Een nieuwe generatie komt eraan voor PlayStation, maar datzelfde geldt voor Xbox Series X van Microsoft. Ooit heette het nog Xbox Project Scarlett, maar inmiddels weten we al een paar maanden dat er voor de naam Xbox Series X is gekozen. Vorige week werden de specificaties onthuld. Dit is wat we tot nu toe weten over Xbox Series X.
Matzwarte toren
Waar Sony erg terughoudend is over het uiterlijk van zijn PlayStation 5, heeft Microsoft zijn nieuwe paradepaardje al in vol ornaat getoond. Het ontwerp is heel anders dan de ‘doos’-achtige Xboxen die we tot nu toe zagen. Xbox Series X is een matzwarte toren die doet denken aan een kleine pc. Je kunt hem zowel verticaal als horizontaal neerzetten. Het apparaat is 301 mm bij 151 mm bij 151 mm groot.
Games zijn er nog niet in overvloeden op aangekondigd, al is het wel te prijzen dat de backwards compatibility geldt voor games van alle Xboxen ooit. Dus of je nu een oud Xbox-schijfje in het systeem doet of een Xbox One-game: je kunt het spelen op Xbox Series X. Voor Microsofts eigen games geldt zelfs dat deze zich automatisch aanpassen aan de Xbox Series X, waardoor je een betere game-ervaring krijgt. Je kunt bovendien de Xbox One-accessoires gebruiken op je nieuwe console.
Daarnaast zijn er twee nieuwe titels onthuld die naar de console komen, namelijk Halo Infinite en Hellblade 2. Ook third party-ontwikkelaars werken aan games die ook op Xbox Series X speelbaar zijn: Gothic, Dying Light 2, WRC 9, Battlefield 6, Gollum, Outriders, Watch Dogs: Legion, Rainbow Six Quarantine, Gods and Mosters en Cyberpunk 2077.
Specs van Xbox Series X
Die games moet het apparaat goed kunnen draaien dankzij de cpu (processor): acht Zen 2-kernen geklokt op 3,6 GHz. De cpu kan echter anders worden afgesteld, mocht het apparaat tijdelijk veel meer kracht nodig hebben. Tel daarbij een speciaal voor Xbox Series X geproduceerde RDNA 2-gpu (grafische processor) op van maar liefst 12 teraflops en games zullen veel sneller laden dan we ooit hebben gezien. Xbox Series X schijnt twee keer krachtiger te zijn dan Xbox One X. Grafisch kun je dezelfde prestaties verwachten als een pc voorzien van een Nvidia RTX 2080 grafische kaart.
Qua opslag is er gekozen voor 1 TB NVMe SSD en 16 GB werkgeheugen (Xbox One X heeft 12 GB). Dankzij ray tracing is de weergave van licht in games levensecht. Net als PlayStation komt Xbox Series X met een 4K-Blu-ray optische drive. Het apparaat kan 120 frames per seconde weergeven, maar Microsoft verwacht op 60 frames per seconde uit te komen voor 4K-ervaringen. De console moet ook in staat zijn om 8K weer te geven, maar hierover zijn nog geen harde toezeggingen gedaan.
In tegenstelling tot Sony stapt Microsoft voor Xbox nog niet in virtual reality. De baas van Xbox, Phil Spencer, heeft gezegd dat het pas overstag gaat als we echt niet meer om virtual reality heen kunnen. Waar Microsoft wel in voorloopt, dat is de mogelijkheid om meerdere games tegelijk te hebben geopend op het apparaat, en deze na opstarten meteen weer verder te kunnen spelen. Dit wordt Quick Resume genoemd en zou betekenen dat je niet meer op laadschermen hoeft te wachten.
Controller
Qua controller wordt er een nieuwe Xbox Series X-variant verwacht, maar je kunt bijvoorbeeld ook de Xbox Elite Wireless Controller Series 2 gebruiken. We hebben de nieuwe controller nog niet gezien, wel schijnt er goed te zijn gekeken naar de vorm, en daar zitten dus mogelijk grote aanpassingen in. Sowieso is hij wat kleiner. Hij moet vooral toegankelijk zijn. Hij schijnt wel dezelfde d-pad te hebben als die eerdergenoemde Elite-controller. Bovendien schijnt er een ‘share’-knop op de controller te komen om bijvoorbeeld je screenshots of high scores te delen via social media.
Er was voor deze console vorige week een releasedatum gelekt van 26 november, maar Microsoft heeft dat al naar het land der fabelen verwezen. Wat we wel weten is dat het apparaat tijdens de feestdagen van 2020 komt, dus reken op een releasedatum in het vierde kwartaal van het jaar. Wat de schade aan de portemonnee is, dat is nog onduidelijk: er is nog geen prijs bekendgemaakt.
Reacties (0)