Alles dat je moet weten over Hisense VIDAA U 2024 (versie 7.6)

29 juli 2024 8 Minuten 1 Reacties
VIDAA-Belgium 7.6

Hisense gebruikt VIDAA U als smart tv-platform in zijn tv’s. De ontwikkeling van dit platform is ondergebracht in een apart bedrijf, VIDAA, dat opgericht is door Hisense en andere investeerders. Het platform wordt ook gebruikt door andere merken zoals bijvoorbeeld Loewe. In dit artikel geven we een overzicht van de mogelijkheden.

Installatie

Net zoals bijna alle andere merken kan je een Hisense tv installeren met de afstandsbediening op de tv, of via een smartphone-app, in dit geval de VIDAA-app. Scan de QR-code op het scherm om te starten, vervolgens vindt de app automatisch de in te stellen tv. Op ons Android-toestel konden we helaas niet verder met de installatie omdat we geen verbinding konden maken met de tv.

Op een iPhone verliep dat wel probleemloos. Wat je ook kiest, de installatie is eenvoudig. Via de VIDAA-app is het uiteraard gemakkelijker om in te loggen op je WiFi-netwerk en eventueel een VIDAA-account in te stellen.

De VIDAA-app kan na installatie ook perfect dienen als afstandsbediening. Dan lukte het wel om de tv te verbinden met onze Android-phone. Je start er met een klik streaming-apps mee, en via de Media-tab stuur je lokale fotos, muziek of video’s van je smartphone naar de tv.

De zoekfunctie is erg handig vermits ze resultaten toont uit verschillende streamingdiensten. Een volledige zoekfunctie die alle diensten overspant, blijft helaas een utopie (ook bij andere smart tv-systemen).

De software remote heeft een prima layout, en biedt alle gebruikelijke opties, inclusief een toetsenbord dat het intypen van tekst op je tv aanzienlijk vereenvoudigt.

Software updaten

Deze gids is gebaseerd op de 65U79NQ (met softwareversie V.0000.07.60Q.O0410, juni 2024), maar is van toepassing op nagenoeg alle 2024 Hisense tv’s.

Heeft je toestel een software-update ter beschikking? Dat kan je nakijken in “Instellingen,-> Ondersteuning,-> Systeem-update” en klik op “Controleren op updates”. Je vindt er ook de laatste versie, en de optie om updates automatisch te laten uitvoeren.

Hisense maakt nieuwe versies van het VIDAA U-besturingssysteem in principe ook beschikbaar op oudere televisies. Met het voorbehoud dat ze de gebruikerservaring niet negatief mogen beïnvloeden. Als een chipset bijvoorbeeld niet krachtig genoeg is om een snelle, responsieve gebruikersinterface te garanderen met een nieuwe versie, dan zal Hisense die upgrade niet doen. Dat is op zich een goede beslissing, maar het zorgt er wel voor dat je niet exact weet of je updates zal krijgen.

Het Home-scherm

Alle smart tv-systemen zijn naar een gelijkaardige layout geëvolueerd, ook VIDAA U. Op het Home-scherm is het bovenste deel van het scherm gereserveerd voor gesponsorde content. Bij VIDAA U is dat item altijd ofwel een content-aanbeveling of een feature van VIDAA U. Centraal in beeld staan de pictogrammen voor je favoriete apps. Die kan je aanpassen, zowel de volgorde als welke apps. Er is plaats voor 25 apps, waarvan er twaalf op het scherm staan. De rest vind je door naar rechts te scrollen. Je kan meer apps installeren, maar die vind je dan terug in de App Store. Onderaan vind je tenslotte een eerste rij aanbevelingen.

Op het Home-scherm aan de linkerzijde vind je een aantal pictogrammen, die met een klik naar links uitklappen. Je vindt er de volgende secties:

  • Profiel: inloggen met een VIDAA-account is optioneel. Het gebruik van de account maakt het mogelijk om instellingen apps over meerdere VIDAA-apparaten te synchroniseren. Binnen een account kan je meerdere profielen aanmaken. Zo kan ieder familielid zijn ervaring personaliseren. Elk profiel bevat een eigen lijst van favoriete apps en aanbevelingen op basis van kijkgedrag.

  • Zoeken: zoek je een bepaalde film of reeks? Dan kan je hier terecht. De functie geeft resultaten uit verschillende streamingdiensten, dat is erg handig. Resultaten uit alle diensten blijft voorlopig nog een utopie.
  • Meldingen: hier verschijnen eventuele meldingen die het besturingssysteem doet.

  • Bron: een overzicht van alle mogelijke bronnen. Hisense vindt dat het Home-scherm ook een bron is, daarmee duidt het aan dat streaming steeds belangrijker wordt. Persoonlijk vinden we het wat overbodig omdat er altijd een Home-toets is op de afstandsbediening. Verder vind je er live tv, alle externe HDMI-poorten, USB-bronnen, en ook zaken zoals Airplay, Screen sharing, Content Sharing en Music Sharing.
  • Instellingen: hier vind je alle instellingen van de tv.

Wanneer je een stap naar onder scrollt op het Home-scherm, kan je aanbevelingen zien van je favoriete apps. Je doet dat eenvoudig door het pictogram van de app te selecteren. Daarboven verschijnt dan een rij aanbevelingen, indien de dienst in kwestie dat aanbiedt.

Nog verder naar onder vind je meer aanbevelingen, per app gesorteerd. Hisense zet daar soms ook aanbevelingen voor bepaalde apps uit de store tussen, zoals voor games bijvoorbeeld. Je hebt geen enkele controle over welke aanbevelingen er verschijnen. We vinden ze dan ook vrij nutteloos, maar ze storen niet.

App Store

Wil je apps zoeken of installeren, dan moet je in de App Store zijn. Die moet je misschien even zoeken, het pictogram staat ergens helemaal rechts in de rij van de apps.

Het aanbod van VIDAA U is goed, maar helaas niet volledig. Met YouTube, Netflix, Disney+, Prime Video en Apple TV zijn de topdiensten goed vertegenwoordigd. Enkel HBO Max ontbreekt. Bij de lokale apps vinden we Viaplay, Videoland, KIJK, NLziet voor Nederland en voor België is er VTM Go. Daarmee is Nederland redelijk goed bediend, maar voor België blijft de selectie bijzonder matig. Hisense werkt verder aan het aanbod, maar we wachten ondertussen al enkele jaren op NPO Start, Pathé Thuis, KPN Smart TV, Ziggo Go, VRT Max, Streamz en GoPlay. We vinden dat de tijd dringt, streaming wordt immers steeds belangrijker. Hisense liet weten dat HBO Max, Streamz, en TV Vlaanderen/Canal Digitaal tegen het einde van 2024 beschikbaar zullen zijn.

VIDAA Channels is een FAST (Free Ad-supported Streaming Television) dienst. Je vindt er een aantal gratis kanalen, vaak over een specifiek niche onderwerp. De kanalen worden gepresenteerd op dezelfde wijze als live tv, inclusief een elektronische programmagids, maar het zijn dus wel degelijk streamingkanalen.

Je kan ook altijd eens kijken op VIDAA App Store op het web, maar helaas zijn er geen specifieke selecties voor België of Nederland.

Casting

Allerlei casting-functies vind je op het Home-scherm bij de bronnen, onderaan in de lijst. Hisense ondersteunt Airplay 2, Screen sharing, Content Sharing en Music Sharing. Screen Sharing laat je toe om het scherm van Android- en Windows-apparaten te tonen op tv. Content Sharing is waar je DLNA-servers vindt op je thuisnetwerk. Met Music Sharing maak je een Bluetooth-verbinding tussen je smartphone en tv. De tv biedt geen volledige Chromecast-functionaliteit.

Screen saver

Je kan van de tv ook een groot fotokader maken, met de screensaver functie. Je vindt de functie via “Instellingen, Systeem, Geavanceerde instellingen, Screensaver”, maar je kan het ook vinden als app in de app store. Kies je foto’s of maak gebruik van VIDAA Art, als je een meer decoratieve optie wilt.

Instellingen

De instellingen zijn te bereiken vanop het Home scherm, of via de afstandsbediening.

Als je de instellingen oproept via de afstandsbediening zijn er steeds een aantal extra opties, afhankelijk van de huidige bron. Maar de laatste optie is steeds de volledige instellingen. De instellingen zelf zijn goed georganiseerd en je vindt vrij gemakkelijk alles terug. VIDAA heeft geen snelinstellingen, maar via de optie-toets (drie horizontale streepjes op de afstandsbediening) krijg je altijd snel toegang tot de instellingen en dat menu bevat ook steeds wat contextuele opties.

Conclusie

VIDAA U past in het rijtje van moderne smart tv-systemen, maar biedt op zich geen belangrijke unieke eigenschappen. De organisatie van het Home-scherm is goed, apps nemen een centrale plaats in.  Het is snel en responsief, dat is de grote troef van VIDAA. Hisense vindt dat overigens erg belangrijk, en daar kunnen we alleen maar mee instemmen. Naast Airplay zagen we graag ook een volledige Google Cast implementatie, maar casten is nu al gedeeltelijk ondersteund. Het enige punt waar VIDAA U echt aan moet werken is de beschikbaarheid van lokale apps. In 2024 lijkt ons dat een niet te verwaarlozen aspect om succesvol te zijn. Tegen eind 2024 komen er alvast weer enkele apps bij.

Reacties (1)