Wireless HD nu echt van start met WHDI 1.0

10 december 2009 1 Minuut 0 Reacties
whdi-household

We wachten al erg lang op de integratie van Wireless HD (draadloos HD) in de huiskamer, in de niet-elite huiskamer eigenlijk, en het lijkt erop dat Wireless HD dan toch echt van start gaat. Amimon, een bedrijf dat verantwoordelijk is voor het integreren van draadloze HD mogelijkheden in allerhande zeer dure apparatuur door middel van WHDI, heeft aangekondigd dat er een WHDI 1.0 protocol aankomt.

Een groot aantal AV fabrikanten (o.a. Hitachi, LG, Motorola, Samsung, Sharp en Sony) heeft samen besloten één standaard in het leven te roepen voor de uitwisseling van multimedia HD bestanden binnenshuis die gebruik maakt van de WHDI technologie. WHDI staat voor Wirelss Home Digital Interface, wat zoveel inhoudt dat je met apparatuur die het logo van WHDI bevat draadloos HD materiaal kunt uitwisselen, zonder tussenkomt van welke bekabeling dan ook. Zo kun je een Bu-ray speler draadloos verbinden met een HD TV.

Nu er een vast protocol komt voor de draadloze HD overdracht en er al veel merken, duurdere weliswaar, van gebruik maakten lijkt de weg nu vrij voor de WHDI standaard om te verschijnen op producten als set-top-boxen, HD TV’s, media centers, etc. Op deze manier zullen we draadloos 1080p materiaal van het ene naar het andere apparaat (mits uitgerust met de WHDI standaard) kunnen streamen over een afstand tot wel 30 meter.

Wanneer we de WHDI 1.0 standaard op consumenten elektronica terug kunnen vinden is nog onbekend, maar we wachten de elektronica beurzen en shows van 2010 met spanning af!

Naast WHDI kun je ook met DLNA gecertificeerde apparatuur draadloos materiaal uitwisselen in een thuisnetwerk. Het enige verschil is dat DLNA gebruik maakt van gecomprimeerde overdracht van multimedia bestanden waardoor je alle apparatuur met elkaar kunt verbinden. WHDI maakt gebruik van ongecomprimeerde HD bestanden, waardoor je niet alle apparaten kunt verbinden (alleen diegene die HD aankunnen als bron of ontvanger) maar wel betere kwaliteit hebt.

Reacties (0)