Onlangs kwam AudioTweaks langs met een muziekserver, een DAC, nog wat geheimzinnige kastjes en een heleboel kabels. Deze werden aangesloten op een versterker met luidsprekers en beluisterd. Maar, het is niet zomaar een setje. Het complexe geheel bevat een nieuwe manier om data over een netwerk te transporteren. Volgens de fabrikant heeft dat een positieve uitwerking op de geluidskwaliteit. Los van de beschreven luisterervaringen gaat dit artikel technisch even de diepte in. Wie geen belangstelling heeft voor de techniek leest dus alleen ‘De setting for dummies’ en gaat verder met ‘Vertaling naar hardware’.
De digitale code, zoals vastgelegd tijdens de opname, verandert niet en komt uiteindelijk volledig intact terecht in de DAC. Het maakt niet uit of de code via netwerken gaat, via de CD en/of allerlei tussenliggende kabels. Het kan wel dat er onderweg moedwillig wordt gesleuteld aan die oorspronkelijke digitale code. Streamingsites willen nog wel eens kwaliteitsverminderende acties nemen in de richting van het digitale signaal. Toch is de mensheid al lang bezig om allerlei factoren te bedenken die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke weergave van digitale signalen. We kennen allerlei kabeltypen met een vermeende invloed op het signaal. Bij netwerkkabels geven technici aan dat er RFI / EMI mee kan liften met zo’n kabel en die storingen kunnen soms in het analoge deel van de DAC komen. De kans dat dit mechanisme optreedt is erg klein. Hetzelfde mechanisme geldt voor kabels zoals HDMI, coax, USB en XLR. Storingen kunnen meeliften richting de DAC. Door reflectie in bijvoorbeeld coaxiale kabels kan er jitter ontstaan. Dat gebeurt alleen als de impedantie van zo’n kabel niet matcht met waar de kabel op aangesloten is.
Wat mogelijkerwijs veel belangrijker is, is hoe je zo’n digitale bitstream nou precies vervoert. De muzikale bits worden op een hogere laag binnen het OSI-model (of TCP/IP voor de thuisnetwerken) als packets verzonden. Maar, op de fysieke laag is er sprake van een soort continue bitstream. Een netwerk heeft per definitie enorme fase-problemen. Door de werking van het ethernet-protocol, maar ook door de werking van protocollen in de hogere OSI-layers, wordt onze muziekstream niet netjes als een aaneengesloten bestand verstuurd. Het gaat in stukken en brokken. Vroeger botsten al die datastromen op elkaar. Data raakte dan verloren en werd opnieuw gestuurd. Voor CSMA/CD is nog wel ondersteuning voor de wat oudere half-duplex connecties, maar de huidige standaard (802.3-2008) zijnde ‘IEEE Standard for Ethernet’ kent eigenlijk geen botsingen meer, ook al omdat elk aangesloten device een eigen connectie heeft met een switch. Er worden tegenwoordig ook geen hubs meer gebruikt. Je krijgt dus gegarandeerd alle bits binnen, maar al die stukjes, brokjes en (soms) opnieuw gestuurde bits moeten wel even in de juiste volgorde worden gezet, zodat er een compleet muziekbestand naar de DAC kan. Dat komt dan vaak in een buffer en wordt uitgeklokt. Je heft daarmee dus de jitter op die ontstaat tijdens het transport via het netwerk. Je zou dus kunnen veronderstellen dat het hele transport geen enkele invloed heeft op de geluidskwaliteit. Het bestand dat de DAC uiteindelijk gaat omzetten is identiek aan wat er bijvoorbeeld vanaf het andere einde van de aardbol is opgestuurd. Maar, laten we RFI / EMI even vergeten en ook hoe het transport via een netwerk verloopt. De essentie van dit artikel is welke ‘vorm’ die bitstream eigenlijk heeft. SPEC en Diretta uit Japan hebben een techniek ontwikkeld waarbij de bitstream er anders uitziet en dat kan de geluidskwaliteit verbeteren.
De setting for dummies
De digitale setup die hier opgebouwd is, bestaat simpelweg uit een muziekserver (host-PC). Die draait op een volledig uitgeklede versie van Windows, bevat muziekbestanden op een SSD, maar kan ook streamen vanaf de bekende sites. Deze server heeft geen USB-uitgang, maar een RJ45-aansluiting (netwerkaansluiting). Je sluit deze server dus niet rechtstreeks op een USB-DAC aan. Dat gaat in dit geval via een tussenstap. Via een RJ45-netwerkkabel verlaat het muzieksignaal de server. Het komt vervolgens terecht in een kleine computer (target-PC, oftewel USB-bridge). Vanuit deze target-PC gaat het signaal via een USB-verbinding naar een DAC. Tussen de muziekserver (host-PC) en de DAC zit dus een extra stukje netwerk. De communicatie over dat stukje netwerk gaat via een andere ‘taal’. Die taal heet ‘Diretta’ en zorgt voor een hogere geluidskwaliteit. De host-PC kan allerlei server-software draaien. Denk aan Roon, Foobar, JRiver, Audirvana en HQPlayer. In de testopzet staat Roon op de host-PC. Bedenk dat er nog enkele andere configuraties mogelijk zijn, maar het is zinvol om het nu zo simpel mogelijk te houden.
Hoe het werkt
In de volgende paragrafen gaat het verhaal al iets dieper en worden alle details onthuld. Wel, helaas niet allemaal. Er is uitgebreide communicatie geweest met de Japanse en Franse ontwerpers van dit systeem, maar die laten niet helemaal het achterste van hun tong zien. De essentie van de hierboven beschreven architectuur is dat de RJ45-verbinding tussen de server (host-PC) en de target-PC gebruik maakt van een nieuw protocol. Een protocol is gewoon een taal die computers gebruiken om met elkaar te kunnen praten. Vergelijk het maar met Frans, Duits of Engels. De verbinding tussen de host-PC en de target-PC is feitelijk een netwerkverbinding. Een protocol dat daarvoor wordt gebruikt is Ethernet. Dat staat voor een manier waarop bits door het netwerk worden getransporteerd. Het Ethernet-protocol krijgt zelf de data aangeleverd uit ‘daarboven’ liggende protocollen (in het TCP/IP-model). Wat je kunt doen is ‘on top of Ethernet’ een nieuw protocol bedenken, waardoor de manier waarop de bits uiteindelijk over het netwerk worden gestuurd er net even anders uitziet. Dat protocol heet Diretta. Daarmee kun je dan invloed hebben op de geluidskwaliteit.
Techniek
Lezers met een technische achtergrond zullen nu begrijpen dat de muziekserver (host-PC) een tweetal netwerkverbindingen maakt. De eerste met de aanwezige switch of router van het thuisnetwerk. Daar heb je dus Ethernet en IPv4 adressering. Die verbinding is nodig om via een laptop of smartphone de Roon-app te kunnen draaien en ook om streaming content binnen te kunnen halen. De tweede verbinding vormt feitelijk een ‘private’ netwerk met de target-PC. In tegenstelling tot het thuisnetwerk is er op dit netwerk geen enkel ander verkeer. Alleen het muzieksignaal, verpakt in het Diretta-protocol. De adressering op dit private netwerk gaat via IPv6. Het zal nu duidelijk zijn dat de speciale ASIO-driver, die geïnstalleerd moet worden op de Windows-server, het muzieksignaal via het Diretta-protocol op het private netwerk zet. Die ASIO-driver kan in principe op elke Windows machine (W10 of 2019 server) worden geïnstalleerd. De target-PC oftewel USB-bridge is een Linux machine. Die ontvangt via het private netwerk het muzieksignaal (getransporteerd middels het Diretta-protocol) en zet dat om in een USB-signaal. Dat kan dan via een reguliere USB-kabel naar elke denkbare USB-DAC worden gestuurd.
In alle eenvoud
Voorlopig kan deze hele opzet alleen worden gebruikt door iemand die een muziekserver bouwt of aanschaft die onder Windows draait. Na het installeren van de ASIO-driver komt het muzieksignaal via een netwerkpoort (RJ45) naar buiten en gaat via het private netwerk naar de target-PC. De vraag is waarom je dat zou willen, omdat je nu eigenlijk met twee netwerken zit. Een eerste aanleiding kan zijn dat de muziekserver op grote afstand van de DAC staat. Lange aansluitingen via USB, S/PDIF of HDMI zijn dan vaak geen optie. Een netwerkverbinding kan dan een betere optie zijn. Maar de tweede reden is de meest belangrijke. Tussen de normale directe USB-verbinding tussen een muziekserver en een DAC bouw je feitelijk een extra stukje netwerk. De bits worden daar getransporteerd op een andere manier dan in een standaard netwerk. Maar dat is geluidstechnisch zo de moeite waard, dat die extra stap lonend is. Feitelijk claimt SPEC dat het transport via dat extra stukje netwerk beter klinkt dan een rechtstreekse (USB-)verbinding tussen een muziekserver (host-PC) en een DAC.
Waarom levert het transport via het Diretta-protocol dan een betere geluidskwaliteit? Om precies te zijn geeft SPEC aan dat Diretta de ruisvloer verlaagt die ontstaat tijdens digitale signaal transmissie via een netwerk. Volgens SPEC worden kleine details daardoor beter waarneembaar. Die kleine signalen vormen de basis voor de klank van een signaal, spelen een belangrijke rol in de afbeelding van de ruimte en hebben ook gevolgen voor de dynamiek. SPEC geeft vervolgens aan dat dit allemaal bijdraagt aan hun streven naar realistische weergave.
Na contact met Yu Harada, de ontwerper van het Diretta protocol en technische ontwerpers van SPEC en Pachanko, is er nog een wat nauwkeuriger beeld ontstaan over de werking van Diretta. Niet alle vragen zijn opgelost. Er blijven in het verhaal wat gaten zitten en zaken die onlogisch zijn. Op het moment dat je zoiets constateert dan heeft de ervaring geleerd dat je niet het hele verhaal hebt gekregen en dat er sprake kan zijn van een verborgen agenda. Het laatste zal niet het geval zijn, maar Yu Harada beschermt gewoon een commercieel interessant idee. De beschrijving van de werking van het systeem is dus gebaseerd op gecontroleerde feiten en ook op een klein stukje logische inschatting.
Vanwege de samenhang van dit hele systeem is het best lastig om bijvoorbeeld uit te zoeken hoe de bijdrage is van de afzonderlijke delen. Om maar te zwijgen over de bijdrage van alle bijgeleverde kabels. Met kabels heeft ondergetekende een problematische relatie. Voor deze luistersessie worden ze dus maar even voor lief genomen, want de invloed van kabels zit in het vijfprocentgebied. Je kunt in ieder geval weinig delen van het systeem even snel uitwisselen voor iets anders (behalve de DAC en die kabels), teneinde te onderzoeken welke bijdrage ieder deel heeft aan de geluidskwaliteit. Het is ook niet mogelijk om Diretta ‘uit’ te zetten. Het was wel mogelijk om de SPEC DAC ‘los’ te beoordelen. Maar, die vergelijking is ook niet helemaal zuiver omdat je dat doet via een andere interface en met een andere bron. Maar goed, het geeft een idee. Het moet ook duidelijk zijn dat de geluidskwaliteit niet alleen afhankelijk is van het Diretta-protocol. Het gaat ook om de samenwerking van Diretta, de DAC en de (kostbare) Pachanko Constellation Masterpiece server. Een computer die tot in details vanuit een audiofiel uitgangspunt is gebouwd. Wat wel kan is het hele systeem in absolute zin beoordelen. Gewoon aansluiten in systemen waar ook andere DAC’s staan (dCS, MSB, Benchmark, Wadax, Angstrom, enzovoorts), muziek draaien en gewoon opschrijven hoe het klinkt. Overigens zij nu al opgemerkt dat de SPEC converter ‘los’ minder goed presteert dan binnen de Diretta-opzet. Niet dat die converter slecht presteert, want ook zonder Diretta is het niveau al erg hoog. Wat bovenal opvalt is de enorme drive die deze converter heeft. Maar kennelijk geldt hier dat hoe beter het ingangssignaal is, hoe beter de converter presteert.
Het was vanaf de eerste 10 seconden duidelijk, waarbij het systeem even op de vloer was neergesmeten en houtje-touwtje werd aangesloten, dat het geluid bijzondere kwaliteiten heeft. Als je het hoort is het zonneklaar, maar om het in woorden te vatten is lastig. Het geluid is enorm zuiver, schoon, tastbaar, krachtig, dynamisch, plastisch en uitnodigend. De detaillering gaat extreem diep. Maar, op een natuurlijke manier zonder dat het een hype-effect wordt. Er is ook een soort helderheid, maar ook hier weer op een volstrekt natuurlijke manier. Een soort ‘zilveren rand’ om het geluid die maakt dat stemmen en instrumenten op een meer sprekende manier naar voren komen. Wat je feitelijk ook gewoon ervaart bij live-geluid. Er is ook een ervaring dat het ritmisch en met betrekking tot ‘flow’ allemaal uitnodigend is. Op de Pachanko server staan zo’n 5000 CD’s in het standaard 16 bit /44 kHz formaat. Het is echt verbazingwekkend welke kwaliteit er uit dit formaat wordt gehaald. Ook de weergave van streaming content vanaf Qobuz verdient hier zeker een eervolle vermelding. Zoals altijd, als er echt iets leuks is in de luisterruimte, wordt dat weer snel opgehaald. Uw recensent blijft dan achter met de smeulende psychische resten, auditieve herinneringen en moet het weer doen met het aloude Kenwood-setje. Maar, er zijn vanuit de SPEC DAC een tweetal tracks gekopieerd naar een professionele two track digitale mastermachine. Die wordt in de studio gebruikt om de mix naar stereo vanuit een 48-kanaals digitale machine vast te leggen. Vanaf de digitale master two track kan dan een CD, SACD of grammofoonplaat worden gemaakt. Zelfs bij het beluisteren van die two track komen duidelijk de genoemde kwaliteiten van de Pachanko / SPEC-setup weer naar voren. Noem het maar even nagenieten.
Epiloog
Harada heeft met het ontwikkelde Diretta-protocol natuurlijk een troef in handen die commercieel interessant zou kunnen zijn. Je zou je voor kunnen stellen dat er muziekservers/streamers op de markt komen met Diretta aan boord die via een LAN-poort meteen aangesloten kunnen worden op een target-PC of via de genoemde Diretta Target USB stick met een DAC kunnen communiceren. Het zou ook mooi zijn als streaming content vanaf sites als Qobuz bij de bron al via het Diretta-protocol uit kunnen zenden naar de gebruiker thuis, via het grote boze internet. Dat is nu nog niet aan de orde. Als je Qobuz streamt vanuit je host PC, dan gaat het streaming-geluid uiteraard wel via het Diretta-protocol, maar dan via dat private netwerk tussen de host en de target. Maar, een nieuw protocol vestigen, als veelgebruikte standaard in deze complexe wereld, is lastig. Het gebruik van apparatuur die werkt met Diretta is voorlopig voorbehouden aan de bouwers of kopers van host-PC’s en aan klanten met oortjes, die de toegevoegde waarde beleven en daarin willen investeren. U kunt Diretta overigens beleven op het DAE in oktober. Maar, los van allerlei overwegingen, behoort de Pachanko/SPEC combi bij de allerbeste server/DAC-systemen die hier in de luisterruimte staan. De geluidskwaliteit is hier als heel bijzonder ervaren.
Reacties (0)