Android P: dit wil je nu al weten
Sinds een paar jaar brengt Google een developer preview uit van de aankomende Android-versie. Ook dit jaar is dat het geval, aangezien de ontwikkelaarsversie van Android P woensdagavond Nederlandse tijd is gelanceerd. Voor je nu denkt: deze versie ga ik op mijn telefoon of tablet installeren, raden we je aan te wachten. Het team achter Android heeft laten weten dat dit een basislijn voor ontwikkelaars is en dat sommige dingen nog niet werken zoals ze moeten werken. Maar developers weten er gelukkig al wel raad mee.
Ondersteuning voor de inkeping
Er gaan een aantal dingen veranderingen binnen Android. Zo is er straks ingebouwde ondersteuning voor een inkeping (de inmiddels beruchte notch, die Google heeft omgedoopt tot display cutout). Tijdens Mobile World Congress 2018 werd duidelijk dat veel Android-ontwikkelaars die cutout gaan omarmen. Onder andere Asus en Wiko gaan ermee aan de haal. Daarom is het handig dat Android straks ingebouwde ondersteuning heeft voor zo’n inkeping, zodat fabrikanten zelf geen oplossingen hoeven te bedenken.
Nu is het nog zo dat die fabrikanten zelf om de notch moeten heen werken. Wiko doet dat bijvoorbeeld door de statusbalk te verlengen. Dat valt niet zo heel veel op, zeker niet bij notificaties. Maar oplettende gebruikers zullen zien dat er bovenin veel ruimte (te veel ruimte wellicht) is vrijgemaakt voor iconen en de klok. Asus pakt het wat dat betreft iets eleganter aan en heeft ervoor gezorgd dat de statusbalk niet langer is gemaakt. Daarnaast heeft dat bedrijf ook een unieke interface ingebouwd voor het bekijken van notificaties en informatie.
Ander uiterlijk voor notificaties en het snelle menu
Daarnaast heeft Google het snelle menu en de notificatielade aangepast. De hoeken van deze schermen zijn nu ronder gemaakt. Het gaat hier om kleine tweaks die later nog kunnen veranderen; maar opvallend is het in elk geval. Of het ook daadwerkelijk beter is, mag je zelf beslissen. Ook kun je nu meer van het gesprek in de notificatie lezen en kun je direct antwoorden met slimme replieken, stickers en meer. Onduidelijk is nog of de apps hiervoor ondersteuning moeten inbouwen of dat alle applicaties er meteen mee overweg kunnen.
Alle andere aanpassingen op een rijtje
- Android beperkt apps op de achtergrond met toegang tot microfoon, camera en sensoren. Wanneer een app niet actief gebruikt wordt, dan kunnen ze de hardwarefuncties ook niet gebruiken.
- Ondersteuning voor meer video- en beeldcodecs, waaronder HDR VP9 Profile 2 en HEIF (heic). Later dit jaar wordt hier meer over bekendgemaakt.
- Een multicamera-api. Hiermee kunnen apps data los opvragen van de camera’s op een toestel. Zo kun je dus ook altijd het beeld van een secundaire camera opvragen en dat bewerken, mocht een toestel dat al niet standaard aanbieden.
- Betere navigatie in grote gebouwen. Android gebruikt hiervoor de afstand tussen jou en wifi-spots in een gebouwd om je positie te bepalen.
- Verbeterde autofill. Wachtwoordmanagers zouden zo gemakkelijker de benodigde gegevens kunnen invullen.
- Betere optimalisatie voor energiestanden, waaronder Doze en standby. Je Android zal in toekomst slimmer omgaan met apps die op de achtergrond data opvragen en die apps samenvoegen, zodat ze tegelijkertijd data aanvragen en binnenhalen.
- Google zal gebruikers vaker gaan waarschuwen en ook veel meer dialogenvensters presenteren. Mochten apps niet zijn geoptimaliseerd voor een recente versie van Android (vanaf Android 4.2), dan krijgen gebruikers daar een melding van. Daarnaast wordt van ontwikkelaars verwacht dat apps 64-bit gaan ondersteunen (Zoals eerder aangekondigd).
- Ook zal Google vaker apps gaan blokkeren die geen gebruik maken van de reguliere software development kit. Zo wil het bedrijf app-makers stimuleren van de beschikbare en veilige tools gebruik te maken.
Video Android P developer preview
Tevens heeft Google een video uitgebracht voor developers, waarin een aantal dingen goed worden uitgelegd. Als leek heb je er misschien niet zo veel aan, maar er worden wel wat voorbeelden aangehaald.
Zoals altijd moet je dit onthouden
Een nieuw versie van Android is iets om enthousiast over te worden. Maar nu de Nexus geen toegang meer krijgt tot de nieuwste Android-versie en de Google Pixel-modellen officieel niet in Nederland te koop zijn, is het nog maar de vraag wanneer we in Nederland de update naar Android P gaan ontvangen. De ene fabrikant is sneller met updaten dan de andere; zo is Sony vaak wel snel, doet OnePlus ook vaak z’n best, en is het verstandig om niet te wedden op grote namen als Samsung en LG. Die zijn namelijk best traag met updaten.
In de toekomst zal er ook een publieke bèta voor Android P worden gelanceerd, maar we weten nog niet wanneer. Bovendien is het zo dat we ongetwijfeld in mei, tijdens Google I/O 2018, meer gaan horen over de mogelijkheden, nieuwe functies en het design van Android P. En mocht je het je afvragen: ja, de bovenstaande rode afbeelding is de nieuwe easter egg van P. Deze easter egg is straks in verschillende kleuren te vinden. Check nu bijvoorbeeld maar eens Instellingen > Over de telefoon en druk herhaaldelijk op de Android-versie voor de huidige egg.
Reacties (0)