Review: Samsung HW-MS650 – grote soundbar zonder draadloze subwoofer

19 april 2017 + 10 minuten 10 Reacties
samsung-hw-ms650-foto-1

De soundbar-trend van dit jaar, waar deze Samsung HW-MS650 een mooi voorbeeld van is: modellen zonder aparte draadloze subwoofer, maar wel met een potige ingebouwde woofer. Maar klinkt het wel machtig genoeg?

Samsung HW-MS650: geen subwoofer

De HW-MS650 is een gloednieuwe soundbar van Samsung. Het is een telg uit de Sound+Premium-familie die op CES in januari 2017 werd gepresenteerd. Zoals de naam al doet vermoeden ziet Samsung dit toestel als een ‘betere’ soundbar, ondanks de afwezigheid van een draadloze subwoofer. Dat gaat wat tegen de stroom in, want tot voor kort waren soundbars zonder een aparte sub eerder goedkope modellen en betaalde je net meer voor eentje mét een draadloze subwoofer. Het idee daarachter is dat een klassieke, slanke soundbar enkel kleinere drivers of speakers kan bevatten die niet in staat zijn om heel lage tonen goed weer te geven. En zoals iedereen weet die ooit een film uit de Marvel Cinematic Universe bekeek: zonder een stevige onderlaag van bassen is een actiefilm maar een flauwe bedoening.

Maar Samsung ziet het anders, net als Bose en Q Acoustic trouwens. Zowel Bose (met de SoundTouch 300) als Q Acoustic (met de M3) beweren een overtuigende thuisbioscoopervaring te kunnen leveren met één apparaat. Het is ook geen geheim dat Samsung en co voor deze strategie kiezen omdat de Sonos Playbar een enorm succes heeft gekend. De Playbar komt standaard zonder subwoofer en kost toch ook 799 euro (je kunt hem wel uitbreiden met een Sonos Sub voor nog eens dat bedrag), wat een aardige som is voor een soundbar. De HW-MS650 kun je net als de Playbar uitbreiden met bijkomende rear-speakers, waardoor je een echte surroundervaring krijgt. De soundbar kan Dolby 5.1 verwerken, dus je krijgt echt surround te horen. Dit hebben we echter niet kunnen testen, bij gebrek aan bijkomende speakers.

Samsung HW-MS650: rechthoekig design

In tegenstelling tot heel wat recente soundbars is de HW-MS650 geen slanke soundbar. Integendeel, het is een vrij grote rechthoek van 106 cm breed, 13 cm diep en 7,8 cm hoog. Dat is een formaat dat mooi past bij ons 55-inch tv-toestel, bij een 40-inch televisie zal de soundbar breder overkomen.

De keuze voor een grotere behuizing is niet zo vreemd, omdat de soundbar eveneens lage tonen moet produceren. En dat vereist nu eenmaal een grote behuizing. De HW-MS650 huist dan ook behoorlijk veel speakers: negen stuks. En het zijn zeker niet allemaal piepkleine tweeters, zoals we vaak bij zeer slanke soundbars zagen. Er zijn drie van die kleine tweeters, naast zes grotere speakers met een ovale, zogenaamde ‘racetrack’ vorm. Deze vorm zorgt voor een brede uitstraling in het horizontale vlak, wat goed nieuws is als je met heel het gezin kijkt.

De donkergrijze HW-MS650 (of de technisch identieke zilvergrijze HW-MS651) gaat geen schoonheidsprijzen winnen of ooit omschreven worden als een designicoon, maar zijn functioneel ontwerp is ook niet schreeuwerig of kitsch. Zet de soundbar op je tv-meubel en het zal niet in je interieur opgaan, wat sommige mensen wellicht minder leuk vinden. Tegelijkertijd zijn er ook geen opvallende lijnen, displays of led-lichtjes, waardoor het geen al te groot ‘tech’-gevoel uitstraalt.

De HW-MS650 wordt wel heel opvallend als je hem aan de muur hangt, wat mogelijk is met de meegeleverde beugels. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Playbar, kantel je deze soundbar bij het ophangen niet 90 graden. Hij hangt in dezelfde oriëntatie als hij op je tv-meubel staat, wat betekent dat de soundbar bijna acht cm uitsteekt van de muuroppervlakte. Dat kan een sterk contrast vormen met een televisiescherm dat je juist zo vlak mogelijk tegen de muur monteerde. Nu ja, deze manier van ophangen zien we de laatste tijd vaker omdat er steeds meer soundbars zijn met drivers vooraan én bovenaan (voor Dolby Atmos). Bij de HW-MS650 is er van Dolby Atmos geen sprake en zijn alle drivers naar de voorkant gericht. De gelijkaardige maar iets duurdere HW-MS750 heeft overigens wel twee extra speakers bovenaan. In de handel kom je ook de HW-MS6500 tegen. Dit is de gebogen variant van de HW-MS650.

Ter vergelijking: bij de Sonos Playbar zijn de speakers intern onder een hoek van 45 graden geplaatst. Of je nu de Sonos-soundbar op een tv-meubel plaatst of 90 graden gekanteld tegen de muur, ze stralen altijd naar de luisteraar uit.

Samsung HW-MS650: aansluiten

Aan het aantal aansluitingen zie je dat de HW-MS650 toch nog een middenklasser is. Je vindt hier geen complete collectie HDMI-ingangen voor videobronnen zoals bij duurdere soundbars. Er is er slechts één, plus een ARC-compatibele HDMI-uitgang die je verbindt met de televisie. De digitale optische ingang gebruik je als alternatief voor de tv-aansluiting of voor een muziekbron, zoals een cd-speler. Voor muziekspelers en andere muziektoestellen is er ten slotte nog een analoge aux-ingang.

Daarmee zijn nog niet alle opties opgesomd. Bluetooth is uiteraard ook present, want dat kan op dit prijspunt niet meer ontbreken. Maar nog interessanter is dat de HW-MS650 via wifi inhaakt op Samsungs Multiroom-platform. Dit laat toe dat je via een app (iOS of Android) muziek kunt streamen naar de soundbar, zowel eigen bestanden als via streamingdiensten. Het is daarnaast mogelijk de HW-MS650 te combineren met andere draadloze speakers van Samsung.

Alle aansluitingen zijn onderaan het toestel aangebracht, in een ruime nis. We zijn blij te zien dat er voldoende ruimte is voor grotere HDMI-stekkers en alle mogelijke kabels. De recent geteste Philips Fidelio B8 is een mooi bewijs dat dit nog altijd een probleem kan zijn. Maar niet bij deze Samsung dus. Door de grotere uitsparing aan de achterkant is het mogelijk om alle kabels netjes weg te werken.

Heel bijzonder is dat de HW-MS650 voorzien is om stroom door te lussen naar een tv. Dit lijkt vooral handig als je de soundbar aan de muur hangt en slechts één stroomdraad wilt gebruiken. Je kunt dan met een meegeleverd kabeltje de tv via de soundbar van stroom voorzien. Samsung verkoopt een speciale beugel (de WMN300SB) waardoor je de HW-MS650 heel gemakkelijk aan een muurgemonteerde tv kunt koppelen, zonder dat je bijkomende gaten moet boren.

Heb je een recente Samsung-televisie? Dan kun je bovendien draadloos een audioverbinding leggen tussen de HW-MS650 en het tv-toestel. Samsung laat uitschijnen dat dit iets uniek is voor hun televisies, maar in principe kun je via Bluetooth met heel wat andere nieuwe tv’s een draadloze aansluiting realiseren. Toch blijven we HDMI adviseren. Het is bedrijfszekerder en klinkt beter.

Samsung HW-MS650: bediening

Sluit je de HW-MS650 aan via HDMI, dan kun je gewoon de tv-afstandsbediening gebruiken om het volume te regelen. Houd toch de compacte remote van de soundbar bij de hand, want hier staan nog een paar bijkomende functies op die je misschien handig vindt. Zo kun je via Sound Mode schakelen tussen verschillende geluidsmodi. De Smart-optie zoekt het zelf uit, maar we vonden het toch nodig om handmatig naar Music over te schakelen als we wat tracks streamden. De geluidsmodi hebben een merkbare impact, toch even experimenteren is een goed idee. Hetzelfde advies geldt voor de Bass-afregeling: probeer het uit. We kozen +1 in onze kamer van twintig vierkante meter.

Bij het uitproberen van de remote zal je wellicht voor het eerst de display opmerken. De HW-MS650 heeft er weldegelijk één, maar meestal staat hij uit om je niet af te leiden bij het tv-kijken. Zoals bij de vorige generatie soundbars van de Koreanen gaat Samsung voor een wit OLED-display dat achter een grille verstopt is. Maar waar de display bij eerdere modellen vrij groot was en centraal gemonteerd werd, is het scherm bij de HW-MS650 helemaal rechts én is het vrij smal. Het komt eerst wat raar over, maar het werkt prima. Vermoedelijk heeft Samsung voor deze plaatsing gekozen zodat er meer ruimte is voor een centrale speakeropstelling (zie verderop in dit artikel).

Aan de rechterkant van de soundbar zijn er ook een aantal discrete toetsen aangebracht, waaronder de volumetoetsen en de ingangselectie. Het is net zoals de toetsen aan de zij- of achterkant van tv’s: wellicht ga je deze nooit gebruiken, maar ze zijn wel handig als de kleine remote even tussen de kussens van de bank is verdwenen.

Samsung HW-MS650: streaming en multiroom

De grote concurrent voor de HW-MS650 is de Sonos Playbar, een toestel dat veel meer is dan een oplossing voor tv-geluid. Het is bijna even op het streamen van muziek gericht. De HW-MS650 blijft op dat vlak echter niet achter. Het werkt samen met heel wat andere Samsung-apparaten die multiroom-compatibel zijn. Multiroom is bij Samsung een heel breed begrip, een functie die zowel op hun smart tv’s, Blu-ray-spelers als soundbars aanwezig is.

Je hebt misschien geen ander Samsung-product in huis? Geen probleem, negeer het multiroom-gegeven en bekijk het als een zeer volledige streamingoplossing. Want dat is het ook.

Je bedient de soundbar via de Multiroom-app. Samsung is inmiddels toe aan zijn derde, helemaal herwerkte versie van de app. Hoewel we de tweede generatie-app niet slecht vonden, is dit toch duidelijk een geval van driemaal is scheepsrecht. De nieuwe versie van de Multiroom-app is geïnspireerd op Tizen, de smart tv-interface van de Samsung-televisies. Net zoals bij Tizen toont de app alle streamingdiensten en muziekbronnen op het netwerk (DLNA-shares) als iconen in één schermbreed horizontale rij, wat heel handig is. Enig minpuntje is dat je ongebruikte diensten en netwerkshares niet kunt verwijderen uit de balk, al kun je wel de actieve diensten naar het begin van de rij slepen.

Onder de iconenrij verschijnen criteria waarmee je door muziek van de gekozen dienst of bron kunt zoeken: Albums, Artiesten, Genres, enzovoort. Er is veel witruimte op het scherm en de functies zijn allemaal groot weergegeven, waardoor de app modern oogt en je ook trefzeker dingen kunt aantikken.

Samsung introduceert in de nieuwe Multiroom-app een krachtige zoekfunctie, die toelaat over alle diensten waarop je geabonneerd bent te zoeken. Heb je een abonnement op Deezer en Qobuz bijvoorbeeld, dan krijg je zoekresultaten van beide diensten. Van alle aanbieders van multiroom-systemen hebben enkel Sonos en nu Samsung deze krachtige ‘universele’ zoekfunctie. Eén minpunt wel bij Samsung: Spotify is geïmplementeerd via Spotify Connect, wat wil zeggen dat je voor die dienst uit de Multiroom-app stapt en werkt via de eigen Spotify-app. Op zich is dat niet zo erg, aangezien multiroom in Spotify Connect uitzonderlijk goed ondersteund wordt bij Samsung-producten. Maar de zoekfunctie kan daardoor geen resultaten van Spotify tonen. Of dat een probleem is, hangt af van welke diensten je allemaal gebruikt. Een pluspunt bij Samsung is dat je ook cd’s kunt streamen naar elders in huis. We hebben bijvoorbeeld een Samsung UHD-speler in de testruimte. Deze verschijnt automatisch in de app als bron voor muziek. Zo kun je een muziek-cd selecteren en streamen.

Het is een observatie die we wel vaker maken bij apps voor multiroom-systemen: je gebruikt ze beter via een tablet. De Samsung Multiroom-app werkt door zijn ruime interface wel goed op een smartphone, maar op een tablet is het stukken mooier. Speelt er al een track en hou je de tablet in landschapsoriëntatie, dan wordt het scherm netjes gedeeld tussen een grote afbeelding van het huidige liedje plus de nodige mediacontrols én het hoofdscherm waarop je diensten en muziek selecteert. Draai je de tablet naar een rechtopstaande stand, dan vult de afgespeelde albumhoes het hele scherm.

Samsung HW-MS650: vlotte installatie

De app is voorzien om je te helpen bij het aanmelden van de soundbar op het netwerk. Gebruik je HW-MS650 enkel voor je tv, dan hoeft dat natuurlijk niet. Maar de streamingfuncties zijn wel leuk en veel werk is het niet. De installatieprocedure is geheel in lijn van de heldere interface met grote elementen. Als je moet kiezen welk toestel je wil aansluiten op het netwerk, dan moet je bijvoorbeeld niet een obscuur modelnummer uit een lijst kiezen. De app toont grote afbeeldingen van relevante Samsung-toestellen. Handig voor niet-techneuten, zo lijkt het ons. Het aanmelden op het wifi-netwerk is in enkele stappen gebeurd, omdat de app eerst via Bluetooth contact zoekt met de soundbar. De setup mag daarmee gerust één van de gemakkelijkste op de markt genoemd worden. De enige onhandigheid bij de HW-MS650: je moet bij het installeren een knopje indrukken die onderaan de soundbar is gelokaliseerd. Als je hem dan net netjes in een meubel hebt ingebouwd, is dat wel wat lastig.

In feite kan de app de fysieke remote bijna volledig vervangen, alleen moet je voor bepaalde zaken wat dieper graven. Zo kun je ingangen selecteren (bijvoorbeeld als je wil schakelen naar de tv-decoder die op de HDMI-ingang is aangesloten), maar moet je daarvoor wel eerst op Instellingen klikken. Het was misschien een goed idee geweest om net zoals bij Tizen alle ingangen gewoon mee in de iconenbalk met diensten te stoppen. Alarmen en slaaptimers zijn via de app in te stellen, de geluidsmodi echter niet. Vandaar dat we ook stellen dat de app bijna de remote kan vervangen.

Samsung HW-MS650: vergelijking

En wat als we de Samsung HW-MS650 vergelijken met de Sonos Playbar, die ook in de testruimte opgesteld staat? De Samsung-soundbar is zonder twijfel de meer spectaculair klinkende van de twee, zeker als je het basniveau iets hoger zet. Hij duikt dieper en krachtiger, zij het wel iets wolliger. Maar bij films mag dat wel. Het aparte centerkanaal is zeer effectief, waardoor de HW-MS650 dialogen goed laat loskomen van surroundeffecten. Dat is bij de Playbar iets minder het geval.

Om de tv-prestaties te vergelijken, bekeken we filmmateriaal via de Netflix-app op onze smart tv. De Playbar werd met de televisie verbonden via optische kabel, de Samsung via HDMI (geluidsmodus op ‘Movie’, Surround op ‘On’). Zo werd het mogelijk om live A/B-testing uit te voeren, onder meer met ‘Ender’s Game’ en het geweldige ‘Stranger Things’. Wat meteen opvalt als je schakelt tussen de twee is dat de Samsung ondanks een iets doffer karakter wel dialogen heel prominent presenteert. Ook in scenes met diepe tonen, zoals in het begin van Stranger Things, als de wetenschapper en Will Byers worden belaagd door een mysterieus wezen, spring je bij de Samsung toch sneller uit je stoel. De bredere soundstage en de gewichtigere bassen doen de films en tv-reeksen gewoon meer tot leven komen.

De Sonos-soundbar heeft echter zijn punten waarop hij beter scoort. Als je hem ophangt, dan is het toch een slankere verschijning. Bovendien is de Playbar minder breed, wat bij kleinere tv’s visueel iets beter past.

We vinden de muzikale presentatie van de Playbar (sinds een recente firmware-update) ook een stukje frisser en helderder. Dat merkten we bij pianospel, bijvoorbeeld bij het nieuwe album van Marialy Pachecho (lossless gestreamd, via Qobuz). De track ‘Burundanga’ is een goede om mee te testen: eerst traag en donker, daarna dartel en hoger. Als we vergelijken klinkt de piano iets gewichtiger bij de Samsung, maar de hoge details komen net iets kunstmatiger over dan bij de Playbar. De HW-MS650 naar music-modus overschakelen helpt wel, maar niet helemaal. We hebben het hier wel over een verschil op detailniveau dat je vooral merkt bij een A/B-vergelijking. We springen even twintig (20!) jaar terug in de tijd, naar ‘Leave Home’ van The Chemical Brothers, om te horen hoe de twee rivalen het doen qua weergeven van elektronische muziek. Eerst en vooral: straf hoe de HW-MS650 extreem luid kan spelen én het allemaal onder controle houdt, zonder hopen vervorming. Bij de Playbar bereik je sneller de limieten, maar we spreken sowieso over volumes waarop de kans bestaat dat een kordate politieman komt vragen om het kalmpjes aan te doen.

Kortom, op muzikaal vlak doet de Playbar het beter vanwege zijn betere detailweergave en dynamisch vermogen, maar de HW-MS650 is wel heel wat potiger qua bassen. En van hoge volumes heeft hij geen schrik. Hierdoor is de Samsung misschien beter geschikt om een feestje op gang te trekken. De minder scherpe weergave gekoppeld met de bassen laat de Samsung-soundbar ook een hogere fun-factor leveren bij EDM en rock.

Recent hadden we ook de Q Acoustics M3 op bezoek. Qua gedetailleerde basweergave scoort die Britse soundbar beter dan de Samsung, maar het mist wel het onopvallender design en ondersteuning voor streamingdiensten.

Samsung HW-MS650: conclusie

De Samsung HW-MS650 is een mooie oplossing voor wie een veel beter tv-geluid wil in een relatief minimalistische verpakking. Relatief, want de soundbar zelf is nog vrij groot. Maar je hoeft geen draadloze subwoofer te plaatsen, terwijl de HW-MS650 wel in staat is om vrij degelijke bassen te produceren. Zeker in combinatie met een Samsung-tv heb je bovendien interessante opties, zoals de naadloze beugel, draadloze connectie en het doorlussen van stroom.

De HW-MS650 vinden we een prima soundbar om een filmavond naar een hoger niveau te tillen. Op muzikaal vlak is het eerder een middenklasser qua prestaties – wat je misschien minder erg vindt als je luistert naar pop en elektronica – maar het heeft wel heel goede streaming- en multiroom-mogelijkheden. De grote rivaal is zonder twijfel de Sonos Playbar, maar die kost toch enkele honderden euro’s meer en is niet op alle vlakken superieur.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prima centerkanaal en goede basweergave
  • Uitstekende Multiroom-app
  • Veel aandacht aan integratie met tv en kabelmanagement

Minpunten
  • Iets doffer van karakter

  • Zet geen grootse soundstage neer
  • Wat groter formaat en design

Reacties (10)