P5: Het belang van een goede beeldprocessor
Het belang van goede beeldverwerking is moeilijk te overschatten. Waarom? We kijken steeds meer verschillend beeldmateriaal, van onze oude dvd-collectie, over live-tv tot streamingdiensten en spelconsoles, of de vakantievideo’s die we zelf schieten op onze smartphone. Al dat materiaal heeft sterk uiteenlopende kenmerken. Het is opgenomen met verschillende camera’s, gebruikt verschillende resoluties, framerates, wordt opgeslagen met verschillende videocodecs en bitrates, en loopt enorm uiteen in beeldkwaliteit. Om al die verschillende bronnen zo goed mogelijk te tonen op je televisiescherm is er enorm veel know-how nodig, en een indrukwekkende portie rekenkracht.
De P5 in vijf woorden
De know-how komt uit de knappe koppen van Philips en hun jarenlange ervaring. De rekenkracht, die wordt geleverd door de in-house ontwikkelde P5-processor. Die dankt zijn naam aan de vijf pillaren van beeldkwaliteit die de processor optimaliseert: bronsignaal, scherpte, kleur, contrast, en bewegingsscherpte.
Evolutie van de P5 processor
Philips introduceerde de P5 processor in 2017. Sindsdien verschijnt er jaar na jaar een krachtigere versie met meer functionaliteiten en verbeterde beeldkwaliteit. De tweede generatie P5 bracht ons Perfect Natural Reality, Philips’ eigen techniek om al je SDR-content een knappe HDR-look te geven. De derde generatie P5 in 2019 bracht verbetering in detailweergave en ruisonderdrukking, en voegde ondersteuning toe voor Dolby Vision HDR.
AI stuurt de beslissingen
In deze nieuwe generatie P5, de P5 AI Perfect Picture Engine, maakt Philips gebruik van artificiële intelligentie (AI) om de bewerkingen voor elk beeld te optimaliseren. Hoe gaat dat in zijn werk? In de voorbije 30 jaar heeft Philips een database ontwikkeld met miljoenen video’s die het inzet om beeldkwaliteit te beoordelen. Op basis van die database trainde Philips een neuraal netwerk met behulp van machine learning door het die miljoenen videos te laten analyseren. In essentie geef je het neurale netwerk talloze voorbeelden met het gewenste antwoord erbij, bijvoorbeeld: dit beeld is een landschap of dit beeld bevat een gezicht. Na de training kan het netwerk zelf het antwoord geven voor beelden die het nog nooit gezien heeft. Zo klasseert het neurale netwerk in real-time elk beeld in een van vijf categorieën: natuur, gezicht, beweging, donker of andere.
Die classificatie gebruikt de processor vervolgens om het werk in elk van de vijf pilaren van de P5 (bronverbetering, scherpte, kleur, contrast en beweging) beter af te stemmen op het gedetecteerde type van beeld. Het resultaat is een natuurlijker en realistischer beeld.
Nog slimmer: de P5 AI Intelligent Dual Picture Engine
De OLED+ 935-reeks is uitgerust met een baanbrekende audio-oplossing van Bowers & Wilkins. Daarnaast heeft Philips dit topmodel voorzien van een nog slimmere P5. Naast zijn nieuwe AI-functies, kreeg hij vier extra verbeteringen en nieuwe functies. Het gaat om ‘AI Smart Bit Enhancement’, ‘AI Machine Learn Sharpness’, ‘Improved² Perfect Natural Reality’ en een unieke anti burn-in techniek. Die combinatie leverde het toestel een EISA-award op.
P5: Slim detail
Scherpte en detail, het zijn eigenschappen die kijkers steevast naar voor schuiven als een van de belangrijkste factoren voor een realistisch beeld. Traditionele scherpteverbeteringen passen een algoritme toe op het volledige beeld. Maar dat kan beter. AI Machine Learn Sharpness gebruikt de kracht van het neurale netwerk om lokaal binnen elk beeld aanpassingen op maat uit te voeren. Zo kan het een onderscheid maken tussen delen van het beeld met een complexe textuur, delen waar ruis zichtbaar is of gezichten herkennen. Elk van die delen krijgt een aangepaste behandeling om detail te accentueren. Zo hoeft het algoritme geen compromis te zoeken voor heel het beeld, maar gebruikt het voor elk deel van het beeld de optimale aanpak.
Perfecte kleurovergangen
Streaming wordt steeds populairder, YouTube, Netflix en andere streamingdiensten maken een steeds groter deel uit van je kijkvoer. Streamingdiensten maken steeds een compromis tussen beeldkwaliteit en bitrate (hoeveel data per seconde een video gebruikt). En wanneer de bitrate te laag daalt, kan je soms heel duidelijke fouten in het beeld zien. Zachte kleurgradiënten zoals een indrukwekkende zonsondergang vertonen dan zichtbare kleurbanden, in plaats van een vloeiende naadloze kleurovergang.
Om dat probleem aan te pakken gebruikt de P5 AI Smart Bit Enhancement 2.0. Een combinatie van nieuwe hardware en software, detecteert nauwkeurig probleemgebieden en werkt de kleurbanden netjes weg. Door deze slimme, gelokaliseerde aanpak blijven delen van het beeld waar veel detail zichtbaar is bovendien onaangeroerd.
Indrukwekkend HDR-beeld met al je bronnen
Perfect Natural Reality is een unieke Philips troef. Deze exclusieve technologie geeft al je SDR-beelden, bijvoorbeeld van live tv, je oude blu-ray-films of spelconsoles een knappe HDR-look met dieper contrast, intens witdetail en rijkere kleuren.
De vierde generatie P5-processor is nu uitgerust met Improved² Perfect Natural Reality. De processor gebruikt een nieuw algoritme om lichtaccenten te detecteren en te verbeteren. Die geven daardoor een nog realistischere indruk. Ze accentueren bovendien de natuurlijke scherpte van het beeld en geven het beeld zo extra diepte. Dat maakt het beeld zo echt dat het bijna tastbaar wordt.
Vernieuwde anti burn-in technologie
Zenderlogo’s of de gebruiksinterface van sommige games blijven soms lange tijd op dezelfde plaats staan in beeld. Na zeer lang gebruik creëert dat het risico van inbranden. Daarom heeft Philips een nieuwe anti burn-in oplossing ontwikkeld. Een geavanceerd detectie-algoritme verdeelt het beeld in 32.400 zones, en houdt nauwlettend in het oog of het beeld in elke zone verandert of niet. Zo vindt het erg nauwkeurig de logo’s en statische delen van het beeld. Door enkel voor die onderdelen de intensiteit van het beeld te reduceren wordt burn-in vermeden zonder de beeldkwaliteit aan te tasten.
Reacties (1)