Yamaha lanceert Aventage CX-A5200 en MX-A5200: 11-kanaals voor-/eindversterkercombinatie

24 juli 2019 5 Minuten 1 Reacties
Yamaha Aventage CX-A5200 en MX-A5200

Yamaha lanceert deze week twee nieuwe producten in de Aventage-serie; de voorversterker CX-A5200 en de eindversterker MX-A5200.

Voor surroundgeluid is de 11.2-kanaals-voorversterker CX-A5200 uitgerust met de SURROUND:AI-technologie. Ook worden Dolby Atmos en DTS:X ondersteund, die dankzij de verbeterde CINEMA DSP HD3 geluidsoptimalisatie nog realistischer moeten klinken.

Yamaha CX-A5200 en MX-A5200

Met de CX-A5200 en MX-A5200 presenteert Yamaha zijn nieuwste producten voor een high-end homecinema-systeem. De 11.2-kanaals voorversterker en de 11-kanaals eindversterker onderscheiden zich volgens de fabrikant van hun voorgangers dankzij een nog verder geoptimaliseerde constructie, de nieuwste onderdelen en aanvullende technologieën. De CX-A5200 is voorzien van 7 HDMI-ingangen en 3 HDMI-uitgangen met Dolby Vision en Hybrid Log-gamma. Dankzij Yamaha MusicCast kan het systeem bovendien aan het multiroom-systeem thuis worden gekoppeld. Zo kunnen alle bronnen in het hele huis weergegeven worden. Omgekeerd kan het signaal van de CX-A5200 op elk gekoppeld MusicCast-apparaat worden weergegeven.

Surround-sound met SURROUND:AI en CINEMA DSP HD3

De CX-A5200 ondersteunt alle gangbare audioformaten inclusief FLAC tot 384 kHz/24 bit, WAV/AIFF tot 384 kHz/32 bit en DSD tot 11,2 MHz. Ook is de voorversterker compatibel met moderne surroundstandaarden, inclusief de 3D-audioformaten Dolby Atmos en DTS:X. De Yamaha SURROUND:AI-technologie versterkt dit effect: kunstmatige intelligentie analyseert de geluidsbestanddelen van elke scène in realtime en past het surround-effect erop aan. De verbeterde CINEMA DSP HD3-geluidsoptimalisatie maakt gebruik van algoritmen die dit effect nog intenser maken.

Nieuwste ESS DAC’s, krachtige transformatoren en BTL

In de voorversterker CX-A5200 zijn twee van de nieuwste ESS SABRE PRO Premier DAC’s (ES9026 PRO) verwerkt. Deze zorgen voor 32-bit-geluid en onderscheiden zich met een hoge ruisafstand. Om het volledige potentieel van de ESS DAC’s te benutten, is in de CX-A5200 een grotere, opnieuw ontwikkelde afgeschermde netwerktransformator met verdubbelde capaciteit ingebouwd. De transformator is op een dikke messingplaat gemonteerd, die ongewenste trillingen absorbeert. In de eindversterker MX-A5200 is een grote ringkerntransformator met hoog uitgangsvermogen gebruikt. Deze is verbonden met twee laadcondensatoren met hoge capaciteit. De 11 kanalen leveren 170 Watt (1 kHz, 2 kanalen op 8 Ohm, 0,9% THD). Om de prestaties van de MX-A5200 verder te verbeteren, kunnen via Bridge Tied Loading (BTL) telkens twee frontkanalen voor het gebruik van een luidspreker worden gebrugd. Zo bereik je 240 Watt (1 kHz, 2 kanalen op 8 Ohm, 0,9% THD).

Het solide chassis van de twee onderdelen is uitgerust met extreem zware bodemplaten voor maximale stevigheid. Deze zijn met 1,6 mm bij de CX-A5200 en 2,0 mm bij de MX-A5200 twee keer zo dik als bij hun voorgangers. De MX-A5200 is bovendien voorzien van een zware isolator die trillingen van buiten blokkeert. Om de zware koellichamen en de andere onderdelen te kunnen dragen, zijn de linker- en rechterkant onafhankelijk van elkaar uitgevoerd en worden ze door een stevig frame ondersteund. Het onderste frame absorbeert de trillingen van de ruim vormgegeven voeding.

Symmetrische signaalvoering en verbeterde massa

De exact geplande signaalvoering van de symmetrisch opgebouwde MX-A5200 en het ontwerp van de schakelingen moeten zorgen voor een perfecte kanaalscheiding tussen de linker- en rechterkant. Ook de verbeterde massageleiding van de eindversterker draagt hieraan bij. Deze zorgt ervoor dat ruis en andere massapunten geen invloed hebben en daarmee voor een hogere kanaalscheiding en grotere ruisafstand. De cinchverbindingen van de CX-A5200 en MX-A5200 maken ook gebruik van een speciale overbrengingsmethode met gescheiden massa en bereiken praktisch een eenvoudige symmetrie. Bovendien zijn de apparaten voorzien van XLR-aansluitingen, om een volledig symmetrische signaalvoering mogelijk te maken. En aan de binnenzijde van de MX-A5200 heeft Yamaha gekozen voor dikkere kabels die de impedantie met 30 tot 50% verminderen.

Eenvoudige configuratie en comfortabele bediening

Dankzij Yamaha YPAO R.S.C. is het homecinema-systeem snel geconfigureerd: met behulp van de meegeleverde meetmicrofoon worden met een druk op de knop de akoestische eigenschappen van de ruimte gedetailleerd geanalyseerd. Vervolgens wordt het systeem automatisch afgestemd om een optimaal geluid te produceren. Via R.S.C. (Reflected Sound Control) worden ook vroege reflecties gecorrigeerd, voor surround-sound op studioniveau. YPAO 3D meet automatisch de frequentierespons van de luidsprekers voor de ruimte. Ook de frequentierespons voor de hoeken (t.o.v. de luisterpositie) en voor de hoogte van de plafondluidsprekers worden automatisch gemeten. Vervolgens optimaliseert het via PEQ en looptijdcorrectie het luidsprekersysteem, wat het geluid en de effectiviteit van het 3D-geluidsveld maximaliseert. Een precieze 64-bits EQ maakt een extreem nauwkeurige berekening en correctie mogelijk. Je kunt het systeem naar keuze bedienen via de afstandsbediening of via de gratis MusicCast-app voor Android en iOS, die tegelijkertijd het volledige MusicCast Multiroom-netwerk aanstuurt. Ook is de CX-A5200 compatibel met de spraakbedieningsproducten van Amazon en Google en kan zo via Alexa en Engelse Google Assistant-spraakcommando’s worden bediend. Via Bluetooth of AirPlay 2 kun je draadloos muziek van mobiele apparaten afspelen, en via WLAN (2,4/5 GHz) kun je ook de muziekbibliotheek van uw pc, Mac of NAS kinderlijk weergeven. En de geïntegreerde streamingdiensten, waaronder Spotify, Deezer, Tidal en Qobuz maken het verhaal compleet.

Prijzen en beschikbaarheid

De Yamaha homecinema-onderdelen CX-A5200 en MX-A5200 zijn per direct. De adviesprijs voor de voorversterker CX-A5200 bedraagt 2.649,00 euro, de eindversterker MX-A5200 kost 3.199,00 euro.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Frans

Frans
25 juli 2019 om 14:41

de cx-a 5200 bestaat al sinds vorig jaar. ik heb een cx-a 5100. is AI de moeite waard om een cx-a 5200 te kopen ?

Inloggen