WiSA doet nieuwe poging voor draadloos surround met WiSA E en WiSA DS

27 maart 2023 1 Minuut 0 Reacties
WiSA DS

WiSA is inmiddels een veelbesproken maar nog weinig geïmplementeerde standaard voor het draadloos versturen van audiosignalen in een surroundopstelling. Het bedrijf achter de standaard krijgt maar niet echt voet aan de grond in de av-wereld, maar geeft niet op. De organisatie introduceert nu twee nieuwe varianten van de standaard: WiSA E en WiSA DS.

WiSA is in de basis één van de beste en meest geavanceerde standaarden om audio draadloos vanuit een bron als en televisie te versturen naar draadloos gekoppelde luidsprekers, zonder vertraging en in hoogwaardige kwaliteit. Het probleem zit hem echter in het beperkte aanbod van mediaspelers, televisies en luidsprekers die de standaard ondersteunen. Daarbij zijn compatibele luidsprekers nogal aan de prijs. WiSA E (Embedded) en WiSA DS (Discrete System) moeten de techniek weer een stapje verder helpen.

WiSA E voor televisies

WiSA E is simpel gezegd een wifi-compatibele softwareoplossing die een betaalbaar en vooral ongecompliceerd alternatief biedt voor het originele WiSA-protocol (WiSA HT). WiSA HT kan namelijk niet achteraf ingebouwd worden en werkt buiten de standaard wifi-frequenties. WiSA E werkt binnen die frequenties en kan maximaal 7.1 kanalen met 24-bit/96kHz ongecomprimeerde audio draadloos overdragen. Volgens WiSA heeft het nauwelijks effect op de vertraging want de latentie bij 96 kHz zou 2,6 ms moeten bedragen. WiSA E kan relatief eenvoudig in compatibele chips verwerkt worden of via een add-on module toegevoegd worden. Uiteindelijk moet het middels WiSA E mogelijk worden om een 5.1.4-kanaals of 7.1.2-kanaals opstelling voor Dolby Atmos of DTS:X geheel draadloos in te richten.

WiSA DS voor soundbars

De WiSA Discrete System (DS)-technologie is een uitgeklede variant van WiSA E en biedt maximaal vijf draadloze audiokanalen (vier full-range en een subwoofer) in 16-bits /48 kHz-kwaliteit, binnen een speciaal gebouwd 2,4 GHz wifi-netwerk. Dit is vooral interessant voor Dolby Atmos-soundbars die zelf de overige kanalen voor hun rekening nemen. De vijf draadloze kanalen kunnen dan de draadloze surroundluidsprekers en de subwoofer aansturen.

De verwachting is dat WiSA E en WiSA DS later dit jaar in de eerste producten verschijnen.

wisa-new
Lees ook

WiSA komt van de grond: Draadloos alternatief voor de luidsprekerkabel

Reacties (0)