De beste soundbar home cinema-systemen voor je tv (2016)

28 juli 2016 8 Minuten 6 Reacties
Raumfeld-soundbar

In dit artikel zetten we de beste soundbar home cinema-systemen van 2016 voor je onder elkaar, met onder meer modellen van Samsung, Philips en Raumfeld.

Als je niet veel ruimte hebt, een klein budget hebt of gewoon geen wirwar aan kabels wilt dan is de soundbar een ideale oplossing. Een soundbar home cinema-systeem is eenvoudig te plaatsen, eenvoudig te gebruiken en biedt in veel gevallen een prima geluidskwaliteit. Maar, wat zijn nu de beste systemen? In dit artikel zetten we de beste soundbar home cinema-systemen van 2016 voor je onder elkaar.

Wat is een soundbar?

Een soundbar komt in verschillende soorten en maten maar over het algemeen is het één slanke speaker (met tal van kleine speakers ingebouwd) die onder of boven een flatscreen tv geplaatst kan worden. Het doel van een soundbar is de vaak matige audiokwaliteit van de ingebouwde speakers van een tv verbeteren, zonder dat je hiervoor een complete surround opstelling met minimaal vijf speakers in je woonkamer moet plaatsen. Daarbij wordt een speaker vaak geleverd met een (draadloze) subwoofer.

Meer over de soundbar lees je in onze artikelen over het geluid van je tv verbeteren met een soundbarwaar je op moet letten bij het kopen van een soundbar en hoe je een soundbar het beste aansluit op je tv. Ook kun je meer lezen over of een soundbar de juiste keuze is voor jouw home cinema.

Advertentie

Waar moet je op letten?

Een soundbar kopen lijkt een eenvoudige opgave, maar er zijn inmiddels zoveel soundbars (in allerlei soorten en maten) te koop dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Let goed op wat je precies van de soundbar verwacht. Welke aansluitingen heb je nodig voor je randapparatuur of sluit je alles op de tv aan? Hoe wil je de tv met de soundbar koppelen? Wil je muziek streamen middels bluetooth of WiFi? Wil je meerdere speakers kunnen koppelen om een echt surround-geluid te creëren? En, moet de soundbar qua design bij je tv passen? Er zijn voldoende vragen die je jezelf eerst moet stellen voordat je tot aankoop overgaat. De belangrijkste vragen behandelen we in ons artikel over het kopen van een soundbar.

De beste soundbar home cinema-systemen

Hieronder vind je de beste soundbar home cinema-systemen van dit moment (2016). We houden geen speciale volgorde aan en proberen in elke prijsklasse minimaal één goed model uit te lichten. Het overzicht is gebaseerd op onze eigen ervaringen, reviews van andere experts, ontwikkelingen in de markt en ervaringen van consumenten.

Sonos PlayBar

Sonos laat inmiddels al jaren zien heer en meester te zijn op het gebied van het eenvoudig streamen van muziek naar meerdere speakers in huis, in goede kwaliteit. De Sonos PlayBar is eigenlijk een multi-room streamingspeaker maar dan ingepakt in een soundbar waarmee ook de geluidskwaliteit van je tv flink verbeterd kan worden. De soundbar is eenvoudig te installeren, te bedienen en uit te breiden. Hij synchroniseert draadloos met andere Sonos-speakers en ondersteunt de meeste muziekdiensten en bestandsformaten (ook high-res). De Sonos Playbar heeft een adviesprijs van 799 euro.

Yamaha YSP-5600

Heb je een budget dat wat groter is en ga je voor de beste kwaliteit uit een soundbar? Dan is de Yamaha YSP-5600 met Dolby Atmos een serieuze optie. Dit is een soundbar zoals we die van Yamaha kennen; uitgerust met de Intellibeam-techniek die het mogelijk maakt om via weerkaatsingen in de ruimte de positie van speakers in de ruimte na te bootsen en zo het Dolby Atmos-effect te creëren. De speaker kan met of zonder subwoofer gekocht worden, voor een prijs vanaf 1.599 euro.

Raumfeld Soundbar

De Raumfeld Soundbar is een soundbar waarmee je eigenlijk meteen klaar bent. Het systeem is eenvoudig te installeren, biedt voldoende opties om al je (hoge resolutie) muziek weer te geven, komt met een handige app, is voorzien van een strak design en biedt een boven gemiddeld goede audioweergave. De subwoofer is nogal van formaat maar dit zorgt wel voor een indrukwekkend strakke bass. Uiteindelijk koop je een soundbar voor het gebruiksgemak, de eenvoudige plaatsing en het design. Aan al deze voorwaarden voldoet de Raumfeld Soundbar, en als je ook nog een zeer goede audioweergave wenst dan is de prijs van 1.399 euro iets waar je niet direct van moet schrikken.

Sony HT-CT790

Voor een kleiner budget kun je echter ook kwaliteit krijgen, zo laat Sony zien met de HT-CT790. Je kunt de soundbar gemakkelijk installeren en instellen, waardoor je binnen no-time kunt genieten van een indrukwekkend geluid, voor welke geluidsmodus je ook kiest. De speaker, met zijn draadloze subwoofer, kan een ontzettend mooi, kraakhelder en overweldigend geluid afleveren. Daarbij kun je voldoende apparaten aansluiten, muziek streamen via bluetooth en heb je toegang tot de meeste muziekstreamingdiensten.

Philips HTL5130B

Voor iets minder dan 300 euro krijg je met de Philips HTL5130B een complete speaker die zich met alle bronnen goed staande weet te houden en zelfs in het laag weet te overtuigen. Er zijn voldoende aansluitingsmogelijkheden aanwezig en de bediening en installatie is kinderlijk eenvoudig. De SoundStage is geen surround-systeem maar biedt wel een beduidend betere weergave dan de ingebouwde speakers van je tv en is dan ook met name geschikt voor diegenen die geen toeters en bellen willen, geen speakers in de woonkamer willen hebben staan en gewoon leuk en goed geluid zoeken.

Denon DHT-T110

De Denon DHT-T110 is alweer even geleden gelanceerd maar biedt nog steeds een boven gemiddeld goede audiokwaliteit voor weinig (minder dan 200 euro) geld. Het enige dat we echt missen is de mogelijkheid je tv en andere componenten middels HDMI te koppelen. Afgezien van dat krijg je een boven gemiddeld goede audiokwaliteit, met voldoende lage tonen ondanks het ontbreken van een losse woofer, en de mogelijkheid draadloos muziek vanaf je mobiele apparaten weer te geven.

Canton DM9

Wil je niet veel toeters en bellen maar gewoon een stijlvolle speaker met een zeer goede audiokwaliteit? Dan is de Canton DM9 een serieuze optie. De behuizing is gemaakt van metaal, de ingebouwde subwoofers geven een overtuigend laag geluid en met een vermogen van 200 Watt zul je direct in een film ondergedompeld worden. De Canton DM9 heeft alles in huis voor iemand die een serieuze speaker zoekt en iets minder dan 500 euro uit wil geven.

Samsung HW-J8500

Heb je een premium gebogen tv? Dan staat een gebogen soundbar daar natuurlijk perfect bij. Samsung heeft een groot assortiment soundbar-systemen, waarvan de vorig jaar gelanceerde HW-J8500 nog steeds het topmodel is. Deze fraaie speaker is zeer eenvoudig in gebruik, biedt diverse streamingopties en past perfect bij een curved tv van het bedrijf. Daarbij komt dit model met extra speakers aan de zijkanten van de soundbar en een draadloze subwoofer. Voor dit alles moet inmiddels iets minder dan 700 euro betaald worden.

Advertentie

Meer tips en adviezen

Wil je meer weten over soundbar home cinema-systemen of tips voor het inrichten van je home cinema systeem lezen? Neem dan een kijkje in onze home cinema informatiegids. Ook kun je terecht in het 2016 home cinema overzicht voor een overzicht van alle soundbars die in 2016 gelanceerd zijn.

Reacties (6)