Sony PlayStation 4 Pro – de hardware
De Sony PlayStation 4 Pro is de derde iteratie van de PlayStation 4. Het is tevens de meest krachtige versie van de drie beschikbare spelcomputers. De console beschikt over afmetingen van 295 × 55 × 327 mm en is daarmee (iets) groter dan zijn voorgangers. De Pro heeft een gewicht van 3,3 kilo, wat een halve kilo meer is dan de originele PlayStation 4. In de praktijk betekent dit dat je waarschijnlijk de Pro kunt plaatsen op de plek waar je oude PS4 stond (mocht je willen upgraden), mits er nog een beetje ruimte overbleef op dat plekje.
Qua design is er ook het één en ander veranderd, maar niet heel veel. In plaats van twee lagen bestaat de PS4 Pro nu uit drie lagen en daardoor is het apparaat een stukje hoger. De uitknop zit aan de linkerkant en is mooi weggewerkt; datzelfde kunnen we zeggen van de knop waarmee je de discs uitwerpt. Daar zitten tevens twee usb-poorten aan de voorkant, waar je de controller mee kunt opladen, bijvoorbeeld. Op de achterkant tref je alle andere poorten aan, waarmee je de spelcomputer kunt aansluiten op een televisie of PlayStation VR-headset.
De PlayStation 4 Pro is niet alleen groter en zwaarder, maar natuurlijk ook krachtiger. En dat moet je gaan merken in je games, maar ook bijvoorbeeld in de interface. Echter, de cpu (de processor) is wel hetzelfde in alle drie de systemen, met als verschil de kloksnelheid (het aantal GHz). De kloksnelheid is een uitdrukking van hoeveel taken een processorkern in één seconde kan doen. Hoe hoger dit getal, hoe meer taken er kunnen worden verricht. De kloksnelheid van de originele PlayStation 4 ligt op 1,6Ghz, terwijl die van de Pro ligt op 2,1GHz.
De graphics processing unit (gpu) kan 4,2 teraflops uitsturen, terwijl zowel het normale als het Slim-model maximaal 1,84 teraflops kan uitsturen. Een hoger aantal teraflops houdt in dat een computer betere en mooiere beelden kan weergeven. Het staat gelijk aan de rekenkracht van het apparaat in kwestie. Hoe hoger de rekenkracht, hoe meer polygonen (waar een game uit bestaat) een computer per seconde kan weergeven. 4,2 teraflops betekent in dit geval dat er 4,2 biljoen polygonen per seconden kunnen worden weergeven.
Sony PlayStation 4 Pro – in gebruik
Wanneer je de PlayStation 4 Pro voor het eerst opstart, dan zul je waarschijnlijk niet zo snel merken dat je met een vernieuwd apparaat te maken hebt. Het is echter wel zo dat er nu meer werkgeheugen aanwezig is waar de console gebruik van kan maken. Naast de 8GB aan ram (van DDR5-werkgeheugen), is er ook 1GB ram DDR3-werkgeheugen aanwezig. DDR3 mag dan wel langzamer zijn dat DDR5, dat betekent niet dat je er geen gebruik van kunt maken. De PS4 Pro gebruikt dat trage geheugen om bijvoorbeeld achtergrondprocessen in te bewaren.
Zo komt er meer werkgeheugen van het snellere type vrij voor games, waardoor de console op langere termijn snel moet blijven aanvoelen. Dat is iets dat je pas veel later merkt, wanneer je de console al maanden in gebruik hebt genomen. De console installeren is zo gebeurd: je stopt de stekker in het stopcontact en de meegeleverde hdmi-kabel in de hdmi-poort van je televisie en alles werkt dan meteen. De PS4 Pro zal niet altijd meteen de juiste instellingen voor je televisie uitkiezen, wat de Xbox One S wel doet, dus lees dit artikel nog eens door.
Sony heeft de controller van een kleine update voorzien. Zo is er gesleuteld aan de lichtbalk aan de voorkant van de controller. Je kunt nu direct zien welke kleur de controller heeft, zonder dat je hem daarvoor hoeft om te draaien. Dat is met name handig voor multiplayergames, zodat iedereen kan zien wie welk personage heeft. Voor de draadloze communicatie wordt er bluetooth gebruikt. De meegeleverde usb-kabel kan worden gebruikt om het apparaat op te laden. Het is mogelijk te (blijven) spelen wanneer je die controller aan het opladen bent.
Sony PlayStation 4 Pro – 4K media
Het is mogelijk 4K-media af te spelen op deze spelcomputer. Maar niet via Blu-ray-discs waar 4K-content op te vinden is, aangezien de console geen 4K Blu-ray-speler is. Je kunt wel 4K-content bekijken op de spelcomputer, maar alleen via videostreamingdiensten zoals Netflix en YouTube. De reden achter deze keuze blijkt heel simpel: de Sony PlayStation 4 Pro is primair bedoeld voor gaming, aldus Sony. Concurrent Microsoft heeft eerder dit jaar ook de Xbox One S al gelanceerd en die is prima in staat Ultra HD Blu-ray’s af te spelen.
Het lijkt er dus op dat Sony groot inzet op 4K-streaming. Maar het feit dat je nog geen 4K-content uit de PlayStation Store kunt halen, spreekt dat idee weer tegen. Het zullen dus vooral andere contentaanbieders, zoals Netflix, moeten zijn die de aanschaf van deze 4K-mediaspeler de moeite waarmaakt. Sony is wel in het bezit van een 4K-streamingdienst, maar die content is dus niet beschikbaar voor de PS4 Pro. Wellicht dat dit in de toekomst nog gebeurd, maar op dit moment heeft de elektronicafabrikant hier nog niets over bekendgemaakt.
De content die echter wel te bekijken is in 4K, ziet er weergaloos uit — maar niet anders dan de andere mediaspelers die content in 4K kunnen weergeven. Uiteraard dien je hier een 4K-televisie voor te hebben, want anders haal je niet alles uit de ervaring die Sony kan aanbieden. De beelden zijn dynamischer, vloeiender en meer kleurrijk dan ooit en zeker in vergelijking met de reguliere PlayStation 4. Ben je echter op zoek naar een goedkopere 4K-mediaspeler die ook discs kan afspelen, dan dien je nog even verder te zoeken, dus.
Sony PlayStation 4 Pro – de games
De ervaring met de Sony PlayStation 4 Pro zal echt per game gaan verschillen. Ontwikkelaars zijn niet verplicht hun spellen te optimaliseren voor de console en er is ook geen lijn getrokken waar games voor de Pro aan moeten voldoen. De ontwikkelaars zijn dus vrij wat de implementatie van de mogelijkheden van de PS4 Pro betreft, maar er zijn gelukkig al wel voorbeelden van games die er veel beter uitzien. Sony heeft een lijst met games vrijgegeven die vanaf dag één zijn geoptimaliseerd voor de nieuwe spelcomputer, die kun je hier vinden.
Je mag er sowieso op rekenen dat enkele games van nu, maar in elk geval alle games van Sony iets gaan doen met de Pro. Zo heeft The Last of Us: Remastered Edition er nog nooit zo scherp uitgezien als op de Pro. De details zijn veel fijner en de animaties lopen behoorlijk vloeiend. Ook heb je andere games die bijvoorbeeld de HDR-capaciteiten gebruiken, zoals Titanfall 2. Daarmee wordt meer kleur en diepte gegeven aan een spelwereld, wat de ervaring ten goede komt. Het kan zijn dat je soms additionele (gratis) content hiervoor moet downloaden.
Games zien er op hun best uit in een full hd-resolutie (1080p) in zestig frames per seconde (60fps), maar kunnen soms ook in 4K (2160p) worden uitgezonden. Dat betekent wel dat de framerate, het aantal frames per seconde, achteruitgaat, aangezien de PlayStation 4 Pro simpelweg niet krachtig genoeg is games in een hoge framerate af te spelen wanneer de resolutie op z’n hoogst is. Maar dat neemt niet weg dat spellen er nog niet eerder zó mooi hebben uitgezien. Rise of the Tomb Raider verdient hier nog een speciale vermelding.
Dat gezegd hebbende is er nog wel een hoop onzekerheid over games die al beschikbaar zijn. Zo weten we nog niet of titels die onlangs nog zijn uitgebracht, zoals Overwatch, Doom, Dark Souls III, Mirror’s Edge Catalyst, Eve: Valkyrie en meer, een patch gaan krijgen die de beelden opschonen. En populaire games van vorig jaar, die mensen nog steeds spelen, zoals Destiny of The Witcher III: Wild Hunt, hebben ook nog geen update ontvangen. Het is ook nog niet eens zeker of die update er ooit zal komen, waar de grafische kracht dus niet beter wordt.
Sony PlayStation 4 Pro – conclusie
Mocht je al een PlayStation 4 hebben, dan hoef je dus niet meteen naar de winkel te rennen om een Sony PlayStation 4 Pro aan te schaffen. Ook niet zozeer wanneer je al in het bezit bent van een 4K-televisie. Je krijgt immers geen toegang tot nieuwe games en kan ook geen 4K Blu-ray’s afspelen op het apparaat. Daarnaast is het zo dat niet alle oude games van een update worden voorzien en is het ook nog lang niet duidelijk welke games er in de toekomst voor de Pro worden geoptimaliseerd, waardoor er dus nog een hoop onzekerheid is.
Heb je nog geen PlayStation 4 en wil je er wel eentje hebben, dan heb je nu de mogelijkheid om de meest krachtige PS4-versie en spelcomputer van dit moment aan te schaffen, met games die er ontzettend scherp uitzien en 4K-content dat van je beeld spat. Het is een apparaat die niet misstaat naast een 4K-televisie. Bovendien is de PlayStation 4 Pro gericht op de toekomst en kun je er de PlayStation VR op aansluiten, waardoor je echt een compleet gamepakket in huis haalt. Maar als 4K-mediaspeler, faalt de Sony PlayStation 4 Pro enigszins.
Prijs en beschikbaarheid
De reguliere PlayStation 4 is nu beschikbaar. De PlayStation 4 Slim is sinds 15 september beschikbaar voor een prijs vanaf 299 euro. De PlayStation 4 Pro is sinds 10 november beschikbaar voor een prijs vanaf 399 euro.
Beoordeling
- Meest krachtige spelcomputer van dit moment
- Games en media zien er oogstrelend uit
- Mooie prijs/kwaliteit-verhouding
Geen 4K Blu-ray-speler
- Onzekerheid over grafische kwaliteit van de games
- Geen exclusief gamemateriaal
Meer lezen?
Eerder schreven we al over de verschillen tussen de PS4, PS4 Slim en de PS4 Pro. Wil je weten hoe je je PS4 Pro goed instelt, check dan ons uitgebreide achtergrondartikel.
Reacties (0)