Review: Technics SL-G700M2 speler en streamer – Schijven en streams welkom

10 juni 2023 + 10 minuten 3 Reacties
technics-sl700-m2 3
FWD award

Streamen is wellicht de populairste manier om naar muziek te luisteren. Maar wat met die oude cd-collectie? De SL-G700M2 is een toestel dat je niet dwingt tot kiezen voor een of het ander. Deze veelzijdige speler lust even graag SACD’s en cd’s als een stream van Spotify.

Het is nog geen tien jaar geleden dat de ‘terugkeer’ van Technics werd aangekondigd. Alle aandacht ging toen naar de reïntroductie van de SL-1200, een van de meest iconische platenspelers ooit. Inmiddels is het aanbod van het Japanse merk heel wat aangedikt – en niet enkel met uitvoeringen van die direct-drive draaitafel. Er is een volledig assortiment aan hifi-apparaten opgedoken, onderverdeeld in een Premium Class, Grand Class en Reference Class. De producten uit die laatste categorie zijn de vlaggenschepen met bijhorende prijskaartjes. De SL-G700M2-speler die we hier bekijken komt echter uit de Grand Class. Je zou dus kunnen stellen dat het een middenklasser is bij Technics, maar aangezien de Japanners het budgetsegment links laten liggen moet je het eerder bekijken als een hoger gepositioneerd bronapparaat.

De SL-G700M2 kun je zien als de perfect aanvulling op zo’n SL-1200-draaitafel. Het is namelijk een brontoestel dat alles doet behalve vinyl afspelen. Net zoals de Rotel DT-6000 die we eerder bekeken, is dit een speler die zowel schijfjes als streams kan afspelen. Aangezien Technics een Japans merk is, verbaast het ons helemaal niet dat naast muziekcd’s SACD-schijven en zelfs discs met MQA-bestanden welkom zijn. De SACD heeft in het verre Oosten nu eenmaal nog wel z’n aanhang. Wat de vele streamingfuncties en schijfjesspeler samenbindt is het DAC-gedeelte in de SL-G700M2. Die kun je ook rechtstreeks aanspreken. Kortom, het is echt wel een veelzijdig ding.

Wat cd/SACD-speler met streaming
Inputs USB klasse B, optisch, coaxiaal, 2 x USB-A
Outputs
cinch, XLR, optisch, coaxial
Streaming AirPlay 2, Bluetooth, Chromecast, DLNA, Technics-app
Afmetingen 9,8 x 43 x 40,3 cm
Gewicht 12,1 kg
Prijs 2.999 euro

Een volle bingokaart

Er zijn heel wat meer high-end streamers die vooral inzetten op één of twee streamingopties. Dat is hier zeker niet het geval. Naast een eigen app, is de SL-G700M2 voorzien van AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect en Bluetooth. Dat geeft je al heel wat keuzes om muziek van je mobiel toestel naar de speler te krijgen. Wil je echter hires-bestanden afspelen, dan moet je grijpen naar de Technics Audio Center-app. Het oogt misschien wat sober met zijn tekst en dunne lijnen op een zwarte achtergrond, maar qua gebruiksvriendelijkheid en functies scoort deze app wel. Je kunt er eigenlijk alles mee, incluis de cd-speler bedienen of een ingang selecteren. Audio Center pakt daarnaast uit met een hele reeks ingebouwde streamingopties en -diensten, met Tidal en Qobuz als voornaamste audiofiele opties. Internetradio, podcasts, Amazon Music en Deezer vervolledigen het rijtje.

Ten slotte kun je in de Audio Center-app ook neuzen in gedeelde mappen op het netwerk of op een USB-schijf die je op een van de twee USB-poorten stak. In tegenstelling tot bepaalde toegewijde streamers, zoals van AURALiC, kun je geen SSD in de SL-G700M2 bouwen. Maar je kunt een externe schijf wel achteraan insteken. Huidige SSD’s nemen toch maar weinig plaats in, dus echt lastig is dat niet. In het algemeen reageerde de app frustratieloos en kun je het (beperkt) personaliseren. De Favourite-functie, waarbij je zeven presets kunt instellen, werkt ook heel goed. Ten slotte zou je via de Audio Center-app op multiroomfunctionaliteit met andere Technics-apparaten kunnen rekenen, maar dat hebben we bij gebrek aan andere producten van het merk niet kunnen testen.

Roon niet-Ready

En Roon? Bij de aankondiging van de SL-G700M2 werd gesteld dat het toestel Roon Ready zou worden. Dit staat ook in de specificaties op de Technics-website. Niet vreemd, want dat lijkt ons ook wel logisch voor een duurder product zoals dit. Vooralsnog is er van die Roon-status echter weinig te bespeuren. De Technics-speler verschijnt zelfs niet als niet-gecertificeerd in Roon, wat meestal wél het geval is bij een apparaat dat nog in Roons strenge testfase zit. We veronderstellen dus dat de SL-G700M2 nog heel vroeg in het goedkeuringsproces van de muzieksoftwaremaker zit. In tussentijd kun je de speler wel via de RooExtend-extensie in Roon bedienen, althans voor bestanden tot 192 kHz / 24-bit. Dat hebben we voor het testen gedaan.

Een andere DAC

Zoals de M2 in de naam subtiel aangeeft, is dit de tweede generatie van dit toestel. Aan de buitenkant van dit betrekkelijk zwaar ding merk je dat niet meteen. Het is even strak vormgegeven als zijn voorganger, en dat geldt zowel voor de zwarte als de zilveren uitvoering. Hier geen sporen van afgeronde hoeken of onnodige tierlantijntjes; de SL-G700M2 is gewoon no-nonsense strak vormgegeven. De meeste toetsen zijn vrij klein, op de handige multicontrol-knop na. Hiermee kun je makkelijk op het apparaat zelf instellingen aanpassen. Maar dat kan ook met de remote of app. Rechts op het voorpaneel prijkt ook een scherm dat eerder minimalistisch wordt ingezet – verwacht hier niet albumhoezen te zien verschijnen.

De grote verandering zit aan de binnenkant. De originele SL-G700 bevatte een AKM-chip, maar zoals bekend is de productiefaciliteit van die chipbouwer in 2020 in vlammen opgegaan. Inmiddels rollen er sinds kort wel weer DAC-chips van AKM van de band, maar net zoals vele andere audiomerken kon Technics daar niet op wachten. De SL-G700M2 is daarom vooral een hertekende uitvoering waarbij de AKM-DAC’s vervangen zijn door twee ES9026PRO-exemplaren van ESS. Dat is niet zomaar een geval van een chip eruit, een nieuwe erin. DAC-chips vereisen telkens een andere implementatie. In dit geval is ook de voeding vervangen door nieuw schakelend onderdeel afkomstig uit de SU-R1000. Dat is een opmerkelijke klasse D-versterker uit, jawel, de Reference Class, die noise naar een hoger (en dus minder storend voor audioweergave) frequentiepunt brengt.

Coherent Processing

De Audio Center-app zit goed in elkaar. Toch is het fijn dat je met de meegeleverde remote ook alles kunt doen. Behalve dan zaken die echt tekstinvoer vereisen, zoals zoeken in het aanbod van een streamingdienst. Wel kun je ook alle instellingen en opties aanpassen met de afstandsbediening. Het scherm op de SL-G700LM2 mag dan niet echt groot zijn, de witte tekst op zwarte achtergrond is heel contrastrijk. Leesbaarheid op afstand is dus minder een probleem dan je misschien verwacht.

Via het scherm of de app valt er wel wat te tweaken aan de Technics-speler. Je kunt bijvoorbeeld ongebruikte outputs uitschakelen en de analoge output op vast of variabel zetten. Dat laatste is ook weer handig als je de SL-G700M2 als voorversterker wil gebruiken.

Bij DAC’s krijg je traditioneel wel wat filterkeuzes, tenzij je als fabrikant radicaal zelf een keuze qua filtering maakt. Hier kiest Technics een soort middenweg: je kunt opteren voor een van drie filters of de Coherent Processing-functie inschakelen. Bij dit laatste wordt de digitale stroom net voor de DAC-chip door een aparte processor onder handen genomen. De officiële uitleg is een beetje onduidelijk, maar lijkt te suggereren dat een stream geüpsampled wordt of mogelijk wordt omgezet naar DSD. Als je DSD-bestanden of een SACD-schijf afspeelt, dan wordt Coherent Processing sowieso omzeilt.

Flexibel qua in- en uitgangen

Qua functionaliteit verandert er door die interne aanpassingen niet zo veel. Wat er wel bij komt is een USB klasse B-poort. Deze kun je gebruiken om vanaf een laptop of netwerktransport de DAC in de Technics rechtstreeks aan te spreken. Zo kun je hi-res in de hoogste kwaliteit aanleveren – maar dat gaat eveneens over het netwerk.

Wellicht ga je de SL-G700M2 inpassen in je muzieksysteem door het met cinch-kabels aan een versterker te hangen. Er zijn XLR-uitgangen, handig als je een meer high-end versterker bezit. Verrassend genoeg laat Technics ook toe om de SL-G700M2 te gebruiken als digitale transport. Sluit je het toestel via de optische of coaxiale uitgang aan op een DAC of een geïntegreerde versterker, dan omzeil je de ingebouwde DA-convertor. Handig, al lijkt ons dat niet een scenario die vaak zal voorkomen. De DAC van de SL-G700M2 dan weer aanspreken kan via de USB klasse B-poort of de optische en coaxiale ingangen. Ook hier kunnen we niet al te veel situaties bedenken waarbij je dit zou willen doen. Tenzij je inderdaad vanaf een laptop wil spelen, bijvoorbeeld omdat je upsampling van HQPlayer gebruikt.

De SL-G700M2 komt met twee kleine WiFi-antennes die bijna onzichtbaar op de achterkant bevestigd zijn. We hebben de speler ook lang op deze manier gebruikt. Maar we merkten wel dat het streamen van hires-materiaal in heel hoge kwaliteit – DSD en meer dan 192 kHz PCM – toch niet altijd vlotte in onze testruimte. WiFi-netwerken en stabiele verbindingen, het blijft toch een ding. Gelukkig is er een ethernetpoort.

Geluidskwaliteit

De Technics SL-G700M2 hadden we een aantal weken op bezoek. Fijn – want dat liet toe om de speler in een aantal systemen uit te proberen, zowel betaalbare als duurdere. Het toonde zich in al die scenario’s een zeer capabele streamer en cd-speler die ook stabiel functioneerde. Ook wanneer we hem aansloten op een high-end Musical Fidelity Nu-vista 800.2 geïntegreerde versterker en de Focal Sopra N°2-luidsprekers. In dit toch wel prijzig systeem en met kritische speakers viel deze speler absoluut niet uit te toon. De Technics toonde zich daarbij een eerlijke bron die de uitstekend geproducete SACD’s zoals de Rachmaninov-collectie van het LSO zoals het hoort weergeeft. Er zit veel kracht en detail in deze Russische symfonieën, waar stillere partijen worden afgewisseld met delen die heel wat meer forte zijn en er veel tempoveranderingen zijn. Wat de SL-G700M2 knap deed, is het verfijnde van de strijkers en blazers laten horen in al z’n vloeiend detail, net als rijkdom van de hoorns en pauken die aan volle kracht weerklinken aan het einde van de opening van ‘Symphony No. 1 in D Minor, Op. 13’. De DAC in de Technics haalt daarbij nagenoeg alles uit deze geslaagde opnames in de bekende Londense concertzaal. Misschien dat er nog iets meer kan, maar de fabrikant heeft er voor gekozen om de weergave niet al te analytisch te laten worden. Een wijze keuze, want dat maakt voor een hogere betrokkenheid.

Ook bij een meer bereikbaar systeem met KEF R3-luidsprekers en een Hegel Röst-versterker bleek de Technics een waardevolle toevoeging. De nummers op ‘Folkesange’ van de Deense death/folkmetal-zangeres Myrkur die we streamen via Roon en rooExtend worden groots neergezet. Daarbij klinken de traditionele Scandinavische instrumenten op ‘Ella’ heel authentiek, zonder een kunstmatig randje aan het geheel. We vergelijken even met de ingebouwde streaming op de Hegel, en merken dat de Technics net iets minder helder overkomt. Dat levert wel een iets meer ontspannen luistersessie op – al is het verschil nu ook niet extreem groot. Bij ‘Bande A Part’ van Nouvelle Vague – een verzameling van soms geslaagde, soms vreselijke covers in Franse popstijl – luisteren we zo tevreden naar een mix waar de vrouwelijke vocals en akoestische gitaren correct én prominent worden neergezet.

Geluidskwaliteit is de belangrijkste eigenschap van een bronapparaat. Tegelijkertijd moet het vlot te bedienen zijn. Dat heeft Technics wel goed onder de knie. De speler en app werken uitstekend samen, waardoor je makkelijk muziek afspeelt en door een playlists springt. De SL-G700M2 reageert even soepel als je streamt via een van de andere opties of een cd afspeelt. En dat is precies wat je wil als je ’s avonds ontspannen op een muzikale zoektocht wil gaan. Wel kiest de app voor minimalisme als het gaat om hoe muziek gepresenteerd wordt. Dat is bij pakweg een Auralic (of bij Roon) wel wat uitgebreider, waardoor je meer geneigd bent om te blijven grasduinen in het aanbod.

Conclusie

Bij de naam ‘Technics denken’ de meesten aan draaitafels, met dank aan de iconische SL-1200-reeks. Met de SL-G700M2 bewijst het Japanse merk dat het ook andere audiocategorieën heel serieus neemt. Het zal sommige hifi-liefhebbers misschien verrassen, omdat Technics niet het eerste merk is waar aan wordt gedacht bij een zoektocht naar een streamer. Dit toestel is echter een uitstekende netwerkspeler met veel streamingopties en een goede (maar sobere) app. Dat de SL-G700M2 ook je oude cd-collectie (of die kostbare SACD’s) in hoge kwaliteit kan afspelen is bovendien behoorlijk uniek. Het maakt de Technics SL-G700M2 een van de weinige toestellen die streaming en cd-playback in hoge kwaliteit in één toestel verenigt.

9.0
technics-sl700-m2
FWD award

Beoordeling
Technics SL-G700M2

Pluspunten
  • DAC-gedeelte
  • Past in veel scenario’s
  • Goede cd- en SACD-playback
  • Lichtwarme, transparante klank
Minpunten
  • Roon Ready-status onduidelijk
  • Beperkte presentatie meta-informatie in app
  • Hogere prijsklasse

Beoordeling Technics SL-G700M2

Bij de naam ‘Technics denken’ de meesten aan draaitafels, met dank aan de iconische SL-1200-reeks. Met de SL-G700M2 bewijst het Japanse merk dat het ook andere audiocategorieën heel serieus neemt. Het zal sommige hifi-liefhebbers misschien verrassen, omdat Technics niet het eerste merk is waar aan wordt gedacht bij een zoektocht naar een streamer. Dit toestel is echter een uitstekende netwerkspeler met veel streamingopties en een goede app. Dat de SL-G700M2 ook je oude cd-collectie (of die kostbare SACD’s) in hoge kwaliteit kan afspelen is bovendien behoorlijk uniek. Dat maakt de Technics SL-G700M2 een van de weinige toestellen die streaming en cd-playback in één toestel verenigt.

Reacties (3)