Eerste indruk Hisense bril-vrije en transparante 3D tv’s tijdens IFA 2013

11 september 2013 2 Minuten 3 Reacties
Hisense-transparant-3D-2

De verwachtingen waren hoog maar op het gebied van 3D was IFA 2013 toch echt een tegenvaller. Natuurlijk waren alle nieuwe tv's voorzien van 3D weergave maar er werd nauwelijks over gesproken. Gelukkig was ook Hisense aanwezig want het bedrijf toonde twee interessante ontwikkelingen op het gebied van 3D.

Hisense is al een tijdje bezig met 3D en ziet nog steeds toepassingen voor de techniek. Naast Philips is Hisense één van de weinige fabrikanten die nog tijd en geld steekt in de ontwikkeling van bril-vrij 3D. Tijdens IFA 2013 toonde het bedrijf dan ook een nieuw model dat beschikt over een 55-inch lcd led display en een 3D materiaal zonder het gebruik van een 3D bril weer kan geven.

Hoewel vertegenwoordigers van het bedrijf het niet konden bevestigen is het waarschijnlijk dat de tv gebruik maakt van de 3D-techniek van StreamTV. Deze techniek maakt gebruik van de hoge 4K-resolutie om zo voor verschillende kijkhoeken een (zo goed als) Full HD 3D beeld te genereren. Toen we voor de tv stonden werd het echter meteen duidelijk dat er nog steeds beperkingen aan de techniek zitten.

De kijkhoeken zijn redelijk groot, beter dan modellen van Toshiba die we twee jaar terug zagen, en het 3D-effect is overtuigend maar biedt nog geen ‘wow-effect’. Dit kan natuurlijk aan de content liggen maar na 10 minuten kijken was 3D-effect vooral subtiel. De techniek introduceert echter artifacts en golfbewegingen en bepaalde delen van het scherm, vooral in gezichten van personen waar kleine bewegingen in te zien zijn. Ook werd duidelijk dat bril-vrij 3D niet voor iedereen weggelegd is. Sommige kijkers namen namelijk helemaal geen 3D-beeld waar maar twee beelden die over elkaar heen bewogen.

Ik had gehoopt dit jaar de eerste bril-vrije 3D tv te zien die daadwerkelijk de 3D-techniek weer een boost kan geven maar gebaseerd op wat er tijdens IFA 2013 te zien was gaat dit waarschijnlijk nog wel even duren. Er is in ieder geval nog werk aan de winkel om het 3D-effect ook daadwerkelijk die ‘wow-factor’ mee te geven en om alle negatieve bijeffecten weg te werken. Toch lijkt het erop dat Hisense gaat proberen dit model dit jaar nog op de markt te brengen. Het is nog duidelijk of er in de tussentijd nog verbeteringen doorgevoerd worden, laat staan wat de prijs gaat zijn.

Naast een bril-vrije 3D tv toonde Hisense ook een transparante lcd tv met 3D weergave. De tv maakt gebruik van de passieve 3D-techniek waarvoor ook nog gewoon een brilletje opgezet moet worden. Het unieke is echter het transparante display waar je dus doorheen kunt kijken. Hoewel de toepassingen hiervoor niet helemaal duidelijk zijn is het effect wel leuk. De 3D-ervaring is door het transparante display iets minder, wat overigens ook kan komen doordat je niet alleen op het beeld focust maar ook wat zich daarachter bevindt, maar het laat in ieder geval zien wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Reacties (3)