Wie investeert in goede geluidsapparatuur wil natuurlijk de best mogelijke geluidskwaliteit bereiken. Er zijn verschillende manieren om muziek in hoge kwaliteit te streamen en wij zetten alle manieren, van de beste tot de slechtste, voor je onder elkaar.
Bitrate, data en compressie?
Voor je nadenkt over het juiste protocol om je muziek te streamen bekijk je best ook de kwaliteit van je bronbestand. Elk digitaal muziekbestand heeft een bepaalde bitrate. Hoe hoger de bitrate, hoe beter de kwaliteit maar ook hoe groter het bestand wordt. CD’s en MP3-spelers hebben natuurlijk altijd een beperkte capaciteit gehad, waardoor muziekbestanden gecomprimeerd werden naar een relatief klein bestand met zo weinig mogelijk verlies van kwaliteit.
De meeste MP3-bestanden, alsook de AAC-bestanden die je in iTunes koopt, hebben een bitrate van ongeveer 160kbps. Bestanden in hogere kwaliteit zijn beschikbaar bij meerdere diensten en zo kan je de kwaliteit verbeteren naar 320kbps. Als vuistregel geldt dat je al goede geluidsapparatuur nodig hebt om kwaliteitsverschil boven 320kbps te kunnen horen.
Voor wie echt de beste kwaliteit wil is er ook hoge resolutie audio, oftewel “lossless audio”. Dat zijn audiobestanden die niet gecomprimeerd zijn en alle originele informatie bevatten. Deze bestanden zijn vaak tientallen megabytes groot maar zijn wel het meest waarheidsgetrouw. Je hebt echter al zeer goede audioapparatuur nodig om het verschil in kwaliteit op te merken. Er zijn zelfs veel mensen die het verschil niet merken. Houd daar zeker rekening mee als je overweegt te investeren in lossless audio en ga het vooral proberen, het verschil horen. De twee populairste formaten voor lossless audio zijn FLAC en ALAC (ontwikkeld door Apple), maar daarnaast kennen we DSD, WAV en AIFF. De bestanden hebben in hoge kwaliteit vaak een 24bit/96kHz of 24bit/192kHz bitrate en sample rate. Voor DSD-bestanden kan dit nog hoger liggen. Cd-kwaliteit is een stapje lager maar nog steeds beter dan menig streamingdienst of mp3-bestand, namelijk 16bit/44,1kHz.
Streamingdiensten & kwaliteit
Verschillende online streamingdiensten bieden de mogelijkheid om muziek te streamen in hoge kwaliteit. Spotify ondersteunt streamen in hoge kwaliteit voor iedereen die een betaald abonnement op de dienst heeft. In hoge kwaliteit heeft Spotify een bitrate van ongeveer 320 kbps. Bij de instellingen van de applicatie, zowel mobiel als op een vaste computer, kan je aangeven dat je muziek in hoge kwaliteit wil streamen. Houd er wel rekening mee als je het op je mobiel apparaat activeert dat je zo meer data verbruikt. Apple Music hanteert een bitrate van ongeveer 128kbps op mobiele verbindingen en 256kbps bij het gebruik van Wi-Fi.
Een andere mogelijkheid voor het luisteren van Hi-Res muziek is QOBUZ. Deze dienst laat aan alle gebruikers van het duurste abonnement toe om muziek in 24-bit te downloaden en in hoge resolutie te streamen. Je kan de dienst gebruiken met de app voor Android en iOS. Het bedrijf heeft een samenwerkingsverband met ondermeer Yamaha en Samsung voor de ondersteuning van HiFi-systemen.
Wie in de beste kwaliteit muziek wil streamen kan ook Tidal overwegen, een muziekdienst die lossless-audio streamt in Nederland en België. Een abonnement met ondersteuning van lossless-audio kost wel al 19,99 euro per maand. We raden je aan om eerst het verschil met “gewone” audio in hoge kwaliteit te testen voor je er in investeert.
DLNA/WiFi
DLNA is een populair protocol voor het streamen van media over een WiFi-thuisnetwerk, en het werkt ook zonder verlies van kwaliteit. Het bronbestand wordt exact weergegeven zoals op het bronapparaat te vinden. DLNA/UPnP wordt door zeer veel audio-installaties, computers en televisies ondersteund. Wie zijn muziekbestanden in hoge resolutie lokaal opslaat op een NAS of computer gebruikt het beste DLNA om deze te streamen. Het protocol ondersteunt dus de beste kwaliteit audio maar of het afgespeeld kan worden is afhankelijk van het weergave-apparaat, bijvoorbeeld een receiver of luidspreker.
DLNA heeft een beperkte ondersteuning op Apple-toestellen maar met software van derden kan je daar wel een omweg voor vinden. De meeste audiosystemen ondersteunen DLNA waardoor het vaak de beste oplossing is voor wie naar lokale bestanden wil luisteren op zijn netwerk, bijvoorbeeld in combinatie met een NAS.
Google Chromecast Audio / Google Cast
De Chromecast Audio is een klein apparaat wat je kan aansluiten op eender welke luidspreker met een audio-poort. Wie nog een oude stereo-installatie heeft staan kan hier gebruik van maken om er nieuw leven in te blazen. Chromecast Audio werkt met hetzelfde principe als de bekende Chromecast voor video’s. Muziek wordt niet van je toestel verzonden maar komt rechtsreeks van de bron, via de cloud. Zo is er geen kwaliteitsverlies. Het apparaat ondersteunt 24-bit hi-res audio en kan dus lossless bestanden afspelen. De hoorbare kwaliteit is natuurlijk afhankelijk van de luidspreker/audioset die je gebruikt.
Het apparaat biedt prima ondersteuning voor zowel Windows als Mac maar ook voor Android en iOS. Ook een multi-room systeem kan je makkelijk opstellen met de Chromecast Audio. Het is één van de meest gebruiksvriendelijke manieren om muziek te streamen op een netwerk en relatief goedkoop. Wie zijn muziekbestanden vooral vanaf een lokale bron afspeelt, zoals een NAS, is het gebruik van DLNA interessanter. Anders ben je al snel toegewezen aan apps van derden zoals Plex om verbinding te maken. Als je echter vooral online diensten als QUBOZ of Spotify gebruikt kan Chromecast interessanter zijn.
Multi-room speakers
Sonos is een van de meest populaire merken multi-room speakers. Vooral door het handige multi-room systeem is het een interessante investering. Je kan muziek kiezen in de Sonos-app en die wordt vervolgens rechtstreeks van de bron gestreamd over een netwerk wat exclusief door de Sonos-speakers gebruikt wordt. Sonos ondersteunt echter geen 24-bit high-res audio.
Wie naar high-res audio bestanden (240bit) wil luisteren met zijn multi-room systeem kan gaan voor onder meer Heos en Raumfeld. Die speakers ondersteunen namelijk wel het afspelen van lossless audio, zowel via het netwerk als via USB. Ondersteuning van high-res audio verschilt dus per fabrikant. Je kan dit dus best even onderzoeken voor je in een systeem investeert.
AirPlay
AirPlay kan muziek in redelijk sterke kwaliteit afspelen zonder data te comprimeren, er gaat dus weinig geluidskwaliteit verloren bij het afspelen van muziek. Het systeem ondersteunt wel hoogstens CD-kwaliteit en dus geen lossless audio. Wat AirPlay wel een sterk protocol maakt is de gebruiksvriendelijkheid. Wie een AirPlay speaker heeft kan deze zeer snel instellen en makkelijk gebruiken, er is ook ondersteuning voor een multi-room set-up.
Een groot nadeel aan AirPlay is dat het een protocol van Apple is en dus vooral handig is voor gebruikers van iOS of Mac OS. Je kan er ook gebruik van maken op een PC die iTunes heeft. Daarnaast moet je speaker ook nog eens AirPlay ondersteunen, oudere modellen zullen dit vaak niet hebben. Google Chromecast is daarom een meer flexibele oplossing die met meer toestellen werkt en hi-res audio wil beluisteren.
Bluetooth
Bluetooth is zeer populair omdat het door zowat alle toestellen standaard ondersteund wordt, zowel door smartphones en tablets als alle draagbare en vaste geluidsinstallaties. De populariteit en het gebruiksgemak van het protocol is dan ook zijn grootste troef.
Het meeste kwaliteitsverlies doet zich vaak echter voor met het gebruik van Bluetooth. Audio wordt zo goed als altijd gecomprimeerd waardoor er eigenlijk altijd een verlies van data en dus kwaliteit plaatsvindt. Vaak is Bluetooth ook het meest beperkt in bereik aangezien bovenstaande protocollen via een netwerk werken. Sommige apparaten ondersteunen de aptX-codec, wat in theorie wel lossless audio kan ondersteunen. In praktijk is dit echter moeilijk, het is namelijk ver van de standaard en de brandbreedte speelt nog steeds een beperkende rol. Voor gebruik binnenshuis overweeg je dus best één van de bovenstaande mogelijkheden.
Verwacht wordt dat in 2017 de nieuwe iteratie van Bluetooth wordt aangekondigd, Bluetooth 5. Waarschijnlijk zal die versie betere ondersteuning bieden voor audio in hoge kwaliteit. Voorlopig is het echter nog niet zo’n interessante optie voor wie naar muziek in de beste kwaliteit wil luisteren.
USB blijft koning
De echte audio purist, met een fantastische geluidsinstallatie en de best mogelijke bronbestanden, maakt natuurlijk nog steeds het best gebruik van een USB-drive om muziek af te spelen. Het is misschien niet altijd even handig voor wie muziek in meerdere ruimtes wil beluisteren of vaak bestanden toevoegt. Ook voor wie liever naar online streamingdiensten luistert zijn er betere alternatieven zoals hierboven omschreven.
Luidspreker bepaalt de kwaliteit
Dit alles gezegd hebbende moeten we absoluut ook zeggen dat je nog zo’n kwalitatief hoogwaardig bronbestand kunt hebben maar dat dit nergens naar zal klinken op een goedkoop draadloos speakertje. Je hebt fatsoenlijke weergave-apparatuur nodig om het volledige bereik, het detailniveau en de klankkleur van een hoge resolutie audiobestand te horen. Je komt dus al snel uit op de betere audiosystemen met liefst full-range (volledig bereik) speakers. Er zijn overigens ook fatsoenlijke draadloze speakers en koptelefoons, maar voor kwaliteit (de kwaliteit om high-res audio te kunnen onderscheiden van gecomprimeerde audio) moet wel betaald worden. Wil je het maximale uit je muziek halen dan is de luidspreker (met receiver/versterker) of de koptelefoon een belangrijk onderdeel. Als je nog geen ervaring met hoge resolutie muziek hebt en dus niet weet of een speaker of koptelefoon er goed mee om kan gaan, ga dan vooral testen en luisteren.
Meer informatie
Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van home cinema-apparatuur, waaronder speakers, vind je in onze uitgebreide home cinema informatiegids. Lees ook verder in onderstaande artikelen;
Wat is multiroom audio en hoe werkt het?
Bluetooth speaker kopen: waar moet je op letten?
Smartphone of tablet met je tv verbinden: zo werkt het
De belangrijkste tips en adviezen voor het instellen van je AV receiver
Laat een reactie achter
Reacties (9)
Marco Rijpstra
03 december 2016 om 09:48
Zelf gebruik ik Dts Play-fi met flac bestanden vanaf mijn nas. Geeft een betere kwaliteit dan spotify connect.
Torch
04 december 2016 om 04:10
Vreemd dat jullie wel Sonos, Heos en Raumfeld noemen, maar niet Bluesound?
04 december 2016 om 11:21
Het zijn voorbeelden.. Je hebt er nog meer.
Joop
01 januari 2019 om 21:55
In dit artikel (en in dat van 12 december 2016) krijgt Chromecast Audio terecht een hoge waardering .. ook in combinatie met Spotify als leverancier van muziekbestanden. Nu heeft juist deze combinatie (Spotify / Chromecast Audio) één zwak punt, te weten de “gap” tussen de afzonderlijke muziek-tracs. Een hinderlijke stilte tussen de tracks, die bij vele uitvoeringen totaal niet passend is. Dit probleem is in een bepaald stadium ook door Spotify onderkend en (voor de premium-versie) opgelost …… echter NIET voor de toepassing met Chromecast Audio. Deze kwestie wordt in de Spotify-community met regelmaat aangekaart, maar vooralsnog als “nieuw idee” gerubriceerd. En dus niet als een noodzakelijk op te lossen probleem. Blijkbaar moet het probleem massiever worden neergezet. Daarbij zou het zeker helpen, wanneer beroepsmatige reviewers dit in hun beoordeling meenemen.
[Chromecast] Add Gapless playback on Chromecast
Submitted by cgundersen2020 on 2017-12-12 12:49 AM
I know I’m not the first to say this, but I really hope you implement gapless playback in the chromecast version of Spotify . The ~1 second gap between songs makes things like Abbey Road, Dark Side of the Moon, Beach Boys’ Smile Sessions and various classical releases very unpleasant to listen to. It completely breaks the flow of the music.
Updated on 2018-02-02
Marked as new idea. As seen here, at this time it is considered a feature request and not a bug fix.
Richard
28 april 2019 om 00:03
De auteur snapt het verschil niet tussen lossless en lossy.
Lossless is niet hetzelfde als hires. Cd audio is lossless maar niet hires.
Hires is trouwens enkel interessant voor diegene die hoger dan 20khz kan horen. Je doet er je hond vast veel plezier mee.
H.J. Meilink
28 juli 2019 om 22:48
Ik overweeg een dragonfly cobalt aan te schaffen om hoge resolutie wav-files (24bit/96kHz) te beluisteren met een koptelefoon van Beyerdynamic type DT 990 pro 250 ohm.
Heeft iemand ervaring met deze combinatie? Zo ja dan hoor ik graag de bevindingen.
cees
11 augustus 2019 om 15:03
ik heb Qobuz geprobeerd hoge kwaliteitca 20. per maand. Na enige tijd ging de muziek gewoon op pauze dus doorklicken of terug naar begin. Opname verziekt. Ook vaak korte onderbrekingen.Reaktie Qobuz we zijn er mee bezig ,na een paar maande gestopt. Rest van het geld weg.
Tidal geprobeerd minder problemen wel regelmatig korte stops. Tidal wel veel minder klassiek dan Qobuz. Qobuz ook onduidelijk in het zoeken. Bij Tidal beter. Kortom wat nu ??
Jan de kok
13 januari 2020 om 18:55
Ik heb nog weleen vraag
Ik heb sinds kort een nieuwe huawei. Mate 20 lite telefoon met bluetooth versie 4.2
Ik had een samsung galaxy note 3 bluetooth 4.0
Nu ben ik chauffeur en rij een actros van 2016, nu viel mij op tijdens luisteren spotify via bluetootn in de actros, dat het geluid met de huawei heel erg blikkerig klinkt, ten opzichte van de note3 die veel mooier geluid doorgaf.
Hoe is dit mogelijk, en wat kan je eraan doen? Alvast dank
Gr jan de kok
Pieter
28 augustus 2020 om 16:56
Beste,
Of je het verschil kan horen tussen een bestand van 320 kbps of hi-res, daar heb je naar eigen zeggen een degelijke geluidsapparatuur voor nodig. Maar wat is dan ‘degelijk’ ? Ik heb zelf een set van om en bij de 4000 EUR bestaande uit een paar Wharfedale Lintons Heritage luidsprekers, en de combo Cambridge Audio CXA 81 en CXN V2. En een Technics SL1500 C platenspeler.
Ik hoor zelfs geen verschil tussen Spotify en Tidal als ik stream van mijn gsm naar de Cambridge. Ik hoor wél een verschil als ik bedraad afspeel via usb ingang.
Kan er iemand mij hierover adviseren ? Is min set goed genoeg of moet je al een luidspreker van 4000 EUR , streamer van 3000 EUR en versterker van 4000 EUR hebben om op nuttige wijze een abonnement van bv Tidal hifi te kunnen nemen ?
En als ik update, is het dan in de luidspreker ? Of in een externe DAC ?
Groetjes
Pieter