min mogelijk te laten stijgen? Het antwoord op deze vraag is wat eenvoudiger dan een aantal jaar terug want de grootverbruiker op het gebied van energie, plasma, is niet meer. Er worden vandaag de dag geen plasma tv’s meer gemaakt en dus zul je ze ook niet meer in de winkels terugvinden. Plasma tv’s konden de energierekening op jaarbasis tientallen euro’s hoger laten uitvallen dan een lcd tv en waren dus duidelijk minder energiezuinig. Vandaag de dag heb je de keuze uit lcd tv’s en oled tv’s. Nu hoor ik sommige mensen al denken; en de led tv dan? Een led tv bestaat officieel niet maar fabrikanten gebruiken de term wel vaak. Een led tv is simpel gezegd een lcd tv met een ander soort achtergrondverlichting. In plaats van CCFL worden led’s gebruikt om het paneel te verlichten en je dus een beeld te kunnen tonen. Het is en blijft echter nog altijd een lcd tv. Vandaag de dag vind je in de winkels nauwelijks tot geen lcd tv’s met CCFL-verlichting meer terug, het zijn bijna allemaal tv’s met led-achtergrondverlichting. De led’s zijn energiezuiniger dan de CCFL-verlichting. Oled is een vrij nieuwe techniek die we op dit moment alleen terugzien in de premium tv’s van LG, genaamd oled tv’s. Een oled tv maakt gebruikt van pixels die zelf licht kunnen geven en daardoor geen achtergrondverlichting nodig hebben. Dit heeft een aantal grote voordelen. Zo verbruikt de tv hierdoor minder energie, kunnen diepere zwartwaarden bereikt worden en kan de tv ook slanker gemaakt worden. Dat alles komt echter tegen een forse prijs. Op dit moment zijn oled tv’s nog vele malen duurder dan lcd tv’s met led-achtergrondverlichting. Het verschil in energieverbruik is aanwezig maar komt eerder op euro’s dan tientallen euro’s op jaarbasis uit. Lees meer over wat een oled tv precies is.
Waar moet je op letten bij de aankoop van een tv?
Naast dat je dus kunt letten op het soort tv dat je aanschaft (lcd of oled) zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden bij de aankoop van een nieuwe tv. Wellicht het het meest belangrijk is de grootte van je tv. Een grotere tv verbruikt meer energie, zo simpel is het. Kies je voor een 40-inch model, dan zul je er een lagere energierekening aan overhouden dan wanneer je voor een 65-inch model kiest. Je denkt misschien aan kleine verschillen maar een 42-inch tv kan al driemaal zoveel verbruiken als een 32-inch tv. Groter is vaak indrukwekkender maar puur kijkend naar het energieverbruik is het niet altijd de beste keuze. Ook belangrijk is het vergelijken van de verschillende energielabels van tv’s. Als je tien lcd tv’s met een formaat van 42-inch naast elkaar zet is de kans groot dat het verbruik sterk verschilt. Niet elke tv verbruikt hetzelfde en er kan tussen modellen en fabrikanten veel verschil zitten. Het energielabel maakt het mogelijk om het energiegebruik van televisies met dezelfde beelddiagonaal met elkaar te vergelijken. De zuinigste tv’s hebben een A++-label (donkergroen), de minst zuinige hebben een D-label (rood). De meeste tv’s vallen in de categorie A++, A+, A of B. Neem dus het energielabel door en vergelijk het in de handleiding genoemde verbruik.
Hoe bespaar je energie bij het gebruik van je tv?
Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van je tv terug te dringen, of je nu een lcd of een oled tv koopt. Zo is de beeldmodus een belangrijk aspect wat door veel mensen over het hoofd gezien wordt. Vanuit de doos staat vaak de ‘levendig’ of ‘vivid’ modus van de tv ingeschakeld of, als deze niet ingeschakeld is, veel mensen kiezen voor deze modus door de zeer aantrekkelijke kleuren en de hoge helderheid. Het grote nadeel van deze beeldmodus is dat deze zorgt voor het hoogste energieverbruik. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat deze modus in de meeste gevallen een onrealistische weergave met overdreven kleuren en een te hoog contrast biedt. Het is voor de mensen die kwaliteit en een laag energieverbruik willen dus niet de beste keuze. Pas daarom direct even de beeldmodus aan en kies bijvoorbeeld voor ‘film’ of ‘bioscoop’. Dit levert je beter beeld en een lagere energierekening op. Lees meer over de beste beeldmodus voor je tv. Verder is het aan te raden de tv niet op stand-by te laten staan als het niet nodig is. Gebruik bijvoorbeeld een slimme stekker die je apparatuur uitzet wanneer je het huis verlaat of koppel je tv aan een stekkerblok dat je uitschakelt als er niks gebruikt hoeft te worden. In stand-by verbruiken tv’s vandaag de dag niet veel maar elke cent is meegenomen als je wilt besparen op je energierekening. Als je wat dieper in de instellingen van je tv wilt duiken dan zijn er meerdere aanpassingen die het energieverbruik van je tv kunnen verlagen. Zo kun je de lichtsensor activeren waardoor de tv zelf ziet of het licht of donker is in de omgeving. In een donkere omgeving wordt dan de helderheid verlaagd zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Het is comfortabeler voor je ogen en het bespaart energie. Ook kun je op veel tv’s zelf een daginstelling (licht) en een nachtinstelling (donker) aanmaken zodat je in elke situatie een optimaal beeld hebt en zo min mogelijk energie verbruikt. Meer hierover lees je in ons artikelen over het optimaal instellen van je tv.
Meer informatie
Meer over de aankoop, de installatie en het gebruik van een tv lees je in onze tv tips en adviezen. Meer informatie over home cinema-systemen, speakers, receiver en bekabeling vind je in onze home cinema informatiegids.
Reacties (1)