10 tips voor bekabeling in je home cinema-systeem

28 juni 2017 5 Minuten 7 Reacties
Marantz-SR7009-review-3

In dit artikel zetten we 10 tips voor het bekabelen van je home cinema-systeem onder elkaar, waaronder het labelen en organiseren van de bekabeling.

Het onderwerp kabels is één van de meest controversiële onderwerpen in de wereld van hifi en home cinema, met name als het gaat om kwaliteit en prijs. Toch zijn er een aantal simpele tips waar we allemaal iets aan hebben en waarmee je een georganiseerd en goed werkend home cinema-systeem realiseert. In dit artikel zetten we 10 tips voor de bekabeling van je home cinema-systeem onder elkaar.

Tips voor de bekabeling in je home cinema

1. Als je een home cinema-systeem van de grond af aan opbouwt, en wellicht heel je ruimte hierop afstemt, zorg er dan voor dat de kabels netjes weggewerkt kunnen worden. Denk hierbij aan het leggen van de bekabeling in de wanden, achter plinten of onder een vloer.

2. Zorg ervoor dat je weet wat de lengte van elke kabel moet zijn. Hiervoor is een lay-out van je opstelling nodig en dien je de afstanden tussen de te koppelen onderdelen te weten. Het is zonde om meer kabel te kopen dan je nodig hebt, en dat geldt voor zowel luidsprekerkabels als audio- en videokabels. Echter, geef kabels wel wat ruimte zodat je apparatuur nog naar voren kunt trekken of een speaker iets kunt verzetten.

3. Zorg voor een georganiseerd kabelmanagementsysteem. Simpel gezegd; laat het geen spaghetti aan kabels worden. Tie-rips (ook wel kabelbinders genoemd) zijn je beste vriend op dit gebied. Zorg ervoor dat je kabels netjes samenbindt zonder ze onder spanning te zetten.

4. Belangrijk is dat je de stroomkabels zo ver mogelijk weghoudt van de (analoge) audio- en videokabels. Deze kunnen namelijk voor interferentie zorgen. Probeer er in de opstelling van je home cinema-systeem voor te zorgen dat de stroomkabels bijvoorbeeld dichtbij de apparatuur afslaan om richting het stekkerblok (of een andere outlet) te gaan en de overige kabels wat verder van de apparatuur samenkomen en verspreid worden. Je kunt de stroomkabels ook direct naar beneden laten lopen terwijl de overige kabels op een wat hoger niveau links- of rechtsaf slaan.

5. Label je kabels. We komen vaak genoeg home cinema-systemen tegen die niet alleen voorzien zijn van een spaghetti aan kabels maar ook totaal geen labels hebben. Geef elke kabel een label mee zodat je direct weet welke kabel je moet vervangen, verplaatsen of controleren. Bij receivers worden vaak labels meegeleverd zodat je in ieder geval de luidsprekerkabels (waar het vaak onduidelijk is welke nu precies waarheen gaat) goed kunt kabelen. Voor de overige bekabeling kun je zelf simpel labels maken.

6. Probeer extreem lange HDMI-kabels te vermijden. Voor HDMI geldt dat hoe langer de kabel, hoe groter de kans op storingen in het beeld. Deze storingen vallen overigens goed op dus je weet direct of de afstand te groot is. Hoewel we adviseren geen dure HDMI-kabels aan te schaffen, is het wel verstandig betere kabels te kopen wanneer je over langere afstanden moet werken (5 meter of langer). Een HDMI-zender en -ontvanger voor een draadloze verbinding behoren ook tot de mogelijkheden.

7. Haal kabels die niet nodig zijn weg. Ook dit hebben we menigmaal gezien; home cinema-systemen met een wirwar aan kabels waarvan de helft niet eens gebruikt wordt. Voor het koppelen van een Blu-ray speler heb je bijvoorbeeld in principe maar één HDMI-kabel nodig. Het gebruik van de digitale audio-uitgangen is dus niet nodig. Natuurlijk verschilt dit per situatie en daarom raden we je aan ons artikel over het aansluiten van je home cinema-systeem eens door te nemen.

8. Geef niet meer geld uit aan kabels dan het bedrag dat je uitgegeven hebt aan apparatuur. Dit is een algemeen geldende regel, en voor het gemiddelde home cinema-systeem zouden we zelfs adviseren hier ver onder te blijven.

9. Neem de tijd. We snappen dat je het liefst zo snel mogelijk met je apparatuur aan de slag wilt, maar in heel veel gevallen worden er zaken over het hoofd gezien, te snel aangesloten of niet correct aangesloten waardoor het genieten al snel overgaat in frustratie. Het loont zich om de tijd te nemen en jezelf in te lezen, alles goed te installeren, de juiste kabels te kiezen, alles correct aan te sluiten en elke verbinding goed te testen. Het duurt even, maar dan kun je daarna zonder kopzorgen van je apparatuur genieten.

10. Gebruik kabelsystemen of kabelgoten voor je bekabeling. Niet iedereen kan kabels in de muur verwerken of alles perfect in een meubel wegwerken. Gelukkig zijn er ook voldoende simpele oplossingen om kabels georganiseerd en netjes weg te werken. Veel tv’s beschikken vandaag de dag over een kabelmanagementsysteem waardoor je de kabels naar de tv netjes achterop kunt wegwerken en via de voet richting andere componenten of het stekkerblok kunt voeren. Ook zijn er verschillende muurbeugels met kabelmanagementsysteem te koop en kun je een kabelgoot tegen de muur zetten voor een strakke afwerking. Het oog wil ook wat, maar daarbij loont een goed georganiseerde kabelstructuur je in de toekomst bij vervangen of verplaatsen absoluut.

Meer informatie

Meer informatie over het gebruik en de aanschaf van kabels vind je in onze uitgebreide homecinema informatiegids. Daarnaast kun je verder lezen via onderstaande links.

HDMI mythes en fabels: kan een HDMI-kabel het beeld op je tv veranderen?
Aansluitingen van een av-receiver: alles dat je moet weten
Aansluiten van je home cinema-systeem of soundbar: dit moet je weten
HDMI over lange afstanden gebruiken: alles dat je moet weten
Akoestiek en home cinema: hoe pak je de optimalisatie van geluid aan?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

Peter

Peter
29 juni 2017 om 16:26

Kan me wel vinden in niet te dure kabels
heb een HDMI kabel laten aansmeren van 119eur per stuk nou ik kan geen verschil merken in een goedkope kabel hoor
Gelukkig heb ik de kabels als korting gekregen op de soundbar maar nodig was het denk ik zeer zeker niet maar het is wel een leuk verhaal bij je vrienden zeg maar hahaha

Inloggen
Frans

Frans
29 juni 2017 om 18:04

Er zijn geen slechte goedkope HDMI kabels alleen voor 4 K wel kijk uit wat je koopt dan hoeft niet zo duur te kosten lezen er over voor dat je wat koopt.

Inloggen
Peter V

Peter V
11 april 2020 om 11:41

Martijn, zie dat bij hifi.nl een review van de Audioquest powerquest. Zou dat voor jou site ook niet iets zijn? Bedoel, je kan zo veel beter beeld en geluid krijgen door goede stekkerblokken en stroomkabels. Ben zelf in het bezit van een furetech stopcontact isotek 3 en
powerkabel is van Airtech Omega. Het tv beeld van mijn tv en geluid is zo veel beter daarvan. Hoop dat ik hier ook eens iets van kan lezen.
Mvg Peter.

Inloggen


11 april 2020 om 13:02

Hoi Peter,
Ik snap je punt, maar het is een gevaarlijke kwestie omdat het niet meetbaar en aantoonbaar is. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit verschil in beeldkwaliteit gezien met een ander stekkerblok en wetenschappelijk kan het niet bewezen worden. Dat maakt het grijs gebied waar wij ons liefst niet op willen begeven. Bovendien zou een test dan meer een zeer persoonlijke mening zijn dan een onderbouwd resultaat, en dat wil ik zoveel mogelijk voorkomen. Probeer bijvoorbeeld zelf eens uit te leggen wat er beter is aan het beeld dat je ziet. Dat is bijna onmogelijk zonder zaken te noemen die letterlijk niet kunnen veranderen door stroom of door zaken te noemen die zo abstract zijn dat ze eigenlijk niets zeggen.

Inloggen
Peter v

Peter v
11 april 2020 om 14:22

Hey fijn voor je snelle reactie. Het is voor jou echt heel erg simpel om deze wondere wereld te ontdekken. Wanneer jij je collega’s van hifi.nl vraagt of jij dat eens met die powerquest kan proberen met jou set zie een hoor je met seconde één verschil. Kan jou van mij uit een hele simpele A B test verschil laten zien. Heb menig vriend en kennis thuis en bij hun thuis verschil laten zien. Wat er gebeurd is dat het beeld van de tv veel schoner (minder ruis) laat zien en kleuren helderder worden. Durf te zeggen dat het beeld zelfs meer diepte krijgt. Echt probeer het eens, zal een wereld voor je open gaan. Test het eerst voor jezelf en wanneer je het er niet mee eens bent plaats je niks. Of plaats het een zeg dat je het onzin vind. Het word gegarandeerd geen HDMI discussie. Moet voor jou en koud kunstje zijn om aan goede stroomkabels en hi-end stekkerdozen te komen. Nogmaals jou collega’s bij Hifi.nl zullen dit beamen. Misschien ligt die powerquest er nog wel. Hoop dat je er wat mee doet en sla mij rond mijn oren wanneer het onzin is.

Inloggen
Peter v

Peter v
11 april 2020 om 15:05

Ga het anders doen.
Wanneer jij echt de tijd neemt om deze stroomzaken uitgebreid te testen maak ik 50 euro over aan het Sofia kinderziekenhuis te Rotterdam. Wanneer jij oprecht meent geen enkel positief punt kan ontdekken maak ik 200 euro over naar het Sofia.
Gaat er wel een nieuwe wereld voor jou open dan krijg ik een rondleiding bij jou over de redactie.
Mvg Peter van Beuningen.

Inloggen


13 april 2020 om 11:16

Klinkt interessant Peter. 🙂 Ik ga er even over nadenken of en wat we hiermee kunnen. Ik blijf erbij dat het zeer lastig te onderbouwen en dus te ‘verkopen’ is als review en ik wil het pas doen als we daar een goede manier voor hebben. Sowieso heb ikzelf de ervaring al met verschillende van dit soort apparaten, maar ik zie het verschil vooralsnog niet. Het blijft een lastig verhaal met heel veel subjectiviteit.

Inloggen