Wat is het verschil tussen optisch (Toslink) en coaxiaal digitaal?

11 november 2012 3 Minuten 14 Reacties
optisch-coaxiaal-2

Ik krijg de laatste tijd in de home cinema vraagbaak heel wat vragen over het optimaal aansluiten van een home cinema systeem. Nou heb ik twee weken terug al uitgebreid behandeld hoe je je home cinema systeem het beste aan kunt sluiten, maar er zijn twee kabels (aansluitingsmogelijkheden) waar ik wat dieper op in wil gaan; optisch (Toslink) coaxiaal digitaal.

Wanneer je receiver niet over HDMI poorten beschikt of je alleen audio richting een receiver wilt sturen dan kom je al snel op het digitaal aansluiten van een bron middels een optische kabel of een digitaal coaxiale kabel. Maar, wat is het verschil tussen beide kabels en wat is nu de beste manier om een bron aan te sluiten met zo min mogelijk kwaliteitsverlies?

Digitaal coaxiaal

Een digitaal coaxiale verbinding is een verbinding middels een digitaal coaxiaal kabel die eruit ziet als een normale tulp kabel. Deze kabel kan digitale audiosignalen, waaronder Dolby Digital en DTS, van elke bron met een digitaal coaxiale uitgang richting de receiver sturen. Het versturen van dit signaal gebeurt middels een elektrisch signaal.

Optisch (Toslink)

Een optische verbinding is een verbinding middels een optische kabel, ook wel een Toslink kabel genoemd. Deze kabel kan digitale audiosignalen, waaronder Dolby Digital en DTS, middels een digitale audio stream van een bron naar de receiver sturen. De kabels maken gebruik van een rood licht (beam) die door een glasvezel kabel gestuurd wordt. De aansluiting zelf is een apart geval. Dit is namelijk een vierkant-achtige koppeling die zeer nauwkeurig in de betreffende ingang geschoven moet worden.

Kabels en connector

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen een optische en een digitaal coaxiale kabel. Naast het feit dat de dataoverdracht elektrisch of via glasvezel plaatsvindt is de connector en de kabel zelf een belangrijk verschil. Optische kabels zijn namelijk fragieler en daardoor kwetsbaarder wanneer je er op gaat staan of wanneer ze om een scherpe hoek gelegd worden. Ook is de connector van een optische kabel lastiger aan te sluiten door het aparte design. Wanneer je dus veel moet manoeuvreren of de kabels om wat hoeken moet leggen is een digitaal coaxiale kabel de beste keuze.

Welke kabel biedt de beste geluidskwaliteit?

Dat is natuurlijk de vraag die ik in dit artikel wil beantwoorden, maar eigenlijk is het antwoord niet zo eenvoudig. Er zullen allicht audiofielen zijn die het hier niet mee eens zijn, maar voor de gemiddelde gebruiker is er absoluut geen waarneembaar verschil in audiokwaliteit tussen een optische en een coaxiaal digitale kabel. Beide kabels sturen de data digitaal van de bron naar de receiver dus er is geen reden om verschil in kwaliteit te verwachten. Echter zit er een verschil in de bandbreedte en de manier waarom de digitale signalen vervoerd worden en dit zou volgens sommige audiofielen voor minimale verschillen in de audioweergave kunnen zorgen. Ikzelf ben niet overtuigd van dit verschil, maar mocht je twijfelen dan is het aan te raden beide kabels te proberen en zelf te oordelen.

Wat overigens wel gezegd moet worden is dat in sommige gevallen een Toslink kabel wel de betere keuze is. Wanneer je audio over langere afstanden (meer dan ongeveer 4 meter) wil versturen en dus langere kabels nodig hebt behouden optische kabels een iets stabieler signaal. Ook hier is het maar de vraag of je het verschil hoort, maar dit verschil is volgens de audio-experts duidelijker.

Natuurlijk is bovenstaande afhankelijk van de mogelijkheden die je receiver of bron biedt. Wanneer er geen optische audio-uitgang beschikbaar is wordt je automatisch verplicht om de coaxiale uitgang te gebruiken.

Goede en betaalbare kabels vind je bij RU Connected.

Meer informatie

Meer informatie over het optimaal aansluiten van je home cinema systeem en alle componenten vind je in onze homecinema informatiegids. Ook kun je terecht in onderstaande artikelen;

Een algemene uitleg over accessoires en kabels
Welke soorten kabels zijn er?
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?
Audiokabels voor een optimaal geluid


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (10)

Willy

Willy
11 november 2012 om 18:49

Ik ben in het bezit van een surround receiver Denon AVC-A11SR (2002/2003) en Bowers en Wilkens boxen + een subwoofer van Yamaha type YST-SW305 (gekocht in 2004).Mijn subwoofer van Bowers en Wilkens is bij mijn zoon.Ik heb een 5.1 opstelling.(homecinema).
De Denon heeft een pre-out voor subwoofer aansluiting ( rood + wit).
De Yamama heeft mono L + R, beide zwart gekleurde aansluitingen.
Mijn vraag is hoe moet ik die Denon en die Yamaha met elkaar verbinden?
Welk soort analoge kabel moet ik gebruiken ?
Ik moet een kabel nemen met rood + witte stekker in de pre-out en het andere uiteinde aan de Yamaha ,welke uiteinde moet die kabel hebben? Een uiteinde met 2 stekkers of een uiteinde met 1 stekker en waar moet ik die plaatsen in de L of in de R .(ik denk dat L staat voor linker en de R voor rechtse of zoiets …..
De handleiding van mijn subwoofer is zoek geraakt.

Inloggen
peterpan

peterpan
13 november 2012 om 22:13

Beste Willy. dmv een pre out naar de sub heeft eigenlijk maar 1 oplossing en dat is een kabel die aan beide uiteinden een coaxiale verbinding heeft.

Waar je hem precies moet aansluiten kun je hier vinden:

http://www.retrevo.com/search/v2/jsp/mytrevo/myTrevo.jsp?page=man

Succes!

Inloggen
peterpan

peterpan
13 november 2012 om 22:17

Herstel je moet op deze pagina zijn.

http://www.retrevo.com/support/Yamaha-YST-SW305-Subwoofers-manual/id/320bh338/t/2/

Inloggen
Sheileen

Sheileen
03 maart 2013 om 22:27

Goedenavond,

Harman Kardonset aangesloten.
UPC receiver met een HDMI kabel naar samsung tv en een optische kabel van de UPC receiver naar de HK (om ook de keuze te hebben om audio via de tv te beluisteren).
Dit werkte prima. Daarna nog getest met MacBook, via een Hdmi kabel op de HK. Ging ook prima.
Nu lukt het niet meer om Audio van de tv via de HK te beluisteren. De aux knop op de afstandsbediening werkt niet, althans de set reageert er helemaal niet op.

Wat kan ik nu doen? Ik zou het niet meer weten!

Vriendelijke groet,

Sheileen

Inloggen
sanne

sanne
02 januari 2014 om 17:45

als ik een toslink aansluit op een versterker vanaf mijn tv, hoor ik dan alleen het geluid van de tv via de versterker?! ik vind het lastig om nieuwe spullen te kopen met een toslink of digitaal coaxiaal. als ik nu met de analoge aansluitingen vertragingen blijf houden.

Inloggen


02 januari 2014 om 19:11

Ja, wat je zegt klopt. Digitale kabels zijn helaas geen garantie dat vertragingen dan verdwijnen.

Inloggen
Peter van den Berg

Peter van den Berg
27 juni 2015 om 13:12

Blu-ray spelers worden nu alleen met 1 HDMI aansluiting verkocht, maar ik wil ook een aansluitig maken naar mijn dvd recorder hoe doe ik dat???????

Inloggen
Jarno

Jarno
17 maart 2016 om 01:00

Hoi, wat als de TV-out (Toshiba 48L5435) een digital coax is en de tv-audio in op versterker (Onkyo TX-NR 636) alleen een optische aansluiting heeft?

Inloggen
Dirk

Dirk
06 december 2016 om 11:53

Beste,

Ik heb in mijn zaak vier tv’s hangen. Vanaf de digibox van Telent vertrekt een versterker via coaxkabel naar de tv’s. Per tv heb ik een lijn coax kabel liggen.

Kan ik via de een converter naar elke tv via COAXKABEL een hdmi-signaal zenden ? Dus om gewoon hdmi-signaal aan de tv’s te krijgen ? Ik wil dus geen nieuwe cdmi-kabels trekken omdat dit onmogelijk is, maar de coaxkabels liggen er.

Moja, waar is deze te vinden ?

Is dit mogelijk ?

Dank bij voorbaat,

Dirk Driesen

Inloggen
Boele

Boele
07 januari 2020 om 11:57

Heb een streamer die samenwerkt met mijn Phonak hoortoestelllen.
De streamer is via een optische kabel aangesloten op mijn 5 jaar oude smart tv van Samsung. Het geluidsnivo via mijn hoortoestellen is echter erg laag.
Ik kan ze harder zetten maar dan komt het omgevingsgeluid te hard binnen. Kun je het uitgangsnivo van de optische uitgang van de tv verhogen? De output van de streamer staat al maximaal.

Inloggen
Peter van den Berg

Peter van den Berg
08 december 2016 om 16:41

Blu-ray spelers worden nu alleen met 1 HDMI aansluiting verkocht, maar ik wil ook een aansluitig maken naar mijn dvd recorder en die heeft alleen een skart en een tulp aansluiting iemand die het weet en vraag 2 hoe verwijder ik de kopie protector of hoe kan ik het uitzetten is er iemand die mij het antwoord kan geven hoe doe ik dat???????

Inloggen
Alexander

Alexander
16 augustus 2018 om 15:51

Ik heb een ziggo cisco 8485dvb kastje. Ik wil graag mijn sounbox aansluiten. Soundboz op tv maar ik wil wel radio kunnen luisteren op mijn soundbox zonder dat de tv aan hoeft. Ziggo heeft optical audio out en soundbox optical audio in. Hoe sluit ik jet nu het beste aan?

Inloggen
Peter

Peter
15 november 2018 om 22:26

Blu-ray spelers worden nu alleen met 1 HDMI aansluiting verkocht, maar ik wil ook een aansluitig maken naar mijn dvd recorder en die heeft alleen een skart en een tulp aansluiting iemand die het weet en vraag 2 hoe verwijder ik de kopie protector of hoe kan ik het uitzetten is er iemand die mij het antwoord kan geven hoe doe ik dat???????

Inloggen
hans peters

hans peters
19 januari 2020 om 11:32

Ik heb al jaren een Panasonic DVD/CDspeler DMR EH49. Muziek speel ik af op mijn Sonos sound bar. Aanvankelijk kon ik op het display van de speler de tracks aflezen. Het probleem was dat ik altijd de TV aan moest hebben om de muziek te horten. Ik heb toen een Sonos connect kastje laten plaatsen, waarlangs ik mijn CD’s kon afspelen zonder de TV aan te hebben, maar sindsdien kan ik niet meer de tracks aflezen. Alleen het totale tijdsverloop van de CD is te zien. Dit is hinderlijk als je bepaalde tracks wilt horen. Ik ben aan een nieuwe speler toe, maar volgens een leverancier is mijn probleem onoplosbaar, d.w.z. als ik tracks wil aflezen zal ik altijd via het Tv-scherm moeten werken. Klopt dit?

Inloggen