De Bravia Theatre Bar 6 is Sony’s nieuwste soundbar. In tegenstelling tot de eerdere Bar 8 en Bar 9 is dit een kleinere 3.1.2-soundbar die zich eerder in een kleinere woonkamer thuisvoelt. Maar het biedt wel Dolby Atmos-geluid…
De Bravia Theatre Bar 6 is de derde soundbar die Sony uitbrengt sinds het overstapte naar een eenvoudigere naamgeving. Wie de tv-lanceringen van het Japanse merk volgt, zal merken dat er aan de tv-kant nu gesproken wordt van ‘Bravia’ en dan een modelnummer (zoals Bravia 8). Dat heb je dus ook bij de soundbars, waarvan er wel heel wat minder modellen bestaan dan er verschillende Sony-tv’s zijn. De Bravia Theatre Bar 6 herken je door z’n naam zo meteen als een middenklasser.
De 499-euro kostende Bravia Theatre Bar 6 is bovendien de opvolger van de HT-G700, een soundbar die al heel lang op de markt is. Het is nog te koop, maar werd in mei 2020 gelanceerd. De nieuwe Sony-soundbar is echter een veel interessantere keuze dan die G700, dankzij twee hoogtespeakers die de weergave van 3.1 naar 3.1.2 tillen. De Bravia Theatre Bar 6 heeft dus het nodige aan boord om het driedimensionale geluid van Dolby Atmos weer te geven. Daar ligt de nadruk ook echt op, want met veel andere extra functionaliteit en snufjes pakt deze Sony niet uit. Samengevat: het is een soundbar die zich richt op de essentie, namelijk het weergeven van een grootser geluid bij films, reeksen en misschien wel games.
Wat
3.1.2 soundbar
Formaten
Dolby Atmos (en ouder), DTS:X (en ouder)
Streaming
Bluetooth
Ingangen
HDMI-eARC, optisch (als alternatief voor HDMI)
Extra's
Geluidsveld, draadloze subwoofer
Afmetingen
95 x 6,4 x 11 cm (soundbar)
Gewicht
3,1 kg
Afmetingen
21 x 38,8 x 38,8 cm (subwoofer)
Gewicht
7,7 kg
Subtiele aanwezigheid
Met de Bravia Bar 8 en Bravia Bar 9 presenteerde Sony twee grote soundbars aan de bovenkant van de markt. Zoals de prijs van net geen 500 euro duidelijk maakt, hoort de Bravia Theatre Bar 6 eerder thuis in de middenklasse. Verwacht hier geen enorme balk met al dan niet optionele draadloze achterspeakers en heel veel ingangen. Dit is een compactere soundbar die je niet kunt uitbreiden en die zich presenteert als een snelle upgrade. De ene HDMI-aansluiting die er is, dient om de tv aan te sluiten. Mediaspelers, decoders of consoles, die moet je rechtstreeks op de televisie zelf aansluiten.
Veel streamingopties staan er ook niet op het menu. De Bravia Theatre Bar 6 heeft geen netwerkaansluiting of streaming via WiFi aan boord, wat meteen zaken als Chromecast of AirPlay uitsluit. Wil je muziek streamen vanaf je smartphone, dan is Bluetooth de enige optie. Ondersteuning is er voor de standaard SBC-codec, maar eveneens AAC. Dat opent de deur naar een betere geluidskwaliteit, ook vanaf iOS-toestellen.
Snel de tv-speakers upgraden
Bovenstaande klinkt misschien als een negatief verhaal waarin vooral zaken ontbreken. Een andere, correctere lezing is dat de Bravia Theatre Bar 6 net een soundbar is voor mensen die een eenvoudig en snelle upgrade zoeken. Het belooft het geluid van je filmavond te verbeteren, meer niet. Een pluspunt aan dat beperkter functieaanbod? Het betekent dat het instellen van de Sony-soundbar heel vlug geregeld is. Je steekt de stroomkabel in, sluit de HDMI-kabel aan en je bent klaar. Er is een app die bij de soundbar hoort, maar die gebruiken mag je gerust optioneel noemen. Je kunt eigenlijk alles via de meegeleverde mini-remote regelen. Via de remote of de app schakel je zo de Geluidsveld-technologie van Sony in (een surroundalgoritme), of kies je voor Nachtmodus en/of Stemmodus. De subwoofer apart afregelen is mogelijk. Daar was ik wel gelukkig mee, want in de woonkamer was het laag echt wel heel present.
Moeilijk doen over de plaatsing, daar doet de Bar 6 niet aan mee. Zoals gezegd is dit een compactere soundbar, met een bescheiden breedte van 97 cm. Dat is heel wat kleiner dan de grote Atmos-balken, die bij tv’s van minder dan 55 inch vaak te fors overkomen. Dit Sony-toestel kun je dus wel makkelijk combineren bij een kleiner scherm. Of bij een grotere televisie waarbij je gewoonweg geen extra opvallend toestel wil. Dankzij het afgeronde design met weinig opvallende elementen is de Bravia Theatre Bar 6 immers een soundbar die zichzelf visueel wegcijfert. De hoogte is beperkt, waardoor je het kunt gebruiken met een televisietoestel met een lage stand of voeten. In de doos zit het nodige om het op te hangen. Dat lijkt niet bijzonder moeilijk; zoals de meeste soundbars tegenwoordig hang je het wel met de rug tegen de muur, waardoor het relatief ver uitsteekt.
Vijf speakers leveren meer
Op audiovlak is de Bravia Theatre Bar 6 voorzien van vijf ingebouwde speakers. Naast de twee bovenaan en de twee kanalen aan de buitenkant is er een toegewijde middenspeaker voor het centerkanaal. Aangezien dit kanaal bij surroundgeluid de voornaamste bron vormt van dialogen, is dit wel een echte meerwaarde. Door spraak te scheiden van de geluidseffecten die links en rechts van het beeld voorkomen, wordt de kans kleiner dat woorden verloren gaan in de herrie.
Deze Sony komt bovendien met een draadloze subwoofer, wat bijna een must is bij een kleine soundbar. Zonder zo’n sub wordt het toch moeilijk om de lage tonen die horen bij spectaculaire geluidseffecten en stemmige filmmuziek weer te geven.
De bovenliggende speakers zorgen dan weer voor ruimtelijkheid door geluidseffecten op het plafond te laten weerkaatsen. Voor de luisteraar lijken geluidseffecten hierdoor hoger in de lucht te hangen. Dit is een aanvulling op het geluid dat rechtstreeks bij je oren wordt aangeleverd vanuit de speakers vooraan op de soundbar. Uiteraard betekent dit wel dat de soundbar vrijstaand op een meubel (of aan de muur) moet staan, zodat die bovenste speakers op het plafond gericht zijn. Een 10-20 centimeter voor het scherm plaatsen is ideaal. Even in de app duiken – hier is dan toch een reden om het te installeren – als je wat hogere plafonds hebt, is ook een goed idee. Je kunt in Bravia Connect-app aangeven wat de hoogte is én hoe ver je van het scherm zit. Met deze gegevens kan de soundbar zijn weergave aanpassen zodat geluidseffecten op het juiste moment bij je oren arriveren.
Groter dan het scherm
De drie speakers die achter het rooster aan de voorkant van de Bravia Theatre Bar 6 zijn gemonteerd produceren een breed en relatief gedetailleerd geluidsbeeld. De snelheid en hectiek van de achtervolgingen aan hoge snelheid in de Jason Statham-klassieker ‘Transporter 3’ komen zo -geslaagd over, met piepende banden links en rechts van het scherm en autogeluiden die de maneuvers op het scherm ondersteunen. De actie speelt zich qua geluid op een groter vlak af, breder dan het tv-scherm, en dat biedt een echt ‘cinemagevoel’ waarbij filmactie grootser is dan de rechthoek waar je naar kijkt.
Als het over geluidseffecten in de hoogte gaat, zijn de twee speakers bovenaan redelijk effectief. Het werkt het best met Dolby Atmos- of DTS:X-content, wat niet helemaal als een verrassing komt. Bij momenten weet de kleine Sony-soundbar dan een degelijke ruimtelijkere ervaring te bieden. Wanneer Rey het gecrashte Star Destroyer van Darth Vader doorzoekt naar aanwijzingen over de restanten van The Empire, weerklinken de echoënde klanken in het enorme ruim van het ruimteschip hierdoor geloofwaardig in de kamer.
Tegelijkertijd heeft de Bravia Theatre Bar 6 wel z’n beperkingen. In de woonkamer van 25 m2 wordt er wel een groter geluidsbeeld rond het scherm neergezet, maar is het nu ook niet echt omhullend. Sowieso lastig zonder draadloze achterspeakers, maar ook het kleine formaat – waardoor de individuele speakers dichter bij elkaar liggen – helpt daar niet bij. Dit is niet echt een fundamentele kritiek op deze specifieke Sony, meer een opmerking die past bij nagenoeg alle soundbars van deze type. Je mag nu eenmaal niet van een 3.1.2-soundbar hetzelfde verwachten als van een lang 5.1.2-model. Toch maak je een duidelijk stap als je komt van de tv-speakers. Je wint dan een stuk meer beleving en de geluidseffecten en spraak treden discreter uit de mix – en dan maakt voor aangenamer kijken. Zoals gezegd kun je via de app de afstand instellen tussen de soundbar en het plafond, en als je de moeite doet om dat correct te doen is het 3D-gevoel sowieso groter.
Een mooie portie dynamiek
Vergeleken met de ingebouwde luidsprekers van de LG 65OLEDC25 aan de muur is het al een stap voorwaarts, ook in termen van dynamiek. Het knallende actiegevoel dat hoort films uit pakweg de Fast & Furious- of de Mission Impossible-reeks brengt de Bravia Theatre Bar 6 prima over. Ook hier: dezelfde content zonder en met Dolby Atmos-soundtrack (gesimuleerd door de HDMI-instellingen te wisselen van PCM naar Passeren) levert een groot verschil op. De knappe treinscène uit ‘Mission Impossible: Dead Reckoning’ was in Atmos-modus een stuk spectaculairder en vooral grootser, waardoor het geroep van de hoofdpersonages en de crashgeluiden van brokstukken en treinwagons die in de rivier vallen beter van elkaar gescheiden werd. Ergens mag het niet verbazen dat beter bronmateriaal beter klinkt, maar we hadden wel meer verwacht van Sony’s upmixing. Al moeten we daaraan toevoegen dat veel compacte soundbars die met weinig drivers de vele kanalen van Dolby Atmos simuleren het altijd wel moeilijk hebben met audio die ze moeten upmixen.
En wat met muziek in stereo? Gestreamd via Bluetooth vanaf de Qobuz-app op een Samsung S24 Ultra-telefoon, waren er positieve zaken te noteren. In tegenstelling tot veel soundbar-subwoofers is het exemplaar bij de Bravia Theatre Bar 6 niet zo wollig. Hierdoor zijn beats en percussie vrij strak, waardoor ze hun snelheid behouden. De weergave mag niet heel open en vol met ‘lucht’ zitten, muziek wordt wel breed in de kamer gezet. Vocals worden extra in de schijnwerper gezet, waardoor onder andere snaarinstrumenten minder uit de verf komen. Bij deze soundbar heb je geen toegewijde muziekmodus. Niet dat dit altijd een soundbar goed doet klinken met muziek, maar het was misschien wel interessant geweest om iets te voorzien. Dat gezegd zijnde, is het resultaat voor een kleine soundbar zeker niet slecht. En als je echt beter geluid wil en een abonnement bij een streamingdienst hebt? Probeer dan muziek af te spelen via de app op je smart tv. Dat klonk beter dan via Bluetooth, met name als je bij pakweg Apple Music kiest voor de Dolby Atmos-versie van een geliefd album.
Bij gaming levert de Sony vooral beleving en een grotere soundstage die meer verhalende gamegenres en cutscenes tot leven brengt. Wil je echte accuraat tegenstanders lokaliseren in een online shooter, dan is een hogere soundbar een aanrader. Of dat spel gewoon spelen met een headset, wat in dit scenario vaak de betere keuze is.
Inzoomen op spraak
Verstaanbaarheid van spraak is bij tv-kijken vaak een probleem, zeker bij televisies met speakers aan de achterzijde en die aan de muur hangen. De Bravia Theatre Bar 6 presteert levert op dat vlak een hele verbeteringen bij tv-programma’s en reeksen met veel spraak. De intense gesprekken uit de spraakmakende Netflix-reeks ‘Adolescence’ bijvoorbeeld, komen ondanks de sterke Engelse dialecten goed uit de verf. Niet onbelangrijk bij deze terecht bejubelde reeks, want het draait hier volledig rond de intense dialogen. Maar ook bij minder goed geproduceerde content, zoals het nieuws of een praatprogramma, weet de Sony interviews en gesprekken helder aan te leveren. Als het echt heel druk wordt op het scherm, is er ook een Stemmodus die spraak nog meer in de kijker zet.
Bezit je een recente Sony Bravia-tv kun je daar nog een schepje bovenop doen. De Bravia Theatre Bar 6 heeft ook Voice Zoom 3 aan boord, een AI-functie die virtueel inzoomt op dialogen en deze versterkt. Aangezien de Sony-tv in de testruimte nog van een oudere generatie is, konden we deze functie niet testen, maar het klinkt beloftevol.
Conclusie
Z’n beperkte afmetingen en het minimalistisch design maken de Sony Bravia Theatre Bar 6 een interessante keuze voor wie weinig plaats heeft of gewoon geen grote soundbar wenst. Klein betekent in dit geval echter geen flauwe geluidsprestaties, want uit de doos is deze kleine Sony een echte krachtpatser. De kans is zelfs groot dat je de bassen wat zal willen terugschroeven, wat makkelijk kan via de app of remote. Reken op een grootse weergave bij films en games, met in het bijzonder een goede dialoogweergave. De Geluidsveld-technologie is soms zeer effectief, maar er zijn ook momenten waarop zonder net beter klinkt. In zijn prijscategorie heeft de Bravia Theatre Bar 6 veel te bieden, met name aan mensen die een ongecompliceerdere bediening verkiezen. Veel extra functies biedt het niet, maar dat maakt het ook lekker eenvoudig te gebruiken.
8.0
Beoordeling Sony Bravia Theatre Bar 6
Pluspunten
DTS:X en Dolby Atmos
Neemt weinig plaats in
Gebruiksgemak
Aparte centerspeaker, degelijke dialoogweergave
AAC-ondersteuning bij Bluetooth-streaming
Minpunten
Niet uit te breiden met achterspeakers
Streaming enkel via Bluetooth
Beoordeling Sony Bravia Theatre Bar 6
Z’n beperkte afmetingen en het minimalistisch design maken de Sony Bravia Theatre Bar 6 een interessante keuze voor wie weinig plaats heeft of gewoon geen grote soundbar wenst. Klein betekent in dit geval echter geen flauwe geluidsprestaties, want uit de doos is deze kleine Sony een echte krachtpatser. De kans is zelfs groot dat je de bassen wat zal willen terugschroeven, wat makkelijk kan via de app of remote. Reken op een grootse weergave bij films en games, met in het bijzonder een goede dialoogweergave. De Geluidsveld-technologie is soms zeer effectief, maar er zijn ook momenten waarop zonder net beter klinkt. In zijn prijscategorie heeft de Bravia Theatre Bar 6 veel te bieden, met name aan mensen die een ongecompliceerdere bediening verkiezen. Veel extra functies biedt het niet, maar dat maakt het ook lekker eenvoudig te gebruiken.
Reacties (0)