Introductie: alles dat je moet weten over Blu-ray en DVD

Oppo UDP-203

DVD

DVD kennen we allemaal en we maken er ook allemaal al jaren weer gebruik van. Op een DVD staan meestal films welke we in een DVD-speler stoppen om af te spelen. Het is puur een opslagmedium, wat de digitale opvolger was van video. De reden hiervoor was ook een langere houdbaarheidsdatum en natuurlijk de vele betere kwaliteit. Nu staan we weer op zo’n punt en is er een nieuwe ontwikkeling op de markt.

Blu-ray

Blu-ray is de opvolger DVD. Maar wat is de reden voor een opvolger van DVD geweest? Dit komt door de omschakeling naar High Definition (HD). Films in High Definition hebben een stukken beter beeld en geluid. De beeld en geluidsbestanden nemen door deze hogere kwaliteit ook veel meer ruimte in. Zoveel ruimte, dat een DVD hiervoor te klein is. Een DVD heeft namelijk een capaciteit van max. 8,5GB, terwijl een  HD film ongeveer 15GB aan bestanden heeft. Op een Blu-ray Disc kun je 50GB aan bestanden kwijt. Om High Definition films weer te kunnen geven moeten we dus perse een Blu-ray disc gebruiken.

Blu-ray spelers zijn nog wel wat duurder dan gewone DVD spelers, maar de prijzen blijven dalen. Voor een goede Blu-ray speler betaal je tegenwoordig tussen de 150 en 250 euro. Maar ook de Blu-ray discs zijn duurder dan DVD’s. Zo kun je al DVD’s krijgen voor 5 to 15 euro, maar zijn Blu-ray discs meestal tussen de 15 en 30 euro.

Lees meer over waar je op moet letten voordat je een Blu-ray speler koopt.

3D Blu-ray

De BDA (Blu-ray Disc Association) heeft een Blu-ray 3D specificatie vastgesteld waarmee de nieuwe standaard voor 3D hardware geboren is. Bijna alle nieuwe 3D apparatuur voldoet aan deze specificatie. De 3D specificatie maakt het mogelijk om een Full HD 1080p resolutie naar elk oog te sturen (door middel van onder andere wissel projectie), werkt met alle soorten 3D displays (lcd, led, plasma, etc.), en bevestigt dat alle nieuwe 3D Blu-ray discs ook in 2D afgespeeld moeten kunnen worden op de ‘oudere’ Blu-ray spelers. Alle soorten en manieren om 3D te projecteren op een plasma, lcd of led tv worden dus ondersteund, zowel met als zonder bril en zowel de polarisatie techniek als de wissel projectie techniek. De huidige 2D Blu-ray discs moeten volgens de standaard ook in de toekomstige 3D Blu-ray spelers gewoon afgespeeld kunnen worden. Kortom, je kunt alle soorten (2D en 3D) films in elke speler afspelen, al zul je met 2D spelers geen 3D-effect krijgen.

De nieuwe encoding techniek die voor 3D Blu-ray films gebruikt wordt maakt het ook mogelijk om geavanceerde grafische 3D features toe te voegen, grafische 3D navigatie menu’s te gebruiken en zelfs 3D ondertiteling weer te geven. De encoding techniek gebruikt maar 50 procent meer ruimte op de discs in vergelijking met 2D content, waardoor er ruimte overblijft voor 3D extra’s zoals hierboven omschreven.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide Homecinema Informatiegids.