Alles over de verschillende soorten kabels in een av-systeem

HDMI kabel header

Op deze pagina vind je alle informatie omtrent kabels. Wat is het verschil tussen analoog en digitaal? Wat zijn de specificaties van kabels? Waar moet ik op letten als ik een kabel aanschaf? Hier vind je het allemaal terug. De bekabeling die op deze pagina besproken wordt is opgesplitst in twee hoofdcategorieën; digitale en analoge kabels.

Digitale kabels

Wat is een digitale kabel?
Waar voorheen ruis op de kabels kon ontstaan (analoge kabels) is dit nu niet meer mogelijk (of althans; niet hoorbaar) met het gebruik van digitale kabels. De digitale kabel is de plaatsvervanger voor de analoge kabel. Niet alleen de ruis kan niet meer ontstaan maar ook de beeldkwaliteit met het gebruik van een digitale kabel is vele malen beter dan met een analoge kabel. Bij alle nieuwe televisies en bij bijna alle nieuwe randapparatuur die ontwikkeld wordt, zit een digitale aansluiting. We kunnen er dus niet meer omheen. De digitale kabel is helemaal ingeburgerd. Om een overzicht te geven welke soorten digitale kabels er zijn, hebben we een selectie opgesteld van kabels die veel worden gebruikt.

HDMI kabel (Video & Audio)
HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. De HDMI kabel zorgt ervoor dat je elke willekeurig audio/video bron, bijvoorbeeld een dvd-speler, Blu-ray speler of een receiver kan aansluiten op een tv met een HDMI aansluiting. In de tijden van de videorecorder en dvd-speler was de SCART kabel de aansluiting tussen deze bronnen en de tv. De HDMI kabel is de vervanger van de SCART-kabel en is op bijna alle nieuwe lcd en plasma (En ook led) schermen terug te vinden. De SCART-kabel werd (en wordt nog steeds) gebruikt om analoge signalen van de bron naar de tv toe te sturen. Een HDMI kabel stuurt digitale signalen vanaf nieuwe bronnen, zoals Blu-ray spelers naar een tv. Door het digitaal overbrengen van signalen is de kans op ruis klein, wat dus het grote voordeel is van een HDMI kabel. Ook is de beeldoverbrenging van een HDMI kabel van veel hogere kwaliteit in vergelijking met een SCART-kabel, wat dus zorgt voor een betere beeldkwaliteit.

Er bestaan twee types HDMI kabels: Type A en Type B. Type A is de HDMI kabel met 19 draden, deze is voor thuisgebruik. Type B is de HDMI kabel met 29 draden. Deze HDMI kabel wordt gebruikt in de filmindustrie. In principe is het zo dat je geen langere HDMI kabels dan 5 meter zou moeten gebruiken om kwaliteitsverlies te voorkomen, maar er zijn tegenwoordig betere kwaliteit HDMI kabels die met gemak een lengte van 15 meter kunnen overbruggen, zonder kwaliteitsverlies. Alleen zijn deze kabels nog wel een de prijzige kant.

HDMI-kabels logo’s
Lees ook

HDMI kabels: alles dat je moet weten over de typen en soorten HDMI kabels

DVI kabel (alleen Video)
DVI staat voor Digital Visual Interface. Er zijn drie soort DVI kabels: DVI-D, DVI-A en DVI-I.

De DVI-D kabel wordt gebruikt voor een directe digitale verbinding tussen de bron (PC, DVD speler) en ontvanger (beamer). Een digitale verbinding zorgt voor een sneller en hoogwaardiger beeld dan een analoge verbinding. Bij DVI-D wordt ervoor gezorgd dat de analoge conversie uitgeschakelt wordt en dit zorgt er weer voor dat de verbinding tussen bron en ontvanger wordt verbeterd. De DVI-A kabel wordt gebruikt om DVI-signalen te transporten naar een analoge ontvanger. Helaas zorgt het er wel voor dat enige kwaliteit verloren gaat door de digitaal naar analoog conversie, maar de DVI-A kabel zorgt toch voor een betere kwaliteit dan de standaard VGA Kabel (analoge kabel). De DVI-I kabel is een geïntegreerde kabel die zowel een digitaal naar digitaal signaal als een analoog naar analoog signaal doorstuurt. Het werkt echter niet met een digitaal naar analoog signaal of een analoog naar digitaal signaal.


Optisch en Digitaal Coaxiaal (Alleen audio)
Ook zijn er digitale aansluitingen speciaal voor audio, zoals digitaal coaxiaal en optisch (hierboven weergegeven). Deze aansluitingen geven de beste audiokwaliteit, zonder verlies van signaal, wat in analoge verbindingen wel kan gebeuren. Door deze digitale audio kabels kunnen surround audioformaten gestuurd worden. Ditzelfde geldt ook voor de HDMI kabel. Het voordeel van de HDMI kabel boven deze kabels is dat de HDMI ook nog eens video doorstuurt waardoor er maar één kabel nodig is.

optisch-coaxiaal-2
Lees ook
Beeld 11 november 2012

Wat is het verschil tussen optisch (Toslink) en coaxiaal digitaal?

Analoge kabels

Wat is een analoge kabel?
Een analoge kabel werd voorheen gebruikt voor het aansluiten van een bron, bijvoorbeeld een videorecorder of een spelcomputer, op een tv. Hiervoor werd dan gebruik gemaakt van een SCART-kabel. Bij een analoge kabel is het mogelijk dat er ruis op de kabel kan ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat de beeldkwaliteit verslechterd wordt. Het is dus noodzakelijk om een goede stevige kabel te kopen om ruis te voorkomen. Zorg er dus voor dat je geen low-budget analoge kabel koopt; bespaar niet op een analoge kabel. Bij digitale kabels is het niet noodzakelijk om een peper dure kabel te kopen. Het kwaliteitsverschil is vaak minimaal. Om een overzicht te geven welke soorten analoge kabels er zijn, hebben we een selectie opgesteld van kabels die veel worden gebruikt.


SCART-kabel (video en audio)
Een SCART-kabel wordt gebruikt voor het verbinden van audiovisuele apparaten. De SCART-kabel voorziet in analoge audio- en  videosignalen. Met de SCART-kabel wordt ervoor gezorgd dat externe apparatuur zoals videorecorders en dvd-spelers eenvoudig kunnen worden aangesloten op de televisie.


VGA-kabel (Alleen video)
VGA staat voor Video Graphics Array. VGA is een standaard voor het weergeven van beeld op een computermonitor of om het beeld van een computer weer te geven op een tv (oudere plasma en lcd schermen hebben daarom ook nog een VGA-aansluiting). De VGA-kabel heeft als nadeel dat het een analoge kabel is. Omdat de beeldschermen tegenwoordig allemaal digitaal zijn, wordt de VGA-kabel steeds minder gebruikt. Hierdoor is het omslachtig om de signalen analoog over te sturen.


S-Video (Alleen video)
S-Video staat voor Separate Video. Dit is een norm om videosignalen te transporteren. S-Video wordt tegenwoordig veel gebruikt om je computer analoog aan te sluiten op de televisie (digitaal wordt het vaak gedaan met behulp van DVI of HDMI). Als de televisie niet beschikt over een S-Video aansluiting kan gebruik worden gemaakt van een verloopstekker naar SCART. Helaas neemt S-Video geen geluid mee en is het ook analoog. Hier moet dan wel nog een aparte kabel voor worden aangesloten. Je kan hiervoor een verloopstekker van mini-jack naar een rood-witte tulpstekker voor gebruiken.


 

component-kabels
Lees ook
Beeld 23 januari 2013

Wat is het verschil tussen composiet, S-Video en component (Y,Pb,Pr)?

Component (Alleen video)
Een component-aansluiting/kabel is een van de betere toegepaste – analoge – video aansluitingen op diverse dvd-spelers en flatscreen tv’s. Via een component-kabel lopen 3 aparte beeld informatiestromen naar de tv. De kabel bevat alleen beeldinformatie, geen geluid. Hiervoor zou een aparte kabel richting de tv of receiver moeten lopen. Let wel; Component kan geen Full HD signalen doorsturen. Hiervoor moet een HDMI-kabel gebruikt worden.


RCA/Tulp (Alleen audio)
De analoge RCA, of tulp, aansluiting is speciaal en alleen voor audio. Het is de meest bekende audio aansluiting, maar geeft niet de beste kwaliteit. De RCA-kabel is een rood/witte kabel welke stereo geluid van het component naar de receiver doorstuurt. Deze kabel is ook puur analoog en wordt veelvuldig gebruikt voor het verbinden van audiobronnen met een bijvoorbeeld een receiver of een Hifi systeem. Er bestaan ook RCA-kabels met nog een extra GELE kabel, naast de rode en de witte. Deze gele kabel kun je gebruiken om video materiaal door te sturen, mits de bron en de ontvanger gebruik maken van de gele video aansluiting.

home-cinema-kabels
Lees ook
Beeld Audio 21 maart 2011

Welke audiokabel moet je kopen voor een optimaal geluid?

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over audiosystemen, lcd tv’s, oled tv’s, receivers, luidsprekers, smart tv’s, digitale televisie en streamingtechnieken vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.

Goede en betaalbare kabels vind je bij RU Connected.