Review: SVS 3000 Micro – compacte subwoofer voor elke woonkamer

26 juni 2021 8 Minuten 0 Reacties
SVS 3000 Micro Subwoofer

SVS heeft een ijzersterke reputatie opgebouwd met een reeks krachtige subwoofers in het L- en XL-formaat. Maar kan het met zijn diepe kennis over alles wat ‘bas’ is ook een kleine subwoofer bouwen die even goed klinkt als zijn groter broers?

Het Amerikaanse SVS, bij ons verdeeld via www.oppostore.nl, lanceerde recent twee heel andere subwoofers. In deze review bekijken we de 3000 Micro, een zeer compacte subwoofer met twee woofers. Elders bespreken we de instap SB-1000 Pro.

De 3000 Micro is iets helemaal nieuw voor een merk dat het doorgaans graag groots aanpakt. We herinneren nog altijd lijvig de gigantische SB-4000 die we ooit op bezoek kregen. Wat een monster – maar ook: wat monsterlijk goede bassen. En dat is zelfs niet de grootste subwoofer van SVS. De 3000 Micro is op het vlak van z’n formaat helemaal de tegenpool van die giganten. De afmetingen van dit toestel zijn net heel bescheiden, waardoor je deze subwoofer makkelijker kunt plaatsen. In kleine woonkamers bijvoorbeeld, of in ruimtes waar je gewoonweg niet veel plaats wil of kan opofferen aan een kolossale subwoofer. Want laten we eerlijk: iets als de SB-4000 is toch eerder voor een toegewijde thuisbioscoop of voor mensen met reusachtige woonkamers.

Zoals de meeste SVS-subwoofers is de 3000 Micro verkrijgbaar in meerdere kleuruitvoeringen, maar ongewoner is dat je hem kunt krijgen in een hoogglans wit of zwart. De uitgebreide app-bediening die we kennen van de duurdere SVS-modellen is trouwens ook present bij de 3000 Micro.

Model SVS 3000 Micro Subwoofer
Wat Compacte subwoofer met 800 Watt RMS
Driver 2 x 8 inch woofer
Frequentiebereik 23-240 Hz (-3 dB)
Ingangen LFE, Line-input, speaker level inputs, trigger
Extra's Rear Panel Control Interface, SVS-app, optionele wireless optie
Afmetingen 27,8 x 29,7 x 27,1 cm
Gewicht 10,2 kg
Prijs 999 euro

De kleinste thuis

Het kleine formaat is absoluut hét pluspunt van de 3000 Micro, maar het verhaal is toch iets meer uitgediept dan dat. Kleine subwoofers kom je wel vaker tegen in het budgetsegment. Maar dat zijn gewoon matig presterende dozen met een kleine woofer en een zeer zacht prijskaartje. De 3000 Micro is echter niet zo goedkoop, wat te verklaren valt door de complexere techniek die wordt toegepast. Deze minisubwoofer bevat immers twee woofers die tegenover elkaar zijn gemonteerd, in wat SVS een Active Dual Opposing-configuratie noemt. Dit is een beproefde techniek die je wel bij meer fabrikanten terugvindt, en als voordeel heeft dat de twee drivers samenwerken om elkaar te dempen. De behuizing vibreert er minder door, maar vooral: bastonen worden beter gedefinieerd en strakker.

De 3000 Micro is niet enkel klein, het is ook (voor een subwoofer) mooi te noemen. De glanslaklaag, de afgeronde hoeken en de roosters aan de twee zijkanten zorgen voor een geraffineerde look. Hem regelmatig afstoffen hoort er wel bij. Achteraan vind je de Intelligent Control Interface van SVS, waarbij je met een stuk of 11 ledjes en zes drukknoppen eigenlijk heel de subwoofer kunt instellen, van cross-over tot volumeniveau. De app is nog handiger. Zowel LFE- als line-inputs zijn present, terwijl je een tweede subwoofer kunt aansturen via de line-outputs. Precies wat we verwachten op een subwoofer uit het hogere segment. Met de SVS Soundpath Wireless-kit van 129 euro, te vinden bij www.oppostore.nl, kun je hem overigens ook draadloos aansluiten op een receiver.

 

Zeer handige app

Je moet een subwoofer altijd wel afregelen om goed samen te spelen met je muzieksysteem. Bij een AV-receiver kan veel via de menu’s van dit toestel, bij een stereosysteem kom je dat zelden tegen. Dat stukje finetuning is nochtans wel nodig, zeker als je een subwoofer toevoegt aan een stereosysteem. Bij veel subwoofers moet je opstaan en achter de sub aan knopjes rommelen, dan terugkeren en evalueren om dit te doen. Dat kan bij deze SVS, maar het kan eveneens via een heldere app (iOS en Android). Deze SVS-app verbindt via Bluetooth en laat je verschillende dingen doen. Het volume regelen, fase afregelen en de cross-over instellen is al heel handig, maar je kunt veel meer doen. Je kunt ook snel schakelen tussen presets zoals Music en Movie die de subwoofer heel anders doen reageren. Dat is handig bij een AV-receiver die ook dienst doet als je muzieksysteem. Je kunt ook zelf beginnen tunen via een parametrische equalizer en via instellingen als de Room Gain Compensation. Sommige zaken vereisen wat meer kennis, maar experimenteren kan geen kwaad. Mocht je meerdere SVS-subwoofers in huis halen, dan is de app hier klaar voor. De meeste SVS-subwoofers zijn daar hardwarematig eveneens op voorzien, incluis de 3000 Micro. Er zijn outputs om een ketting van subs te maken. Dat klinkt misschien ongelooflijk overkill, maar daar valt echt iets voor te zeggen. Niet enkel omdat je dan meer bassen kunt produceren, wel omdat je met meerdere subwoofers gedetailleerdere bassen kunt krijgen.

Betaalbare subbassen

De soundtrack van ‘Interstellar’ is een vaste waarde om boven te halen als we een subwoofer moeten testen. De track ‘Stay’ heeft wel heel veel te bieden, zoals een dreigende toon rond 60 Hz en aanzwellende orgels ergens halverwege die zelfs tot onder 30 Hz duiken. Veel van wat je hoort in deze track zouden we amper waarnemen via de KEF LS50 Meta’s (in combinatie met een Hegel Röst-versterker) die we voor een deel van deze test gebruiken. Het zijn magnifieke boekenplankspeakers die verrassend laag gaan – maar zo laag ook weer niet. Met de 3000 Micro erbij wordt het geluidsbeeld meteen vergroot, waardoor de tracks op dit Hans Zimmer-album hun ware interstellaire proporties aannemen. ‘Angel’ van Massive Attack is nog zo’n nummer dat de ware basshead prominent in zijn playlist heeft staan. Vanaf de eerste tonen – die kurkdroge trage beat – komt het heftig binnen. Hier kun je niet naast kijken, euh, horen. Dat precies afgemeten karakter zet de kleine SVS echt wel goed neer. Er is veel controle, waardoor alle lage tonen goed zijn afgelijnd. De echte test volgt als rond 2:25 het nummer uitbarst, maar we moeten niet bevreesd zijn: zowel de LS50 Meta’s als de micro-SVS houden de teugels in handen. We draaien ook ‘Contact’ van Daft Punk, dat zowel snel als diep gaat. De goede controle van de 3000 Micro zorgt dat dit nummer niet helemaal chaotisch overkomt, wat soms kan gebeuren bij technisch minder geslaagde luidsprekers. De diepe beat rond 40 Hz is hier zeker present. Bij die echt diepe subbassen missen we wat het fysieke, voel je in je ribbenkast-gevoel. Hiervoor moet je toch naar een grotere subwoofer grijpen, vermoeden we.

Even vergeleken met die andere SVS die we op bezoek hadden: we denken dat we voor verfijnd luisteren de 3000 Micro zouden verkiezen (of een grotere versie met dezelfde techniek, misschien komt die er ooit), maar de SB-1000 Pro die we tegelijkertijd testen heeft wel een iets hoger fun-gehalte en een meer overweldigende subbas. Dat merken we ook als we beide subs om de beurt inschakelen in onze surroundopstelling met een Denon AVR-X6300H-receiver en 7.1.4-speakers van Dali (vooral Rubicon). De 3000 Micro is zonder twijfel heel sterk en zouden we graag in onze woonkamer plaatsen, maar in deze grotere testruimte komt de SB-1000 Pro net bombastischer over – en dat is wel fijn als je houdt van spectaculaire actiefilms zoals de Fast and Furious-reeks of ‘Ready Player One’. Bij typisch Netflix-kijkvoer, zoals ‘Vikings’ of ‘Love Death + Robots’, kan de 3000 Micro volstaan als een knappe toevoeging die een tv-avond een pak meeslepender maakt.

Conclusie

Dat je SVS-subwoofers wanneer je wil via een uitstekende app op je smartphone kunt bijregelen is een enorme troef. De 3000 Micro is duidelijk een sub die bij bepaalde gebruiksscenario’s past. Het is klein maar ook heel dapper, en verstoord je interieurharmonie amper. Er zijn maar weinig subwoofers op dit formaat die zoveel bieden in termen van laagweergave. De 3000 Micro heeft de controle en finesse om in een stereosysteem twee luidsprekers goed te ondersteunen bij het beluisteren van muziek. Dankzij zijn formaat durven we zelfs te dromen van twee stuks, een achter elke luidspreker. Bij een surroundinstallatie kan de 3000 Micro ook passen, zolang je niet mikt op een heftige, luide kijkervaring. Het is een heel goede subwoofer maar op een bepaald punt moet je gewoon voor een groter toestel gaan. Waar ligt het kantelpunt? De 3000 Micro is wellicht beter geschikt als een visueel discrete maar hoorbaar waardevolle upgrade bij een muzieksysteem of in een kleinere thuiscinema.

De SVS 3000 Micro is voor 999 euro te koop via Oppostore.nl

9.0
SVS 3000 Micro Subwoofer 1

Beoordeling
SVS 3000 Micro

Pluspunten
  • Uitgebreide instellingen via app
  • Klein en makkelijk te plaatsen
  • Zeer goede prijs/kwaliteit-verhouding
  • Goed te combineren met stereospeakers
  • Mooi design
Minpunten
  • Glanslaklaag is stofmagneet
  • Veel power, maar surround in grotere kamers vereist twee stuks

Beoordeling SVS 3000 Micro

Dat je SVS-subwoofers wanneer je wil via een uitstekende app op je smartphone kunt bijregelen is een enorme troef. De 3000 Micro is duidelijk een sub die bij bepaalde gebruiksscenario’s past. Het is klein maar ook heel dapper, en verstoord je interieurharmonie amper. Er zijn maar weinig subwoofers op dit formaat die zoveel bieden in termen van laagweergave. De 3000 Micro heeft de controle en finesse om in een stereosysteem twee luidsprekers goed te ondersteunen bij het beluisteren van muziek. Dankzij zijn formaat durven we zelfs te dromen van twee stuks, een achter elke luidspreker. Bij een surroundinstallatie kan de 3000 Micro ook passen, zolang je niet mikt op een heftige, luide kijkervaring. Het is een heel goede subwoofer maar op een bepaald punt moet je gewoon voor een groter toestel gaan. Waar ligt het kantelpunt? De 3000 Micro is wellicht beter geschikt als een visueel discrete maar hoorbaar waardevolle upgrade bij een muzieksysteem of in een kleinere thuiscinema.

Prijsvergelijker SVS 3000 Micro

Reacties (0)