Welke audiokabel moet je kopen voor een optimaal geluid?

21 maart 2011 5 Minuten 81 Reacties
home-cinema-kabels

Een audiokabel kopen, het klinkt als iets dat zonder problemen gedaan moet kunnen worden. Dat is dan ook meestal wel het geval, maar toch is het belangrijk om even stil te staan bij de keuzes die je hebt wanneer het op audiokabels aankomt. Op het gebied van audiokabels zijn er namelijk een aantal alternatieven mogelijk. Het is hierbij voornamelijk van belang om na te denken over de manier waarop je muziek wilt gaan luisteren of films wilt kijken. Vervolgens kun je de verschillende kabels met elkaar gaan vergelijken en op die manier tot een keuze komen.

Audiokabels: Analoog of digitaal

De eerste keuze die je dient te maken is die tussen een analoog en een digitaal signaal. We kennen natuurlijk allemaal de analoge verbindingen (rood/witte tulp stekkers, ook wel interlink genaamd) die we al sinds jaar en dag gebruiken om bijvoorbeeld een (CD/DVD/Blu-ray) speler aan te sluiten op de versterker of receiver. De analoge verbindingen hebben het altijd fantastisch gedaan, maar met de komst van digitale mogelijkheden zijn er een aantal mensen overgestapt.

Toch is het niet zomaar gezegd dat een digitaal signaal standaard zal leiden tot een betere kwaliteit en daarnaast is het natuurlijk ook niet altijd mogelijk om hier gebruik van te maken. Wanneer de speler alleen ondersteuning biedt voor analoge kabels heb je in principe geen keuze. Aan de andere kant zijn er voldoende apparaten beschikbaar die deze keuze wel bieden en waarbij je dus zelf een afweging dient te maken. In dat geval kiezen veel mensen vaak voor een digitale kabel zoals de digitaal coaxiale kabel. Wanneer je kiest voor een digitale optische (toslink) kabel wordt er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van elektrische signalen, maar worden deze optisch verzonden. Het voordeel is dat deze signalen daardoor niet langer gevoelig zijn voor elektromagnetische storingen en de kwaliteit van het geluid beter zal blijven.

Lengte audiokabel

Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen een digitale of een analoge kabel is het natuurlijk van belang om de juiste lengte te gaan kiezen. De lengte is van een aantal factoren afhankelijk en biedt voor- en nadelen. Een langere audiokabel kiezen klinkt in eerste instantie voor veel mensen namelijk erg interessant, omdat ze op die manier de mogelijkheid hebben om een langere afstand te overbruggen. Aan de andere kant brengt een langere kabel ook al snel een nadeel met zich mee dat de meeste mensen zich na even nadenken wel voor zullen kunnen stellen. Wanneer de kabel langer is dient het signaal namelijk over een langere afstand te worden verzonden en zal de kwaliteit over het algemeen sneller afnemen. Dit komt door het feit dat er onderweg allerlei storingen plaats kunnen vinden, waardoor het signaal afneemt in kwaliteit. Het is daarom over het algemeen verstandig om de lengte van de kabel zo kort mogelijk te kiezen. Uiteraard is het hierbij wel van belang om een audiokabel te kiezen die lang genoeg is om de gewenste apparaten met elkaar te verbinden. De combinatie van deze twee factoren zal leiden tot de meest ideale lengte van de kabel, waardoor de kwaliteit zo goed mogelijk blijft.

Bescherming audiokabel

Een kabel is vooral op het punt van de aansluiting van de connector over het algemeen zeer kwetsbaar. Het is daarom belangrijk om een kabel te kiezen waarbij de aansluiting op een nette manier verzorgd is en de kans op het verlies van kwaliteit daarmee zo klein mogelijk is. Een vergulde aansluiting valt daarnaast aan te bevelen, omdat dit er voor zal zorgen dat de koperen aansluiting zelf in ieder geval niet zal gaan roesten. Een koperen verbinding is namelijk prima in staat om het signaal op een uitstekende manier door te geven, mits deze maar goed wordt afgeschermd en niet aan slijtage onderhevig zal zijn. Zolang dit het geval is bieden de vergulde koperen aansluitingen de perfecte combinatie van goede materialen en lage kosten.

Optisch of coaxiaal

Wanneer je kiest voor een digitale verbinding is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop het signaal verzonden zal gaan worden. In principe kun je kiezen tussen een coaxiale en een optische verbinding. Beiden zijn in staat om het digitale signaal op een uitstekende manier te versturen en het verschil tussen deze twee optie is dan ook klein. Uiteraard is het wel van belang dat het apparaat dat je graag aan wilt sluiten dan ook over de beide aansluitingen beschikt. Is dit niet het geval, dan is de keus natuurlijk snel gemaakt. De optische kabel maakt gebruik van een andere techniek wanneer we kijken naar de manier waarop de gegevens worden verzonden. Dit gebeurt aan de hand van LED signalen en niet door middel van elektrische signalen, waardoor elektromagnetische storingen geen kans hebben. Aan de andere kant heeft de coaxiale kabel ook een reputatie hoog te houden en zorgt de isolatie over het algemeen voor een goede bescherming. Kortom, het zal elkaar weinig ontlopen en de audio kwaliteit is voor beide opties hoog.

Bekijk de beste analoge en digitale audiokabels van RU Connected

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de inrichting en het aansluiten van je home cinema systeem kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen in onderstaande artikelen.

Welke soorten kabels zijn er?
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?
HDMI (versies en kabels)
Moet je goedkope of dure kabels voor audio en video kopen?
Wat is het verschil tussen optisch (Toslink) en digitaal coaxiaal?

Reacties (81)