Review: TCL TS8132 soundbar – Atmos voor een redelijke prijs

05 juni 2021 8 Minuten 1 Reacties
Review TCL TS8132 – lifestyle

TCL wil niet enkel op vlak van televisies een grootmacht worden. De TS8132 is hun nieuwste soundbar, een 3.1.2-model dat Dolby Atmos biedt en pronkt met een wel heel redelijk prijskaartje. Goed voor een avondje Netflix dus, maar dankzij de vele streamingopties ook voor achtergrondmuziek tijdens het eten?

TCL TS8132 soundbar

Vorig jaar bekeken we van TCL een innovatieve en best wel excentrieke soundbar, de TS9030 RAY-DANZ. De TCL TS8132 die we hier gaan testen is een lager model – maar technisch gezien ook een heel ander apparaat. Het is een betaalbare 3.1.2-middenklasser die Dolby Atmos ondersteunt en uitpakt met een minimalistische vormgeving én een draadloze subwoofer. Dit is een vertrouwd recept dat je wel vaker vindt rond het prijspunt van 350-400 euro. TCL wil zich onderscheiden van de concurrentie met veel streamingopties, stembediening via Google en ondersteuning voor de nieuwste technologieën. Is dat voldoende om op te vallen in de markt? Misschien helpt het prijskaartje dat circa 50 euro lager ligt dan de meeste concurrenten.

Wat 3.1.2 soundbar met afneembare speakers en subwoofer
Formaten Dolby Atmos (en lager)
Ingangen optisch, HDMI-eARC, 1 x HDMI-in, USB
Streaming Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect
Afmetingen 100 x 6,5 x 12,2 cm
Afmetingen subwoofer 20 x 35 x 20 cm
Prijs 349 euro

Minimalisme heerst

Opvallen is in elk geval niet wat de TS8231 doet als het gaat om design. Maar dat lijkt ook precies de bedoeling. De slanke, zwarte soundbar met zacht afgeronde hoeken doet werkelijks niets om op te vallen. Zelfs het TCL-logo is amper zichtbaar vanuit de sofa en het scherm dat zich verschuilt achter het luidsprekerdoek dat de hele voorkant overspant zie je enkel als je iets aanpast. Het volume bijvoorbeeld, of een ingang. Je ziet hier ook in welke codec audio wordt aangeleverd.

En dat wegcijferende karakter is ok, want een minimalistische soundbar die niet opvalt in de woonkamer is toch iets dat veel mensen wensen. De TS8132 is bovendien betrekkelijk compact en ook niet heel hoog – wel betrekkelijk diep. Dat zien we wel vaker bij Dolby Atmos-soundbars met bovenliggende speakers. Die twee extra luidsprekers of drivers aan de bovenkant moeten nu eenmaal ergens een plek krijgen. Vanwege de bovenliggende speakers mag je de TCL-soundbar niet in een nis of onder de tv schuiven.

Nog over de display: in een verduisterde kamer is die wel heel fel. Via een knop op de remote kun je hem dimmen, maar het blijft opvallend. Gelukkig schakelt het scherm zich na enkele seconden uit. Het is wel spijtig dat het niet een breed display is (wel hoog). Zelfs korte berichten zoals ‘Dolby Atmos’ moeten voorbij scrollen.

Extra HDMI

De TS8132 is niet slecht uitgerust qua inputs. Verbinden met je televisie kan via een HDMI-kabel die je insteekt op HDMI 2 op de soundbar. De poort is eARC-compatibel. Heb je nog een mediaspeler of een console waarvoor je op de tv geen vrije ingang meer hebt? Op de TS8132 is er nog een extra HDMI-poort. Een optische ingang (voor een oudere tv of een cd-speler, pakweg) en een USB-poort maakt het aanbod op connectiviteitsvlak compleet. Via die USB-poort kun je muziekbestanden afspelen die op een USB-stick staan. Er is echter geen app om de TCL-soundbar te besturen, dus moet je voor dit terugvallen op de mediatoetsen op de remote en de display vooraan. Niet echt heel praktisch, maar nog doenbaar als je snel iets wil beluisteren. De meeste mensen gaan toch verkiezen te streamen.

De meegeleverde remote is functioneel prima in orde. Vooral handig is dat je snel de bassen en treble kunt aanpassen, en schakelen tussen de vier geluidsmodi. “Vier?”, zeg je misschien als je de knoppen Movie-Music-TV ziet op de afstandsbediening. Jawel, want er is een vierde (Night) die je activeert door een andere knop lang ingedrukt te houden. Die nachtstand is heel radicaal; het lijkt wel alsof de subwoofer gewoon wordt uitgeschakeld.

Op de remote zien we ook een knop ‘Passthru’. Als je dit kiest, wordt de audio van een aangesloten bron doorgestuurd naar de tv in plaats van af te spelen op de soundbar. Het is ons niet meteen duidelijk waarom je dit zou willen doen.

Chromecast, Airplay 2 en Spotify Connect

Op streamingvlak trekt TCL alle registers open. Net zoals heel wat andere fabrikanten omhelst het zowel Google als Apple. Wie meer in de Android-sfeer zit, kan streamen via Chromecast, wie met een iPhone rondloopt kan muziek doorsturen via Airplay 2. Bovendien zijn er genoeg iOS-apps die eveneens Chromecast ondersteunen. Los daarvan zit ook Spotify Connect ingebakken in de TS8132, zodat je rechtstreeks in de Spotify-app je muziek kunt selecteren en afspelen op de TCL. Gewoon doorsturen via Bluetooth kan overigens ook.

De ondersteuning voor Chromecast en voor Airplay 2 heeft nog een voordeel: je hebt twee eenvoudige manieren om de TS8132 met het WiFi-netwerk te laten verbinden. Dat kan via Google Home, waarin de soundbar automatisch zal opduiken als een apparaat om in te stellen. Of via de WiFi-instellingen van een iPhone of iPad. De TS8132 zal daar verschijnen als een nog in te stellen Airplay-speaker. Het maakt eigenlijk niets uit welke van deze twee methodes je kiest, al zal je altijd Google Home moeten instellen als je wil casten of de TCL-soundbar met de stem bedienen via de Google Assistent. Overigens is er ook ondersteuning voor Alexa, maar zolang Amazon het Nederlands niet ondersteunt lijkt dat ons minder relevant.

Goede verstaanbaarheid

De kwetterende vogeltjes en de stadsgeluiden in de verte zweven overtuigend boven de soundbar bij de beginscène van ‘Roma’. We kijken wel even op, want deze Dolby Atmos-soundtrack met heel uitgesproken geluidseffecten in alle vlakken komt beter over dan eerder bij een film met een gewone Dolby Digital 5.1-mix. Er is behoorlijk wat diepte in de soundstage, waardoor je de voetstappen op de trap als de meid zich haast om de kinderen op te halen ook echt door het beeld ziet bewegen. Dat is goed gedaan.

Een sterk punt van deze soundbar is het centerkanaal. Bij ‘Tom Clancy’s Without Remorse’ (Amazon Video, Dolby Atmos), komen de dialogen goed naar voren. De verstaanbaarheid is prima, wat goed is in scènes met heel veel drukte, bijvoorbeeld als het SEAL-team in een Russische flat onder vuur wordt genomen door drie snipers. Denk bijvoorbeeld ook aan de racescène in ‘Ready Player One’ (UHD Blu-ray, Dolby Atmos), waarbij er flarden dialoog tussen de vele explosies en botsingen worden geslingerd. Je kunt het verhaal dus wel goed volgen met deze TCL. Bij die racescène brengt de TS8132 de chaos van deze race (ontsporende metrostellen! Dino’s! King Kong!) goed over, met relatief fijn geplaatste details (zoals de muntstukken die gedode spelers achterlaten). Maar het echte grijp je naar de keel-gevoel ontbreekt wat, misschien omdat het laag dat bijvoorbeeld explosies indrukwekkend maakt beperkt overkomt. We vermoeden stilletjes dat de meegeleverde subwoofer hier een wat zwakkere schakel blijkt te zijn. Het mist wat finesse en detail om de soundbar goed te kunnen ondersteunen.

Het ruimte probleem zit hem toch ook bij deze klasse betaalbare soundbars die uitpakken met Dolby Atmos-labels. Ja, ze ondersteunen het wel en de TS8132 heeft zelfs die extra hoogtespeakers die goed werken. Maar echt een Atmos-ervaring bieden zoals een premiumsoundbar lukt toch niet.

Muzikaal vinden we de TCL niet zo sterk. Bij popmuziek en EDM valt het nog wel mee. De beukende beats van Dj Pasta’s ‘Batadoris Too’ of de pop van Jorja Smith pakweg. Maar bij dynamische, detailrijke stukken zoals op ‘Mozart Momentum 1785’ met Leif Ove Andsnes of een grootse metalregistratie zoals Lindemanns ‘Live in Moscow’ klinkt het toch allemaal wat te dof en gecomprimeerd. Het kan wel voor op de achtergrond maar echt kritisch luisteren valt toch wat tegen. Misschien kan TCL hier wel iets aan doen met een EQ-update.

Review TCL TS8132 – lifestyle 1

Conclusie

Over de prijs van de TCL TS8231 kan je absoluut niet klagen. Voor 350 euro (adviesprijs) krijg je een soundbar met heel veel opties en veel vermogen. Het omhullende missen we hier een beetje, maar de TCL-soundbar compenseert wel door goede hoogtekanalen en een krachtige subwoofer. Die speelt wel betrekkelijk hoge frequenties, waardoor je hem echt niet anders dan bij de tv kunt plaatsen. Actiefilms komen spectaculair uit deze TCL rollen en bij meer sfeervolle soundtracks presteert het ook niet slecht. Wie een snelle upgrade zoekt voor zijn tv-avond, vindt hier een betaalbare performer terug. Ondanks de uitstekende streamingopties vinden we de muziekweergave bij non-popmuziek een stukje minder overtuigend. Het gebrek aan DTS-codecondersteuning maakt deze soundbar ook vooral geschikt voor mensen die bij streamingdiensten content halen, niet oudere films via schijven bekijken.

8.0
Review TCL TS8132 – wit

Beoordeling
TCL TS8132

Pluspunten
  • Prima hoogte-effect vooraan
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Veel streamingopties en Bluetooth 5.0
  • Spraakbediening
Minpunten
  • Subwoofer duikt niet zo diep, speelt vrij hoog
  • Display perfect leesbaar, maar mocht breder zijn
  • Geen DTS-ondersteuning

Beoordeling TCL TS8132

Over de prijs van de TCL TS8231 kan je absoluut niet klagen. Voor 350 euro (adviesprijs) krijg je een soundbar met heel veel opties en veel vermogen. Het omhullende missen we hier een beetje, maar de TCL-soundbar compenseert wel door goede hoogtekanalen en een krachtige subwoofer. Die speelt wel betrekkelijk hoge frequenties, waardoor je hem echt niet anders dan bij de tv kunt plaatsen. Actiefilms komen spectaculair uit deze TCL rollen en bij meer sfeervolle soundtracks presteert het ook niet slecht. Wie een snelle upgrade zoekt voor zijn tv-avond, vindt hier een betaalbare performer terug. Ondanks de uitstekende streamingopties vinden we de muziekweergave bij non-popmuziek een stukje minder overtuigend. Het gebrek aan DTS-codecondersteuning maakt deze soundbar ook vooral geschikt voor mensen die bij streamingdiensten content halen, niet oudere films via schijven bekijken.

Prijsvergelijker TCL TS8132

Reacties (1)