Review: Sony WH-XB910N – betaalbare koptelefoon met premium functies

10 oktober 2021 8 Minuten 0 Reacties
WH-XB910N_Black_insitu-Large

De Sony WH-XB910N is vanaf oktober 2021 te koop voor ongeveer 200 euro of minder. Wat haal je precies voor dat bedrag binnen?

Met een adviesprijs van ongeveer 200 euro is de Sony WH-XB910N een redelijk betaalbare over-ear koptelefoon. Het model neemt veel functies over van de veel duurdere Sony WH-1000-serie, waardoor je daarvoor dus niet meer diep in de buidel hoeft te tasten. De koptelefoon beschikt dus over veel premium functies, die je kunt bedienen en instellen via de gratis applicatie. Helaas moeten we stellen dat de ervaring op sommige punten ook minder fijn is dat je zou willen voor dat bedrag, maar we nemen dat relatief lage bedrag wel mee in de beoordeling van de headphones.

Specificaties en design

De Sony WH-XB910N lijkt in heel veel opzichten op zijn duurdere broers en zussen binnen de WH-1000-serie. Een snelle conclusie die je kunt trekken, is dat dit in een aantal opzichten een afgezwakte versie van de Sony WH-1000XM4 is. Zo zijn de drivers in beide koptelefoons even groot, komt de batterijduur van dertig uur overeen en is het gewicht van 252 gram nagenoeg hetzelfde. Die accuduur is met de actieve ruisonderdrukking aan, die eveneens op beide koptelefoons aanwezig is. Zet je die functie uit, dan moet je de vijftig uur met gemak redden.

De Sony WH-XB910N heeft tevens een inklapbaar design, waardoor je hem heel gemakkelijk in de meegeleverde carry case meeneemt. Het design voelt hoogwaardig aan. Als je hem vast hebt, dan heb je niet het idee met een goedkopere koptelefoon te maken te hebben. De knoppen achterop zijn goed bereikbaar en verschillen genoeg van elkaar om ze op gevoel te kunnen onderscheiden. In beide gevallen is er verder ondersteuning voor DSEE (voor het opschalen van de audiokwaliteit), nfc en een bedrade verbinding via een stereokabel.

De verschillen zitten hem in het bereik. Daar waar de duurdere WH-1000XM4 van 4 naar 40.000 Hertz gaat, bereikt de Sony WH-XB910N ‘slechts’ 7 tot en met 25.000 Hertz. Daarnaast is het aantal decibel iets lager, maar dat zul je wellicht niet merken zonder ze direct met elkaar te vergelijken. Over vergelijken gesproken: het is wellicht een beetje flauw beide koptelefoons zo naast elkaar te leggen. Echter, de WH-1000XM4 daalt de laatste tijd in prijs, waardoor je je mag afvragen of je toch niet liever een paar tientjes extra neerlegt voor een superieur model.

App, comfort en gebruikersgemak

Je levert dus iets in op audiobereik, maar qua functionaliteit gaat de score gelijk op. Binnen de nog steeds een beetje rommelige app van Sony, tref je functies als ruisonderdrukking aan. Je bepaalt het niveau van die onderdrukking of schakelt hem helemaal uit met een slider. Je kunt DSEE automatisch aan laten springen waar nodig, stelt alles in met betrekking tot 360 Reality Audio en kunt in de toegankelijke equalizer het geluid afstemmen op je eigen gehoor. Je doet dat handmatig of door een vooraf ingesteld profiel te selecteren die Sony aanbiedt.

De Sony WH-XB910N kan tegelijkertijd verbinding maken met twee apparaten. Denk dan aan je computer en je telefoon. Zo kun je muziek luisteren via het ene apparaat en (video)bellen via het andere apparaat, zonder actief te hoeven wisselen. Het scheelt een kleine handeling, maar dit zijn wel de handelingen die je graag elimineert in het dagelijkse gebruik. Verder stel je in de app je voorkeur voor een stemassistent in. Die kun je vervolgens raadplegen door de aanraakgevoelige oorschelpen te gebruiken. Je hoort een deuntje ter bevestiging van de actie.

Middels die oorschelpen kun je tevens je audio bedienen. Dat gebeurt met te verwachte handelingen, die we niet hoefden op te zoeken in de handleiding. Volume omhoog is een veeg omhoog, volgend nummer is een keer naar voren schuiven, et cetera. Dit zorgt voor een toegankelijke bediening. Tot slot is met de Sony WH-XB910N stemmen duidelijker op te vangen, zodat je die beter hoort met de koptelefoon op. Het is geen vervanging van een ouderwets hoortoestel, maar in drukke omgevingen kun je wel de persoon voor je veel beter verstaan.

Qua gebruik hebben we dus weinig te klagen, zeker op dit prijspunt. Maar qua comfort is het een ander verhaal. Hoewel de Sony WH-XB910N aanvankelijk prima zit, merken we wel dat de oren en een deel van het hoofd snel warm worden. Ook zit de koptelefoon vrij strak. Beide aspecten zorgen ervoor dat je de Sony WH-XB910N niet voor al te lange tijd op wil. Dat hoeft geen probleem te vormen natuurlijk, zeker als je een wat smaller hoofd hebt of de koptelefoon niet langer dan anderhalf uur op hoeft. Maar in andere gevallen is het wel heel jammer.

Audiokwaliteit en ruisonderdrukking

Waar we meer tevreden over zijn, is de audiokwaliteit. Over het algemeen brengt de Sony WH-XB910N een heldere, warme en diepe klankweergave ten tonele. De Extra Bass-toevoeging op de voorkant van de doos komt meteen duidelijk naar voren wanneer je elektronische muziek beluistert. De bass is echt hevig en dreunt flink door. Ook dit is natuurlijk iets persoonlijks, maar we vinden het iets tè. Geen probleem, want met de equalizer in de app kun je het bassniveau terugschroeven, waardoor dat ‘probleem’ dus grotendeels op te lossen is, gelukkig.

Er kan dus iets gesleuteld worden aan de standaardweergave van de Sony WH-XB910N. De audioprofielen die Sony aanbiedt, hoeven niet per se te bieden wat je zoekt. Soms gaat het geluid er namelijk niet op vooruit, dus daarom is het goed dat je middels sliders de audiokwaliteit handmatig kunt instellen. Dan nog lopen we tegen een ander probleem aan: soms klinkt de audio wat blikkig. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het maximale bereik van het toestel. Vooral metal, genregenoten en andere snoeiharde muziek klinkt daardoor niet altijd aangenaam.

Muziek die veel profijt heeft van lage en middentonen, komen wel degelijk goed uit de verf. Dat warme en diep klinkende geluid is vooral afkomstig uit de bassweergave. Daar kunnen we Sony alleen maar lof om geven. Maar ga je een genre in waar de koptelefoon minder goed mee overweg kan, dan loop je al gauw tegen de grenzen aan van de Sony WH-XB910N. Wellicht dat je het geluid iets kunt bijstellen via de equalizer, maar dat neemt niet weg dat het in de basis dus al een beetje fout gaat. Mogelijk is die investering van die paar tientjes extra toch beter?

De ruisonderdrukking is van hoog niveau en komt overeen met wat Sony aanbiedt in de duurdere koptelefoons. Daar hoef je in elk geval geen extra geld aan uit te geven. De echt hoge tonen komen er soms nog wel eens doorheen, maar verder zit je lekker in je eigen bubbel naar je favoriete tunes te luisteren. Bovendien is het fijn dat je het niveau aan ruisonderdrukking kunt aanpassen of de omgevingsmodus kunt activeren, zodat je soms toch nog iets hoort wanneer nodig. Verder gaat de koptelefoon helaas niet heel goed overweg met windoverlast.

Sony WH-XB910N - conclusie

Het is duidelijk wat Sony allemaal beperkt heeft voor de Sony WH-XB910N, ten opzichte van duurdere modellen. Deze koptelefoon heeft een minder breed audiobereik en zit minder comfortabel. Daarnaast heb je last van wind wanneer het buiten flink waait en is de carry case ook van mindere kwaliteit. Die voelt goedkoop aan (maar dat neemt niet weg dat het fijn is dat Sony hem meegeeft). Zonder aanpassingen neemt de bass soms flink de overhand, terwijl het geluid voor bepaalde muziekgenres helaas wat blikkig klinkt. Dat kan niet altijd weggewerkt worden.

Daar tegenover staat dat wanneer je de Sony WH-XB910N wel gebruikt in combinatie met ‘de goede genres’, waardoor Extra Bass goed tot z’n recht komt, je een zeer fijn klinkende koptelefoon in huis haalt. Het apparaat zelf voelt en oogt premium en de verschillende functies die via de app aangeboden worden, zijn dat ook. De ruisonderdrukking werkt heel goed en met een accuduur van dertig uur (met ruisonderdrukking) hoef je niet bang te zijn dat je zomaar zonder stroom zit. De prijs valt gelukkig mee, maar let wel: de Sony WH-1000MX4 daalt in prijs.

7.5
Sony WH-XB910N

Beoordeling
Sony WH-XB910N

Pluspunten
  • Aangenaam geluidsveld
  • Design
  • Accuduur
  • Premium functies
Minpunten
  • Bass behoorlijk aanwezig
  • Soms blikkig geluid
  • Hoofd wordt goed warm
  • Windoverlast

Beoordeling Sony WH-XB910N

Het is duidelijk wat Sony allemaal beperkt heeft voor de Sony WH-XB910N, ten opzichte van duurdere modellen. Deze koptelefoon heeft een minder breed audiobereik en zit minder comfortabel. Daarnaast heb je last van wind wanneer het buiten flink waait en is de carry case ook van mindere kwaliteit. Die voelt goedkoop aan (maar dat neemt niet weg dat het fijn is dat Sony hem meegeeft). Zonder aanpassingen neemt de bass soms flink de overhand, terwijl het geluid voor bepaalde muziekgenres helaas wat blikkig klinkt. Dat kan niet altijd weggewerkt worden.

Daar tegenover staat dat wanneer je de Sony WH-XB910N wel gebruikt in combinatie met 'de goede genres', waardoor Extra Bass goed tot z'n recht komt, je een zeer fijn klinkende koptelefoon in huis haalt. Het apparaat zelf voelt en oogt premium en de verschillende functies die via de app aangeboden worden, zijn dat ook. De ruisonderdrukking werkt heel goed en met een accuduur van dertig uur (met ruisonderdrukking) hoef je niet bang te zijn dat je zomaar zonder stroom zit. De prijs valt gelukkig mee, maar let wel: de Sony WH-1000MX4 daalt in prijs.

Prijsvergelijker Sony WH-XB910N

Reacties (0)