Verslag: iEar’ Show 2022 – grootste audio- en video-event van de Benelux

03 december 2022 + 10 minuten 0 Reacties
iEar

Met ruim zesduizend bezoekers was de iEar’ Show 2022 met voorsprong de grootste audio- en video-event van de Benelux. Dat weerspiegelde zich ook in een reeks introducties en buitenlandse gasten op hoog niveau.

De jaarlijkse iEar’ Show, georganiseerd door de iEar’-winkels die je in Tilburg en Amsterdam vindt, heeft duidelijk een plek veroverd op de kalender van de enthousiaste liefhebber van beter beeld en geluid. De laatste jaren vindt het plaats in het Willem II-stadion in Tilburg, een bijzondere locatie die het event heel laagdrempelig maakt. In 2022 lokte de gratis show daardoor bijzonder veel bezoekers: meer dan 6.000. Een absoluut record.

Het was gezellig druk in de meer dan dertig kamers, maar nooit té druk. Dat komt door de opbouw van het event. Kamers zijn verspreid over verschillende verdiepingen, met bovenaan kleinere ruimtes die aansluiten op een hele grote, brede hal. Daarin vind je ook een aantal vrijere stands, waaronder uiteraard ook de stand van FWD en Music Emotion. Ook LG en Sony waren er sterk aanwezig met de mooiste en grootste schermen. OLED verleidt wel op zo’n showvloer, dat zag je. Al kon het nog groter, want heel dichtbij vond je de kamer van KlankBart met Optoma-projectie en de akoestisch transparante Screen Excellence-schermen.

Een verdieping lager vind je grote kamers waarin merken als KEF en Focal uitpakken met hun knapste producten. Op de gelijkvloers zijn er zowel naast de inkomhal als buiten nog een aantal ruimtes, met als afsluiter een paviljoen op de parking die traditioneel door GP Acoustics wordt ingenomen om het high-end aanbod van KEF en versterkerbouwer Hegel te showcasen. Kortom, het is best een groot evenement.

Nieuw voor 2023

Gegeven dat er dit najaar in het buitenland wel heel veel audiobeurzen plaatsvonden, is het wel knap dat de iEar’ Show-organisatoren toch een heel aantal grote introducties wist te strikken. Misschien was het niet helemaal de eerste keer dat een bepaald product werd getoond. Maar vaak bleek het toch maar de tweede of derde keer te zijn dat een toestel aan het publiek gedemonstreerd werd. Dat was bijvoorbeeld het geval voor de gloednieuwe Platinum 3G-lijn van Monitor Audio, daarvoor enkel te beleven op de Warschau show en de recente beurs in Parijs. Het was een demonstratie die in elk geval op veel aandacht kon rekenen. De nieuwe toplijn van Monitor Audio, een merk dat getoond heeft veel in z’n mars te hebben? Natuurlijk dat mensen dat willen horen.

Ook Focal had een primeurtje mee: de nieuwe Vestia-lijn. Deze betaalbare luidsprekers passen kenmerkende Focal-zaken toe, zoals een inverted dome-tweeter en een mooi design, maar zijn niet duur. De kleinste Vestia N°1 kost bijvoorbeeld 499 euro, en er is ook een Vestia Center zodat je een surroundopstelling kunt bouwen. Overigens werd de Vestia N°3 gedemonstreerd met een Naim Uniti-toestel – en die koppeling met Naim zagen we op wel meer plekken op de beurs opduiken. Bijvoorbeeld in de Focal-hoofdtelefoonruimte, waar de nieuwe Utopia kon beluisterd worden op de Naim Uniti Atom Headphone Edition. Het duo behoort nu eenmaal tot dezelfde groep.

De lancering van de Bowers & Wilkins 700 Series lag al enkele maanden achter ons. Toch waren er bezoekers aan de iEar’ Show die speciaal hiervoor naar Tilburg waren afgereisd. Ze werden verwend, want in één kamer van Sound United kon je onder meer de knappe 702 S2 beluisteren, aangestuurd door de Marantz Model 30-versterker. Het andere werd ingenomen door de grote 801 D4 met machtige monoblokversterking van Classé. Doe er nog een aantal tentoongestelde primeurtjes bij, zoals de Marantz Cinema 50 en Cinema 60 of de Denon AVC-X4800H of AVC-A1, en je weet meteen waarom veel mensen hier langer bleven hangen.

Primeurs uit het noorden

Op vlak van versterking zet Hegel al heel lang in op geïntegreerde versterkers. Maar nu dat de lang verwachte software-update met Roon voor toestellen zoals de H390 en H590 er is, wordt het tijd voor iets anders. Dat wordt dan de P30A en H30A, een voor- en eindversterkercombinatie die volgens de fabrikant nagenoeg elke luidspreker kan aansturen. Met een (mono)vermogen van meer dan 1.100 Watt willen we dat best geloven.

We blijven in het hoge noorden voor een andere bijna-primeur: de Primare SPA25. Het Zweedse bedrijf keert met deze 9.2 AV-receiver terug naar het home cinema-arena. Er komt ook een aparte surroundprocessor van Primare, de SP35, die perfect past bij de A35.8-achtkanaalsversterker die eerder op het jaar een EISA-award heeft opgepikt. Ook een mooi ding om stereo mee te spelen, dankzij de bridgefunctie.

Nemen we even The Bridge naar Denemarken, dan komen we snel uit bij System Audio. Deze Denen zijn fanatiek bezig met aan te tonen dat draadloze WiSA-speakers de toekomst zijn. Die silverback-luidsprekers waren blikvangers in hun kamer. Maar ze toonden ook discreet een toekomstig product dat heel boeiend leek. Maar kunnen we je nog niets over vertellen… Volgend jaar op de iEar’ Show misschien?

Ook uit Denemarken aanwezig bij de iEar’ Show 2022: Dynaudio. De belangrijkste introductie van Dynaudio dit najaar is de Focus-lijn. Geen passieve speakers, maar net heel slimme. Streaming zit aan boord, net als versterking van Pascal en kamercorrectie van Dirac, waardoor je dit luidsprekersysteem gewoon in het stopcontact hoeft te steken om muziek te beluisteren. Focus werd in de Benelux al onthuld op de DAE, op de iEar’ Show kwam productkenner Otto Jørgensen de grote Focus 50 demonstreren. Wel tof: deze demonstratie werd afgewisseld met eentje van de oudere maar heel verfijnde Dynaudio Special Forty, met Auralic-componenten als bron.

Ook vanuit het noorden – maar wel aan de andere kant van de Atlantische Oceaan – komt de NAD C 3050 LE. Dit is een Limited Edition (vandaar: LE) ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het (nu) Canadese bedrijf, beperkt beschikbaar in 1972 eenheden. Die zijn al grotendeels de deur uit, maar toch was er veel belangstelling in deze nostalgische, met hout beklede versterker die wél beschikt over BluOS en Dirac. Later volgt er een gewone C 3050, laten we ons vertellen.

Laten we dan toch nog afsluiten met iets helemaal nieuws uit een andere windstreek: het (verre) Oosten. Het is meteen een geval van ‘innovatie ontmoet nostalgie’. Yamaha presenteert dit jaareinde immers de R-N2000A-receiver met de NS2000A-luidsprekers, een set met heel wat interessante eigenschappen. VU-meters? Kamerkalibratie? Streaming? Geweldig geluid? Dat zijn veel vinkjes om te zetten. Yamaha had bovendien nog iets speciaal bij, maar dat lees je onder het kopje headfi.

Publieksfavorieten

De ruimtes die KEF inricht zijn altijd heel populair, zo ook bij iEar’ Show 2022. Het merk doet dan ook extra z’n best om presentaties extra onderhoudend te maken, met hulp van muziekkenner en merkambassadeur Johan Coorg en 2 Meter Sessies-presentator Jan Douwe Kroeske. Zij lieten onder meer de KEF LS60 Wireless bewijzen dat je met een actief speakersysteem spectaculair geluidskwaliteit kunt krijgen. Het laag dat uit deze slanke zuilen komt is verbluffend. Voor een demonstratie van de nieuwe Blade META-vlaggenschepen moest je even naar het Hegel-paviljoen. Wie rondkeek op de KEF-stand kon veel ontdekken. Het Britse merk heeft het afgelopen jaar dan ook veel nieuws gelanceerd – en volgend jaar komt er nog meer aan, wordt er gefluisterd.

Ook bij McIntosh en Sonus faber is het altijd fijn vertoeven. Dat komt omdat distributeur Fine Sounds het altijd zo weet aan te pakken dat het gezellig wordt. Afwisselend konden bezoekers bij hen heel uiteenlopende systemen beluisteren, zowel met vinyl als streaming als bron. De rode draad blijft de unieke elektronica van het Amerikaanse McIntosh, vaak uitgerust met blauwe VU-meters en soms solid-state, soms met buizen. En natuurlijk de luidsprekers van het Italiaanse Sonus faber. Ook heel uniek, onder meer door het gebruik van fijne houtsoorten en een ambachtelijke aanpak. Er waren drie sets die je kon horen, dus reden genoeg om te blijven hangen. De absolute topdemo werd geleverd door de Il Cremonese-luidsprekers en een lange lijst van de allerbeste McIntosh-componenten, waaronder de nieuwe C12000-voorversterker.

AudioQuest is traditiegetrouw bijzonder aanwezig op de beursvloer, altijd bereid om ter plekke toegankelijk advies te geven over hun uitgebreid assortiment aan kabels en stroomoplossingen. Over de Niagara-lijn in het bijzonder lijken veel bezoekers heel nieuwsgierig. Deze keer had het bedrijf echter iets extra en origineel bedacht. Om de nieuwe lijn Mythical Creatures interconnects in de kijker te zetten, had AudioQuest een systeem (met Primare-versterking) opgesteld met rug naar de luisteraars. Zo lag de focus echt op de kabels en kon het effect van een kabelwisseling beleefd worden. Terloops kwam ook het eigen GoldenEar-luidsprekermerk aan bod. In de aparte ruimte de indrukwekkende Triton-zuilen met ingebouwde subs, maar buiten in de gang maakten de kleine BRX-speakers ook verrassend veel indruk. Ondanks de allesbehalve handige locatie.

Geslaagde demo's

Heel verrassend was hoeveel bezoekers hun weg vonden naar de kamer van Quartz AV. Ondanks dat ze misschien wel de moeilijkst te vinden locatie innamen, zat de ruimte met Trinnov-processing en -versterking plus JL Audio-subwoofers vaak propvol. Het was een heel geslaagde demo, dankzij David Meyerowitz van Trinnov die heel effectief aantoonde wat het belang is van kamerkalibratie.

Ook importeur Terason maakte veel indruk. Als je kunt uitpakken met innovatieve merken als Vivid, Grimm Audio, Halcro en Mola Mola is dat natuurlijk net iets eenvoudiger. Een kamer voor liefhebbers van high-end, toch wel. De MU1-streamer van Grimm Audio in het bijzonder, bewees hier opnieuw een geweldige bouwsteen te zijn voor een beter audiosysteem.

IDC Klaassen bedient vanuit Duitsland de Benelux-markt. Ook zij hadden veel te tonen, te beginnen met die Esoteric-introductie. Het greep de show ook aan om aan te tonen wat zo’n IsoTek-stroomoplossing wel kan betekenen voor een muzieksysteem. Het was ook fijn om de KIM’s te horen, de compactere high-end speakers ontworpen door Team Fink (van de gelijknamige ontwerper Karl-Heinz Fink). Fink kocht vorig jaar ook het historische Britse merk EPOS, en toonde een helemaal geactualiseerde versie van de ES14N-luidspreker die in de jaren tachtig vooral Engelse harten sneller deed kloppen. Door het akoestisch helemaal up to date te brengen, is deze luidsprekers niet helemaal een oefening in nostalgie. Na de blauwe versie die we op High End München zagen, was de witte uitvoering op iEar’ een mooie afwisseling.

Over Britten gesproken: bij Dimex stonden Cambridge Audio en Spendor in de schijnwerpers. Het was een fraaie demonstratie die Dimex bracht, met de toplijn Edge-versterking van Cambridge Audio die stond te spelen op weergevers uit Spendors D-line. Ook de opslagapparaten van Melco waren van de partij, met een bijdrage van Silent Angel (netwerkapparatuur en streamers). Dimex had ook de nodige liefde voor NuPrime, een nieuwere audiomerk dat ontstond uit NuForce en sterk inzet op compacte klasse D.

Viertron en Sennheiser pakten het elk heel bescheiden aan. Geen overdaad aan producten in hun kamers, maar wel uitsluitend datgene wat ze wilden demonstreren. In het geval van Sennheiser was dat uiteraard de nieuwe Ambeo Soundbar Plus. Het is een topmodel met de verbazingwekkende Ambeo-surroundtechnologie, goedkoper dan de oorspronkelijke, grote Ambeo Max. Bij Viertron stonden een knappe set te spelen, bestaande uit R5t van het jonge maar technische gedreven Perlisten en een alles-in-één apparaat van Atoll, de SDA300 Signature.

Headfi

Muziek beluisteren via de koptelefoon is al langer echt Een Ding. Wie dan denkt aan goedkope TWS’en of misschien de niet zo goedkope AirPods van Apple, heeft niet helemaal ongelijk. Daar zit het zwaartepunt van de markt. Maar op de iEar’ Show ontdekte je ook veel over de het connaisseurgedeelte, de koptelefoons en bijhorende apparatuur voor lui die echt van de hobby houden. De ruimte van Dune Blue – verdeler van meer dan twintig relevante headfi-merken, incluis HiFiMan en Shangling – was echt de place to be voor de headfi-liefhebber. Het was er zeer druk en het concept waarbij je op veel plaatsen kon luisteren naar leuke combinaties van hoofdtelefoon en versterking was goed gevonden. Met iets op je hoofd genieten kon ook elders, onder meer bij de luisterhoek van Sennheiser en iFi Audio.

En dan was er ook nog Yamaha. Stapte je door het doek achter de grote demo van hun 2000 Series, kwam je terecht in een luisterhoek met slechts één hoofdtelefoon. Deze YH-5000SE is echt een uitdager voor de beste koptelefoons ter wereld. Met een prijskaartje van meer dan vierduizend euro zou je denken dat het ook de duurste is – maar dat is verre van waar. Een ding heeft het alvast voor op vele rivalen: het is heel licht. De planar-magnetic-technologie die nu zo overheersend is, komt trouwens ook ten dele bij Yamaha vandaan.

Op de iEar’ Show konden we ook ontdekken hoe high-endbouwers denken van de draadloze trend. Een antwoord hierop is de Focal Bathys, een luxueus toestel met noise-cancelling en Bluetooth die heel wat hoger mikt dan de Sony’s en Boses van deze wereld.

Bronnen

Zonder bron geen muziek. Zo simpel is het. Maar wat is die bron? Of: hoe luister je naar muziek? Streaming is wellicht de populairste optie, iets dat je ook weerspiegelt zag in de vele producten met streaming ingebouwd (zoals de Attessa Streaming Amplifier of de Marantz Model 40) of de toegewijde streamers, zoals de populaire toestellen van HiFi Rose met hun grote touchscreens of de nieuwe lichting apparaten van de Italiaanse startup Volumio. Van HiFi Rose was de nieuwe RS520 trouwens een hoogtepunt in Tilburg. Het verenigt de touchscreen-interface van de HiFi Rose-streamers met de GaN-versterking van de RS180, om zo een modern ogende alles-in-één-versterker te vormen. Cd-spelers zagen we, ondanks het nieuws over een revival, niet zo vaak op de iEar’ Show. Is dat een graadmeter voor een reeds uitdovende trend? Wellicht is het nog te vroeg om dat te zeggen.

Wat zeker niet uitdooft, is de interesse in platenspelers. De grootste stand op dit vlak was die van Pro-ject, niet toevallig ook de belangrijkste speler qua platenspelers. De meeste modellen van het Oostenrijkse merk konden van dichtbij bewonderd worden, incluis de gelimiteerde metal-stervormige draaitafel die samen met Metallica werd bedacht. Ook een kleurrijk systeem met Debut Evo-platenspeler, een versterker en kleine speakers kreeg veel bekijks. Om het extra interessant te maken (en hip) is dit Pro-ject-systeem beschikbaar in zes kleuren en is het prijskaartje aanzienlijk zachter dan wanneer je de onderdelen apart koopt.

Pro-ject was natuurlijk niet de enige op de show met platenspelers. Grote rivaal uit het VK Rega was er ook, al legde de importeur iets meer de nadruk op de versterkers van het Britse merk. Rega heeft immers nog niet zo lang geleden de mk5 van de Elicit uitgebracht en er verschijnt binnenkort ook een nieuwe Elex-R. Voor nog fraaiere platenspelers kon je ook terecht bij Transrotor (bij Monitor Audio) of bij McIntosh, waar met name de MT-5 de aandacht trok. Als de draaischijf groen kan oplichten, dan kun je er niet naast kijken. Ook ELAC had een heel knappe speler mee, de nieuwe Miracord 80. Het was deze speler die de muziek leverde voor een geweldige demonstratie van Advance Paris-componenten en de indrukwekkende ELAC Concentro S503’s. Dit zijn voor ELAC duurdere luidsprekers, compact en uitgerust met een unieke coaxiale driver met een JET-linttweeter in het midden. In dezelfde ruimte was er ook voer voor streamingliefhebbers, bijvoorbeeld met de Cocktail Audio X50Pro – een streamer, server en cd-ripper in één.

Exclusiever waren dan weer de Reed- en Dr. Feicktert-draaitafels bij Music2. De allerbeste of toch de allerduurste platenspelers op de show? Wellicht de Solstice van Naim, met een prijskaartje van meer dan 17.000 euro. Dromen mag – en daar draait het op zo’n show ook wel over.

Reacties (0)