Review: Samsung HW-Q990C – Blijft een referentie

24 juni 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Samsung HW-Q990C
FWD award

Het is stilaan een jaarlijkse traditie dat Samsung een soundbar uitbrengt die mikt op referentiestatus. Net als in 2022 is de HW-Q990C een 11.1.4 Dolby Atmos-soundbar met losse draadloze speakers die een surroundervaring op het hoogste niveau belooft.

De HW-Q990C is het nieuwe vlaggenschip op vlak van soundbars van Samsung. Kenners van het aanbod van het Koreaanse bedrijf zullen die naam meteen herkennen. Dit C-model volgt immers de HW-Q990B van vorig jaar op. Dat er maar een lettertje verschilt qua naamgeving, is veelzeggend. De nieuwe soundbar is visueel quasi-identiek aan de voorganger en wat er bijkomt qua features is ook redelijk beperkt. Wat je in die review leest, is grotendeels ook relevant voor dit model.

Samsung HW-Q990C product

Maar dat verandert op zich niets aan wat deze nieuwe soundbar te bieden heeft. De HW-Q990C is een 11.2.4-model, uitgerust met meer dan een handvol speakers in de soundbar zelf (22!). Én voorzien van twee geavanceerde draadloze speakers die je naast en achter je sofa moet plaatsen. Je kunt bij Samsung zelfs statieven aanschaffen om ze netjes een plaats te geven. We gebruiken hier het woord ‘geavanceerd’ omdat Samsung hier meer kanalen biedt dan de meeste rivalen met gebundelde speakers. De rear- of achterspeakers zijn grotere modellen die ook krachtig uit de hoek komen (pardon the pun). Voor dit alles betaal je een hoofdprijs: 1.599 euro. Dat is niet weinig, maar het valt ons wel op dat prijsstabiliteit bij Samsung niet altijd een feit is. Hun soundbars – incluis het topmodel – hebben de neiging om snel een stukje goedkoper te worden.

Wat 11.1.4-soundbar
Formaten Dolby Atmos (en ouder, incluis Dolby MAT), DTS:X (en ouder)
Streaming AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect, Bluetooth
Ingangen HDMI-ARC, 2 x HDMI, optisch
Extra's Space Fit, Q-Symphony, SmartThings-hub
Afmetingen 123,2 x 6,95 x 13,8 cm (soundbar)
Gewicht 7,7 kg
Afmetingen 12,95 x 20,1 x 14 cm (achterspeaker)
Gewicht 3,4 kg
Afmetingen 22 x 41,3 x 41 cm (sub)
Gewicht 11,7 kg

Wat is er nieuw?

Het is elk jaar wel uitkijken naar wat Samsung kan doen om z’n nieuw topmodel iets nieuw te geven. Je kunt nu eenmaal maar zoveel doen op audiovlak. Wat het nog uitdagender maakt is dat Samsung met z’n topmodel sowieso al vooruitstrevend is. De coolste functies stonden er al op. Wat brengt 2023 dan? Een grote nieuwigheid situeert zich op een heel ander gebied. De HW-Q990C is uitgerust met een ingebouwde SmartThings-hub. Die kun je gebruiken om slimme toestellen, zoals Hue-lampen of sensors, te bedienen. Het is niet een functionaliteit die je misschien verwacht van een soundbar, maar verrassend is het ook weer niet. Voorgaande soundbars van het Koreaanse merk haakten sowieso in op het SmartThings-platform. Het bedrijf gaf ook al aan liever de hub-functionaliteit in een ander apparaat te verwerken (zoals een tv of soundbar) dan te werken met een aparte hub. Een beetje zoals Apple die een Apple TV 4K of iPad als centrum van het smarthomegebeuren ziet.

Een nieuwigheid is een modus waarbij je de achterspeakers vooraan plaatst. Dat klinkt een beetje gek. Je parkeert de twee speakers dus iets verder links en rechts van de soundbar zelf. In de app moet je aangeven dat je voor deze modus kiest, waarna de draadloze speakers een ander deel van de geluidscontent afspelen. Als je de achterspeakers toch naast de sofa plaatst en je merkt dat ze heel luid ook dialogen afspelen, dan is de kans groot dat ze per ongeluk in de alles vooraan-modus staan. Hoewel je de modus wel merkt omdat die toestellen in deze modus behoorlijk luid spelen, is het niet helemaal duidelijk wie hiervoor zou kiezen. Het zorgt in elk geval voor veel toestellen onder en rond de tv. Discreet kun je het niet noemen.

Een groot rooster

Als je een soundbar zoekt met een zacht uiterlijk of een afwerking in een hip textieltje, dan zit je hier aan het verkeerde adres. De Samsung-designtaal voor dit apparaat zit meer in de hoek van strakke lijnen en hardere materialen. Bijna alle zichtbare oppervlakten zijn bedekt met een rooster. Op foto’s zie je door dat rooster de verschillende luidsprekers, in de praktijk vallen ze niet op. Vanuit de zetel gezien is het een zwarte balk. Wel fijn: stof zie je hier niet zo liggen, in tegenstelling tot bij vele soundbars die met textiel zijn overtrokken.

De HW-Q990C is bovendien vrij hoekig, waarbij de afgesneden hoeken vooraan het net iets interessanter maken dan de typische balkvorm. Als dat allemaal heel koud en technisch klinkt? Dat is overdreven. De Samsung is vooral heel laag en onopvallend. Er is een schermpje, maar naar goede Samsung-gewoonte zit die aan de rechterzijde verstopt achter het rooster vooraan. Je ziet het zelden. Dat is niet zo erg, want erg nuttig is de display niet.

De afgesneden hoeken zijn trouwens niet louter een esthetisch ding. Al bij de vorige generatie kreeg het Samsung-vlaggenschip een paar speakers die schuin uitstralen, naast de speakers die recht naar links en rechts wijzen. Deze extra wide-kanalen helpen mee om aan dat cijfertje ‘11’ te raken in de 11.1.4 die de fabrikant belooft. Maar ze zorgen ook voor een bredere soundstage.

De twee achterspeakers en de subwoofer die je mee in de gigantische doos vindt passen qua design bij de soundbar. Het is een mooi geheel. De potige subwoofer zet je wel het best vooraan in de buurt van de televisie. Gelukkig is het mooi afgewerkt. Je bent niet heel flexibel qua plaatsing van de achterspeakers. Ze staan best wat achter de sofa, maar ook niet te ver.

Bij deze klasse van soundbars moeten we ook echt benadrukken dat de soundbar een tiental centimeter voor de tv wordt opgesteld. Helemaal vrij, met niets dat het geluid belemmert dat uit de zijdelingse en bovenliggende speakers komt.

Volledige bediening via app

Bij vorige generaties merkten we al op dat het kleine scherm op de soundbar zelden nuttig is. En al helemaal niet om instellingen aan te passen. Vroeger was dat een probleem omdat de bijhorende app heel karig was. Samsung heeft echter die kritiek meegenomen en voorziet nu volledige controls via de app. We schrijven nu wel ‘app’, maar eigenlijk gaat het om een mini-app binnen de SmartThings-app waarmee je duizend-en-één-apparaten kunt bedienen. Veel Samsung-toestellen (incluis robotstofzuigers en koelkasten), maar ook slimme toestellen van derden.

Het gedeelte van de Samsung-soundbar is heel uitgebreid. Een aantal zaken gaat vlotter via de meegeleverde remote, dat is wel zo. In de app vind je echter zaken die echt wel makkelijker te regelen zijn via een smartphonescherm, zoals een equalizer en die volumeregeling per kanaal. Een klein kritiekje: het zou wel handig zijn als je de niveaus van de rearspeaker apart kon regelen. Soms staat een achterluidspreker verder dan de andere, dan is dat wel handig.

Met de HW-Q990C is in de app zelfs nog meer mogelijk. De soundbar heeft namelijk een volledige SmartThings-hub aan boord, waardoor je ook smarttoestellen kunt koppelen en automatisaties kunt instellen. Je hebt hier eigenlijk dezelfde opties en mogelijkheden als bij een losse SmartThings-hub. Misschien heb je daar geen nood aan bij een soundbar, maar het is wel een interessante manier om in één klap ook je woning slimmer te maken. In deze review gaan we niet verder in op wat SmartThings kan, maar op onze website vind je diverse berichten over de smarthomemogelijkheden van SmartThings.

Muzikaal ook sterk

Muzikaal doet de HW-Q990C het zeker niet slecht. ‘Road to nowhere’, op het podium gebracht tijdens de American Utopia-theatertour, heeft een mooie live-klank en veel body. Terwijl het gezelschap op het podium rondloopt met z’n instrumenten, is er veel bewegelijkheid in het geluid. De bende van David Byrne trekt dan de zaal in en loopt tussen de stoelen, terwijl het publiek een staande ovatie geeft – en dat applaus verschijnt knap rond ons in de zetel. In de Adaptive Modus is het wel wat minder omhullend dan de filmfragmenten die we eerder bekeken, maar misschien is dat een keuze van Samsung. Muziek opwaarderen naar iets als Atmos kan soms een heel kunstmatig randje toevoegen aan wat je hoort. Met bronmateriaal in Dolby Atmos is dat natuurlijk net weer anders. Via een aangesloten Apple TV 4K beluisteren we via Apple Music de Atmos-versie van ‘Eclipse’, een album met vioolvirtuoos Hilary Hahn die werken van Dvorak, Ginastera en Sarasate brengt samen met het Frankfurt Radio Symphony. Hier worden die extra speakers in de soundbar en draadloze luidsprekers wel beter gebruikt om ons te omhullen. Zonder te overdrijven, maar dat heeft ook wel te maken met de goede productie van dit album. Dolby Atmos wordt bij klassieke muziek doorgaans met de zachte hand toegepast om eerder een concertzaalervaring te bieden, niet om je te verrassen met een stel pauken die achter je afgaan. Met een stereotrack en in stereomodus is er ook niets mis. Een beetje meer body bij de gitaren mag bij ‘Cops on Our Trail’ van Trentemøller en The Raveonettes, maar de basbeats bij dit nummer en technowerk zijn wel uitstekend gedefinieerd. De subwoofer die bij de HW-Q990C is voor een soundbar dan ook zeer goed te noemen. Dat is zeker niet altijd het geval.

Tien op tien voor omhulling

De HW-Q990C lijkt wel gemaakt voor een film als ‘Fast & Furious 9’. Beukende muziek en grommende motoren tegelijkertijd weergeven in een vrij groot surroundveld lukt ‘em probleemloos. Alles is goed gedefinieerd en er is voldoende dynamisch vermogen om ook subtielere zaken weer te geven terwijl dingen de lucht invliegen. Een grote geluidsbubbel rond je creëren doet de Samsung heel goed. Enig minpuntje is dat het vooraan net iets meer open mag zijn. We vermoeden dat dit wel anders zal zijn als je de soundbar combineert met een recente Samsung-tv en de Q-Symphony-functie activeert.

De twee achterspeakers leveren wel een significante bijdrage aan de goede omhulling. Als het FF-team in de jungle het vliegtuigwrak van Mr. Nobody onderzoeken en overvallen worden door militairen, vliegen de kogels achter ons rond. Dat driedimensionale was al een sterk punt van de laatste twee generaties en dat is nog altijd het geval. Vergeleken met andere soundbars die geleverd worden met aparte achterspeakers is dit de beste prestatie op dit vlak. Ook tijdens hectische scènes blijft spraak goed verstaanbaar, nog een sterk punt van deze soundbar.

Tijdens het kijken naar FF9 grepen we wel naar de SmartThings-app om de niveaus van de verschillende kanalen te tweaken. Dat kun je snel doen, en op deze manier konden we de geluidsbubbel toch iets meer afstemmen op onze situatie. Even later proberen Vin Diesel en co te ontsnappen via een jungle, en vliegt er een buggy over een motorfiets en de Diesel-mobiel – in deze shot langs de voorkant gezien. De HW-Q990C brengt dat heel goed over; de buggy vliegt echt goed over ons heen. De achterspeakers zijn niet enkel sterk qua de surroundkanalen, maar ook qua de rear-heights die Atmos zo sterk ondersteunen.

Hetzelfde ook bij de sterke openingsscène van het verder niet briljante ‘Uncharted’ met Tom Holland. De games waren beter, maar de spannende scène waarbij Nathan Drake uit een vrachtvliegtuig in volle vlucht hangt is wel goed gedaan – al krijg je hem wel anderhalf keer opgediend in deze film. Waar de HW-Q990C in uitblinkt is wat we al eerder opmerken. Terwijl Drake tolt in de lucht, wordt het windgeluid rondom ons neergezet. Ook de mistige bosscène in ‘No Time To Die’ overtuigd. Kleinere details, zoals pistolen die worden geladen of de varens die uit de weg worden geduwd, pikken we perfect op. Tegelijkertijd is er een enorm gevoel van ruimtelijkheid, waarbij de motoren van de achtervolgers in de verte weerklinken en er een enorme echo is van de pistoolschoten. We zitten echt in het midden van de actie op een nagelbijtende manier.

Conclusie

De HW-Q990C is net als zijn voorganger, de HW-Q990B, een steengoede soundbar waaraan heel weinig rivalen kunnen tippen. Als je bereid bent permanent naast je sofa twee relatief compacte achterspeakers te plaatsen, dan vind je in deze Samsung zowat de beste prestaties die je van een soundbar kunt verwachten. Of de HW-Q990C dan zelfs een must-have upgrade is ten opzichte van zijn voorganger? Dat dan weer niet. Toch niet op geluidsvlak, al is die automatische SpaceFit-functie wel een interessante toevoeging. Moet je hem kopen omdat je dan in één ruk ook een veelzijdige smarthomehub in huis haalt? Dat is toch wel een persoonlijke beslissing.

9.0
Samsung HW-Q990C product
FWD award

Beoordeling
Samsung HW-Q990C

Pluspunten
  • Uitstekende achterspeakers die voor echte omhulling zorgen
  • Referentie op vlak qua grootte surroundveld
  • Ingebouwde SmartThings-hub
  • Prima af te stellen via app
  • Sobere, understated design
Minpunten
  • Nog altijd geen HDMI 2.1
  • Grotere rearspeakers die correct moeten geplaatst worden
  • Smarthomehub is leuk, maar niet noodzakelijk

Beoordeling Samsung HW-Q990C

De HW-Q990C is net als zijn voorganger, de HW-Q990B, een steengoede soundbar waaraan heel weinig rivalen kunnen tippen. Als je bereid bent permanent naast je sofa twee relatief compacte achterspeakers te plaatsen, dan vind je in deze Samsung zowat de beste prestaties die je van een soundbar kunt verwachten. Of de HW-Q990C dan zelfs een must-have upgrade is ten opzichte van zijn voorganger? Dat dan weer niet. Toch niet op geluidsvlak, al is die automatische SpaceFit-functie wel een interessante toevoeging. Moet je hem kopen omdat je dan in één ruk ook een veelzijdige smarthomehub in huis haalt? Dat is toch wel een persoonlijke beslissing.

Prijsvergelijker Samsung HW-Q990C

Reacties (0)