Test: RU Connected HDMI-kabel voor 4K met 60 Hz over lange lengtes

20 augustus 2017 4 Minuten 2 Reacties
RU-Connected-review-4

Op het gebied van kabels werken we graag met de producten van het Nederlandse RU Connected, dat is geen geheim. Na diverse positieve tests maken we in onze opstellingen gebruik van onder meer de HDMI-kabels en analoge kabels van het bedrijf. Onlangs heeft RU Connected een nieuwe HDMI-kabel aan het assortiment toegevoegd, speciaal voor diegenen die lange afstanden moeten overbruggen.

RU Connected HDMI-kabel voor lange afstanden

Zoals je uit ons HDMI-artikel op kunt maken geloven wij niet in verschillen in beeldkwaliteit tussen een hele dure en een betaalbare HDMI-kabel, maar zodra je met lange lengtes gaat werken zitten er wel grenzen aan een kabel. Zodra je namelijk 4K Ultra HD-signalen met 60Hz en HDR over een HDMI-kabel wilt versturen dan kom je dicht in de buurt van de 18 Gbps, het maximale van de HDMI 2.0-specificatie. Met een langere kabel wordt het lastiger om het signaal vast te houden zonder dat er verlies optreedt en dus is de kans aanwezig dat je vanaf een meter of 5 beperkt wordt tot een lagere resolutie of een lager aantal hertz.

De kwaliteit en de opbouw van de kabel speelt een belangrijke rol om dit probleem te voorkomen, en dat is precies de reden waarom RU Connected een HDMI-kabel voor 4K met 60 Hz over lange lengtes heeft geïntroduceerd. Deze kabel is voorzien van dikkere signaaladers en een feilloze afscherming zodat er geen signaalverlies kan optreden. Speciaal voor deze kabels wordt gebruik gemaakt van OCC (oxygen free, continious casted) koperen aders van 24 AWG, dubbele afscherming en vergulden connectoren. De ronde kabel heeft een dikte van 9,5 mm en is afgewerkt met een gevlochten zilvergrijze sleeve.

De nieuwe kabels worden in lengtes van 5 meter (54,50 euro) en 7,5 meter (72,50 euro) verkocht. Later zal er ook een 10 meter-kabel aan het assortiment toegevoegd worden.

Advertentie

De test

Natuurlijk hebben we de lange HDMI-kabel direct ook aan een test onderworpen. Het eerste wat opvalt als we de kabel –  zowel de 7,5 meter- kabel als de 5 meter-variant – vergelijken met de korte kabels van RU Connected is dat de kabel rond in plaats van plat is. Dit geeft je iets meer speling in het manoeuvreren van de kabel. Daarbij is de kabel een stuk dikker dan de korte versies. Wat nog echter niet veranderd is, is de ‘look and feel’ van de kabel. Net als de korte versies geeft deze kabel een gevoel van hoge kwaliteit mee, zowel de gevlochten buitenkant van de kabel als de stevige en vergulde connectoren. De kabel ziet er simpelweg strak uit en voelt hoogwaardig aan.

Voor de test hebben we onze Oppo UDP-203 Ultra HD Blu-ray speler middels de 7,5 meter- en 5 meter-kabel verbonden met de LG E6V oled tv. Voor de korte afstand RU Connected HDMI-kabel van 1,5 meter gebruikt. Het doel is vrij simpel; we willen de volledige resolutie in 60Hz, 4:2:2, 10-bits kleuren en HDR doorgestuurd zien naar onze tv, vanzelfsprekend zonder issues met het beeld. Met de korte kabel is dit geen enkel probleem en de nieuwe kabel van 5 meter en 7,5 meter zou exact zo moeten werken. Voor de goede orde; we verwachten dus geen betere of slechtere beeldkwaliteit, puur het doorsturen van het juiste signaal zoals ook de korte kabel dit doet.

We hebben voor de de volledige 4K Ultra HD-resolutie in 60Hz, 4:2:2, 10-bits kleuren en HDR (high dynamic range) instellingen gekozen omdat je hiermee direct aan het maximale van de HDMI 2.0b-standaard zit. Dit is dus het maximale dat je via apparaten die deze standaard ondersteunen kunt versturen. Alles wat hieronder valt – qua combinaties van resolutie, kleurbereik en refresh rates – werkt dus ook als deze kabels het maximale aankunnen.

Een ingewikkelde test is het niet want de tv geeft automatisch aan wat het binnenkomende signaal is en de speler geeft exact aan wat er uitgestuurd wordt, ongeacht de kabel. En om maar direct met de deur in huis te vallen; de lange HDMI-kabels doen precies wat er beloofd wordt. Het 4K 60Hz signaal wordt compleet met 4:2:2, 10-bits kleuren en HDR over een lange afstand naar de tv verstuurd, zonder problemen met lagere resoluties, lagere refresh rates of wegvallende beelden. De kabel doet dus wat er beloofd wordt en daar draait het ook exact om.

Net als zijn kortere voorgangers is de lange HDMI-kabel van RU Connected een solide kabel met goed bevestigde connectoren die professioneel aandoen in vergelijking met de ‘gewone’ plastic kabels. De kabels mogen absoluut gezien worden, zullen niet snel kapot gaan en voelen hoogwaardig aan. Qua kwaliteit zijn het kabels die doen wat ze moeten doen; zorgen dat het audio of beeld materiaal zonder verlies van kwaliteit vanuit de bron naar het weergave-apparaat gestuurd wordt. De lange versie doet dit zelfs over een afstand van maximaal 7,5 meter.

De nieuwe HDMI-kabels zijn te koop via de website van RU Connected.

Reacties (2)