Review: T+A Caruso All-In-One – Handzaam high-end plezier

24 december 2021 + 10 minuten 0 Reacties
T+A Caruso
FWD award

U hebt thuis weinig ruimte om een compleet muzieksysteem een mooie plaats te geven of bent er inmiddels niet meer toe bereid. Toch draagt u muziek wel nog steeds een warm hart toe, anders zou u dit blad niet lezen. In eerste instantie lijken de alternatieven ruimschoots voorhanden. Want er zijn immers actieve speakers die kunnen streamen, portable radio’s die ook behoorlijk wat in hun mars hebben, hoofdtelefoons voor hoogwaardig privé luisteren of zelfs super soundbars die in één keer alle meerkanaals weergevers overbodig zouden moeten maken. Toch blijft het knagen, want wie al deze mogelijkheden in winkels of op shows een keer heeft gehoord, weet ook dat ze geen afdoende oplossing bieden. Toch is er hoop, want sinds 2008 heeft ook het Duitse high-end merk T+A zich in deze strijd gemengd en was het begin 2020 tijd voor alweer de derde Caruso generatie.

Hoewel er gelukkig weer sprake is van een opleving bij de aanschaf van conventionele audiocomponenten met losse luidsprekers, ziet het merendeel van de consumenten dit inmiddels toch niet meer zo zitten. Het gevolg daarvan komen we dagelijks bijna overal tegen en bestaat meestal uit hier en daar een enkele actieve luidspreker waarmee muziek kan worden gestreamed. De visuele winst is glashelder. Want dit soort producten zijn gemakkelijk plaatsbaar en de rest van het stereosysteem is compleet verdwenen. Maar wat als je een nog hogere (stereo) kwaliteit wenst, maar niet de gewonnen gemakkelijke plaatsing wilt opofferen en maximale gebruiksmogelijkheden zoekt? Dan komt ineens deze laatste generatie Caruso All-In-One in beeld en dat blijkt een wel heel indrukwekkende nieuwkomer te zijn!

Concept

Net als zijn twee voorgangers is ook de in zwart en geborsteld aluminium uitgevoerde nieuwe Caruso (29 cm breed en diep, 27 cm hoog en 12 kilo zwaar), een relatief compact en uitstekend klinkend alles-in-één muzieksysteem. Het verschil met eigenlijk al het andere bestaande op de markt, is dat het apparaat al in basis is ontworpen om de bestaande grenzen te verleggen. Om dit te bereiken beschikt de Caruso meteen al over werkelijk alle moderne muziekbronnen. Zo kunt u streamen vanaf uw netwerk of internet, is er Spotify Connect, AirPlay en Roon, maar kunt u ook nog steeds de klassieke cd afspelen. Ook radiofans worden goed bedeeld want zowel DAB + als FM-radio-ontvangers zijn standaard ingebouwd. Voeg daarbij tenslotte nog een bi-directionele bluetooth-module en ingangen voor zowel digitale als analoge bronnen en het woord veelzijdig kan hier met hoofdletters worden geschreven. Maar gelukkig stopt het daar nog lang niet bij, want dit bijzondere apparaat geeft muziek middels maar liefst zeven(!) ingebouwde luidsprekers weer. Chassis die onderhuids worden aangestuurd door drie hoogwaardige eindversterkers met 100 Watt voor de aan de onderzijde geplaatste subwoofer en 50 Watt per kanaal voor het midden en hoog. Bijzonder is dat de versterkers direct aan de luidsprekers zelf zijn gekoppeld en een actief cross-over voor de juiste verdeling van de frequenties zorgt. Een krachtige digitale signaalprocessor (DSP) van de laatste generatie maakt verschillende geluidskarakteristieken mogelijk. Hierdoor is de Caruso in staat om op iedere plaats in huis of kantoor, best opzienbarende prestaties te leveren.

High-end insteek

De opvallend hoge geluidskwaliteit komt zeker bij zo’n top fabrikant als het Duitse T+A natuurlijk niet uit de lucht vallen. Vooral wie ooit zelf al eens kennis met de producten van dit merk heeft kunnen maken, weet waar ik het dan over heb. Het knappe is dat meteen zelfs in zo’n gemakkelijk plaatsbare Caruso, veel overeenkomsten met deze illustere topmodellen waarneembaar zijn. Dus ook hier is het hele apparaat opgebouwd rond een dikwandig aluminium frame en zijn de visuele elementen zo dik en solide uitgevoerd, dat het bij iedereen de nodige verbazing en bewondering zal oproepen. Een ander verschil met de overbekende actieve ‘streamende luidsprekers’ van de bekende merken, is dat de Caruso het eerste T + A-apparaat is dat het zelf ontwikkelde Navigator operating system gebruikt. Wat u daar vooral van merkt is dat deze All-In-One aan de voorzijde met een groot 7-inch HD-touchscreen is uitgerust. Dit fraaie kleurenscherm brengt alle functies van de Caruso intuïtief naar voren en is zelfs in staat om cover art te tonen. Om dit kleurrijke plaatje te completeren, kan voor de juiste sfeer ook nog de onderzijde van de Caruso desgewenst in verschillende kleuren worden verlicht. Hierbij kan worden gekozen uit wit, blauw, groen en rood en is de intensiteit traploos zelf regelbaar. Een hele mooie geste is dat het apparaat behalve de eigen of Roon app via telefoon of tablet, ook nog steeds met een mooie conventionele afstandsbediening kan worden bediend. Dit lijkt overbodig, maar vind ik persoonlijk nog altijd heel handig om even te skippen of het volume te wijzigen.

Techniek

Hoeveel inspanningen het merk heeft verricht om een werkelijk topproduct neer te zetten, komt in het hele concept naar voren. Zo lijkt een cd loopwerk in een apparaat monteren heel eenvoudig, maar vergeet niet dat binnen zo’n potent apparaat forse krachten en dus ook trillingen kunnen ontstaan. Daardoor is het loopwerk niet alleen goed van de rest afgeschermd, maar ook voorzien van een bufferfunctie van meer dan 20 seconden. Daardoor blijft zelfs op het hoogste volume alles nog steeds vervormingsvrij en zonder enige hapering functioneren. Om te beseffen hoeveel mogelijkheden aan boord zijn, kan de aandacht het beste naar de aluminium achterzijde uit één stuk worden verplaatst. Hoewel het apparaat meestal zal worden gebruikt als indrukwekkend klinkend compact systeem, is het zelfs ook mogelijk om er een waar hoofdsysteem van te maken. Dit kan door de weergave nog verder op te waarderen, door simpelweg een subwoofer of extra actieve luidsprekers aan te sluiten. Op het dubbele paar analoge ingangen kan dan nog bijvoorbeeld een platenspeler met phono-voorversterker en een andere analoge bron worden aangesloten. De twee digitale ingangen kunnen worden benut voor het aansluiten van tv’s of settop-boxen. De maar liefst drie zichtbare antenne-ingangen met bijgeleverde antennes, zijn bedoeld voor bluetooth, WLAN en FM/DAB + radio. De nieuwe muziekmedia zijn tenslotte toegankelijk via de LAN-aansluiting, W-LAN-antenne, USB-ingang of natuurlijk WiFi. Prettig is trouwens dat de Caruso automatisch de aangesloten streamingbronnen detecteert en daardoor optimaal gebruik maakt van de uitgebreide mogelijkheden van het netwerk en internet. Last but not least maakt de streamingclient die speciaal voor de Caruso is ontwikkeld, ook het gebruik van verschillende diensten zoals Gracenote Music ID, Airable Music Services of Spotify Connect tot en met Amazon Alexa mogelijk.

Uitzonderlijke weergave

De uitzonderlijke weergavekwaliteit van de Caruso is te danken aan het actieve luidsprekerconcept en de kwaliteit van de ingebouwde luidsprekers enerzijds en het gebruik van een zeer krachtige digitale signaalprocessor van de nieuwste generatie anderzijds. Deze DSP scheidt en optimaliseert niet alleen het frequentiebereik, maar zorgt ook voor een correct tijd en fasegedrag en dat bij ieder volumeniveau. Heel zinvol is verder de vrijheid om het geluid via de bijzonder uitgebreide instellingsmogelijkheden helemaal naar eigen hand te zetten. Het dikke bodempaneel van de Caruso is voorzien van een krachtige woofer. Behalve de opvallend grote magneet, is ook de conus zeer goed gedempt en in staat tot grote lineaire uitslagen. Hierdoor ontstaat niet alleen dat begeerlijke serieus diepe en krachtige laag wat ook nog eens veel definitie bezit, maar blijft het onvervormde karakter zelfs tot zeer hoge niveaus in stand. Met deze All-In-One is het dus werkelijk mogelijk om een heus feestje te geven in zelfs een uit de kluiten gewassen woonkamer! Het ‘geheime wapen’ van dit fraaie laag zit trouwens ook nog in de ondersteuning van de twee diep afgestelde passieve radiatoren. Deze bevinden zich links en rechts in de zijwanden achter de luidsprekerroosters. Voor het midden en hoog wordt een tweetal mid-tweeters en dome tweeters voor de twee kanalen ingezet (de Caruso is dus echt stereo!). Ze zijn werkzaam van 200 Hz tot meer dan 30 kHz en dragen door hun licht gekantelde plaatsing in de behuizing, fors bij aan de goede spreiding en ruimtelijkheid.

Muziek maestro!

Voor mij als recensent met high-end specialisatie, is het een heel vreemde gewaarwording om met zo’n alles-in-één apparaat aan de slag te gaan. Want hoewel de bouwkwaliteit en praktische realisatie bij het beste behoren wat ik tot op heden voor dit type apparaat heb gezien, ben ik eerlijk gezegd toch wat sceptisch over de geluidskwaliteit. De aftrap vindt dit keer plaats in de slaapkamer van onze jongste zoon Jelte. Waarom daar? Met name omdat zijn kamer door de relatief beperkte maten (3,75 m x 2,50 m) een mooie start vormt om te ervaren hoe de T+A zich hier gaat gedragen. Buiten dat is Jelte ook gek op muziek en als nieuwe generatie helemaal into streaming. Het installeren van de eigen Caruso app op de iPad blijkt een fluitje van een cent en na de eerste start waarbij de connectie met de router de eerste keer even de nodige tijd in beslag neemt, gaat de rest als de spreekwoordelijke brandweer. Zelfs het HD aanraakscherm aan de voorzijde van de Caruso blijkt goed bruikbaar en is een zinvolle extra toevoeging. Maar dan de geluidskwaliteit, hoe is die dan? Tjonge zeg, dat is niet mis. Zelfs bij de start op bewust laag volume, is het plaatje al mooi evenwichtig, opmerkelijk breedbandig en vooral zuiver. Maar wat er vervolgens gebeurd als het volume omhoog gaat, is bijna sensationeel. Want behalve dat de weergave nog grootser en indringender wordt, blijft ook nog de opvallende zuiverheid gehandhaafd. Daarbij treedt een laagfundament naar voren wat ik echt nooit of te nimmer uit zo’n compacte behuizing zou verwachten. Ook mijn zoon en de andere familieleden verbazen zich al snel over de zowel krachtige als ook strakke weergave. Plezier en verbazing gegarandeerd dus. Na een aantal dagen met veel plezier naar de Caruso te hebben geluisterd, valt het vertrek uit zijn slaapkamer Jelte zwaar. Nu is hij wel vaker enthousiast over mooie audio producten en is daardoor ook regelmatig in de luisterruimte te vinden, maar zoiets moois in zijn eigen slaapkamer had hij nog nooit ervaren.

Woonkamer

Volgende halte was onze woonkamer. Die is natuurlijk meteen een heel stuk groter en hoe zou deze T+A zich daar houden? Het eerste wat opvalt en ook logisch is, is dat de instellingen voor de lage tonen wat moeten bijgesteld. Iets luider, terwijl ook de contourscherpte wat hoger mag, Als ondergrond is dit keer een heel stevige kleine bijzettafel gekozen. Dat blijkt een heel goede keuze want deze All-In-One kan door de naar onderen gerichte woofer dermate veel energie in zijn ondergrond stoppen, dat een dun plankje al snel ongewenst in trilling kan worden gebracht. Wat nu sterker opvalt dan de smallere slaapkamer, is dat stereospreiding nog beter van de behuizing los komt en er een serieus mooi plaatje kan worden neergezet. Nee, de breedte van losse luidsprekers wordt hier niet gehaald, maar het is wel beter dan de andere in één behuizing geplaatste apparaten die ik tot op heden heb gehoord. Ook hier valt de goede zuiverheid en het volwassen karakter op. Dus deze Caruso is zelfs geschikt voor een middelgrote woonkamer en speelt hem met gemak en genietbaar vol. Qua muziekstijlen voelt deze alleskunner zich bij alle muziekstijlen wel senang. En of het nu klassiek, wereldmuziek, jazz, elektronisch, rock of pop is. Alles komt prima tot zijn recht. Wel moet ik zeggen dat ik persoonlijk bij dit product wat meer werd opgezweept wanneer er pulserende ritmes met echt diep laag ten tonele komen. Niet dat dit perse beter klinkt dan de rest, maar doordat dan de ‘magische truc’ van de Caruso met dat diepe en sonore laag uit zo’n kleine kast, het meest expliciet naar voren komt. Kortom van deze T+A Caruso gaan veel mensen denk ik heel blij worden. De enige horde is toch uiteindelijk zijn forse prijs. Want die is met € 2.750,- niet bepaald mals en valt helemaal op wanneer directe concurrentie zoals bijvoorbeeld een Naim Muso 2, voor bijna de helft minder (€ 1.499,-) over de toonbank gaat. Gelukkig bezit de T+A zijn eigen pakket aan eigenschappen die hem toch min of meer unieke positie in de markt geeft. De mogelijkheden zijn namelijk geweldig uitgebreid, de bouwkwaliteit kan bijna niet beter meer en de geluidskwaliteit is bij bepaalde muzieksoorten soms zelfs bizar en op een positieve manier lachwekkend.

Conclusie

Wat een apart en eigenzinnig apparaat is deze nieuwe T+A Caruso. Gebouwd door een Duitse high-end firma die van wanten weet en als doel had het ultieme alles-in-één systeem op de markt te brengen. Zijn ze daarin geslaagd? Hoewel ik in dit genre nog lang niet alles heb gehoord, zijn ze er voor wat ik ken absoluut in geslaagd. Wat hier vooral indruk maakt is het uniek samenspel waarbij ik het ene moment de high-end inslag herken (constructie, afwerking, software implementatie en weergave) en het volgende moment de marktbehoefte (grote connectiviteit, praktische mogelijkheden) zo goed gerealiseerd vind. Als ik de weergave in een paar zinnen zou moeten omschrijven, dan kom ik tot kreten als: verrassend, hoogwaardig, uitgebreid en vooral wat een mooie geluidsweergave! De weergave is daarbij breedbandig met een opvallend diep en mooi strak laag, opmerkelijk zuiver – ook bij serieus hoge volumes, evenwichtig en voor de luidsprekers in één enkele behuizing, ook goed ruimtelijk. Mijn enige kanttekening is de soms wat trage start waarbij het best lang duurt voordat de Caruso de verbinding met de router weer tot stand brengt. Laat ik dat buiten beschouwing dan is deze nieuweling zowel een witte raaf als nieuwe top uitdager. Een product met feitelijk maar weinig concurrentie en een torenhoge ‘fun’ factor.

Prijs:
T+A Caruso € 2.750,-
Oosterveld Audio, e-mail: info@oosterveldaudio.nl, www.oosterveldaudio.nl

Reacties (0)