De beste smart tv’s van 2014 / 2015

21 oktober 2014 + 10 minuten 0 Reacties
Philips-Android-tv-4

In dit artikel zetten we de beste smart tv's voor 2014 en 2015 onder elkaar, kijkend naar zowel de features en functies als het smart tv platform op zich.

Ruim een jaar geleden hebben we de beste smart tv’s van het vorige seizoen onder elkaar gezet maar in de afgelopen maanden is er natuurlijk een hoop veranderd. Zo heeft LG een compleet nieuw smart tv-platform geïntroduceerd, heeft Samsung zijn smart-platform verbeterd en gaat Philips aan de slag met Android. In dit artikel zetten we daarom opnieuw de beste smart tv’s van 2014 en 2015 onder elkaar, kijkend naar zowel de features en functies als de smart tv-mogelijkheden.

Wat is een Smart tv?

Het mag inmiddels duidelijk zijn wat een smart tv is, al zijn er natuurlijk verschillen tussen alle smart tv’s die je in de winkel vindt. Een smart tv is simpel gezegd een tv die je met het internet en je thuisnetwerk kunt koppelen en hierdoor extra functies ontsluit. Denk hierbij aan het gebruik van applicaties die voor het platform ontwikkeld zijn, de mogelijkheden om content binnen je thuisnetwerk te streamen, een interactieve tv-gids en diensten voor onder meer het streamen van video. Met een smart tv kun je veel meer dan alleen tv-kijken, met dank aan de internetverbinding.

Helaas zijn we nog niet zover dat we één smart tv-platform hebben dat door veel fabrikanten gebruikt wordt. Een standaard ontbreekt dus nog. Maar, fabrikanten besteden wel veel aandacht aan de optimalisatie van smart tv’s, met name door de ontwikkeling van steeds krachtigere chips en geavanceerdere software. Ook geeft elke fabrikant een eigen naam aan het smart tv-platform. Zo noemt Samsung het de Smart Hub, noemt Panasonic het Smart Viera en gebruikt LG webOS.

Lees meer over wat een smart tv is.

De beste smart tv’s van 2014 / 2015

We hebben dit jaar weer een groot aantal nieuwe tv’s voorbij zien komen en in januari van 2014 hebben nagenoeg alle grote fabrikanten hun nieuwste ontwikkelingen op het gebied van smart tv’s getoond. Philips liet pas later dat jaar van zich horen maar deed dat ook meteen met groot nieuws. Het bedrijf gaat namelijk als eerste aan de slag met Android voor smart tv’s. In dit artikel vind je de beste smart tv’s van dit moment maar hier moet bij gezegd worden dat we met name naar de software en mogelijkheden kijken. We beoordelen met smart tv-platform en dat bevindt zich natuurlijk ook op andere modellen in het assortiment van de betreffende fabrikant. Een volledig overzicht van alle (smart) tv’s die in Nederland te koop zijn vind je in ons 2014 home cinema overzicht.

Samsung H8000-serie

Samsung heeft in 2014 wederom een groot aantal nieuwe tv’s op de markt gebracht, waarvan het merendeel beschikt over de Smart Hub, het smart tv-platform van de Koreaanse fabrikant. Samsung heeft dit platform ook dit jaar weer voorzien van een grote update waarmee onder meer het gebruiksgemak vergroot wordt. De interface is zeer overzichtelijk, zit boordenvol handige functies en is eenvoudig te bedienen. Daarbij heeft Samsung verschillende nieuwe features geïntroduceerd, waaronder de mogelijkheid om te multitasken op het grote scherm. Dit doe je door het scherm onder te verdelen in meerderen kleine schermen.

Natuurlijk is het ook dit jaar weer mogelijk om de topmodellen te bedienen middels spraak, bewegingen, een app voor je smartphone of tablet en een vernieuwde afstandsbediening met aanwijsfunctie. Maar, wellicht het belangrijkste is dat Samsung nog steeds voorop loopt met het aanbod van (voor de Nederlander) interessante en kwalitatief hoogwaardige applicaties. Voor elke wens is wat te vinden, waaronder ook alle populaire diensten die in Nederland beschikbaar zijn. Kortom, Samsung biedt een zeer uitgebreid, gebruiksvriendelijk, fraai en compleet ingericht smart tv-platform.

Lees onze ervaringen met het smart tv-platform en de smart functies van Samsung in de Samsung HU7500 lcd tv-serie review of bekijk alle modellen die de Koreaanse fabrikant naar Nederland brengt in de Samsung 2014 lcd tv line-up. De H8000-serie van Samsung is de vlaggenschipserie op het gebied van full hd tv’s en biedt alle hierboven besproken features, gecombineerd met een gebogen scherm en een indrukwekkende beeldkwaliteit.

LG LB870V-serie

Vorig jaar hadden we nogal wat te klagen over het smart tv-platform van LG maar dit jaar laat de Koreaanse fabrikant zien dat het ook anders kan. In januari van 2014 introduceerde LG namelijk webOS, het compleet nieuwe smart tv-platform. Deze software is compleet anders dan we van LG gewend zijn, zowel qua gebruik als qua design. Het webOS-platform is het meest fraaie platform, met een strakke interface, mooie icons en een handige set-up assistent. Ook de Magic Remote afstandsbediening met aanwijsfunctie en de app voor smartphones en tablets zijn, in verbeterde vorm, weer aanwezig.

Ook het gebruiksgemak staat bij webOS hoog in het vaandel. Hoewel de software nog over een aantal kinderziektes beschikt is de bediening zeer eenvoudig door een duidelijke structuur, duidelijke beschrijvingen en een handige menubalk. Het belangrijkste onderdeel van de webOS interface is deze horizontale menubalk die voor ongeveer een derde over het scherm ligt en altijd op te roepen is. Hiermee krijgt de gebruiker direct toegang tot belangrijke functies als on-demand content en de browser, en is het mogelijk om te schakelen tussen verschillende bronnen. Naast het minpunt van de kinderziektes is het app-aanbod voor webOS ook nog niet bijzonder groot maar LG belooft hier hard aan te werken.

Lees onze ervaringen met het smart tv-platform en de smart functies van LG in de LG LB870V lcd tv-serie review of bekijk alle modellen die de Koreaanse fabrikant naar Nederland brengt in de LG 2014 lcd tv line-up. De LB870V-serie van LG is de vlaggenschipserie op het gebied van full hd tv’s en biedt alle hierboven besproken features, gecombineerd met een strak design en een goede beeldkwaliteit.

Philips PUS9809-serie

Philips hebben we op het gebied van smart tv’s altijd een beetje links laten liggen maar dit jaar geeft de Nederlandse fabrikant ons reden om zijn tv’s toch in dit overzicht op te nemen. In de herfst van 2014 heeft Philips (TP Vision eigenlijk) namelijk de eerste Philips tv’s met Android TV-software gelanceerd. Op dit moment is dit platform alleen nog beschikbaar op high-end modellen met 4K Ultra HD-resolutie maar we verwachten begin volgend jaar ook de eerste Philips full hd tv’s die op Android draaien.

De reden dat we Philips in dit rijtje opnemen is dat we al even met Android op de tv’s hebben kunnen spelen en hier zeer van onder de indruk waren. Het bekende uiterlijk van het Philips smart tv-platform is nog steeds aanwezig maar onder de motorkap draait alles op Android-software. Dit zorgt voor een veel snellere en soepelere ervaring, plus je krijgt toegang tot de Google Play Store, één van de grootste bibliotheken voor apps. Maar, ook dat is niet alles want Philips is de eerste fabrikant die Spotify Connect in de Android tv’s integreert en komt daarbij met integratie van OnLive, de streamingdienst voor games. Voor de bediening van de tv’s is een nieuwe app ontwikkeld, wordt de QWERTY-remote weer meegeleverd en behoort ook bediening middels spraak en bewegingen tot de mogelijkheden. Kortom, Philips heeft flinke stappen gezet om tv’s daadwerkelijk completer, slimmer en rijkelijker gevuld te maken.

Lees onze ervaringen met het smart tv-platform en de smart-functies van Philips Android tv’s in de Philips Android tv hands-on review of bekijk alle modellen die de fabrikant naar Nederland brengt in het 2014 home cinema overzicht. Zoals aangegeven is Android momenteel alleen nog op de 4K Ultra HD tv’s, waaronder het topmodel in de PUS9809-serie, te vinden. Dit topmodel is uitgerust met de nieuwste beeldtechnieken, Ambilight aan vier zijden en een krachtige processor.

Overige smart tv-platformen

Zoals je ziet kun je momenteel het beste gaan voor een Samsung, LG of Philips tv wanneer het smart tv-platform een belangrijk element voor je is. Samsung en LG bieden hun platformen aan op nagenoeg alle middenklasse en high-end tv’s in het assortiment. Philips biedt Android op dit moment alleen nog aan op modellen met 4K Ultra HD-resolutie, en daar moet over het algemeen wat meer voor betaald worden.

Er zijn natuurlijk meer fabrikanten die smart tv’s op de markt brengen, waaronder Sony en Panasonic. Hoewel de tv’s van deze fabrikanten minder interessante smart features en een minder aantrekkelijk smart tv-platform bieden zijn ze wel een eervolle vermelding waard. Sony biedt met het Sony Entertainment Network een wat minder rijk uitgerust en minder gebruiksvriendelijk platform maar juist wel een heel uitgebreide en handige applicatie voor smartphones en tablets. Panasonic biedt dit jaar met Smart Viera een fraai smart tv-platform met redelijk wat handige features en een goede app maar het app-aanbod voor op je tv laat echt nog te wensen over.

Meer informatie

Bij de aankoop van een tv komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen de smart tv-software. Lees daarom onze tv informatiegids door, houd ons review archief in de gaten, en neem een kijkje in het 2014 home cinema overzicht waar je alle nieuwe smart tv’s van de grotere merken terug kunt vinden.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)