Review: Philips PH805 (TAPH805) – betaalbare hoofdtelefoon met noise cancelling

21 december 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Philips PH805 review 4

We hebben de laatste tijd verschillende premium hoofdtelefoons met noise cancelling getest, en de prijs liegt er bij de meeste modellen niet om. Maar, active noise cancelling is ook te vinden op iets vriendelijker geprijsde hoofdtelefoons, zoals de Philips PH805 (TAPH805). Hoe dit model presteert lees je in deze review.

Philips PH805

Sinds begin dit jaar neemt TP Vision niet alleen het tv-onderdeel van Philips voor zijn rekening; ook het audiodeel valt onder het Chinees-Europese bedrijf. Eén van de nieuwste producten van Philips Audio is de PH805 (TAPH805) . Dit is een noise-cancelling koptelefoon die beschikt over vier microfoons (twee binnen de oorschelpen en twee daarbuiten) die geluiden van buitenaf tot 95 procent kunnen filteren (tot 27 dB). De oorkussens zijn gemaakt van zachte memoryfoam en beschikken over touch controls.

Met de fysieke knoppen kun je muziek afspelen, pauzeren en het volgende of het vorige nummer starten. De Philips PH805 is verder voorzien van twee drivers van veertig millimeter, die ondersteuning aanbieden voor muziek in hoge resolutie. De draadloze koptelefoon weegt 235 gram, je kunt hem opvouwen en in een travelcase meenemen.

Je verbindt de Philips PH805 via bluetooth 5.0 (zonder aptX) en eenmaal verbonden bedraagt de batterijduur 30 uur (zonder NC) of 25 uur (met NC). Met vijf minuten opladen is het mogelijk de koptelefoon voor twee uur te gebruiken. Je kunt ook een kabel gebruiken en zo de koptelefoon gebruiken zonder van de accu gebruik te maken. De prijs van de PH805 ligt iets onder de 180 euro.

Design en comfort

De Philips PH805 is een chique product en dat komt niet alleen door de hoofdtelefoon zelf. Het eerste wat namelijk opvalt is de case waarin de hoofdtelefoon geleverd wordt. Deze is grotendeels gemaakt van kunststof, heeft een premium ‘look and feel’ en biedt goede bescherming. Daarbij is het een ruime case, waarin ook de usb-oplaadkabel, de line-kabel voor een bekabelde verbinding en de vliegtuigadapter verstopt zitten. De hoofdtelefoon zit er ingeklapt in, wat de case ook dun genoeg maakt om comfortabel met je mee te dragen.

De PH805 zelf is een strak en modern ogende hoofdtelefoon, ook weer grotendeels vervaardigd uit kunststof. Dat zie je er niet echt aan af want het geheel is netjes afgewerkt, komt in een matzwarte kleur en is voorzien van natuurlijke en strakke vormen. Het is ook geen logge hoofdtelefoon maar eentje die eigenlijk precies om je hoofd past zonder al te hoog of breed uit te steken. Het uiterlijk van de PH805 doet zelfs vermoeden dat we met een duurder model te maken hebben. Als we dan toch een minpuntje moeten noemen dan is het wel de gevoeligheid voor vegen en vingerafdrukken. Op met name de oorschelpen zie je vrij snel wat vlekken verschijnen.

Dat de hoofdtelefoon uit kunststof vervaardigd is, draagt ook bij aan het comfort. De PH805 is een hele lichte hoofdtelefoon en daardoor ligt hij ook zeer comfortabel op je hoofd. Je voelt de hoofdband nauwelijks en de kussens van de oorschelpen zijn zeer zacht en passen perfect om de oren. Ze sluiten je goed af van de buitenwereld zonder dat het storend of te warm is. Daarbij is het handig dat de hoofdtelefoon volledig ingeklapt kan worden. Je draait de oorschelpen naar binnen en vervolgens kun je het scharnier knikken waardoor één van de oorschelpen in de vorm van de hoofdband valt. Je kunt de hoofdtelefoon zelfs nog verder ‘opvouwen’ in een compact pakketje dat je in een (ruime) jaszak stopt.

Bediening

Een puntje waar menig hoofdtelefoon wel eens wat minder op scoort is het bedieningsgemak. Te vaak wordt gekozen voor niet echt intuïtieve of niet werkende touch-bediening waardoor het gebruiksgemak snel tegenvalt. Philips heeft echter gekozen voor een combinatie van touch en fysieke knoppen, en gelukkig pakt dat goed uit. Touch gebruik je alleen op de rechteroorschelp, waar je middels vegen omhoog en omlaag het volume regelt. Tik je op de oorschelp dan kun je kiezen uit drie geluidsmodi voor noise cancelling; uit, aan en Ambient Awareness waarmee de muziek naar de achtergrond verdwijnt en je even snel met iemand kunt praten. Dit werkt intuïtief en soepel, dus daar hebben we niets over te klagen. Het vooruit of achteruit gaan in je afspeellijst kan middels een fysieke knop op de rechteroorschelp. Duw de knop naar voren voor een volgend nummer en naar achteren voor een vorig nummer. Houd je de knop naar voren of naar achteren ingedrukt dan spoel je door nummers. Druk je de knop in dan pauzeert of start de muziek. Binnen vijf minuten na het opzetten van de PH805 heb je door hoe het werkt, en dat het ook goed werkt.

Wat we wel een beetje missen is een bijbehorende app waarmee we toch nog wat verder kunnen personaliseren. Een app met bijvoorbeeld de mogelijkheid om een equalizer aan te passen, verschillende geluidsmodi te kiezen, firmware te updaten en wellicht de hoofdtelefoon een eigen naam te geven.

Geluidskwaliteit

Het allerbelangrijkste van een hoofdtelefoon is natuurlijk de geluidskwaliteit. Het op een comfortabele manier kunnen genieten van je favoriete muziek, in een zo hoog mogelijke kwaliteit. Ook op dit vlak weet de Philips PH805 goed te scoren.

Allereerst moet gezegd worden dat de Philips PH805 geen ondersteuning voor bluetooth aptX biedt. In plaats daarvan maakt de hoofdtelefoon gebruik van SBC, een al wat oudere codec om audio in te pakken en naar een speaker of koptelefoon te sturen. SBC is bedoeld om de bitrate van de muziek zo laag mogelijk te maken, wat goed is voor de verbinding maar niet per se de muziekkwaliteit. Met het recentere aptX kan meer data per seconde verstuurd worden waardoor het mogelijk is om audiobestanden van cd-kwaliteit in hogere (cd) kwaliteit af te spelen. De geoefende gebruiker zal het verschil meteen horen, maar voor dagelijks gebruik en wellicht ook de doelgroep van dit model zal het geen grote aderlating zijn.

Om te beginnen testen we de PH805 zonder ruisonderdrukking (NC) want daarmee bereik je de meest zuivere weergave. De PH805 biedt in deze modus een goede audioweergave, met voldoende details, warme en naar voren komende vocalen en sprankelende hoge tonen. De lage tonen overheersen echter nogal, en afhankelijk van de gekozen muziekstijl kan de weergave hierdoor ietwat wollig overkomen. Het zal een bewuste afstelling vanuit Philips zijn want het gaat niet ten kosten van de hoge of middentonen. We hadden dan ook graag toegang gehad tot een equalizer in een bijbehorende app om dit naar eigen smaak af te stellen. De hoofdtelefoon biedt een redelijk goede balans, met een fijne plaatsing van het geluid rondom het hoofd. De weergave is niet gesloten maar juist wat meer open en dynamisch. De nadruk ligt wel op een warme weergave, en dat is iets dat je bevalt of niet. Het maakt de PH805 in ieder geval een hoofdtelefoon waarmee je comfortabel voor langere tijd naar muziek kunt luisteren. De hoofdtelefoon presteert op zowel lage als hoge volumes zeer goed en heeft nagenoeg geen last van vervorming.

De PH805 is een hoofdtelefoon met active noise cancelling dus ook dat hebben we aan diverse tests onderworpen. Volgens Philips zelf moet de hoofdtelefoon 95 procent van het omgevingsgeluid weg kunnen filteren dankzij het gebruik van vier microfoons die het omgevingsgeluid analyseren. Gecombineerd met een goede passieve afsluiting van het oor middels sluitende oorkussens zou dit ervoor moeten zorgen dat je geen last meer hebt van de omgeving, bijvoorbeeld wanneer je in een trein of vliegtuig zit. Na de PH805 in verschillende drukke en gehorige situaties gebruikt te hebben kunnen we concluderen dat de hoofdtelefoon een middenmotor is wat betreft ruisonderdrukking. Het meeste geluid, en dan met name de lagere frequenties, wordt zonder problemen weggefilterd waardoor je jezelf in een veel rustigere wereld waant. Maar, helemaal stil en kalm is het niet aangezien sommige midden en hoge frequenties toch nog door de filters komen en licht hoorbaar zijn, en bovendien introduceert actieve ruisonderdrukking zelf ook lichte ruis die met name bij stille of hele rustige momenten in de muziek hoorbaar is. Dat zijn twee minpuntjes die met de NC-functie geactiveerd aanwezig blijven maar aan de andere kant weet de hoofdtelefoon de echt storende lage tonen goed weg te filteren waardoor hij het luisteren naar muziek tijdens de vliegreis of treinreis een stuk comfortabeler maakt. De kwaliteit van de muziek gaat er – net als bij andere hoofdtelefoons met ANC – iets op achtertuit. Het bereik wordt iets minder en het geheel voelt iets geslotener aan, maar ook hier lever je nooit zoveel in dat het comfort achteruit gaat of dat je een te groot verschil hoort met de momenten dat noise cancelling uitstaat. Al met al is de PH805 met ANC aan een prima hoofdtelefoon maar moet hij de echte (en dure) topmodellen nog voor zich dulden.

Batterijduur en bluetooth-verbinding

Een punt waar we zeker tevreden over zijn is de batterijduur van de Philips PH805. De hoofdtelefoon gaat lang mee op een enkele lading, zelfs wanneer je de noise cancelling aanzet. Wij hebben de hoofdtelefoon zonder NC na ongeveer 29 uur moeten opladen. Met NC komen we op zo’n 23 uur uit. Overigens is ook de bluetooth-verbinding stabiel en kunnen we op comfortabele afstand van de smartphone zonder problemen naar muziek luisteren.

Conclusie

De Philips PH805 is eigenlijk een all-round hoofdtelefoon voor een betaalbare prijs. De adviesprijs bedraagt 180 euro maar je kunt hem al kopen voor 150 euro. Voor dit bedrag krijg je een hoofdtelefoon die er duurder uitziet dan hij is, met een chique en beschermende case geleverd wordt, gebruiksvriendelijk in de bediening is, lang meegaat op een acculading en zeer comfortabel op het hoofd ligt. Wat deze punten betreft krijg je meer dan je voor deze prijs zou verwachten. Op het gebied van geluidskwaliteit is de PH805 naar waarde geprijsd en krijg je voor 150 euro een goed klinkende hoofdtelefoon met ANC-prestaties die hem in het middensegment plaatsen. Kleine minpunten zijn de gevoeligheid voor vette vingers, het ontbreken van een app en het gebrek aan ondersteuning voor aptX. Voor diegenen die geen budget hebben voor een prijzige high-end hoofdtelefoon met ANC en die ook niet het ultieme verlangen van noise cancelling is de Philips PH805 een goed alternatief waar maar weinig op aan te merken valt.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede prijs- kwaliteitverhouding
  • Zeer comfortabel op het hoofd
  • Eenvoudige bediening
  • Lange accuduur
  • Strak en opvouwbaar design

Minpunten
  • Geen app (met equalizer)

  • Geen aptX ondersteuning
  • Niet de beste noise cancelling

Reacties (0)