De beste tv voor het kijken van sportwedstrijden
We hebben ons archief volstaan met tips voor de aanschaf van een tv, met algemene tips maar ook tips voor wanneer je de beste tv voor een specifiek doel wilt. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van games of het kijken van films. In dit artikel kijken we naar sportwedstrijden (voor onder meer de Olympische Spelen, Formule 1 en het EK voetbal), wat toch een geval apart is. Je moet namelijk op een aantal specifieke eigenschappen van een tv letten. We raden je dan ook aan onderstaande punten mee te nemen wanneer je reviews gaat lezen over verschillende tv’s.
Resolutie
Als eerste onderdeel pakken we de resolutie mee en dat is gelijk een grijs gebied. We raden je namelijk aan voor een 4K Ultra HD tv te gaan, niet omdat dit je absoluut een betere beeldkwaliteit biedt dankzij de hogere resolutie (geen enkel evenement wordt in deze resolutie uitgezonden) maar vooral omdat fabrikanten de premium features voor de beste beeldkwaliteit in de high-end modellen stoppen. Deze modellen zijn automatisch ook voorzien van de 4K Ultra HD-resolutie dus je ontkomt er eigenlijk niet aan. En, sommige fabrikanten verrichten vrij goed werk in het upscalen van hd-materiaal naar de Ultra HD-resolutie dus de hogere resolutie draagt zeker zijn steentje bij. Meer over dit onderwerp kun je lezen in ons artikel over tv’s en resoluties.
Bewegingen (motion)
Sportwedstrijden verschillen van films in diverse opzichten maar de bewegingssnelheid, van zowel camera als objecten in het beeld, is een zeer belangrijk verschil. Je wilt natuurlijk dat het beeld helder en scherp is, ongeacht of de bewegingen tijdens een voetbalwedstrijd of tenniswedstrijd nu snel of langzaam zijn. Denk aan de bal die over het veld schiet bijvoorbeeld. De factor die hier van belang is, is de resolutie die de tv behoudt tijdens de bewegingen. Hoe hoger die resolutie, hoe strakker en scherper het beeld. Hoe lager de resolutie, hoe vager en meer ‘blurry’ het beeld wordt. Niet alle tv’s gaan hier even goed mee om maar het is absoluut iets om rekening mee te houden. Om de bewegingen goed op te vangen en een vloeiende en scherpe weergave te realiseren worden verschillende technieken gebruikt. Sommige tv’s maken gebruik van de frame insertion-techniek waarbij een artificieel beeld (softwarematig gegenereerd door naar het frame ervoor en het frame erna te kijken) tussen twee frame gevoegd wordt. Het nadeel van deze techniek is dat er fouten in het gegenereerde beeld kunnen ontstaan, het is immers ‘verzonnen’. Dit zijn fouten als artefacts rondom objecten of een kleine abrupte verschillen in de positie van objecten. Ook kan dit zorgen voor het zogenaamde soap opera-effect, iets dat met name bij films voor een onrealistische weergave zorgt. Een andere techniek is de black frame insertion-techniek, waarbij een zwart frame tussen twee frames gevoegd wordt. Deze techniek introduceert geen artefacts of ‘foute’ beelden maar introduceert bij sommige kijkers een flikker-effect. Daarbij neemt de helderheid van het beeld iets af. Wij kiezen nagenoeg altijd voor deze techniek en nemen de lagere helderheid op te koop toe. Hoe de technieken precies werken kun je vergeten; het gaat erom dat dit een zeer belangrijk onderdeel is wanneer je veel naar sport kijkt. Je wilt exact en vloeiend ervaren hoe de bal van A naar B gaat of hoe Max Verstappen door de bocht scheurt. Uit onze ervaring, kijkend naar de reviews van de laatste maanden, zijn Panasonic en Samsung momenteel de spelers met de beste motion-technieken. Maar, lees vooral de individuele reviews om de prestaties van elk model te vergelijken.
Kijkhoeken
Sportwedstrijden, zeker tijdens het EK voetbal of tijdens de Olympische Spelen, kijk je zelden alleen. Het liefst kijk je de wedstrijden met een groep vrienden, allemaal op stoelen en banken die voor de tv geplaatst zijn. Een grote kijkhoek, waardoor iedereen de wedstrijd optimaal kan ervaren, is dus van groot belang. Je wilt een tv met een zo groot mogelijke kijkhoek, zodat de helderheid, het contrast en de kleurweergave niet minder zijn voor de mensen die vanaf de zijkanten naar het scherm kijken. Puur kijkend naar de kijkhoeken van lcd tv’s dan zijn de modellen met een ips-paneel licht in het voordeel. Deze panelen bieden in de meeste gevallen een grotere kijkhoek (met minder verlies in helderheid, kleur, etc.) dan de modellen met een va-paneel. Aan de andere kant; wil je de beste kijkhoek dan is oled momenteel de enige juiste optie. Door de gebruikte techniek heb je vanuit bijna elke hoek een perfect beeld.
Een gebogen scherm?
Het onderdeel van de kijkhoeken brengt ons eigenlijk ook direct op de volgende vraag; moet je een tv met gebogen scherm of flatscreen aanschaffen? Tegenwoordig wordt veel ingezet op deze gebogen tv’s maar het grote nut is ons nog niet helemaal duidelijk. Het blijft een persoonlijke voorkeur en het is meer een design-dingetje. Maar, als we puur kijken naar sportwedstrijden dan geven we de voorkeur aan een flatscreen. De kijkhoeken zijn beter op een vlak scherm; je kunt immers vanaf de zijkant minder zien wanneer je tegen een gebogen scherm aankijkt. Daarbij hebben gebogen schermen in onze optiek vaker last van reflecties en aangezien sportwedstrijden vaak overdag plaatsvinden willen we die ook vermijden. En hoewel fabrikanten aangeven dat gebogen schermen de bolling van je oog volgen en daardoor een realistischere weergave bieden zien wij liever een flatscreen waarop de lijnen van het veld of de baan strak en onvervormd worden weergegeven.
Uniformiteit van het scherm
Een tv wordt (met uitzondering van een oled tv) voorzien van een backlight. Dit backlight bestaat uit led’s die zich boven of onder, links of rechts of direct achter het paneel bevinden. Daarbij bevindt zich tussen deze led’s en het scherm nog een aantal lagen die bijvoorbeeld het licht verspreiden over het hele scherm. Al deze elementen achter het scherm kunnen ervoor zorgen dat bepaalde delen van het scherm iets meer of iets minder verlicht zijn. Of ze kunnen juist voor heel licht zichtbare verticale (of horizontale) banden zorgen. Nu vallen deze problemen vaak niet op bij het normale tv kijken maar tijdens een sportwedstrijd des te meer. Het grote groene vlak (het veld) is een perfect vlak voor het spotten van deze problemen en eenmaal gespot zie je ze altijd. Wellicht ervaar je het zelf soms; tijdens de soap zie je een perfect beeld maar zodra de voetbalwedstrijden opgezet worden zie je lijnen lopen of donkere delen in het veld. Dit ligt meestal niet aan de bron maar aan de uniformiteit van het scherm. Een tv met een optimale schermuniformiteit geeft je een plaatje zonder ‘vieze vegen’, balken in beeld of donkere delen. Maar, het probleem hier is dat dit soms per productiemodel verschilt. De ene tv vertoont de problemen niet, de andere tv (hetzelfde model van hetzelfde merk) vertoont ze wel. Toch zijn deze issues vaak heel minimaal maar als ze echt opvallen dan is het altijd verstandig dit terug te koppelen aan de winkel of de fabrikant zodat je een vervangend exemplaar krijgt. Over het algemeen genomen kun je echter wel inschatten of een tv een uniform scherm heeft, mede door het lezen van reviews van de modellen die je overweegt. Uit onze ervaring bieden de oled tv’s van LG en de lcd led-modellen van Panasonic, Samsung en Sony de beste schermuniformiteit.
Welke tv’s zijn het beste voor sport?
Op het moment van schrijven kunnen we je de Samsung KS9000-serie, de LG G6/E6-serie en de Panasonic DXW904-serie aanraden wanneer je op zoek bent naar de beste tv voor het kijken naar sportwedstrijden. Echter, de modellen volgen elkaar zo snel op en we testen elke maand nieuwe tv’s waardoor we je aanraden onze reviews (en die van andere experts) goed door te nemen. Neem daarin de bovengenoemde punten mee en je komt vast en zeker uit bij de ultieme tv voor het bekijken van sportwedstrijden. Voor meer tips en adviezen voor de aanschaf, de installatie, de kalibratie en het gebruik van je nieuwe tv kun je onze home cinema informatiegids doornemen. Hier vind je ook diverse tips over de optimale instellingen van je nieuwe tv.
Reacties (6)