Met draaitafels kun je heel goedkoop of heel gepeperd gaan. Met de Debut Pro mikt Pro-ject net op het interessante middenveld, door een volledig uitgeruste platenspeler aan te bieden waarmee je snel en zonder gedoe in een veel hogere kwaliteit muziek beleeft dan met een budgetdraaier. De prijs van deze platenspeler is 749 euro.
Met de Debut Pro levert ’s werelds grootste draaitafelfabrikant een sluitstuk af voor de vernieuwingsoperatie van zijn toegankelijke Debut-lijn. Tegelijkertijd is deze nieuwe platenspeler een viering van het dertigjarige bestaan van het Oostenrijkse bedrijf. Dat feit verdiend ook gefêteerd te worden, net als de volharding van het bedrijf. Toen velen geen toekomst meer zagen in vinyl, zette Pro-ject er net heel hard op in, onder meer met de lancering van de oorspronkelijke Debut-lijn. Op die manier droeg het bij tot de vinylrevival van de laatste jaren. Het bleek een goede gok, want inmiddels is dit bedrijf van oprichter Heinz Lichtenegger leverancier van de meeste draaitafels – ook als OEM voor andere merken.
De Debut Pro staat een trapje hoger dan het goed ontvangen Evo-model uit 2020. Het mist misschien de hippere kleuropties van zijn goedkopere broer, maar neemt op technisch vlak wel een aantal significante sprongen. Pro-ject houdt bovendien z’n koers aan qua cartridgedesign en rust dit model uit met een MM-element dat het bedrijf zelf ontworpen heeft. Het is wel nog altijd gebouwd door Ortofon, de jarenlange leverancier van Pro-ject.
Als je in de pure high-end een platenspeler koopt, is de kans groot dat je een aantal zaken apart moet aanschaffen. De toonarm en de cartridge met naald met name. Er worden nu eenmaal heel wat platenspelers verkocht zonder cartridge omdat importeurs en winkel liever een eigen combinatie maken met een element dat ze zelf verkiezen. Elk merk en type cartridge met naald heeft immers zijn eigen eigenschappen en geluid. Het vereist best wat gespecialiseerde kennis om zo’n draaitafel samen te stellen, te bouwen en af te regelen.
Dat is echter niet de doelgroep waar Pro-ject met zijn Debut-lijn op mikt. De Debut Pro is, net als de Debut-zustermodellen, een volledig pakket dat grotendeels vooraf geassembleerd is. Toch moet je heel even de mouwen opstropen. Je kunt immers geen platenspeler verschepen in volledige opgebouwde toestand. Door het transport is de kans op schade (bijvoorbeeld aan de naald) en ontregeling behoorlijk groot. Mocht je de Debut Pro niet via een dealer kopen die de laatste stappen voor je doet, dan moet je niet al te veel schrik hebben.
In het verleden kon je vaak bij dergelijke draaitafels rekenen op een onduidelijke uitleg. Daarnaast kon je niet altijd alles goed afregelen zonder gespecialiseerde tools, zoals een micro-weegschaal. De laatste tijd heeft Pro-ject echter veel energie gestopt in het stroomlijnen van de setupprocedure. De belangrijkste en moeilijkste zaken zijn al gebeurd, zoals de plaatsing van de toonarm en cartridge. Wat je zelf nog moet doen – beschermingsmateriaal verwijderen en de juiste naalddruk instellen – is helder uitgelegd met een visueel stappenplan. Dat laatste is wel handig als de Debut Pro je eerste ‘serieuze’ draaitafelaankoop is, want de gehanteerde terminologie is toch wat eigen aan deze uithoek van de hifi-wereld. We hadden aan het instellen van deze draaitafel in elk geval aanzienlijk minder werk dan bij de meeste spelers die we al op bezoek kregen.
Dit alles doet de Debut Pro echt klinken als een platenspeler voor beginners, maar die indruk is wat overhaast. Vinylliefhebbers met meer ervaring qua het opstellen van een draaitafel vinden eveneens instelmogelijkheden op de toonarm voor azimut en VTA bijvoorbeeld. Dat vind je niet vaak op dit prijspunt. En hoewel je deze wellicht niet nodig zal hebben bij gewoon gebruik, zijn ze wel nuttig als je zou experimenteren met andere cartridges.
Alle kleuren zolang het zwart is
Zoals gezegd is de Debut Pro niet verkrijgbaar in de hippe tinten waarmee Pro-ject in het verleden scoorde. Een passioneel rood of opvallend geel is er deze keer niet bij. Er is slechts één kleur beschikbaar, een satijnzwart dat samen met de strakke lijnen en afwezigheid van tierlantijntjes zorgt voor een wel heel minimalistische uitstraling. De enige knop die je ziet is een tuimelschakelaar met drie standen: 33 – uit – 45. Je kunt op de Debut Pro 78-toerenschijfjes draaien, maar dan moet je wel de riem verleggen.
De basis of plint van de Debut Pro is van MDF, en lijkt heel trillingsvrij. Dat heeft ook wel te maken met de nieuwe ophanging van het motorgedeelte. Ons oog valt ook op de drie voeten onder de basis. Het zijn absoluut geen doorsnee voetjes, maar forse metalen exemplaren met demping die je kunt verstellen. Positief, want hiermee bekom je twee zaken: de platenspeler heeft minder last van trillingen van de omgeving (zoals wanneer iemand op een houten vloer stapt) en je kunt makkelijk de Debut Pro waterpas zetten. Dit laatste is cruciaal voor goede prestaties. Een stofkap is meegeleverd.
De Debut Pro bezit enkel een onversterkte aansluiting. Dat is een verschilpunt met heel wat goedkopere platenspelers. Die komen vaak met ingebouwde phono-versterkers die je op elke versterker maar ook pakweg op draadloze speakers of soundbars met een aux-ingang kunt aansluiten. Dat lukt hier niet zomaar, wat typisch is voor platenspelers vanaf dit prijspunt. De Debut Pro vereist dus een versterker met een toegewijde phono-ingang of de aankoop van een phono-voorversterker die je tussen de draaitafel en de versterker of actieve speaker plaatst. Zo’n phono-voorversterker heb je in alle groottes en prijsklasses, gaande van Pro-jects eigen Phono Box van circa 150 euro tot iets als de Primare R15 van 999 euro. En duurder kan ook, wat dacht je?
Heel wat innovatie
Op technisch vlak kreeg de Debut Pro een aantal nieuwigheden mee waardoor de kloof met de Evo behoorlijk groot is. We komen terug bij het trillingvrije karakter van de basis, wat mogelijk is omdat het motorgedeelte ontkoppeld is opgehangen in het geheel. Daarvoor gebruikte Pro-ject een ophanging van dempende TPE-kunststof. Wellicht nog belangrijker is de keuze voor een rechte toonarm uit koolstofvezel én aluminium. Koolstofvezel toepassen is een echt handelskenmerk van Pro-ject, maar het is de eerste keer dat de Oostenrijkers het lichte materiaal combineren met aluminium. Door dat te doen worden felle trillingen door resonantie voorkomen; elk materiaal heeft immers een ander resonantiepunt en werkt dus tegen als de andere te veel trilt. Tegelijkertijd is de arm opvallend licht.
Licht is dan weer een woord dat je niet gauw zal gebruiken voor het plateau op de Debut Pro. Waar goedkopere platenspelers durven afkomen met vederlichte schijven, is dit een heftig plateau uit aluminium dat zeer goed dempt. Het is zo stabiel dat Pro-ject zelfs suggereert dat je geen mat nodig hebt, al levert de fabrikant wel een dun stoffen exemplaar mee. Ook nieuw is dat het plateau rust op een subplateau gemonteerd in een zeer nauwkeurige hoofdlager. De hoge massa en deze constructie verklaren wellicht waarom de Debut Pro heel weinig wow en flutter vertonen. Metingen bewijzen dat, maar vooral: bij het beluisteren horen we geen enkele versnelling of vertraging. Dat apprecieer je bij elke muzieksoort wel, maar in het bijzonder bij percussiegedreven elektronische muziek zoals ‘Cowboys Or Indians’ op The Road Pt.1 van UNKLE. De soms onverbiddelijke beat stuwt deze track dat schippert tussen pure techno en Radiohead-iaanse momenten altijd vooruit, met diepe bassen die dankzij de Pick it Pro-cartridge pakkend worden overgebracht. Over de dynamische range van dit element geen klachten, want het pakt dit genre even vlot aan als een spaarzaam album zoals ‘The Chopin Project’, een geweldige plaat met pianiste Alice Sare Ott en multi-instrumentalist Ólafur Arnalds die ideaal is om ’s avonds laat op te zetten en weg te mijmeren.
Lang luisteren kan
Onze uitverkoren partner voor de Debut Pro is de Marantz Model 30. Het is een knap toestel dat aangeeft in welke richting Marantz wil evolueren qua design. We profiteren er nog even van dat het testtoestel nog niet terug naar de fabrikant is vertrokken, wat de gelegenheid geeft om een onderbelicht aspect van de Marantz-versterker te beluisteren. Het bezit namelijk een zeer goede ingebouwde phono-voorversterker. Gegeven dat de Model 30 aftikt op 3.000 euro mag je dat ook verwachten, maar het is zelfs in die prijsklasse nog altijd een onderdeel die niet altijd de liefde krijgt die je als consument zou verwachten. Niet dat je per se de Debut Pro moet koppelen met zo’n dure versterker. Ook met de analoge Primare i15 bleek de Pro-ject een heel geslaagd huwelijk te vormen. Bij de Primare gebruiken we hoofdzakelijk Dali Rubicon 2-speakers, aan de Marantz hingen we de grote Focal Sopra N°2’s. Dat zijn luidsprekers die wel heel kritisch en onthullend uit de hoek kunnen komen.
Maar ondanks de enorme onbalans qua prijspunten in dit verhaal valt de Debut Pro niet door de mand. Het presteert probleemloos op het niveau van de andere componenten, waarbij het karakter van de Pick it Pro heel compatibel bleek te zijn met die Focals. Die zijn wat fel van aard, de Pro-ject-cartridge is dan weer een stukje zachter en meer afgerond in het hoog. Dat is weer die universelere aanpak van Pro-ject die zich laten blijken. Omdat we niet graag in een bepaalde genre blijven steken is dat echt een troef. Het pianospel van Alice Sarah Ott heeft daardoor misschien wat donker randje, ook bij ‘Under The Pink’ van Tori Amos (recent heruitgegeven op – wat dacht je – roze vinyl) zitten we vooral te luisteren naar de muziek – niet naar individuele instrumenten. Sfeer opwekkend doet deze draaitafel als de beste. Een goede keuze voor cinematische muziek dus, of het nu Austin Wintory’s muziek voor de PlayStation-klassieker ‘Journey’ betreft of de nieuwste van Godspeed You Black Emperor. Een echte wall of sound-ervaring ligt binnen het bereik van de Pick it Pro, wat het ook echt iets voor rockers maakt. ‘As Love Continues_’ van Mogwai uit Glasgow vonden we daardoor meer betrokkenheid uitlokken dan als we het beluisterden via streaming. Meestal zitten we rotsvast in het kamp dat digitaal de meest authentieke weergave biedt, maar wat de Debut Pro ons bewijst is dat een goede analoge bron heel soms meer emotie kan leggen in muziek dan die authentieke streams.
Conclusie
De Pro-ject Debut Pro is een gebruiksvriendelijke draaitafel die een dertigjarig jubileum waardig is. Het is een goed ontworpen toestel die bovendien uitstekend in elkaar zit, waardoor je kunt rekenen op een ervaring die je vinylcollectie waardig is. De looks zijn minimalistisch, wat voor de ene een plus- en voor de ander een minpunt is. De Pick it Pro-cartridge levert een volbloedgeluidskwaliteit, met veel zin voor detail zonder dun te klinken. Integendeel, het is dynamisch sterk. Dat maakt het bijzonder universeel qua genres. Rock klinkt even goed als klassiek, lekker veelzijdig. Als je komt van een goedkopere platenspeler zal je meteen het gevoel hebben dat je meer hoort in de muziek.
9.0
Beoordeling Pro-ject Debut Pro
Pluspunten
Volledig kant-en-klare draaitafel
Prima cartridge
Eenvoudig in te stellen
Uitstekende bouwkwaliteit, isolerende voetjes en solide plint
Handige 45/33/power-knop
Minpunten
Phono-voorversterker of phono-ingang vereist
Beoordeling Pro-ject Debut Pro
De Pro-ject Debut Pro is een gebruiksvriendelijke draaitafel die een dertigjarig jubileum waardig is. Het is een goed ontworpen toestel die bovendien uitstekend in elkaar zit, waardoor je kunt rekenen op een ervaring die je vinylcollectie waardig is. De looks zijn minimalistisch, wat voor de ene een plus- en voor de ander een minpunt is. De Pick it Pro-cartridge levert een volbloedgeluidskwaliteit, met veel zin voor detail zonder dun te klinken. Integendeel, het is dynamisch sterk. Dat maakt het bijzonder universeel qua genres. Rock klinkt even goed als klassiek, lekker veelzijdig. Als je komt van een goedkopere platenspeler zal je meteen het gevoel hebben dat je meer hoort in de muziek.
Reacties (1)