Verslag: Grimm MU2 – Het nieuwste sprookje van Grimm Audio

22 augustus 2023 8 Minuten 0 Reacties
Grimm_339
FWD award

Voor de introductie van een nieuw product mag je ons altijd bellen. Vooral als het uit de stal komt van Eelco Grimm en Guido Tent. Of Eelco familie is van de Gebroeders Grimm, de Duitse sprookjesschrijvers, weten we niet. Dat hij samen met zijn kompaan Guido Tent bij Grimm Audio sprookjesachtig goede audioapparatuur ontwerpt, weten we wel.

Iedereen die er toe doet in de audiowereld houdt de heren scherp in de gaten om te achterhalen in welke mate ze de lat alweer hoger gelegd hebben. Ik was dan ook verheugd om, met de inmiddels legendarische Grimm MU1 in het achterhoofd, richting Haarlem te trekken om de introductie van de nieuwe Grimm MU2 bij te wonen.

Artone Studio

Bert Bazuin van Terrason Audio had voor de gelegenheid een wel heel speciale locatie gekozen. De Artone Studio in Haarlem, genaamd naar het roemrijke verleden van de voormalige platenmaatschappij. Artone beschikt over een breed scala aan zeldzame vintage mastering- en opname-apparatuur, die gecombineerd wordt met hoogwaardige moderne technieken. Nieuwe vinylplaten worden er in eigen huis opgenomen en geperst.

Van München naar Haarlem

De ideale plek om de Grimm MU2, die voor het eerst op de High End München te beluisteren was, voor te stellen in Nederland aan de Nederlandse dealers en pers. Tegelijk ook een mooie kans om nader kennis te maken met de productie van muziek en wat daar allemaal bij komt kijken. In het gezelschap van opnametechnici die samen met de muzikanten naar de best mogelijke opname streven.

John van de Veer

Zo dicht bij de muziek kun je haast nooit komen. Daarom had Bert ook John van der Veer uitgenodigd. Gitarist, componist, arrangeur, docent, componist en uitvoerder van de muziek voor de film ‘Amsterdam Wildlife’ en redacteur voor HVT. Dat John niet alleen een zeer begenadigd gitarist is maar ook ontzettend veel kennis heeft over de bouw en de specifieke eigenschappen van muziekinstrumenten, werd door de aanwezigen bijzonder gesmaakt.

Eelco Grimm

En dan was het tijd voor het moment suprême. Het moment waarop Eelco de nieuwe Grimm MU2 voorstelde. Maar niet zonder eerst een ontroerend mooi stukje proza voor te lezen dat hij geschreven heeft om ons te helpen begrijpen waarom er zoveel werk en emoties aan te pas komen bij het ontwikkelen van goede audiocomponenten. We geven het u graag mee. Vrij vertaald uit het Engels en samengevat luidt het als volgt.

De illusie van onsterfelijkheid

“Wat maakt ons zo geestdriftig om ons voortdurend tot het uiterste in te zetten voor onze grote liefde voor audio? De illusie van onsterfelijkheid!

Omdat de mens sterfelijk is, is onsterfelijkheid zijn diepste verlangen. Een illusie van onsterfelijkheid kan zeer diepe emoties oproepen. Beroemde schrijvers, fotografen, muzikanten, acteurs, enzovoorts, hebben via hun werk een stap gezet in de richting van onsterfelijkheid. We kennen ze allemaal en we praten er nog altijd over. Dankzij boeken, foto’s, geluidsopnames, filmopnames en dergelijke, kunnen we ze altijd weer beleven. Zij creëerden een illusie van onsterfelijkheid.”

De emotie van geluid

“Aangezien de emotie van geluid het meest leeft, kunnen audio-opnames de diepste emoties oproepen omdat ze de meest directe illusie van onsterfelijkheid bieden. Hoe realistischer de presentatie, hoe beter de emotie wordt overgebracht, hoe groter de impact van de illusie.

Het doel van de sound engineer is dus om zijn werk onzichtbaar te maken. Ik zeg altijd tegen mijn studenten het volgende: als er na een liveshow iemand je komt vertellen dat je een geweldige sound gecreëerd hebt, vraag hem dan of hij een sound engineer is. Als het antwoord ja is, zeg dan gewoon dankjewel. Als het antwoord neen is, wees dan teleurgesteld. Mensen luisteren alleen naar het resultaat van je werk, niet naar het werk zelf.”

Harry Potter Academy

“Ik verwelkom mijn studenten altijd op de Harry Potter Academy, omdat ik ze leer een illusionist te worden. Zij leren illusies creëren.

Mensen koesteren die illusies. Vandaar ons streven naar perfectie bij de ontwikkeling van audio-apparatuur. Want het kleinste foutje in de sound van een instrument, in de kwaliteit van de opnameapparatuur of de weergaveapparatuur verraden dat het niet echt is.”

De werkelijkheid reproduceren

“Je kunt je afvragen waarom we dan niet gewoon een microfoon voor een instrument zetten en de werkelijkheid reproduceren.

Alle instrumenten hebben verschillende akoestische eigenschappen. Bovendien hebben alle akoestische bronnen een eigen afstraalgedrag en frequentie en interfereren ze met elkaar. We kunnen toch geen speaker ontwerpen voor een gitaar? En als dat toch zou kunnen, wat doen we dan met een trompet? We weten dat het dus nooit hetzelfde kan zijn. Omdat we weten dat we sterfelijk zijn.”

Imperfectie en streven naar perfectie

“Maar het feit dat we geconfronteerd worden met een glimp van onsterfelijkheid, dat we weten dat het anders is, maakt het tegelijk ook zo intrigerend. Ik denk dus dat de combinatie van imperfectie aan de ene kant, en streven naar perfectie aan de andere kant, een illusie creëert waarvan iedereen weet dat het niet echt is. Als we tegelijkertijd proberen om het tot in de kleinste details zo goed mogelijk te maken, kan die combinatie tot een ontroerende emotionele betrokkenheid leiden.

Ik denk dat het dat is wat ons elke dag aan het werk houdt. Het is niet alleen de techniek van de sound engineer die een opname maakt, het is ook het werk van de engineer die de audio-apparatuur ontwikkelt. Want de kleinste details verraden de illusie.”

Grimm Audio MU2

Mooi gezegd, Eelco! Terug naar de MU2. De Grimm MU2 combineert een muziekstreamer met een uitstekende DAC en een analoge voorversterker van referentiekwaliteit. De ingebouwde DAC maakt optimaal gebruik van de Grimm Audio low jitter klok en de krachtige FPGA-processor. Dankzij een op relais gebaseerde analoge volumeregeling kan de MU2 fungeren als centrale spil in een hifi-set met zowel digitale als analoge bronnen. Net als bij zijn zusterproduct, de MU1, is er een Roon Labs Core-server aan boord zodat er geen externe computer nodig is om te genieten van perfecte streaming.

Major DAC

In het hart van de MU2 bevindt zich Grimm’s eigen Major DAC. Een baanbrekend discreet ontwerp dat optimaal gebruik maakt van Grimm’s FPGA-board. Hierdoor reproduceert de MU2 microdetails zo goed dat hij een diepe emotionele verbinding met de muzikale uitvoering mogelijk maakt. Het stereobeeld is van baanbrekende kwaliteit. Pittig detail, de ‘analog out’ van de Grimm MU2 is zo krachtig dat hij rechtstreeks een hoofdtelefoon kan aansturen.

Grimm MU2 versus Grimm MU1

“De Grimm MU2 is geenszins de opvolger van de Grimm MU1”, legde Eelco uit. “Zo lang er in de markt audiomerken zijn die goede DAC’s maken, zal de Grimm MU1 beschikbaar blijven. Het is niet de bedoeling om bestaande klanten over te halen om hun MU1 te vervangen door een MU2. Tenzij ze beslissen om niet langer met een aparte DAC te blijven spelen. Dan zijn ze, net zoals muziekliefhebbers die niet over een aparte DAC beschikken en die liefst zo weinig mogelijk apparatuur op het schap willen, best af met de MU2 als all-in-one muziekstreamer met DAC en voorversterker. De MU2 en de MU1 zullen dus naast elkaar blijven bestaan.”

Even wachten

De Grimm Audio MU2 zal naar verwachting in de loop van oktober 2023 leverbaar zijn. De verkoopprijs is bepaald op net geen 18.000 euro.

PMC

De Grimm MU2 werd versterkt en weergegeven door twee Halcro monblokken en twee PMC Fenestria-speakers. PMC is een graag geziene gast in opnamestudio’s zoals Artone die de professionele studiomonitoren inzetten, waarmee het Britse merk naam en faam maakte. Dave Frost van PMC maakte van de gelegenheid gebruik om de gloednieuwe PMC Prodigy-speaker voor te stellen. Beschikbaar als monitormodel Prodigy1 en als vloerstaander Prodigy5. Beide speakers maken gebruik van dezelfde drivers. De Prodigy5 gaat door toepassing van PMC’s Advanced Transmission Line wat dieper in het laag.

Een wereld zonder muziek

“Wat zou de wereld zijn zonder muzikanten”, mijmerde Bert. “We mogen ontzettend blij zijn dat er mensen zijn die muziek willen studeren en muziek willen maken waar wij met zijn allen kunnen van genieten. Want zonder muziek ook geen audio-opnames, audioproducten en audiowinkels.”

Schrijver: Eduard Hendrix

Grimm Audio, www.grimmaudio.com

Terrason Audio, www.terrason-audio.nl

Halcro, www.halcro.com

PMC, www.pmc-speakers.com

Reacties (0)