Dossier: high-end televisies vergeleken – wat is de beste tv?

26 oktober 2019 + 10 minuten 31 Reacties
Panasonic-GZW954-1

Je besluit staat vast. Dit jaar koop je een van de beste televisies op de markt. Top beeldkwaliteit staat uiteraard bovenaan je lijst. En je gaat voor 55 of 65 inch, zo veel is zeker. Welke tv verdient die plaats in je woonkamer?

/span>

Wat verstaan we onder ‘high-end’?

Een high-end televisie van 55 of 65 inch, met superieure beeldkwaliteit, ruime HDR-ondersteuning en goed gebruiksgemak. De prijs is minder belangrijk, maar we blijven natuurlijk attent voor een goede koop. Op vlak van design mag je in deze categorie echt mooie en knap afgewerkte modellen verwachten, maar dat blijft uiteraard iets heel persoonlijks. We verwachten ook een uitstekende smart tv-ervaring, met apps die ons laten genieten van content in een hoge kwaliteit. Stemassistenten zijn volop in opmars, maar we weten: ondersteuning voor Nederlands blijft voorlopig een pijnpunt.

4K of 8K

Wie echt high-end wil shoppen, kan ondertussen voor een 8K model kiezen. Maar het aanbod in dat segment is nog erg klein en aanzienlijk duurder. Het nut van 8K in de woonkamer is bovendien redelijk beperkt. Ja, het kan de laatste restjes artificiële indruk van een digitaal beeld wegnemen, maar dat vereist dan wel 8K-content. Dat aanbod is momenteel onbestaand. Je moet 8K-video ook niet in de nabije toekomst verwachten. Zelfs voor 4K zijn we nog niet helemaal daar. Wie in België en in Nederland van 4K wil genieten is aangewezen op streaming en Ultra HD Blu-ray. Het zenderaanbod in 4K is erg klein. Gezien de vereiste bandbreedte van 8K, ligt dat zeker nog flink wat jaren in de toekomst.

HDMI 2.1 of niet?

Er is heel wat te doen rond de introductie van HDMI 2.1. Maar enkel LG biedt dit jaar volledig uitgeruste HDMI 2.1-aansluitingen op zijn toestellen. Is dat voor andere fabrikanten een echte handicap? We gaan hier uitgebreid op in een achtergrondstuk in FWD 74, maar dit is de korte samenvatting. HDMI 2.1 biedt in essentie vier nieuwe dingen: een hogere bandbreedte en drie nieuwe eigenschappen (ALLM, VRR en eARC). Die hogere bandbreedte is vereist voor 8K-resoluties en voor High Frame Rate (HFR)-content. Maar HFR-content is voorlopig enkel beschikbaar via gamingconsoles en de kans dat we binnen dit en vijf jaar ook HFR-content op televisie of via streaming zullen zien is niet erg groot.

ALLM (Auto Low Latency Mode) en VRR (Variable Refresh Rate) zijn twee eigenschappen die specifiek voor gaming bedoeld zijn. Met ALLM schakelt de televisie automatisch over op de Game beeldmode als je begint te gamen op de aangesloten spelconsole. VRR (Variable Refresh Rate) zorgt er voor dat je een vloeiende game ervaring hebt, zonder scheuren in het beeld of stotterende beelden. Dat is belangrijk omdat een gameconsole in tegenstelling tot een Blu-ray-speler of andere beeldbron geen constante framerate levert. Uiteraard moet de spelconsole ook beide eigenschappen ondersteunen!

eARC lijkt vaak nog het nuttigst. Extended ARC (Audio Return Channel) biedt een hogere bandbreedte zodat nu ook Dolby True HD en DTS HD Master Audio langs deze weg naar je audio-oplossing kan stromen. Maar, dat nut is beperkt. Die lossless audiocodecs worden enkel op Blu-ray gebruikt en als je dan toch een externe audio-oplossing gebruikt, sluit je de speler beter rechtstreeks daarop aan. Streaming-apps zullen nog heel lang enkel gebruik maken van Dolby Digital Plus en dat kan via de bestaande ARC-aansluiting. eARC is dus zeker geen must en al helemaal niet als je geen externe audio gebruikt.

Dolby Atmos

In de specificaties lezen we steeds vaker Dolby Atmos. Maar wat betekent dat concreet? Dolby Atmos is een nieuw object georiënteerd geluidsformaat dat ook geluid uit de hoogte laat klinken. Dat belooft, maar in de praktijk moeten er heel wat voorwaardes voldaan zijn voor je echt van Dolby Atmos geniet. Om te beginnen moet je natuurlijk Atmos-content gebruiken. Die kan komen via streaming (Netflix) of schijfjes. Vervolgens moet je televisie die content kunnen afspelen of doorgeven aan een externe geluidsopstelling. Maar zelfs op televisies die Atmos ondersteunen, is het resultaat vaak beperkt. Dat hoeft niet te verbazen, de luidsprekeropstelling van een tv, zelfs een high-end model zoals deze, is niet echt toereikend om een echte Atmos ervaring te creëren. Wil je echte de beste audio-oplossing dan moet je voor een soundbar of AV-receiver kiezen en die moeten op hun beurt ook uitgerust zijn voor Atmos. Vervolgens moet je op de televisie vaak in het geluidsmenu een instelling activeren zodat Atmos doorgegeven wordt. Informeer je dus goed als je dit belangrijk vindt.

High Dynamic Range

HDR maakt ondertussen een vast deel uit van de specificaties van de meeste televisies. Naast HDR10 en HLG, die universeel ondersteund zijn, zijn er twee standaarden voor dynamische metadata: Dolby Vision en HDR10+. Het blijft nog steeds wat afwachten of één van beide de overhand zal halen, of dat beide standaarden een plaats in de markt veroveren. In dat opzicht is ondersteuning voor beide standaarden een mooi pluspunt. En dit jaar zijn er ook voor het eerst fabrikanten die dit leveren.

Wat piekhelderheid en kleurbereik betreft is er nog niets veranderd. OLED levert het beste contrast en behoorlijke helderheid. LCD levert de beste helderheid en behoorlijk contrast. Op vlak van kleurbereik zijn ze bijna evenwaardig, al heeft voor de helderste kleuren een LCD-model wel een kleine voorsprong.

Wat is de beste high-end tv van dit moment?

In dit dossier bespreken we vijf high-end televisies van de grotere merken, kijkend naar met name de beeldprestaties. Er zijn in sommige gevallen modellen hoger in de line-up te vinden, maar die beschikken over hetzelfde paneel met (overwegend) dezelfde beeldprestaties. hieronder vind je de conclusies uit elk van de reviews, met een link naar de volledige review.

LG OLED65C9PLA

LG zet met de OLED65C9PLA een erg mooie en goede referentie neer waar andere OLED-modellen dit jaar tegen zullen moet strijden. Om het plaatje echt volledig te maken hadden we graag HDR10+ in de lijst van HDR-formaten gezien. Dat is dan ook meteen de belangrijkste opmerking die we hebben. ThinQ AI blijft nog steeds maar gedeeltelijk werken in het Nederlands, we hopen dat dit jaar te opgelost te zien. Het is moeilijk om naast de prijs te kijken, zeker gezien de steile prijsdaling bij de modellen van vorig jaar.

De stijlvolle C9-serie heeft meer dan alleen de looks. Zowel in SDR als HDR is de beeldkwaliteit uitstekend. De bijzonder goede kalibratie staat garant voor indrukwekkende beelden. De tweede generatie Alpha9 processor bouwt goed verder op de prestaties van vorig jaar, en levert een aantal kleine, maar knappe verbeteringen: AI helderheid verbetert HDR weergave bij veel omgevingslicht, ‘soepele gradaties’ verwijdert efficiënt de meeste kleurbanden, en dynamische tonemapping levert helderdere beelden. De basisprestaties zijn ongewijzigd tegenover vorig jaar, dus lcd-tv’s blijven de helderheidskroon opeisen, maar voor contrast en zwartweergave blijft oled kampioen. Ook WebOS kreeg wat kleine maar goed gekozen verbeteringen, en het verstevigt daarmee zijn plaats bij de beste smart tv systemen.

Lees ook de volledige LG C9-serie review.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Contrast, zwartwaarde
  • Uitstekende HDR-beelden
  • HDMI 2.1 met ruime featureset
  • Prima geluid, inclusief Atmos

Minpunten
  • Geen HDR10+

  • ThinQ AI nog niet helemaal bruikbaar in Nederlands

Panasonic TX-55GZW954 (NL) / TX-55GZ950 (BE)

Het is moeilijk om een echt minpunt te vinden op deze Panasonic GZW954-/GZ950-serie. Nu we er over nadenken hadden we toch graag ook eARC en VRR op de HDMI-aansluitingen. Maar zoals we al eerder vertelden, die features zijn enkel belangrijk voor gamers of voor zeer specifieke audio-opstellingen. Ja, de klank kan nog iets beter, maar bij normale volumes presteert hij prima.

Pluspunten, die heeft deze tv in overvloed. Panasonic zet met de TX-55GZW954 / TX-55GZ950 een duidelijke referentie neer. Dit is perfecte kleurweergave, dit is zo goed als perfect zwartdetail. Het toestel scoort uitstekend op beeldverwerking, ook in onze moeilijkste testscènes. De piekhelderheid van het OLED-scherm is een van de beste in het aanbod. Het toestel biedt alle HDR-formaten en is ook in HDR werkelijk zo goed als perfect gekalibreerd. Een fantastisch resultaat voor de filmfan, maar ook een prachtig scherm voor elke televisiekijker, en zelfs voor gamers dankzij de erg lage input-lag. De fijne Smart Home 4.0 smart tv interface, dubbele tv-tuner en dubbele CA-slot zijn prima extraatjes. Ook het prijskaartje krijgt onze goedkeuring, kortom een top tv!

Lees ook de volledige Panasonic GZW954-serie review.

10.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Referentie kleurweergave in HDR én SDR
  • Top contrast en zwartdetail
  • Dolby Vision én HDR10+
  • Uitstekende beeldverwerking

Minpunten
  • Geen eARC of VRR

Philips 55OLED804

De Philips 55OLED804 is een mooie opvolger van de topper uit 2018. De Android chipset kreeg een kleine upgrade, en is nu wat vlotter, maar mocht van ons nog steeds iets krachtiger. Dit is immers een premium tv. In datzelfde opzicht hadden we graag een iets meer premium gevoel gehad bij de remote. Maar het belangrijkste minpunt van vorig jaar is weggewerkt: Philips ondersteunt nu alle belangrijke HDR-formaten, inclusief HDR10+ en Dolby Vision.

De nieuwe P5 beeldverwerkingschip levert samen met het OLED-paneel betoverende beelden. Philips haalt de hoogste helderheid en levert uitstekend zwartdetail. Daar komt indrukwekkend accurate kleurweergave bij, daar evenaart het Sony en Panasonic. Met Perfect Natural Reality heeft de Philips een belangrijke troef die al je content een knappe HDR-tint geeft. Prima geluidskwaliteit, de nieuwste Android TV versie en Ambilight maken dit een volledig uitgeruste tv. De prijs is ook nog eens erg scherp. Een aanrader, zonder voorbehoud.

Lees ook de volledige Philips OLED804-serie review.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Derde generatie P5 beeldverwerking
  • Perfect Natural Reality
  • Kleurweergave
  • Contrast, zwartwaarde en schaduwdetail
  • Ambilight

Minpunten
  • Verbeterde Android chipset, maar iets te zwak voor topmodel

  • Remote voelt wat goedkoop aan

Sony KD-55AG9

Op papier zijn er nauwelijks verschillen tussen de 2018 AF9 en de 2019 AG9. De belangrijkste verandering is een iets minder krachtige audio-oplossing. Acoustic Surface Audio+ blijft wel erg goed klinken, en het verschil is vermoedelijk niet erg groot, maar we vinden het een opmerkelijke beslissing. De tv kan wel nog steeds als centerspeaker dienst doen als je een AV-receiver gebruikt. Aan de pluskant kreeg de KD-55AG9 de nieuwe 2019 gebruiksinterface en afstandsbediening, en dat is een mooie verbetering. Of je het nieuwe design mooier vindt is een persoonlijke beslissing, maar het is wel iets minder uniek dan het achterover leunende ontwerp van de AF9.

En wat op beeldvlak? Ook daar zijn de verschillen met de AF9 erg klein. De Sony verbergt een minimum aan zwartdetail in SDR beeldmateriaal en soms wat witdetail in HDR materiaal. Vooral dat laatste is vreemd, aangezien noch de XG95 noch de AF9 dit deden. Maar afgezien daarvan zijn de resultaten uitstekend. Je krijgt bijzonder scherp detail, natuurlijke maar intense kleuren en een prima kalibratie, zo uit de doos, zowel in SDR als HDR. Maar aan het eind maken we ons toch de bedenking of de KD-55AG9 zijn meerprijs ten opzichte van andere modellen in de markt zoals de LG C9, of tegenover zijn voorganger, de AF9, wel waard is.

Lees ook de volledige Sony AG9-serie review.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Perfect OLED contrast, en voldoende zwartdetail
  • Zeer goede bewegingsscherpte
  • Verbeterde gebruikservaring (Android8 en remote)
  • Acoustic Surface Audio+

Minpunten
  • Verbergt mogelijk wat witdetail in HDR

  • Verbergt wat zwartdetail in SDR
  • Audio-oplossing is minder krachtig dan op de voorganger
  • Prijs

Samsung QE65Q90R

Samsung blijft sleutelen aan zijn QLED-technologie en dat merk je. De nieuwe Ultra Wide Viewing Angle is de revelatie van het jaar. Een lcd met een kijkhoek die bijna naast OLED kan staan. De speciale film heeft wel een kost: het HDR-kleurbereik is licht verminderd, al zal je daar in de praktijk niets van merken. We betreuren vooral het ontbreken van Dolby Vision en Atmos op deze set (Atmos kan wel doorgegeven worden aan een Atmos soundbar) en Samsung blijft het beeld onnodig helder maken in HDR. We merken ook op dat Samsung de QE65Q90R aanzienlijk goedkoper in de markt zet: de Q90FN startte vorig jaar op 4.299, de Q90R start nu aan 3.699. Dat is uiteraard duur, maar je haalt dan ook de beste lcd-tv in huis.

De nieuwe processor levert verbeterde dimming van de achtergrondverlichting, en met zijn 480 zones biedt de Samsung uitstekend contrast, met prachtig zwartdetail. De kleurweergave is excellent en beeldverwerking over het algemeen is bijzonder goed.  Deze Samsung laat een zeer goede HDR indruk na en ook gamers worden uitgebreid verwend. De vele lifestyle features zoals de One Connect box, Invisible cable, Ambient Mode en een uitgebreide Smart Hub zijn bovendien allemaal echte meerwaardes.

Lees ook de volledige Samsung Q90R-serie review.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Uitstekende local dimming (Contrast en zwartwaarde)
  • Ongeziene kijkhoek voor een lcd
  • Invisible Connection en One Connect box
  • Kleurweergave
  • Goede bewegingsscherpte
  • Zeer heldere HDR-weergave

Minpunten
  • Geen Dolby Vision/Atmos

  • Minder groot HDR kleurbereik dan vorig jaar
  • Nog steeds te helder gekalibreerd in HDR

Conclusie –  wat is de beste high-end tv?

Wie gaat shoppen voor een high-end tv mag dat doen in de wetenschap dat er geen slechte aankopen zijn. Al deze modellen leveren uitstekende beeldkwaliteit, met prachtige kleuren, uitmuntend contrast en een erg goede kalibratie. Ja, er zijn hier en daar verschillen, maar we kunnen veilig stellen dat je met eender welk van de toestellen in dit dossier een fantastische kijkervaring beleeft.

Welk toestel je best kiest hangt af van je noden. In dit dossier zagen we bijvoorbeeld vier OLED-modellen en één lcd. De Samsung neemt daarmee een vrij unieke plaats in. Kijkt men bij jou thuis veel tv overdag of is er altijd veel licht in de kamer? Dan is de Samsung een uitstekende keuze. Maar veel licht is niet de enige troef die dit toestel heeft. Met de nieuwe Ultra Viewing Angle-technologie neemt Samsung een van de laatste zwakke punten weg van lcd: de kijkhoek. Die is op deze televisie haast even goed als op de OLED-concurrenten. Daarnaast krijg je ook heel wat lifestyle- en gaming-features, waarvan we de One Connect Box de belangrijkste vinden.

Een OLED-model is echter nog altijd de keuze bij uitstek van de absolute filmliefhebber. Dim de lichten in de kamer en het absolute zwart geeft de beelden een extra dimensie. Bij de OLED-modellen liggen de prestaties bijzonder dicht bij elkaar, maar vermits onze focus ligt op beeldkwaliteit ligt, is het onmogelijk om naast de referentieprestaties van de Panasonic te kijken. Die levert de allerbeste kalibratie, zuiverste kleuren en uitmuntende beeldverwerking en slaagt er als eerste OLED-model in om alle zwartdetail te tonen zonder fouten. Dat hij zowel Dolby Vision als HDR10+ ondersteunt maakt hem alleen aantrekkelijker.

Met die wetenschap in het achterhoofd kennen we twee ‘Best Getest’ prijzen toe: de Samsung QE65Q90R en de Panasonic TX-55GZW954.

Voor de ‘Beste Koop’ kijken we naar de officiële prijzen. Hou er echter rekening mee dat cashbacks en andere promoties een fikse invloed kunnen hebben, waardoor onze keuze een momentopname vormt. Goed rondkijken vooraleer je op de koop-knop drukt blijft de boodschap! Samsung, Sony en LG zijn duurder dan de concurrenten. De Philips en de Panasonic strijden nek aan nek om de eerste plaats. Een keuze maken tussen deze toestellen komt neer op persoonlijke voorkeur. De Panasonic is de beste keuze als je voor de allerbeste beeldkwaliteit kiest, de Philips biedt net iets beter geluid, Ambilight en heeft met Perfect Natural Reality iets extra in huis waarmee je met al je beelden van HDR-stijl geniet. Daarom geven we de ‘Beste Koop’ aan de Philips 55OLED804.

Reacties (31)