Wat is het verschil tussen optisch (Toslink) en coaxiaal digitaal?

11 november 2012 3 Minuten 14 Reacties
optisch-coaxiaal-2

Ik krijg de laatste tijd in de home cinema vraagbaak heel wat vragen over het optimaal aansluiten van een home cinema systeem. Nou heb ik twee weken terug al uitgebreid behandeld hoe je je home cinema systeem het beste aan kunt sluiten, maar er zijn twee kabels (aansluitingsmogelijkheden) waar ik wat dieper op in wil gaan; optisch (Toslink) coaxiaal digitaal.

Wanneer je receiver niet over HDMI poorten beschikt of je alleen audio richting een receiver wilt sturen dan kom je al snel op het digitaal aansluiten van een bron middels een optische kabel of een digitaal coaxiale kabel. Maar, wat is het verschil tussen beide kabels en wat is nu de beste manier om een bron aan te sluiten met zo min mogelijk kwaliteitsverlies?

Digitaal coaxiaal

Een digitaal coaxiale verbinding is een verbinding middels een digitaal coaxiaal kabel die eruit ziet als een normale tulp kabel. Deze kabel kan digitale audiosignalen, waaronder Dolby Digital en DTS, van elke bron met een digitaal coaxiale uitgang richting de receiver sturen. Het versturen van dit signaal gebeurt middels een elektrisch signaal.

Optisch (Toslink)

Een optische verbinding is een verbinding middels een optische kabel, ook wel een Toslink kabel genoemd. Deze kabel kan digitale audiosignalen, waaronder Dolby Digital en DTS, middels een digitale audio stream van een bron naar de receiver sturen. De kabels maken gebruik van een rood licht (beam) die door een glasvezel kabel gestuurd wordt. De aansluiting zelf is een apart geval. Dit is namelijk een vierkant-achtige koppeling die zeer nauwkeurig in de betreffende ingang geschoven moet worden.

Advertentie

Kabels en connector

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen een optische en een digitaal coaxiale kabel. Naast het feit dat de dataoverdracht elektrisch of via glasvezel plaatsvindt is de connector en de kabel zelf een belangrijk verschil. Optische kabels zijn namelijk fragieler en daardoor kwetsbaarder wanneer je er op gaat staan of wanneer ze om een scherpe hoek gelegd worden. Ook is de connector van een optische kabel lastiger aan te sluiten door het aparte design. Wanneer je dus veel moet manoeuvreren of de kabels om wat hoeken moet leggen is een digitaal coaxiale kabel de beste keuze.

Welke kabel biedt de beste geluidskwaliteit?

Dat is natuurlijk de vraag die ik in dit artikel wil beantwoorden, maar eigenlijk is het antwoord niet zo eenvoudig. Er zullen allicht audiofielen zijn die het hier niet mee eens zijn, maar voor de gemiddelde gebruiker is er absoluut geen waarneembaar verschil in audiokwaliteit tussen een optische en een coaxiaal digitale kabel. Beide kabels sturen de data digitaal van de bron naar de receiver dus er is geen reden om verschil in kwaliteit te verwachten. Echter zit er een verschil in de bandbreedte en de manier waarom de digitale signalen vervoerd worden en dit zou volgens sommige audiofielen voor minimale verschillen in de audioweergave kunnen zorgen. Ikzelf ben niet overtuigd van dit verschil, maar mocht je twijfelen dan is het aan te raden beide kabels te proberen en zelf te oordelen.

Wat overigens wel gezegd moet worden is dat in sommige gevallen een Toslink kabel wel de betere keuze is. Wanneer je audio over langere afstanden (meer dan ongeveer 4 meter) wil versturen en dus langere kabels nodig hebt behouden optische kabels een iets stabieler signaal. Ook hier is het maar de vraag of je het verschil hoort, maar dit verschil is volgens de audio-experts duidelijker.

Natuurlijk is bovenstaande afhankelijk van de mogelijkheden die je receiver of bron biedt. Wanneer er geen optische audio-uitgang beschikbaar is wordt je automatisch verplicht om de coaxiale uitgang te gebruiken.

Goede en betaalbare kabels vind je bij RU Connected.

Meer informatie

Meer informatie over het optimaal aansluiten van je home cinema systeem en alle componenten vind je in onze homecinema informatiegids. Ook kun je terecht in onderstaande artikelen;

Een algemene uitleg over accessoires en kabels
Welke soorten kabels zijn er?
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?
Audiokabels voor een optimaal geluid

Reacties (14)