Er is een boom van high-end soundbars, maar niet iedereen heeft een enorm budget er voor over om beter tv-geluid te krijgen. Yamaha’s nieuwe SR-B20 belooft voor een lage prijs je toch te laten proeven van een omhullende 3D-geluidservaring, met dank aan DTS Virtual:X.
Yamaha SR-B20A
We bekijken en beluisteren van Yamaha vaak AV-receivers en duurdere soundbars, maar in het verleden toonde het Japanse merk zich ook een sterkhouder in het budgetsegment. De gloednieuwe SR-SB20 wil dat imago hoog houden. Voor 275 euro krijg je een compacte soundbar die er goed uitziet en die je via HDMI kunt aansluiten op je televisie. Meerdere geluidsmodi en DTS:Virtual X beloven een weergave die cinematischer en grootser overkomt dan de tv-speakers. Het is dus geen high-end soundbar die een grootse Dolby Atmos-ervaring kan leveren, maar belooft toch wel heel veel voor een bescheiden bedrag. Je sluit hem aan via HDMI op je tv of via een optische kabel.
Wat
3.1 soundbar met ingebouwde subwoofer
Inputs
1 x HDMI-ARC, 2 x optisch
Outputs
1 x sub-out
Streaming
Bluetooth 5.0 (SBC/AAC)
Formaten
DTS Virtual: X, Dolby Digital, DTS DS
Vermogen
120 Watt totaal
Afmetingen
91 × 5,3 × 13,1 cm, 3,2 kg
Compact en strak design
Yamaha weet altijd wel zijn soundbars een mooi en/of ingetogen design mee te geven. De SR-SB20 past perfect in het rijtje, met een ranke vorm die nog slanker oogt dankzij de fel afgeronde hoeken. Het is over de volledige lengte overtrokken door een zwart luidsprekerstofje, waardoor het heel onopvallend plaatsneemt op ons tv-meubel in de testruimte. De SR-B20A is functioneel maar wel degelijk afgewerkt. Yamaha biedt deze soundbar trouwens ook in het wit aan, een optie die je niet zo vaak tegenkomt. Wij hadden de zwarte uitvoering op bezoek, maar we kunnen ons wel inbeelden dat een witte SR-B20 tegen een lichte muur gemonteerd wel heel strak zou overkomen.
Deze Yamaha is maar 91 cm breed, heel wat korter dan de immense LG DSN11RG die we hiervoor bekeken. Het is ook ongeveer vijf keer goedkoper dan dat Koreaanse vlaggenschip, maar puur qua uitstraling en waardegevoel ervaren we een kleinere kloof. Nog over die grootte: bij onze 65-inch Sony-OLED in de testruimte komt de Yamaha wel heel klein over. Maar het lijkt ons ook dat deze soundbar eerder gekocht gaat worden om bij een tv van 40 tot 50 inch te gebruiken. Niets houdt je natuurlijk tegen om het apparaat met een kleiner of groter televisietoestel te combineren.
Mooi tegen de muur
De Yamaha oogt trouwens ook fraai als je hem ophangt. De soundbar monteer je dan met de bodem tegen de muur, waardoor het geheel plat hangt. Dat ophangen gaat ook relatief makkelijk: gewoon twee schroeven in de muur voorzien en ophangen. Extra beugelstukken zijn niet nodig en het toestel is ook zo licht dat je niet al te bezorgd moet zijn over een zware verankering. M8-bouten heb je nu echt niet nodig.
Als de soundbar op een meubel geparkeerd is, vind je bovenaan een reeks leds die je vertellen welke ingang actief is, wat het volumeniveau is en welk geluidsmodi je hebt gekozen. Maar op een typische kijkafstand van drie meter of meer heb je er weinig aan. Je kunt deze led’s trouwens helemaal uitschakelen, een goed idee als je tv kijkt in een verduisterde woonkamer. Dat is ook wel handig als de SR-B20A aan de muur hangt.
Geen subwoofer
De kleine doos maakt het meteen duidelijk: dit is een soundbar zonder aparte subwoofer. Wil je dat toch, dan moet je een duurder apparaat overwegen. Kan je dan helemaal geen donderend laag verwachten in dit prijssegment? Toch wel, want de SR-B20A vormt deel van een nieuwe generatie compacte soundbars die akoestisch trucjes toepassen om het maximale te halen uit een interne subwoofer (meestal door middel van een lange basreflexpoort). Het grote voordeel is natuurlijk dat je tv-ervaring toch beter wordt op geluidsvlak, zonder dat je tv-meubel ontsierd wordt door een grote soundbar en er elders in de kamer een subwoofer staat waarover je kunt struikelen. De ervaring is niet hetzelfde als bij een aparte subwoofer, die in realiteit echt wel dieper kan duiken. Al moeten we wel een kanttekening maken bij die vergelijking. Een soundbar met een goedkopere aparte draadloze subwoofer is niet per se zoveel beter, gewoonweg omdat die sub wellicht niet heel spectaculair is. Aparte subwoofers blijven vaak een zwak punt bij (betaalbare) soundbars.
Bij de SR-B20A heb je trouwens de optie om een bekabelde subwoofer aan te sluiten. Het lijkt ons niet iets dat veel mensen gaan doen, maar het kan wel. Er is geen echte nachtmodus bij deze soundbar, maar de effectieve clear voice-functie inschakelen en de subwoofer stiller zetten heeft hetzelfde effect.
Bluetooth brengt de redding
Dit is een budgetspeaker zonder WiFi. Dat maakt het opstellen langs een kant heel eenvoudig: gewoon de stroom- en HDMI-kabel insteken, en je bent klaar. Maar muziek doorsturen via AirPlay 2 of Chromecast behoort niet tot de mogelijkheden. Deze soundbar is ook niet compatibel met Yamaha’s uitstekend MusicCast-platform die je wel vindt op de duurdere modellen en die over WiFi functioneert.
Toch kun je liedjes streamen naar de SR-B20A, via Bluetooth 5.0. Positief is dat daarbij de AAC-codec ondersteund wordt en niet enkel de minimale SBC-standaard. Concreet wil dat zeggen dat je zowel vanaf iOS- als Android-apparaten in degelijke kwaliteit kunt streamen.
Aangezien er geen WiFi ingebakken is, kan er geen app-besturing zijn, toch? Het antwoord is niettemin: “Ja”. Net zoals sommige rivalen biedt Yamaha een remote-app die over Bluetooth werkt (SB Remote). Je moet dus eerst je smartphone met de soundbar koppelen vooraleer je het kunt gebruiken. Gelukkig hoef je dat pairen slechts een keer doen. De app zelf is echt een iets kleurrijkere kopie van de fysieke afstandsbediening, met het voordeel dat je in de app in een oogopslag kunt zien welk geluidsmodi of geluidssetting je gekozen hebt. Bij gebruik van de meegeleverde remote moet je kijken naar een reeks ledjes op de soundbar om dergelijke zaken te achterhalen, iets dat in de praktijk niet echt handig is.
Verrassende DTS Virtual: X
Op de remote van de SR-B20A prijkt de knop ‘3D Surround’. Eigenlijk schakel je daarmee DTS Virtual:X in, een upmixing-codec van DTS die hoogtekanalen simuleert vertrekkende van een beperkt aantal speakers. Het lijkt uitdagend om een paar extra luidsprekers aan het plafond na te bootsen met de drie kanalen van de SR-B20A, maar als we op de knop drukken merken we toch een meer dan subtiel verschil – en doorgaans in de positieve zin. We bekijken eerst ‘Motherless Brooklyn’ (Amazon Prime, 5.1), een neo-noir-verfilming van een onze favoriete Jonathan Lethem-boeken en met Ed Norton en Bruce Willis. De jazzmuziek die vaak terugkeert (Thom York van Radiohead en RHCP-bassist Flea schreven mee) en veel dialogen staan hier centraal. Het draait bij deze film in het bijzonder rond dat laatste, het verbale. De hoofdpersonage die Norton speelt, lijdt aan het Tourette-syndroom en uit de meest markant gevormde zinnen. Het is een indrukwekkend stukje acteren, en dankzij de Yamaha-soundbar krijg je die taalkronkels helemaal mee. We schakelen tijdens het kijken regelmatig de 3D Surround-functie aan en uit. Uiteindelijk besluiten we toch deze ingeschakeld te laten, want dan produceert de SR-B20A een verrassend grote soundstage, ook in het verticale vlak. Je denkt nu niet opeens dat er speakers aan het plafond hangen, maar het is wel sterk wat er uit de soundbar rolt. Effecten lijken veel meer uit het scherm zelf te komen. Als het gaat om de ruimtelijkheid en een 3D-effect, komt DTS Virtual:X hier indrukwekkend over. Wel zijn de hogere tonen een stukje kunstmatiger dan normaal en is er iets meer galm, wat vooral opvalt als je weer terugschakelt naar de gewone modus. Je mag dus ook niet overkritisch luisteren; je moet gewoon meegaan in het omhullende karakter en je laten meeslepen door de film dat je bekijkt. In een kleinere woonkamer gaat dit het best werken, vermoeden we.
De 3D Surround-modus scoort ook als we de lange introscène van ‘Spectre’ bekijken. De manische muziek en straatlawaai van het Diaz Del Muerte-feest in Mexico City wordt meteen prima overgebracht. Als Bond uiteindelijk een gebouw opblaast – per ongeluk, dat zal wel – is de explosie knallend en relatief groots. Het maakt indruk en houdt je in de sfeer van de film. Maar de brokstukken vliegen niet rond je en je denkt niet dat je echt in de explosie zit, zoals je dat wel ervaart op een discrete surroundopstelling of een Dolby Atmos-soundbar met aparte speakers. Opnieuw, wat je krijgt voor je geld is zeer goed, maar het is uiteraard niet het summum van wat mogelijk is. Als je vergelijkingsbasis de speakers van je tv zijn, ga je de Yamaha SR-B20A vast al een serieuze upgrade vinden.
Andere, maar ook goede prestaties aan de muur
De volle rijkdom en detail van de Atmos-soundtrack bij ‘Roma’ (Netflix) weergeven, dat verwachten we ook niet in aan dit prijspunt. En zijn we dus we wel tevreden dat je bij de beginscène, als de meid doorheen het huis opruimt, nog wel een indruk krijgt van hoe groot de woning is. Als even later de kinderen van school afgehaald worden, is er een aangename diepte in de weergave van de straatscène. De auto die claxonnerend door het beeld rijdt, lijkt ons heel dicht te naderen. Niet slecht.
Qua muziek heb je enkel de optie om te streamen via Bluetooth of via je tv. Dat laatste is mogelijk als je een televisie bezit met Airplay of Chromecast ingebouwd, of via een muziek-app zoals Spotify of YouTube op de tv zelf. We opteren voor Bluetooth en spelen vanaf Spotify testtracks af. We schakelen heel snel naar de Stereo-modus, want de andere modi zijn een stuk minder natuurlijker. Wat vooral opvalt is dat je hier geen gedetailleerde bassen hoort en dat niet alle lage frequenties er echt zijn – maar dat is ook te verwachten bij een soundbar zoals dit. Het hangt wel wat van het genre af of dit ‘gebrek’ echt storend is. Bij een afspeellijst met jazznummers viel het op dat niet alle frequenties goed vertegenwoordigd zijn (omdat bijvoorbeeld een contrabas zijn detail verloor), maar bij een reeks klassieke rocknummers was er minder een probleem. Je kunt ook met de basschuifregelaar spelen om een iets beter evenwicht te krijgen. Vocals klinken best goed, dat merken we ook bij de begingeneriek van Spectre, met de stem van Sam Smith.
We hebben de Yamaha voornamelijk getest met het toestel op een tv-meubel, maar we hebben hem ook gemonteerd aan de muur. Zoals gezegd leent deze soundbar zich goed om in deze positie te gebruiken. Het oogt om te beginnen echt wel fraai aan een wand, net onder een tv-scherm. Wat viel ons qua geluid op? De SR-B20A klinkt nu toch anders. Het produceert in de muurstand een helderder geluid, waardoor dialogen heel verstaanbaar worden en je ook een grotere soundstage aangeleverd krijgt. De 3D Surround-modus die in liggende stand goed werkt, is bij muurmontage echter geen aanrader. Je krijgt dan een heel holle, echoënde weergave. De beste resultaten kregen we – bij het bekijken van ‘Aquaman’ via Netflix – met de Bass Extension ingeschakeld en met de Movie-modus. En eigenlijk klonk dat dan best wel prima.
Conclusie
De SR-B20A is een soundbar uit het budgetsegment. En toch kun je op meer rekenen dan bij de allergoedkoopste modellen. De 3D Surround-modus doet zijn werk goed, vooropgesteld dat de soundbar op een meubel staat. Hangt hij omhoog, dan is de Movie-modus een betere optie. Hoewel hij niet echt een omhullende filmervaring biedt, gaat de SR-B20A verder dan een stereosoundbar. We noteren vooral dat het dialogen helder weergeeft en zorgt voor een meer open weergave, wat het een goede aanwinst maakt voor wie vindt dat zijn huidige tv-speakers te dun klinken.
Het is echt wel een soundbar die ontworpen is om je films of tv-series via Netflix of een andere streamingdienst meeslepender te maken. De nadruk ligt op een machtige weergave van geluidseffecten, maar ook op een betere dialogenweergave. Kortom, voor zijn prijs presteert de SR-B20A prima. Muziek is weliswaar iets minder zijn ding, maar als je dat belangrijk vindt ga je wellicht meer moeten uitgeven.
8.0
Beoordeling Yamaha SR-B20A
Pluspunten
Prijs/kwaliteit-verhouding
3D Surround-modus werkt goed
HDMI-ARC en Bluetooth 5.0 (AAC)
Geeft een verrassende stevige basboost aan filmeffecten
Goede zin voor detail
Minpunten
Niet enorm muzikaal
Geen WiFi
Minder interessant voor grote woonkamers
Beoordeling Yamaha SR-B20A
De SR-B20 is een soundbar uit het budgetsegment. En toch kun je op meer rekenen dan bij de allergoedkoopste modellen. De 3D Surround-modus doet zijn werk goed, vooropgesteld dat de soundbar op een meubel staat. Hangt hij omhoog, dan is de Movie-modus een betere optie. Hoewel hij niet echt een omhullende filmervaring biedt, gaat de SR-B20 verder dan een stereosoundbar. We noteren vooral dat het dialogen helder weergeeft en zorgt voor een meer open weergave, wat het een goede aanwinst maakt voor wie vindt dat zijn huidige tv-speakers te dun klinken.
Het is echt wel een soundbar die ontworpen is om je films of tv-series via Netflix of een andere streamingdienst meeslepender te maken. De nadruk ligt op een machtige weergave van geluidseffecten, maar ook op een betere dialogenweergave. Kortom, voor zijn prijs presteert de SR-B20 prima. Muziek is weliswaar iets minder zijn ding, maar als je dat belangrijk vindt ga je wellicht meer moeten uitgeven.
Reacties (2)