Dossier: high-end televisies vergeleken – wat is de beste tv?

26 oktober 2019 + 10 minuten 31 Reacties
Panasonic-GZW954-1

Je besluit staat vast. Dit jaar koop je een van de beste televisies op de markt. Top beeldkwaliteit staat uiteraard bovenaan je lijst. En je gaat voor 55 of 65 inch, zo veel is zeker. Welke tv verdient die plaats in je woonkamer?

/span>

Wat verstaan we onder ‘high-end’?

Een high-end televisie van 55 of 65 inch, met superieure beeldkwaliteit, ruime HDR-ondersteuning en goed gebruiksgemak. De prijs is minder belangrijk, maar we blijven natuurlijk attent voor een goede koop. Op vlak van design mag je in deze categorie echt mooie en knap afgewerkte modellen verwachten, maar dat blijft uiteraard iets heel persoonlijks. We verwachten ook een uitstekende smart tv-ervaring, met apps die ons laten genieten van content in een hoge kwaliteit. Stemassistenten zijn volop in opmars, maar we weten: ondersteuning voor Nederlands blijft voorlopig een pijnpunt.

4K of 8K

Wie echt high-end wil shoppen, kan ondertussen voor een 8K model kiezen. Maar het aanbod in dat segment is nog erg klein en aanzienlijk duurder. Het nut van 8K in de woonkamer is bovendien redelijk beperkt. Ja, het kan de laatste restjes artificiële indruk van een digitaal beeld wegnemen, maar dat vereist dan wel 8K-content. Dat aanbod is momenteel onbestaand. Je moet 8K-video ook niet in de nabije toekomst verwachten. Zelfs voor 4K zijn we nog niet helemaal daar. Wie in België en in Nederland van 4K wil genieten is aangewezen op streaming en Ultra HD Blu-ray. Het zenderaanbod in 4K is erg klein. Gezien de vereiste bandbreedte van 8K, ligt dat zeker nog flink wat jaren in de toekomst.

HDMI 2.1 of niet?

Er is heel wat te doen rond de introductie van HDMI 2.1. Maar enkel LG biedt dit jaar volledig uitgeruste HDMI 2.1-aansluitingen op zijn toestellen. Is dat voor andere fabrikanten een echte handicap? We gaan hier uitgebreid op in een achtergrondstuk in FWD 74, maar dit is de korte samenvatting. HDMI 2.1 biedt in essentie vier nieuwe dingen: een hogere bandbreedte en drie nieuwe eigenschappen (ALLM, VRR en eARC). Die hogere bandbreedte is vereist voor 8K-resoluties en voor High Frame Rate (HFR)-content. Maar HFR-content is voorlopig enkel beschikbaar via gamingconsoles en de kans dat we binnen dit en vijf jaar ook HFR-content op televisie of via streaming zullen zien is niet erg groot.

ALLM (Auto Low Latency Mode) en VRR (Variable Refresh Rate) zijn twee eigenschappen die specifiek voor gaming bedoeld zijn. Met ALLM schakelt de televisie automatisch over op de Game beeldmode als je begint te gamen op de aangesloten spelconsole. VRR (Variable Refresh Rate) zorgt er voor dat je een vloeiende game ervaring hebt, zonder scheuren in het beeld of stotterende beelden. Dat is belangrijk omdat een gameconsole in tegenstelling tot een Blu-ray-speler of andere beeldbron geen constante framerate levert. Uiteraard moet de spelconsole ook beide eigenschappen ondersteunen!

eARC lijkt vaak nog het nuttigst. Extended ARC (Audio Return Channel) biedt een hogere bandbreedte zodat nu ook Dolby True HD en DTS HD Master Audio langs deze weg naar je audio-oplossing kan stromen. Maar, dat nut is beperkt. Die lossless audiocodecs worden enkel op Blu-ray gebruikt en als je dan toch een externe audio-oplossing gebruikt, sluit je de speler beter rechtstreeks daarop aan. Streaming-apps zullen nog heel lang enkel gebruik maken van Dolby Digital Plus en dat kan via de bestaande ARC-aansluiting. eARC is dus zeker geen must en al helemaal niet als je geen externe audio gebruikt.

Dolby Atmos

In de specificaties lezen we steeds vaker Dolby Atmos. Maar wat betekent dat concreet? Dolby Atmos is een nieuw object georiënteerd geluidsformaat dat ook geluid uit de hoogte laat klinken. Dat belooft, maar in de praktijk moeten er heel wat voorwaardes voldaan zijn voor je echt van Dolby Atmos geniet. Om te beginnen moet je natuurlijk Atmos-content gebruiken. Die kan komen via streaming (Netflix) of schijfjes. Vervolgens moet je televisie die content kunnen afspelen of doorgeven aan een externe geluidsopstelling. Maar zelfs op televisies die Atmos ondersteunen, is het resultaat vaak beperkt. Dat hoeft niet te verbazen, de luidsprekeropstelling van een tv, zelfs een high-end model zoals deze, is niet echt toereikend om een echte Atmos ervaring te creëren. Wil je echte de beste audio-oplossing dan moet je voor een soundbar of AV-receiver kiezen en die moeten op hun beurt ook uitgerust zijn voor Atmos. Vervolgens moet je op de televisie vaak in het geluidsmenu een instelling activeren zodat Atmos doorgegeven wordt. Informeer je dus goed als je dit belangrijk vindt.

High Dynamic Range

HDR maakt ondertussen een vast deel uit van de specificaties van de meeste televisies. Naast HDR10 en HLG, die universeel ondersteund zijn, zijn er twee standaarden voor dynamische metadata: Dolby Vision en HDR10+. Het blijft nog steeds wat afwachten of één van beide de overhand zal halen, of dat beide standaarden een plaats in de markt veroveren. In dat opzicht is ondersteuning voor beide standaarden een mooi pluspunt. En dit jaar zijn er ook voor het eerst fabrikanten die dit leveren.

Wat piekhelderheid en kleurbereik betreft is er nog niets veranderd. OLED levert het beste contrast en behoorlijke helderheid. LCD levert de beste helderheid en behoorlijk contrast. Op vlak van kleurbereik zijn ze bijna evenwaardig, al heeft voor de helderste kleuren een LCD-model wel een kleine voorsprong.

Wat is de beste high-end tv van dit moment?

In dit dossier bespreken we vijf high-end televisies van de grotere merken, kijkend naar met name de beeldprestaties. Er zijn in sommige gevallen modellen hoger in de line-up te vinden, maar die beschikken over hetzelfde paneel met (overwegend) dezelfde beeldprestaties. hieronder vind je de conclusies uit elk van de reviews, met een link naar de volledige review.

LG OLED65C9PLA

LG zet met de OLED65C9PLA een erg mooie en goede referentie neer waar andere OLED-modellen dit jaar tegen zullen moet strijden. Om het plaatje echt volledig te maken hadden we graag HDR10+ in de lijst van HDR-formaten gezien. Dat is dan ook meteen de belangrijkste opmerking die we hebben. ThinQ AI blijft nog steeds maar gedeeltelijk werken in het Nederlands, we hopen dat dit jaar te opgelost te zien. Het is moeilijk om naast de prijs te kijken, zeker gezien de steile prijsdaling bij de modellen van vorig jaar.

De stijlvolle C9-serie heeft meer dan alleen de looks. Zowel in SDR als HDR is de beeldkwaliteit uitstekend. De bijzonder goede kalibratie staat garant voor indrukwekkende beelden. De tweede generatie Alpha9 processor bouwt goed verder op de prestaties van vorig jaar, en levert een aantal kleine, maar knappe verbeteringen: AI helderheid verbetert HDR weergave bij veel omgevingslicht, ‘soepele gradaties’ verwijdert efficiënt de meeste kleurbanden, en dynamische tonemapping levert helderdere beelden. De basisprestaties zijn ongewijzigd tegenover vorig jaar, dus lcd-tv’s blijven de helderheidskroon opeisen, maar voor contrast en zwartweergave blijft oled kampioen. Ook WebOS kreeg wat kleine maar goed gekozen verbeteringen, en het verstevigt daarmee zijn plaats bij de beste smart tv systemen.

Lees ook de volledige LG C9-serie review.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Beeldverwerking
 • Kleurweergave
 • Contrast, zwartwaarde
 • Uitstekende HDR-beelden
 • HDMI 2.1 met ruime featureset
 • Prima geluid, inclusief Atmos

Minpunten
 • Geen HDR10+

 • ThinQ AI nog niet helemaal bruikbaar in Nederlands

Panasonic TX-55GZW954 (NL) / TX-55GZ950 (BE)

Het is moeilijk om een echt minpunt te vinden op deze Panasonic GZW954-/GZ950-serie. Nu we er over nadenken hadden we toch graag ook eARC en VRR op de HDMI-aansluitingen. Maar zoals we al eerder vertelden, die features zijn enkel belangrijk voor gamers of voor zeer specifieke audio-opstellingen. Ja, de klank kan nog iets beter, maar bij normale volumes presteert hij prima.

Pluspunten, die heeft deze tv in overvloed. Panasonic zet met de TX-55GZW954 / TX-55GZ950 een duidelijke referentie neer. Dit is perfecte kleurweergave, dit is zo goed als perfect zwartdetail. Het toestel scoort uitstekend op beeldverwerking, ook in onze moeilijkste testscènes. De piekhelderheid van het OLED-scherm is een van de beste in het aanbod. Het toestel biedt alle HDR-formaten en is ook in HDR werkelijk zo goed als perfect gekalibreerd. Een fantastisch resultaat voor de filmfan, maar ook een prachtig scherm voor elke televisiekijker, en zelfs voor gamers dankzij de erg lage input-lag. De fijne Smart Home 4.0 smart tv interface, dubbele tv-tuner en dubbele CA-slot zijn prima extraatjes. Ook het prijskaartje krijgt onze goedkeuring, kortom een top tv!

Lees ook de volledige Panasonic GZW954-serie review.

10.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Referentie kleurweergave in HDR én SDR
 • Top contrast en zwartdetail
 • Dolby Vision én HDR10+
 • Uitstekende beeldverwerking

Minpunten
 • Geen eARC of VRR

Philips 55OLED804

De Philips 55OLED804 is een mooie opvolger van de topper uit 2018. De Android chipset kreeg een kleine upgrade, en is nu wat vlotter, maar mocht van ons nog steeds iets krachtiger. Dit is immers een premium tv. In datzelfde opzicht hadden we graag een iets meer premium gevoel gehad bij de remote. Maar het belangrijkste minpunt van vorig jaar is weggewerkt: Philips ondersteunt nu alle belangrijke HDR-formaten, inclusief HDR10+ en Dolby Vision.

De nieuwe P5 beeldverwerkingschip levert samen met het OLED-paneel betoverende beelden. Philips haalt de hoogste helderheid en levert uitstekend zwartdetail. Daar komt indrukwekkend accurate kleurweergave bij, daar evenaart het Sony en Panasonic. Met Perfect Natural Reality heeft de Philips een belangrijke troef die al je content een knappe HDR-tint geeft. Prima geluidskwaliteit, de nieuwste Android TV versie en Ambilight maken dit een volledig uitgeruste tv. De prijs is ook nog eens erg scherp. Een aanrader, zonder voorbehoud.

Lees ook de volledige Philips OLED804-serie review.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Derde generatie P5 beeldverwerking
 • Perfect Natural Reality
 • Kleurweergave
 • Contrast, zwartwaarde en schaduwdetail
 • Ambilight

Minpunten
 • Verbeterde Android chipset, maar iets te zwak voor topmodel

 • Remote voelt wat goedkoop aan

Sony KD-55AG9

Op papier zijn er nauwelijks verschillen tussen de 2018 AF9 en de 2019 AG9. De belangrijkste verandering is een iets minder krachtige audio-oplossing. Acoustic Surface Audio+ blijft wel erg goed klinken, en het verschil is vermoedelijk niet erg groot, maar we vinden het een opmerkelijke beslissing. De tv kan wel nog steeds als centerspeaker dienst doen als je een AV-receiver gebruikt. Aan de pluskant kreeg de KD-55AG9 de nieuwe 2019 gebruiksinterface en afstandsbediening, en dat is een mooie verbetering. Of je het nieuwe design mooier vindt is een persoonlijke beslissing, maar het is wel iets minder uniek dan het achterover leunende ontwerp van de AF9.

En wat op beeldvlak? Ook daar zijn de verschillen met de AF9 erg klein. De Sony verbergt een minimum aan zwartdetail in SDR beeldmateriaal en soms wat witdetail in HDR materiaal. Vooral dat laatste is vreemd, aangezien noch de XG95 noch de AF9 dit deden. Maar afgezien daarvan zijn de resultaten uitstekend. Je krijgt bijzonder scherp detail, natuurlijke maar intense kleuren en een prima kalibratie, zo uit de doos, zowel in SDR als HDR. Maar aan het eind maken we ons toch de bedenking of de KD-55AG9 zijn meerprijs ten opzichte van andere modellen in de markt zoals de LG C9, of tegenover zijn voorganger, de AF9, wel waard is.

Lees ook de volledige Sony AG9-serie review.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Beeldverwerking
 • Perfect OLED contrast, en voldoende zwartdetail
 • Zeer goede bewegingsscherpte
 • Verbeterde gebruikservaring (Android8 en remote)
 • Acoustic Surface Audio+

Minpunten
 • Verbergt mogelijk wat witdetail in HDR

 • Verbergt wat zwartdetail in SDR
 • Audio-oplossing is minder krachtig dan op de voorganger
 • Prijs

Samsung QE65Q90R

Samsung blijft sleutelen aan zijn QLED-technologie en dat merk je. De nieuwe Ultra Wide Viewing Angle is de revelatie van het jaar. Een lcd met een kijkhoek die bijna naast OLED kan staan. De speciale film heeft wel een kost: het HDR-kleurbereik is licht verminderd, al zal je daar in de praktijk niets van merken. We betreuren vooral het ontbreken van Dolby Vision en Atmos op deze set (Atmos kan wel doorgegeven worden aan een Atmos soundbar) en Samsung blijft het beeld onnodig helder maken in HDR. We merken ook op dat Samsung de QE65Q90R aanzienlijk goedkoper in de markt zet: de Q90FN startte vorig jaar op 4.299, de Q90R start nu aan 3.699. Dat is uiteraard duur, maar je haalt dan ook de beste lcd-tv in huis.

De nieuwe processor levert verbeterde dimming van de achtergrondverlichting, en met zijn 480 zones biedt de Samsung uitstekend contrast, met prachtig zwartdetail. De kleurweergave is excellent en beeldverwerking over het algemeen is bijzonder goed.  Deze Samsung laat een zeer goede HDR indruk na en ook gamers worden uitgebreid verwend. De vele lifestyle features zoals de One Connect box, Invisible cable, Ambient Mode en een uitgebreide Smart Hub zijn bovendien allemaal echte meerwaardes.

Lees ook de volledige Samsung Q90R-serie review.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Uitstekende local dimming (Contrast en zwartwaarde)
 • Ongeziene kijkhoek voor een lcd
 • Invisible Connection en One Connect box
 • Kleurweergave
 • Goede bewegingsscherpte
 • Zeer heldere HDR-weergave

Minpunten
 • Geen Dolby Vision/Atmos

 • Minder groot HDR kleurbereik dan vorig jaar
 • Nog steeds te helder gekalibreerd in HDR

Conclusie –  wat is de beste high-end tv?

Wie gaat shoppen voor een high-end tv mag dat doen in de wetenschap dat er geen slechte aankopen zijn. Al deze modellen leveren uitstekende beeldkwaliteit, met prachtige kleuren, uitmuntend contrast en een erg goede kalibratie. Ja, er zijn hier en daar verschillen, maar we kunnen veilig stellen dat je met eender welk van de toestellen in dit dossier een fantastische kijkervaring beleeft.

Welk toestel je best kiest hangt af van je noden. In dit dossier zagen we bijvoorbeeld vier OLED-modellen en één lcd. De Samsung neemt daarmee een vrij unieke plaats in. Kijkt men bij jou thuis veel tv overdag of is er altijd veel licht in de kamer? Dan is de Samsung een uitstekende keuze. Maar veel licht is niet de enige troef die dit toestel heeft. Met de nieuwe Ultra Viewing Angle-technologie neemt Samsung een van de laatste zwakke punten weg van lcd: de kijkhoek. Die is op deze televisie haast even goed als op de OLED-concurrenten. Daarnaast krijg je ook heel wat lifestyle- en gaming-features, waarvan we de One Connect Box de belangrijkste vinden.

Een OLED-model is echter nog altijd de keuze bij uitstek van de absolute filmliefhebber. Dim de lichten in de kamer en het absolute zwart geeft de beelden een extra dimensie. Bij de OLED-modellen liggen de prestaties bijzonder dicht bij elkaar, maar vermits onze focus ligt op beeldkwaliteit ligt, is het onmogelijk om naast de referentieprestaties van de Panasonic te kijken. Die levert de allerbeste kalibratie, zuiverste kleuren en uitmuntende beeldverwerking en slaagt er als eerste OLED-model in om alle zwartdetail te tonen zonder fouten. Dat hij zowel Dolby Vision als HDR10+ ondersteunt maakt hem alleen aantrekkelijker.

Met die wetenschap in het achterhoofd kennen we twee ‘Best Getest’ prijzen toe: de Samsung QE65Q90R en de Panasonic TX-55GZW954.

Voor de ‘Beste Koop’ kijken we naar de officiële prijzen. Hou er echter rekening mee dat cashbacks en andere promoties een fikse invloed kunnen hebben, waardoor onze keuze een momentopname vormt. Goed rondkijken vooraleer je op de koop-knop drukt blijft de boodschap! Samsung, Sony en LG zijn duurder dan de concurrenten. De Philips en de Panasonic strijden nek aan nek om de eerste plaats. Een keuze maken tussen deze toestellen komt neer op persoonlijke voorkeur. De Panasonic is de beste keuze als je voor de allerbeste beeldkwaliteit kiest, de Philips biedt net iets beter geluid, Ambilight en heeft met Perfect Natural Reality iets extra in huis waarmee je met al je beelden van HDR-stijl geniet. Daarom geven we de ‘Beste Koop’ aan de Philips 55OLED804.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (10)

bert

bert
26 oktober 2019 om 12:02

Ik heb een vraag over dolby atmos. Ik las ergens over de Panasonic gzw954,.. “Without eARC (HDMI 2.1) there’s no way to send Dolby Atmos sound from the tv to a connected sound system.. !

Ik vraag me af.. Als ik de panasonic 954 koop.. Kan ik dan wel dolby atmos vanuit interne apps (nettflix.. ) naar een atmos soundbar sturen !!

Ik heb begrepen dat de soamsung q90r dit wel kan doen ook al heeft die geen hdmi 2.1 en dus geen eARC.. Of kan de samsung dat ook niet vanuit interne apps.. Maar wel als er een externe speler direct op de soundbar is aangesloten..

Ik zal sowieso eerst geen soundbar kopen.. maar ik wil het wel een beetje een bestendige aankoop doen..

Het is een beetje ingewikkeld !

Inloggen
Pieter

Pieter
27 oktober 2019 om 07:21

Nee je hebt geen hdmi 2.1 nodig om atmos te versturen via netflix. Integendeel, samsung kan dat uberhaupt niet met netflix. Het bronbestand is een dolby digital plus mix, deze kan over een hdmi 2.0 aansluiting. Earc is alleen maar als je een uhd blu ray speler aansluit op je tv en atmos in truehd of dtsma over je tv naar je receiver wil sturen

Inloggen
bert

bert
27 oktober 2019 om 09:16

@Pieter,. als samsung geen atmos kan versturen via netflix.. wat doen ze dan met die q90r/q80r soundbars die zo met naam gekoppeld zijn aan de qleds als q90r en q80r..

Inloggen
Johan

Johan
15 november 2019 om 20:35

Hallo Pieter,
Ik kan je verzekeren dat de 2019 QLED tv’s wél degelijk Dolby Atmos doorgeven aan een dolby atmos soundbar als deze met hdmi (arc) verbonden is.Ik heb zelf die set-up staan. Geen issue dus…

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
26 oktober 2019 om 13:18

Alle info over wat je nodig hebt voor Dolby Atmos playback vind je hier: https://www.fwd.nl/2019/04/ik-wil-dolby-atmos-op-mijn-tv-hoe-navigeer-je-in-het-dolby-atmos-op-tv-labyrinth/

Concreet: noch HDMI2.1, noch eARC zijn vereist om Atmos door te kunnen sturen. Een tv met HDMI2.0 en ARC kan vanuit Netflix gewoon Atmos naar een soundbar sturen, op voorwaarde dat de soundbar indiceert dat hij Atmos-capable is en dat de tv dat begrijpt.

Inloggen
bert

bert
26 oktober 2019 om 13:53

Bedankt voor je antwoord, ik zal ze lezen (had ze al eens gelezen!!).. Maar zo ik het dan zie is het dus verwarrend voor zelfs reviewers, want ik heb het nog even gezocht waar ik het las,. en gevonden. En het staat er toch echt. Maar misschien begrijp ik het verkeerd in de volgende link (voor de liefhebbers) https://www.whathifi.com/reviews/panasonic-tx-55gz950b

Unfortunately, the more appealing HDMI 2.1 Variable Refresh Rate and eARC features are not included. The lack of eARC (Enhanced Audio Return Channel) is a shame, as it means there’s no way to send Dolby Atmos sound from the TV to a connected sound system

ze hebben wel meer reviews van tv’s waaronder de laatste de oled van hisense (gewoon een oled !!)
https://www.whathifi.com/products/tvs

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
26 oktober 2019 om 17:42

Zelfs voor reviewers is het verwarrend, ik kan dat alleen maar bevestigen. Maar ik ben zeker, Atmos kan via HDMI 2.0-ARC naar een soundbar, op voorwaarde dat het om de Dolby Digital+ versie gaat (wat zeker het geval is voor Netflix).

Inloggen
bert

bert
27 oktober 2019 om 09:12

En DTS-x geeft de panasonic niet door.. stond een 2 maanden geleden in mijn krant (stentor/AD).. Volgens mij was dat een artikel in samenwerking met Tweakers !

Inloggen
Frans

Frans
26 oktober 2019 om 16:32

Netflix is 5.1 geluid geen atmos dat komt nog. Atmos heeft alleen 4 k schijf blueray. Stream zijn bijna allemaal nog 5.1 ik heb nog geen dolby atmos gehoord op net flux verward het niet met dolby VISION dat is voor beeld.
Ook YouTube heeft dit nog niet. Het is nog te nieuw allemaal. Ik heb het staan dolby atmos 7.1.2. Tv kanalen zijn of stereo of 5.1 ook nog geen dts X.dat zenden ook niet uit DTS X.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
26 oktober 2019 om 17:43

Netflix heeft wel degelijk Atmos soundtracks. Meer info hier: https://help.netflix.com/nl/node/64066

Inloggen
Pieter

Pieter
27 oktober 2019 om 19:06

Netflix heeft ook atmos, alleen niet in de app op tizen. Alle andere fabrikanten hebben wel atmos via netflix

Inloggen
Wim

Wim
26 oktober 2019 om 17:20

Beste Eric,

Een geweldig stuk,waarin alle belangrijke segmenten aan bod komen…. grote klasse !!!

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
26 oktober 2019 om 17:43

bedankt, altijd fijn dat te horen.

Inloggen
Joep

Joep
26 oktober 2019 om 21:47

Hallo Eric,
Met interesse je review gelezen. Over de Panasonic; heb ik het goed dat ik bij aankoop hiervan mijn oude surround system de deur uit kan doen?

Inloggen
Jos

Jos
27 oktober 2019 om 06:27

Ligt aan je audioset. Mijn visie is, als je zo’n goed beeld hebt en kwaliteit belangrijk vind, investeer dan minstens zoveel in audio! Een tv is voor beeld, audioapparatuur voor geluid!

Inloggen
Akin

Akin
07 november 2019 om 10:09

Hallo Eric,

Is het voor het beeldscherm niet schadelijk als de tv lang aanstaat?
Mijn vraag is, is het verstandig om een showmodel te kopen?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
28 oktober 2019 om 15:41

Dat hangt inderdaad van je audioset af. Een degelijke audio-installatie zal vermoedelijk toch nog beter zijn.

Inloggen
Pieter

Pieter
27 oktober 2019 om 07:27

Toch vraag ik me een aantal dingen af. Ik heb mede ook de c9, 804, q90 en ag9 kunnen testen, en merkte juist dat de sony juist heel goed presteerde met name vergeleken met de 804 op gebied van kalibratie en zwartdetail. Daarbij als ik keek naar upscaling en compressiereductie daar alle andere tv’s met normaal tv signaal versloeg met twee vingers in zn neus.
Ook zwart detail was bij de q90 helemaal ver te zoeken zowel bij local dimming op standaard en hoog.
Panasonic is overigens zeer verdiend.

Inloggen
bert

bert
27 oktober 2019 om 09:10

@Pieter,.. Met dat je schrijft dat “Panasonic is overigens zeer verdiend”,, doet concluderen dat de panasonic op overige punten, buiten “Kalibratie en zwartdetail”.. dan aanmerkelijk beter presteerde !
Of concludeer je dat, mede/vooral met inachtneming van de aanmerkelijk hogere prijs van de Sony AG9 ?
En met kalibratie bedoel je (juiste) kleurweergave ?

Inloggen
Hemran

Hemran
27 oktober 2019 om 14:49

Aanvankelijk neigde ik wat betreft toekomstige aankoop naar een Philips vanwege die P5 processor. Máár schijnt Android te hebben en ik wil zover & zoveel als mogelijk van Google ‘los blijven’ c.q. wegblijven.

Die Panasonic heeft, als ik het goed begrijp, een ander ‘smart TV’ systeem ?
Maar ‘werkt’ (om een andere invalshoek te nemen) een smart TV überhaupt ook zonder een internet aansluiting ? Op zich hoef ik al die (opgedrongen) ‘luxe’ niet. Heb liever een domme als een slimme TV maar tegenwoordig kun je voor zover ik weet geen 4K (is dus eigenlijk hooguit UHD !) meer kopen zonder ‘slim’, wat op zich natuurlijk weer heel dom is.
Kan (om het toch in overweging te blijven nemen) een Philips TV trouwens ook zonder netwerkaansluiting functioneren ? Dan bedoel ik daarmee dus dat dat Android-gedeelte niet allerlei info naar ‘huis’ stuurt ? Waarom moeten hun weten welke zender ik kijk , toelaat de tv aangaat, of ik (die conclusie kun je op een bepaald moment trekken) op vakantie ben, hoe laat ik gemiddeld ga slapen, enz, enz. En, niet onbelangrijk, ben ik dan niet te ‘hacken’.

Trouwens hulde voor het artikel en waardevolle info….
Mvg, Hemran.

Inloggen
bert

bert
27 oktober 2019 om 18:54

Er is ook al een beer in Europa gezien… Echt waar !

Inloggen
bert

bert
27 oktober 2019 om 18:55

Nee, ik bedoel in duitsland al…. geloof ik !

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
28 oktober 2019 om 15:43

Al deze televisies zijn ‘smart’ maar werken ook zonder netwerkaansluiting. Ja kan dan uiteraard niet de ingebouwde Netflix of YouTube gebruiken, maar de tv-tuners, USB-mediaspeler en HDMI-aansluitingen werken uiteraard wel.

Inloggen
Thomas

Thomas
28 oktober 2019 om 14:17

Het soap opera effect krijg je er tenminste gratis bij! 🙂 Ik zweer bij beamers sinds het verval van mijn plasma tv.

Inloggen
bert

bert
28 oktober 2019 om 15:08

#Eric,.. Ik heb net je links gelezen over dolby atmos.. De panasonic 954 lijkt wel een geval apart.. Hij staat er steeds niet tussen.. Wel de gzw1000, 1500 en 2000 maar de 954 staat ook niet in optie 1 en niet in optie 2 en niet in optie 3 en ook al niet in de 1e tabel.. Vergeten ?

En zoals gezegd in de krant stond ook al dat dts niet kon..

In de winkel bij expert hoef je het ook niet te vragen..

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
28 oktober 2019 om 15:51

De GZ950 is een design-variant van de GZ1000.

DTS:X bestaat momenteel dacht ik alleen bovenop de lossless variant (DTS-HD-MA), en daarvoor heb je eARC nodig. Maar de situatie waarin eARC vereist is is sowieso beperkt (lees hier: https://www.fwd.nl/2019/04/hdmi-2-1-op-welke-televisies-zit-het-en-heb-je-het-nodig/).
Streaming diensten met DTS:X zijn er al helemaal nog niet. Dus ik zou me daarover niet te druk maken.

Inloggen
Hemran

Hemran
28 oktober 2019 om 22:10

@Eric Beekmans, bedankt voor je reactie.
@Thomas, zou je willen vertellen waarom je liever voor een beamer gaat dan voor een traditionele tv ?
@Bert, toen ik onlangs onder die steen uitkroop viel mij op dat de huismus en de boerenzwaluw het hier in Deutschland erg goed doen maar die beer heb ik niet gezien..

Mit freundlichen Grüßen Hemran.

Inloggen
bert

bert
28 oktober 2019 om 22:55

@Hemran,.. okay,.. jij misschien niet maar hij is echt gezien.. Ik zou zeggen.. maak er “gehacked” van.

https://www.ad.nl/buitenland/wilde-bruine-beer-duikt-op-in-duitsland~aac2b700/

Inloggen
Thomas

Thomas
30 oktober 2019 om 14:00

Ik bekijk al mijn films en series in de originele 23.976 fps zoals het hoort en de huidige generatie tv’s heeft door de gebruikte technologie teveel problemen dit op een degelijke manier weer te geven door de te hoge reactietijd van de panelen.

Black frame insertion is een mogelijkheid maar enkel beschikbaar op 60fps en Soap Opera Effect is ware horror voor snelle actiescènes 🙂

Dus ik geniet wel lekker verder met mijn beamer die alles prima weergeeft zoals het hoort!

Inloggen
Hemran

Hemran
31 oktober 2019 om 21:23

Thomas bedankt voor je uitleg.
Voor mijn gevoel, en dat dus even helemaal los van jou aantal fps. verhaal, kan een projectie op een wand/scherm nooit zo ‘mooi’ zijn als nu tegenwoordig met oled mogelijk is. Misschien omdat ik de 8mm filmPROJECTOR nog levendig kan herinneren. Ruimte verduisteren etc.

Maar dat is zoals ik schreef louter en alleen voor mijn gevoel en niet gestoeld op praktijk laat staan ervaring. In ieder geval een aanvullende overweging die ik straks mee laat wegen, bedankt.

Inloggen
Thomas

Thomas
04 november 2019 om 14:17

Hey Hemran,

Ik ben volledig akkoord met je stelling dat het beeld van de projectie inderdaad niet zo ‘mooi’ zal zijn als nu tegenwoordig mogelijk is met een OLED tv maar voor mij primeert de authentieke filmlook over de pracht en praal van softwarematig geproduceerd beeld.

Ieder zijn meug 😉

Veel succes met je keuze alleszins!

Inloggen