Review: Teufel Radio 3Sixty (2020) – meer zenders dan je ooit naar kunt luisteren

30 september 2020 8 Minuten 0 Reacties
teufel-radio-3sixty-foto1

Sinds deze zomer is er een nieuwe versie van de Teufel Radio 3Sixty beschikbaar. In de basis een radio en verder een capabele streamer. De Teufel Radio 3Sixty is nu te koop op de website van het bedrijf voor 299,99 euro, in de kleuren wit of zwart.

De Teufel Radio 3Sixty is niet zo’n niche apparaat als je zou verwachten. Dagelijks luisteren er nog miljoenen mensen naar allerlei radiostations in Nederland. Heel vaak is dit in de auto, maar ook thuis genieten mensen nog van radiojingles, dj’s en een afgebakende selectie aan populaire muziek. Audiostreaming mag het dan inmiddels gewonnen hebben van cd’s, de radio blijft voorlopig een geduchte concurrent. Radio luisteren kan op drie verschillende manieren in Nederland: via fm, internetradio en tegenwoordig ook via DAB+.

Dit is de Teufel Radio 3Sixty

De radio heeft dus nog bestaansrecht in de huiskamer (of welke kamer dan ook). De Teufel Radio 3Sixty speelt hier handig op in door een nieuwe versie uit te brengen die net even wat uitgebreider is dan zijn voorganger. De radio ondersteunt de klassieke analoge korte golf (fm), via digitale radio (DAB+) en internetradio. Daarmee kun je volgens Teufel “vrijwel elke zender ter wereld” ontvangen. Of dat zo is kunnen we niet checken, maar de lijst met online radiostations lijkt wel eindeloos. Je favoriete genre is ongetwijfeld vertegenwoordigd.

Daarnaast is er ondersteuning voor bluetooth, Spotify Connect en Amazon Music. Voor de laatste twee streamingdiensten geldt dus dat je direct vanuit de app van de dienst de radio activeert. Het is een beetje stom waarom Teufel ook niet Google Cast en/ of Apple AirPlay 2 heeft toegevoegd, want nu kunnen we het apparaat niet toevoegen aan ons bestaande speakernetwerk. Het is echt een opzichzelfstaand product en zo voelt het ook. Zenders, nummers, albums of playlists kunnen worden toegewezen aan een van de dertig voorkeurszenders.

Advertentie

Onder de stoffen afdekking aan de bovenkant van de Radio 3Sixty bevinden zich twee verticaal opgestelde breedbandspeakers die de geluidsgolven via 360 graden kegels alle richtingen opsturen. Het maakt dus niet uit waar je bent: je kunt de muziek goed beluisteren in een kamer. Een 90 mm downfiring subwoofer draagt zorg voor de lage tonen. De bas en hoge tonen kunnen naar wens worden aangepast via de equalizer. Bediening gaat via de fysieke knoppen, remote, Teufel Remote-app of via stemassistent Amazon Alexa.

Verschillen met vorige model

In vergelijking met het vorige model zijn er slechts weinig veranderingen doorgevoerd. De interne hardware is precies hetzelfde, dus je hoeft geen boost in geluidskwaliteit te verwachten. Het grootste verschil zit hem in het display voorop. Dit is nu een kleurenscherm met een brede kijkhoek, waardoor je vrijwel altijd goed kunt zien welk nummer afgespeeld wordt. Ook kun je nu dus dertig in plaats van vijf voorkeurszender instellen en zit er dit keer een afstandsbediening bij. Je hebt in elk geval veel bedieningsmogelijkheden.

Verder is het zo dat de grote, ronde knoppen dit keer een klikgevoel hebben gekregen. Zo krijg je tijdens het instellen of de volumeregeling voldoende feedback. De stoffen laag is dit keer gemakkelijker schoon te maken en moet minder snel stoffig worden. Qua muziekstreamingdienst is dit keer Amazon Music toegevoegd. Het is een beetje willekeurig dat alleen Amazon Music en Spotify Connect aanwezig zijn, dus voor een toekomstige versie zien we het aantal diensten graag uitgebreid worden. Ook is Works with Alexa nieuw.

Audiokwaliteit

Van Teufel zijn we gewend dat de fabrikant systemen aflevert met een flinke punch in het geluid. We moeten helaas snel concluderen dat die punch in dit product ontbreekt. De vraag is echter of dit een heel groot probleem is. Het is een radio die waarschijnlijk een centrale plek in huis krijgt of op een plank of kast belandt. Je zet hem vaak aan op de achtergrond en hoeft er dus geen complete feestjes mee te onderhouden. Dat kan wel hoor, er is immers genoeg geluid en kracht aanwezig, maar van Teufel zijn we anders gewend.

In de app en op het apparaat zelf ben je wel in staat het geluid naar eigen gehoord aan te passen via de equalizer. Daarmee kun je een deel van die ontbrekende bas (en we zeggen alleen ontbrekend, omdat we dat van het merk gewend zijn) terughalen. Maar dan nog is het niet helemaal wat je ervan verwacht. Het basgeluid neemt al snel de overhand, waardoor we het als storend hebben ervaren. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Teufel ervoor gekozen heeft een ietwat milde audiopresentatie aan te bieden met de Radio 3Sixty.

Laten we duidelijk maken dat de audioweergave op de Teufel Radio 3Sixty alles behalve ondermaats is. Ondanks die ontbrekende baslaag vinden we de weergave nog steeds ontzettend warm en breed. De tonen in het midden en hoge segment komen ook goed naar voren, ongeacht jouw positie ten opzichte van de radio. Toegegeven, waarschijnlijk staat de radio ergens vlakbij een muur, omdat je daar nou eenmaal audio-apparaten neerzet, maar het is fijn om te weten dat geluid ook echt in 360 graden de kamer in gestuurd wordt.

Dat de Radio 3Sixty ontzettend capabel is blijkt ook uit de weergave van de hoge tonen. Nergens hebben we het idee dat die vroegtijdig afgekapt worden, wat bijdraagt aan het idee van het breed geluidsveld. De radio/streamer is vanwege de aard daardoor prima geschikt voor popmuziek, radio en nummers die niet het uiterste uit een geluidsysteem halen. Luister je bijvoorbeeld heel veel dance en muziekstijlen in die richting, dan is het apparaat wat minder geschikt. Maar voor zo’n beetje elk ander genre is de 3Sixty wel geschikt.

Bediening op vier manieren

Je bedient de Teufel Radio 3Sixty op drie manieren. Dat kan met de fijne knoppen voorop. Bijvoorbeeld met de twee grote draaiknoppen waarmee je door het menu scrolt, de volume regelt, van bron wisselt en het alarm instelt (ja, je kunt dit apparaat ook als wekkerradio gebruiken). In principe kun je alles op het apparaat zelf regelen. Echter, voor de installatie raden we aan de Teufel Remote-app te gebruiken, omdat het toevoegen aan het wifinetwerk dan een stuk gemakkelijker en sneller gaat. Daarna heb je de app niet meer nodig.

Ook binnen de app kun je van bron wisselen, het volume bedienen of de equalizer instellen. Mocht je iemand zijn die veel lokale muziek op zijn smartphone of op een NAS/computer heeft staan, dan is de app ook een uitkomst. Je kunt namelijk binnen die app heel gemakkelijk precies de muziek uitkiezen die je wil horen. Dat kan ook op het apparaat of met de meegeleverde afstandsbediening, maar dat duurt gewoonweg wat langer dan je zou willen. Dat kleurenscherm is prima hoor en de knoppen draaien lekker door; maar met de app gaat het vlotter.

Dan hebben we de laatste twee opties nog: via bluetooth of via de afstandsbediening. De afstandsbediening heeft minder knoppen dat het apparaat zelf, maar voor wat snelle handelingen werkt het prima. Voor bediening op afstand is de app wellicht toch de betere keuze, aangezien de afstandsbediening niet altijd op een centrale plek ligt. Wanneer je via bluetooth gekoppeld hebt, dan bedien je de Teufel Radio 3Sixty heeft gemakkelijk via de knoppen en het touchscreen van je telefoon of tablet — en natuurlijk een streamingdienst naar keuze.

Conclusie

De Teufel Radio 3Sixty heeft een aantal aangename eigenschappen. De belangrijkste eigenschap is dat de radio ontzettend gebruiksvriendelijk en toegankelijk is. Binnen no-time heb je het apparaat geïnstalleerd en luister je naar je favoriete muziek, of dat nu via de radio, bluetooth of streamingdienst is. Daarnaast is er een prettige geluidsweergave en krijg je toegang tot echt ontzettend veel radiozenders — meer radiozenders dan je ooit naar kunt luisteren. En dan vinden we het retrodesign een kers op de slagroomtaart.

Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Want de Teufel Radio 3Sixty mag dan wel ondersteuning aanbieden voor Spotify Connect en Amazon Music, je kunt de speaker niet toevoegen aan bestaande speakernetwerken via Google Cast of Apple AirPlay 2. Daarnaast zijn de verschillen met de voorganger miniem, wat een upgrade dus niet echt rechtvaardigt wanneer je het oude model hebt staan. Echter, met de audiokwaliteit zit het wel snor, wat toch echt het allerbelangrijkste element van een radio en streamer is.

7.5
teufel_radio_3sixty_2020

Beoordeling
Teufel Radio 3Sixty

Pluspunten
  • Prettige, heldere geluidsweergave
  • Heel veel radiozenders
  • Retrodesign
  • Toegankelijk apparaat
Minpunten
  • Geen Google Cast/Apple AirPlay 2
  • Geen grote verschillen t.o.v. voorganger
  • Typische Teufel-sound ontbreekt

Beoordeling Teufel Radio 3Sixty

De Teufel Radio 3Sixty heeft een aantal aangename eigenschappen. De belangrijkste eigenschap is dat de radio ontzettend gebruiksvriendelijk en toegankelijk is. Binnen no-time heb je het apparaat geïnstalleerd en luister je naar je favoriete muziek, of dat nu via de radio, bluetooth of streamingdienst is. Daarnaast is er een prettige geluidsweergave en krijg je toegang tot echt ontzettend veel radiozenders -- meer radiozenders dan je ooit naar kunt luisteren. En dan vinden we het retrodesign een kers op de slagroomtaart.

Reacties (0)