Een THX gecertificeerde tv: wat is het en wat heb je er aan?

27 oktober 2015 5 Minuten 2 Reacties
Panasonic-TX-65CZ950-oled-tv

We hebben het allemaal wel eens voorbij zien komen; het THX-logo. Soms zie je het in de bioscoop, soms voor een film die je thuis kijkt. Ook zie je vaak een THX-logo terug op home cinema-producten als receivers en soundbar-systemen. Maar, ook tv's worden steeds vaker voorzien van een THX-certificaat. Wat betekent dit certificaat echter en wat heb je er nu eigenlijk aan?

Wat is THX?

THX is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen surround audioformaat maar keurmerk voor audio- en/of videokwaliteit, uitgegeven door Lucasfilm. Voor wat betreft home cinema-apparatuur betekent dit dat apparatuur met het THX logo voldoet aan een specifiek pakket aan eisen en standaarden dat door Lucasfilm is samengesteld en een zo optimaal mogelijke audio- en/of videokwaliteit garandeert.

THX-certificaten

THX-certificaten (en dus logo’s) kun je terugzien op een groot aantal verschillende producten, zolang ze maar zorgdragen voor de audio- en/of video-weergave. Zo hebben we eerder al eens geschreven over THX Speaker Bar voor soundbar-systemen en THX Compact System voor home cinema-systemen. Ook hebben we de THX-certificaten voor receivers al eens behandeld. Het THX-certificaat voor tv’s heb je vast en zeker in onze nieuws-items voorbij zien komen, zeker als het ging om echte high-end modellen. Maar, we gaan er deze keer wat dieper op in, met name op de vraag wat het betekent en of je er iets aan hebt.

Wat betekent een THX-certificaat voor tv’s?

Zoals hierboven al kort aangegeven is de belangrijkste functie van een THX-certificaat de ‘garantie’ voor een goede beeldkwaliteit die door een onafhankelijke partij met een goede en lange reputatie in de filmwereld vastgesteld wordt. Dit zegt een consument meer dan beloften die door een fabrikant zelf gemaakt worden en creëert bovendien een gevoel van hoge kwaliteit.

Een THX-certificaat krijg je als fabrikant van tv’s niet zomaar. THX heeft zo’n 400 tests ontwikkeld waaraan tv’s onderworpen worden, tests die onder meer het opvangen van bewegingen, de kleurweergave, de grijsgradaties, de scherpte, het contrast en de ruisreductie beoordelen. THX heeft een groot aantal testsignalen ontwikkeld om deze tests uit te voeren, en maakt gebruik van de beste apparatuur om die signalen richting de tv te krijgen en zoveel mogelijk externe variabelen uit te sluiten. Fabrikanten melden zelf tv’s, waarvoor zijn graag een certificaat willen, aan en betalen hier ook voor. Het is echter een proces dat op en neer gaat; THX voert tests uit en fabrikanten maken aanpassingen op onderdelen die niet goed uit de tests komen. Uiteindelijk komt hier dan wel of geen certificaat uit.

De tv die getest wordt moet uiteindelijk beelden kunnen weergeven volgens de huidige videostandaarden, binnen een kleine foutmarge. Het doel is dat alle content, met name hoogwaardige content, weergegeven wordt zoals de filmmaker het bedoeld heeft. THX gecertificeerde tv’s beschikken dan ook over een speciale THX-beeldmodus die door de engineers van THX ontwikkeld is en de tv zo optimaal mogelijk gebruikt om het beeld dat de filmmaker voor ogen had weer te geven.

Is het THX-certificaat belangrijk?

Op deze vraag is, net als bij alle andere certificaten die THX uitdeelt, geen eenvoudig en eenduidig antwoord te geven. Een systeem dat bestaat uit THX gecertificeerde componenten kan uiteindelijk betere prestaties bieden maar dit is geen garantie. Wel mag je er vanuit gaan dat de verschillende componenten zo optimaal mogelijk samenwerken. Maar, ook dit is afhankelijk van andere apparatuur in je home cinema-systeem. Je tv kan er immers niet het maximale uithalen wanneer de Blu-ray speler van slechte kwaliteit is. Het is een indicatie van kwaliteit, dat kunnen we stellen, maar het is aan de andere kant ook absoluut een marketingelement om een high-end tv net dat extra duwtje in de rug te geven. Laat je je niet-THX gecertificeerde tv professioneel kalibreren, dan is de kans groot dat je minimaal de kwaliteit van een tv met THX-certificaat haalt.

Daarbij worden fabrikanten steeds beter in het zelf ontwikkelen van beeldmodi – de naamgeving varieert van Professional tot Cinema en Bioscoop – en uit eigen ervaring en die van andere experts kunnen we opmaken dat de meeste fabrikanten minimaal één zeer goede beeldmodus meeleveren waarmee je vanuit de doos al dicht tegen de kwaliteit van de THX-modus aanzit. Een absolute must is het dus niet maar je bent vanuit de doos wel voorzien van een boven gemiddeld goede weergave.

Een ander belangrijk punt is de manier waarop het proces van de certificering in elkaar steekt. Fabrikanten moeten namelijk betalen om hun tv’s te laten testen en certificeren door THX. Dit betekent dat er ook fabrikanten zijn die dit geld er niet voor over hebben maar misschien wel een tv ontwikkeld hebben die aan de hoge eisen van THX voldoet. Kortom, er kunnen absoluut tv’s zonder certificaat zijn die net zo goed zijn als tv’s met certificaat.

Daarbij is het niet altijd even duidelijk waarvoor een tv een THX-certificaat krijgt. Het bedrijf maakt namelijk certificaten voor verschillende aspecten en features van tv’s. Zo zijn er modellen die een THX-certificaat voor de 3D-weergave alleen of juist alleen voor de 4K Ultra HD-prestaties gekregen hebben. Het gaat dus niet per se altijd om de algemene beeldkwaliteiten van een tv.

Meer informatie

Voor meer informatie over surround formaten, receivers, luidsprekers en aankoop adviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

THX-certificaten voor home cinema-systemen
Wat is het verschil tussen THX Select 2 en THX Ultra 2
Audyssey MultEQ: wat is het en hoe werkt het?
Nieuwe tv in de winkel kopen: hier moet je op letten
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv

Reacties (2)