Lees meer in ons nieuwe artikel over wat een av-receiver is en waar je op moet letten als je er een koopt. Hierin behandelen we ook de nieuwste standaarden en technieken.
Stand-alone of geïntegreerde receiver
Als we het over een A/V receiver hebben dan hebben we het in de meeste gevallen over een stand-alone apparaat dat alle signalen van bronnen ontvangt en verstuurt naar de betreffende componenten. Echter beschikken ook alles-in-één home cinema systemen, en zelfs soundbarsystemen, over een receiver. Deze zit echter in de meeste gevallen geïntegreerd in de speler of soundbar en beschikt over veel minder mogelijkheden en features dan een stand-alone receiver.
Wat is een A/V receiver?
Een A/V receiver is eigenlijk het middelpunt van je home cinema systeem, mits je een systeem met losse componenten hebt, en ontvangt alle inkomende signalen. Denk hierbij aan de input van een Blu-ray speler, game console, CD-speler, radio of mediabox in de vorm van beeld en/of geluid. Al deze componenten worden met een kabel verbonden met de receiver (ontvanger dus) welke beschikt over een groot aantal aansluitingen.
Vervolgens zorgt de receiver ervoor dat de signalen van deze apparaten doorgestuurd worden naar de componenten die het weer moeten geven, ook aangesloten middels een kabel. Normaal gesproken gaat het dan om een tv (of projector) en een luidsprekersysteem. De meeste receivers beschikken over luidsprekeraansluitingen voor minimaal een 5.1-kanaals (vijf luidsprekers en een subwoofer) systeem maar je kunt met een groter budget ook receivers vinden die tot wel 11.2-kanaals systemen ondersteunen. Voor het aansluiten van een display is er in de meeste gevallen minimaal één HDMI-uitgang.
Je kunt de receiver dus zien als een soort doorgeefluik maar het is meer dan dat. Een receiver beschikt namelijk ook over een versterker met decoder, iets dat je nodig hebt om audio van een digitaal (of analoog) signaal om te zetten in een versterkt signaal dat door de luidsprekers weergegeven kan worden. Daarnaast beschikken veel receivers over een geïntegreerde FM/AM (of digitale) tuner voor het beluisteren van radio.
Een ander voordeel is dat receivers je de mogelijkheid bieden alle componenten eenvoudig met elkaar te verbinden. De tv of projector hoeft immers maar met één kabel met de receiver verbonden te worden aangezien de inkomende signalen van Blu-ray spelers, consoles en andere apparaten op de receiver binnenkomen en dus direct doorgesluisd kunnen worden. Dit scheelt je dus extra kabels en biedt je de mogelijkheid eenvoudig te schakelen tussen deze bronnen.
Veel features en functies
Dat klinkt natuurlijk allemaal al erg goed maar het is nog niet 10 procent van de mogelijkheden die receivers tegenwoordig bieden, natuurlijk afhankelijk van hoeveel je te besteden hebt. Zo kunnen receivers tegenwoordig vaak draadloos muziek ontvangen van aan NAS-server of een PC in je thuisnetwerk, kun je muziek streamen van diensten als Spotify, kun je beeldmateriaal laten opschalen naar een hogere resolutie, bevindt zich op de receiver vaak een USB-poort voor het aansluiten van een smartphone of USB-stick, is er de mogelijkheid meerdere ruimten in huis te koppelen middels multi-zone of multi-room, kun je de audioweergave vaak compleet naar eigen wens en zelfs automatisch afstellen, en heb je de keuze uit verschillende surround technieken en formaten om een indrukwekkende surround-ervaring te creëren.
Meer informatie
Kortom, receivers zijn in de meeste gevallen zeer geavanceerde apparaten met ontzettend veel mogelijkheden. Om je hier eerst wat in te verdiepen kun je onze uitgebreide Home Cinema Informatie Gids doornemen. Hier vind je artikelen over specificaties features, mogelijkheden en technieken van A/V receivers.
Ook kun in eerder gepubliceerde artikelen je meer lezen over de keuze tussen een 5.1-kanaals of 7.1-kanaals receiver, wat we op gebied van van A/V receivers kunnen verwachten in de toekomst en hebben we een overzicht van alle punten waar je op moet letten bij de aankoop van een A/V receiver gemaakt.
Twijfel je nog tussen een alles-in-één systeem en een systeem met losse componenten? Lees dan het artikel met alle voordelen en nadelen van een alles-in-één systeem.
Reacties (2)