Actieve 3D TV’s versus passieve 3D TV’s

11 maart 2011 4 Minuten 0 Reacties
LG-3D-bril

In 2011 zal LG haar zogenaamde Cinema 3D TV's lanceren die gebruik maken van de veel goedkopere 3D brillen zoals je ze kent van de bioscoop. Dit is de eerste beweging richting een passief 3D als een reactie op actief 3D wat gebruikt wordt in de meeste 2010 3D TV's en uitgerust is met de duurdere en zwaardere 3D brillen. Maar, wat is nu het verschil tussen deze twee technieken? En wat zijn de voor- en nadelen van beiden? In dit artikel geven we je de antwoorden.

Een korte introductie

In 2010 waren alle 3D TV’s uitgerust met de actieve 3D techniek (behalve een paar uitzonderingen in de UK). In 2011 komen in ieder geval LG en Philips met een alternatief; passief 3D (of Cinema 3D zoals LG het noemt en Easy 3D zoals Philips het noemt).

Je kunt een actieve 3D TV herkennen aan de zware en robuuste 3D brillen zoals je hierboven ziet.

De passieve 3D techniek maakt gebruik van zeer goedkope en lichte 3D brillen zoals hierboven getoond.

We zullen niet in detail elke techniek gaan verkennen maar kort wat basis principes opsommen.

Actief 3D

Elk oog krijgt een ander beeld voorgeschoteld en de beelden verschijnen steeds na elkaar op het scherm. De active shutter 3D bril zorgt ervoor dat elk oog om en om geblokkeerd wordt voor het beeld dat voor het andere oog bedoeld is. Wanneer deze beelden dan door je hersenen met elkaar gecombineerd worden zien we de diepte.

Passief 3D

De twee belden (voor zowel het linker als het rechter oog) worden tegelijkertijd op het scherm getoond. Een volledig beeld bestaat uit een aantal lijnen; lijn 1 bevat beeldinformatie voor het rechter oog, lijn 2 voor het linker oog, lijn 3 voor het rechter oog, lijn 4 voor het linker oog, etc. De gepolariseerde 3D brillen zorgen dat je alleen de de even lijnen ziet voor het linker (of rechter) oog en de oneven lijnen voor het rechter (of linker) oog.

Alleen Philips en LG hebben tot nu toe passieve 3D TV’s voor 2011 onthuld. De andere fabrikanten focussen zich nog steeds op de actieve 3D techniek.

Actief 3D versus passief 3D

Het meest interessant zijn de voor- en nadelen van deze technieken. Hieronder leggen we ze kort uit;

Voordelen passief 3D

– Nagenoeg geen crosstalk – Geen flickering in beelden – Geen batterijen nodig voor de 3D bril – Lichte brillen – Goedkope brillen – Comfortabeler voor de ogen

Nadelen passief 3D

– Halve resolutie door splitten van beeld in twee beelden (geen Full HD mogelijk) – Kan de 2D beeldkwaliteit beïnvloeden

Voordelen actief 3D

– Full HD resolutie – Goedkope integratie – Geen effect op de 2D beeldkwaliteit

Nadelen actief 3D

– Dure 3D brillen – Zware brillen – flicker en crosstalk kunnen voorkomen – Batterijen zijn nodig voor de 3D brillen – Synchronisatie moet plaatsvinden tussen bril en TV

Actief 3D: LCD/LED versus Plasma

Ook is er een verschil wanneer je de actieve 3D technologie vergelijkt tussen LCD/LED en plasma schermen. De belangrijkste verschillen vind je hieronder.

Voordelen LCD/LED met actief 3D

– Hoge helderheid maakt 3D goed te bekijken in zeer helder verlichte ruimtes

Nadelen LCD/LED met actief 3D

Crosstalk snel zichtbaar – 3D effect verdwijnt als je je hoofd draait (boven naar beneden)

Voordelen plasma met actief 3D

– Bijna geen zichtbare crosstalk – Betere 3D diepte

Nadelen plasma met actief 3D

– Lage helderheid, dus 3D is beter in donkere ruimtes

Een nieuwe format oorlog?

De brandende vraag na deze korte introductie is waarschijnlijk of we aan het begin staan van een oorlog tussen twee 3D formaten. Wellicht ken je de Blu-ray vs. HD-DVD strijd nog? Maar, passief 3D versus actief 3D is een ander verhaal. De twee technieken kunnen perfect naast elkaar bestaan. Eigenlijk valt dit het beste te vergelijken met de strijd tussen LCD en plasma. Beide technieken zijn populair, hebben hun voor-en nadelen en hebben hun eigen fans. Het is aan de consument om de keuze te maken. Hetzelfde geldt voor de passieve en de actieve 3D technologie.

Je kunt niet dezelfde 3D brillen gebruiken, maar wel dezelfde 3D Blu-ray spelers, 3D films en 3D games. Fabrikanten hebben besloten om één standaard te ontwikkelen voor 3D Blu-ray discs dus hoef je je geen zorgen te maken over het scherm.

Lees hier de eerste ervaringen met LG’s Cinema 3D TV’s

Lees meer over de verschillen tussen actieve en passieve 3D brillen

Reacties (0)