Review: Yamaha RX-V3067 AV receiver

04 juni 2011 5 Minuten 0 Reacties
Yamaha-RX-V3067-feature

Yamaha heeft voor dit jaar drie nieuwe high-end receivers voor ons in petto, in de vorm van de RX-V1067, RX-V2067 en RX-V3067. Al deze receivers zijn uitgerust met HD audio decodering, Yamaha’s Cinema DSP signal processing en HDMI 1.4a verbindingen voor 3D pass-through en ARC (Audio Return Channel) mogelijkheden.

Het topmodel is de 7.2-kanaals RX-V3067 receiver. Dit model beschikt over 8 HDMI ingangen, 2 HDMI uitgangen, 3D ondersteuning, HQV video quality, een nieuwe user interface, USB connectiviteit, automatische kalibratie, en twee afstandsbedieningen. Wij hebben de receiver kort mogen uitproberen en zijn positief verrast.

Yamaha RX-V3067 design

Als we kijken naar de buitenkant dan is het een beest van een receiver. Maar, wil je kwaliteit dan is dit vaak inherent. Mooi is misschien een groot woord, maar de receiver is netjes afgewerkt en de voorzijde is rustig door het wegwerken van functies en aansluitingen achter de klep. De achterzijde doet druk aan maar alles is netjes geordend en goed te bereiken. De algemene bouwkwaliteit is goed te noemen.

Advertentie

Het gewicht van 17 kilo is Wat opvalt is het gewicht van niet veel is voor een receiver deze kwaliteit. De afstandsbediening ligt goed in de hand en is ook netjes afgewerkt. Het voelt allemaal in ieder geval niet goedkoop aan.

Yamaha RX-V3067 aansluitingen

We hebben het er in de introductie al even over gehad, maar het aantal aansluitingen is uitgebreid. In totaal 8 HDMI aansluitingen moet de meeste gebruikers toch tevreden stellen. Aan de voorzijde bevindt zich een van deze aansluitingen voor bijvoorbeeld het aansluitingen van een digitale camera. Daarnaast zijn er twee HDMI uitgangen voor het aansluiten van twee displays.

Verder bevinden zich aan de achterzijde vanzelfsprekend de luidsprekeraansluitingen (7.2, plus twee extra zones) met 140 Watt per kanaal (RMS) en meerder analoge en digitale audio- en videoaansluitingen. Mocht je een harddisk of MP3 speler willen aansluitingen dan is dit mogelijk via de USB aansluiting op de voorzijde.

Yamaha RX-V3067 features

Wat betreft de features beschikt de receiver zoals gezegd over 3D ondersteuning via HDMI en de mogelijkheid om audio van de TV terug te koppelen via HDMI door middel van de ARC functie. Verder ondersteunt de receiver alle mogelijke (nieuwe) HD audioformaten voor een optimale audioweergave. Qua netwerkverbindingen is het mogelijk de receiver te verbinden met je thuisnetwerk en muziek vanaf je PC of NAS server te streamen naar je receiver. Bestanden die ondersteund worden zijn onder meer MP3, WAV, WMA, AAC en FLAC 96/24.

Yamaha RX-V3067 gebruiksvriendelijkheid

De RX-V3067 heeft ongelooflijk veel instellingsmogelijkheden, vooral wat de audio betreft. Hiervoor is het dus echt aan te raden eerst de handleiding aandachtig te lezen. Sommige menu’s zijn wat aan de onduidelijke kant en het vereist wat geduld om de juiste instellingen te vinden. De afstandsbediening is ook uitgerust met een hoop functies en knoppen, maar is daarentegen wel redelijk overzichtelijk.

We raden aan om de automatische kalibratiefunctie te gebruiken wanneer je niet te diep in alle menu’s wilt duiken. Het resultaat van deze kalibratie is zeer goed en stemt de audio optimaal af voor de omgeving waarin je luistert.

Yamaha RX-V3067 beeldkwaliteit

Voor het verwerken van beeldmateriaal beschikt de RX-V3067 over de HQV techniek. Hiermee krijg je zelf de controle over verschillende aspecten van het beeld en hoe deze opgeschaald wordt naar een hogere resolutie. We moeten zeggen dat de kwaliteit hiervan verbazingwekkend goed is. SD materiaal wordt nagenoeg vlekkeloos weergegeven in een 1080p resolutie, zonder ruis, judder (haperende beelden) of artifacts.

Yamaha RX-V3067 audiokwaliteit

Waar het natuurlijk allemaal om draait is de audiokwaliteit. Ook hier zijn wij blij verrast met de prestaties van de RX-V3067. De receiver weet hoe je audio moet aanpakken, zowel in stereo als surround modus. Bij films wordt de audio zeer dynamisch weergegeven en hoor je goed het onderscheid tussen dialoog, surround effecten en de music score. Ook meteen hoge volume weet de receiver zich goed staande te houden. Het surround geluid is ongelooflijk ruimtelijk en levendig, voor zowel HD audioformaten als standaard DTS en Dolby audiotracks.

Ook audio afgespeeld vanuit je thuisnetwerk of vanaf een harddisk wordt indrukwekkend weergegeven, zeker wanneer de Music Enhancer wordt aangezet.

Yamaha RX-V3067 conclusie

De prijs van de Yamaha RX-V3067 ligt rond de 1.500,00 euro en dat is voor de meesten redelijk wat geld. Maar, deze receiver is dan wel het middelpunt van je audio-, video- en thuisnetwerk. Jammer genoeg beschikt de receiver niet over een THX certificering, maar dat neemt niet weg dat de audiokwaliteit hoog is. De bouwkwaliteit is solide, instellingen zijn er in overvloed, de mogelijkheden zijn overweldigend en de audio- en beeldkwaliteit maken de receiver tot een van de beteren in zijn klasse. Verbeterpuntje zijn toch de onoverzichtelijke menu’s door de grote hoeveelheid instellingen.

Advertentie


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)